A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Όσο το κράτος δολοφονεί η κοινωνία θα αντιστέκεται"

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τα χέρια του Αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα στις 6 Δεκέμβρη του 2008 και η κοινωνική εξέγερση που ακολούθησε αποτέλεσαν ανεξίτηλη τομή στη σύγχρονη ιστορία των κινημάτων. 

Ο άνεμος που φύσηξε το Δεκέμβρη, ταρακούνησε συθέμελα το αστυνομικό κράτος της δεξιάς και τις αντιδραστικές αξίες που εκπροσωπούσε, αφού συγκρούστηκε έμπρακτα με τον κατεξοχήν προσωποποιημένο θεσμό της καταπίεσης, την αστυνομία, ενώ έβαλε στο στόχαστρο και τους θεσμούς των διαχωρισμένων από την κοινωνία αποφάσεων, τα δημαρχία και το κοινοβούλιο. 

Παράλληλα, συγκρούστηκε με την καταναλωτική φαντασίωση, κάνοντας κομμάτια τις βιτρίνες των φανταχτερών καταστημάτων και αφήνοντας παρανάλωμα στη φωτιά το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Συντάγματος. Η φωτιά που άναψε ο Δεκέμβρης, οδήγησε στις στάχτες και τους παραδοσιακούς εκφραστές της «αντισυστημικής» πολιτικής ατζέντας, τα κόμματα της αριστεράς και τις κλειστές ιδεολογικές οργανώσεις, που δεν κατάφεραν ποτέ να μπουν στο πνεύμα του, ακολουθώντας μίζερα και φοβικά τη δημιουργική και καταστροφική πορεία του.

Ο Δεκέμβρης άνοιξε το δρόμο στην εμπειρία του ανοιχτού και μαζικού, του αυθόρμητου και μη χειραγωγήσιμου, του ποικιλόμορφου και μη περιορισμένου. 
Η εξέγερση του 2008, οριοθέτησε το δημόσιο χώρο, τις πλατείες, τα σχολεία, τα κατειλημμένα κτίρια, ως το πεδίο της πολιτικής διαβούλευσης μακρυά από τους απρόσωπους θεσμούς της αντιπροσώπευσης και της ανάθεσης. 

Αποτέλεσε το έναυσμα για την αμφισβήτηση από τη νεολαία του συνόλου του καταπιεστικού πλαισίου που αντιμετώπιζε καθημερινά μέσα στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στους εργασιακούς χώρους. Συνέβαλε στη διαμόρφωση των ερωτημάτων για τις κατευθύνσεις, αλλά και των προτάσεων για τις καταλήξεις των σύγχρονων χειραφετητικών κινημάτων. Έβγαλε στους δρόμους τους μαθητές, τους νέους, τους φοιτητές, τους εγαζόμενους που πνίγονταν καθημερινά από την τοξικότητα του αστικού μητροπολιτικού τοπίου. Το κράτος δολοφόνησε, η κοινωνία απάντησε.

8 χρόνια μετά το ελληνικό κράτος συνεχίζει τη δολοφονική του πολιτική βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο, τους αόρατους από τα δυτικά media αυτού του πλανήτη, τους κατατρεγμένους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αφού εξάντλησε το ανθρωπιστικό της προσωπείο σε διακηρύξεις, η αριστερή κυβέρνηση «υποδέχτηκε» τους πρόσφυγες στη θάλασσα του Αιγαίου, όπου χάθηκαν εκατοντάδες ζωές και στη συνέχεια τους εγκλώβισε στα νησιά στα κλειστά κέντρα κράτησης “hot spot”, όπου καθημερινά ο κατάλογος των θυμάτων αυξάνεται. 

Τα hot spot είναι η αποτύπωση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού της Ευρώπης των κλειστών συνόρων, των φραχτών και της ξενοφοβίας, με επιστέγασμα τη συμφωνία με την Τουρκία, που επί της ουσία καταργεί το θεμελιώδες δικαίωμα στο πολιτικο άσυλο, ενεργοποιεί τις επανπροωθήσεις και τις απελάσεις και την οποία έσπευσε να υπογράψει η κυβέρνηση Σύριζα. Μία κυβέρνηση η οποία δε διστάζει να πουλάει αριστεριλίκι στην Κούβα, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα ρημάζεται κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπιας. 

Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, την 6η Δεκέμβρη διαδηλώνουμε μαζί με τους πρόσφυγες τους, μετανάστες, τους μαθητές, επαναδιεκδικώντας το δημόσιο χώρο και ερχόμενοι σε ρήξη με την πολιτική που επιδιώκει να καταστήσει το θάνατο συνήθεια και να κατηγοριοποιεί τις ανθρώπινες ζωές σε άξιες ή μη άξιες να βιωθούν. Συναντιόμαστε στους δρόμους της αντίστασης και διαμορφώνουμε το πολιτικό σχέδιο απάντησης στην αντιπροσφυγική πολιτική, στην ιδιωτικοποίηση του νερού και των κοινών αγαθών, στη βίαιη φτωχοποίηση, στην καταστολή, στους θεσμούς της αντιπροσώπευσης, στην κουλτούρα της ανάθεσης.

Όσο τα επίδικα που έθεσε ο Δεκέμβρης παραμένουν ανεκπλήρωτα, τόσο θα παραμένει ζωντανή η ανάγκη να τον επανανοηματοδοτούμε και να μην τον αντιλαμβανόμαστε ως μία πορεία-μνημόσυνο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το πνεύμα του Δεκέμβρη έχει πάρει ήδη σάρκα και οστά στις επαρχίες των τσιάπας στο Μεξικό και στην επανάσταση των λαών της βορειοανατολικής Συρίας, στη Ροτζάβα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, 6/12 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 12:00 και 17:00. 
ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια πανδημία μέσα στην πανδημία.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η πανδημία Covid-19 «διέλυσε» τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών και όξυνε τις ανισότητες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η δημοσιογράφος Μαρίνα Βήχου μιλά για τους λόγους που την ώθησαν σε απεργία πείνας με μόνο αίτημα την Ελευθερία του Τύπου και την εφαρμογή της…
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ρομά στην Ελλάδα εξακολουθούν να βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι υπογράφουσες οργανώσεις εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με την πρόσβαση παιδιών αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην εκπαίδευση.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η τρέχουσα παγκόσμια αρχιτεκτονική για την πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x