A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Σε αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος προχωρά η ΕΚΟ

Το πρώτο έργο εφαρμογής του προγράμματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Φωτοβολταϊκά συστήματα υλοποίησε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, σε επτά επιλεγμένα πρατήρια της ΕΚΟ-ΚΑΛΥΨΩ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. 

Η χρηματοδότηση και υλοποίηση της επένδυσης πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, με την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας Εμπορίας, ενώ η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια καλύπτει μέχρι και το 1/3 της ετήσιας κατανάλωσης του κάθε πρατηρίου, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό ότι, η συνολική ισχύς της επένδυσης ανέρχεται σε 75,25kW και ισοδυναμεί με την πλήρη ηλεκτροδότηση είκοσι τριών (23) ελληνικών νοικοκυριών για έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ οι εκπομπές CO2 αναμένεται να περιοριστούν τουλάχιστον κατά 80 τόνους ετησίως. 

Το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου ανήλθε σε 91.600€ (1,21€/Wp) και η ετήσια εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 14.000€.

Τα Φ/Β συστήματα αυτοπαραγωγής, διαφέρουν σημαντικά από την προηγούμενη «γενιά» Φωτοβολταϊκών συστημάτων που τροφοδοτούσαν το δίκτυο μέσω αποκλειστικής σύνδεσης και αποζημιώνονταν με επιδοτούμενο τιμολόγιο.Θεσπίστηκαν με την ΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.24461 (ΦΕΚ Β’ 3583/31.12.2014), που επιτρέπει την εγκατάσταση σταθερών φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη ιδίων αναγκών από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Προκειμένου να σχεδιαστεί και να διαστασιολογηθεί το κατάλληλο Φ/Β σύστημα που θα είναι οικονομικά βιώσιμο, απαιτείται πλέον να γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός (και όχι λογιστικός) και να υπάρχει  αναλυτικός έλεγχος των μηνιαίων καταναλώσεων, της ωριαίας ζήτησης, της περιοδικότητας της κατανάλωσης, των πιθανών μελλοντικών αλλαγών στη ζήτηση, του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πράξη, το Φ/Β σύστημα συνδέεται με την υπάρχουσα ηλεκτρολογική εγκατάσταση και μέσω αυτής στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα μέρος της παραγόμενης ενέργειας καταναλώνεται στην εγκατάσταση, ενώ η περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας παρέχεται στο δίκτυο, η οποία μετά «συμψηφίζεται» με άλλες καταναλώσεις της εγκατάστασης, (π.χ. βραδινές ώρες).

Ο τελικός ενεργειακός συμψηφισμός παραγόμενης – καταναλισκόμενης ενέργειας -γνωστός με τον όρο “net-metering”- γίνεται σε ετήσια βάση. Το μέλλον των Φ/Β με ενεργειακό συμψηφισμό, είναι ο συνδυασμός τους με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).

Εφαρμογή του Προγράμματος Αυτοπαραγωγής στον Όμιλο ΕΛΠΕ

Τα επτά (7) επιλεγμένα – ιδιόκτητα πρατήρια EKO και BP όπου υλοποιήθηκε το πρώτο έργο εφαρμογής του προγράμματος αυτοπαραγωγής στον Όμιλο ΕΛΠΕ, με την εγκατάσταση μικρών Φ/Β, είναι:  

ΚΑΛΥΨΩ

Περιοχή

Ισχύς

Εξοπλισμός

Απόδοση

Ετήσια Παραγωγή

Αποφυγή CO2

049

Κορωπί – Αττική

10,92kW

PV panels: Aleo P19 280Wp

Inverters: SMA

1550

kWh/kWp

~87 MWh

~60 tons

075

Π. Φάληρο (Βενιζέλου) – Αττική

10,64kW

084

Π. Φάληρο (Αμφιθέας) – Αττική

12,88kW

109

Αθήνα (Λιοσίων) – Αττική

12,04kW

129

Ασπρόπυργος -Αττική

9,52kW

Συνολική Ισχύς σε Αττική:

56kW

013

Καλαμαριά (Γεωργ. Σχολής) - Θεσσαλονίκη

7,70kW

PV panels: Aleo P19 275Wp

Inverters: ABB

1450

kWh/kWp

~28 MWh

~20 tons

116

(17ης Νοεμβρίου 20) - Θεσσαλονίκη

11,55kW

Συνολική Ισχύς σε Θεσσαλονίκη:

19,25kW

Συνολική Ισχύς της επένδυσης:

75,25kW

~115 MWh

~80 tons


Όλα τα Φ/Β έχουν ήδη συνδεθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, που καταναλώνεται από τα πρατήρια.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Με πρώτο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έξι συνολικά πανεπιστήμια της Ελλάδας εντάχθηκαν στα 900 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλους μας λόγω της πανδημίας, γεγονός που είχε σημαντικό αντίκτυπο και στις δραστηριότητες του Ομίλου.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το βέβαιο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει ακούσει κάπου, κάποτε στη ζωή τους ότι η ελληνική γλώσσα έχασε μια μεγάλη ιστορική ψηφοφορία για μία μόνο ψήφο.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επισημαίνεται ότι, έχει διασφαλιστεί η επάρκεια του προϊόντος για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η παλιότερη τεχνική συντήρησης τροφίμων είναι η αποξήρανση στον ήλιο. Η Ελλάδα δόξα το θεώ έχει ένα μεγάλο διάστημα ηλιοφάνειας στη διάρκεια του χρόνου και μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα με τον ήλιο.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ΕΚΟ ανταποκρινόμενη στις απαιτητικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και με πρωταρχική της μέριμνα να βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους πολίτες, τους δίνει τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένη τιμή κατά 5%
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x