A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Γνωρίστε τα ασυνόδευτα παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές τους

Ο εντεκάχρονος Μοχάμεντ από τη Συρία ζωγραφίζει μια εικόνα και εξηγεί στο μέλος του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης ότι η ζωγραφιά του διηγείται την ιστορία του: δείχνει τη βάρκα με την οποία έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία, το «σπίτι» της ΜΕΤΑδρασης (σαν μικρός πύργος) στο οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα, τα ελικόπτερα που ονειρεύεται ότι θα τον μεταφέρουν στον τελικό προορισμό του, τη Γερμανία (που εμφανίζεται σαν ένας μεγάλος πύργος με σημαία).Ένα άλλο ασυνόδευτο παιδί, μικρότερο σε ηλικία, προσπαθεί να αναπαραστήσει με ηρωικό τρόπο την απόδρασή του από τη φρίκη του πολέμου της πατρίδας του: «escape!»Η Σάνια από το Αφγανιστάν ζωγραφίζει το ταξίδι της μέσα σε μια καρδιά.Τα ασυνόδευτα παιδιά προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε ένα τραυματικό παρελθόν και ένα αβέβαιο μέλλον. Με θετικότητα και αποφασιστικότητα ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Στη ζωγραφική τους εκφράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά τους με χρώματα. Και τα χρώματα γίνονται καράβια, ελικόπτερα, αεροπλάνα, ένα σπίτι, μια οικογένεια… Γίνονται πουλιά που ταξιδεύουν προς την ελευθερία ή ένας ήλιος που κλαίει, την ημέρα που ο Χασάν αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι του και την οικογένειά του στην πατρίδα, μαζί με κάποιους γνωστούς.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, η ΜΕΤΑδραση, συμμετέχοντας στη «Μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Νέοι Φούρνοι), παρουσιάζει ζωγραφιές ασυνόδευτων παιδιών που υποστηρίχτηκαν από τις δράσεις της. Παράλληλα, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι που θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης (11:00-22:00) και να δημιουργήσουν κάρτες για τα ασυνόδευτα παιδιά με τις δικές τους εικόνες και μηνύματα. Οι κάρτες αυτές θα συνθέσουν ένα μεγάλο κολάζ, ενώ αργότερα, η καθεμιά θα φτάσει στα χέρια ενός ασυνόδευτου παιδιού.

Η «Μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών» διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η ΜΕΤΑδραση, ενισχύοντας το δίκτυο προστασίας της για τα ασυνόδευτα παιδιά (Συνοδείες, Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας), ανέπτυξε δύο δράσεις, καινοτόμες για τα ελληνικά δεδομένα, το Δίκτυο Επιτροπείας και την Φιλοξενία σε Οικογένειες, που αποτελεί την ιδανικότερη λύση για τα παιδιά αυτά, που έχουν μεγάλη ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια και οικογενειακή θαλπωρή. Μέσω της εξατομικευμένης φροντίδας, εξασφαλίζεται για τα παιδιά η δυνατότητα να βιώσουν την παιδική τους ηλικία έχοντας στο πλάι τους δικούς τους ανθρώπους.


Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 11:00-20:00
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Νέοι Φούρνοι), Πειραιώς 100, Γκάζι
www.weareallcitizensfestival.gr ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Σε μια προσπάθεια να κάνουμε πιο προσιτή την πληροφορία στους ανθρώπους που πρέπει να είναι περισσότερο προστατευμένοι από τον κορωνοϊό (COVID-19), δημιουργήσαμε τον Μικρό Οδηγό επιχειρήσεων με υπηρεσία κατ΄οίκον παράδοσης.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η ιδέα ενός ιδιώτη γιατρού από την Ξάνθη και η τεχνογνωσία ενός φίλου του, αυτοδίδακτου επαγγελματία πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ήταν το έναυσμα για τη συγκρότηση μιας εθελοντικής ομάδας επτά ατόμων, που κατασκευάζουν πλαστικές μάσκες
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Δεν μπορεί να τους σταματήσει κανείς! Ότι κι αν συμβεί, αυτοί οι άνθρωποι θα βρουν τον τρόπο να οργανωθούν, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους -οι οποίες φαίνεται να είναι αστείρευτες- και να προσφέρουν βοήθεια στην κοινότητα.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η «Αλληλεγγύη για Όλους» ξεκινάει την καμπάνια στήριξης των ευάλωτων και κοινωνικά αδύναμων που πλήττονται ακόμη περισσότερο από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η καθημερινότητα στα χρόνια του κορωνοϊού για τους συνανθρώπους μας που διαβιούν στο δρόμο και κάτω από το όριο της φτώχειας χαρακτηρίζεται από φόβο και αβεβαιότητα.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλεί τα μέλη της και όλους τους πολίτες να δηλώσουν συμμετοχή σε μια νέα δράση με στόχο την ενίσχυση των συμπολιτών μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ