A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Προσοχή: Αυτά τα πέντε συστατικά δηλητηριάζουν τον εγκέφαλό μας

1. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Η ζαχαρίνη, η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη βρίσκονται ανάμεσα στα πιο κοινά είδη τεχνητών γλυκαντικών γνωστά για τις μηδέν θερμίδες που περιέχουν. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα γλυκαντικά είναι τοξικά και επιβλαβή για τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, όταν η ασπαρτάμη διασπαστεί (σε έναν συνδυασμό από φαινυλαλανίνη, μεθανόλη και ασπαρτικό οξύ), μπορεί να δημιουργήσει μια χημική ουσία που βρίσκεται σε εγκεφαλικούς όγκους.

Η πρόσληψη ασπαρτάμης μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, γλωσσοδιάρροια και ημικρανίες. Περιέχεται σε γιαούρτια, τσίχλες, δημητριακά, σάλτσες, σόδα, σε επιτραπέζια γλυκαντικά, σε εμφιαλωμένο νερό με διάφορες γεύσεις και σε πολλά άλλα προϊόντα με τη σήμανση της μη περιεκτικότητας ζάχαρης.

2. Γλουτένη

Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο αλεύρι και στο κριθάρι. Είναι κολλώδης, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προσδεθεί στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου, προκαλώντας διαταραχές του πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Πολλοί επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η ευαισθησία σε αυτό το συστατικό σχετίζεται στενά με τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τις περιφερειακές νευρικές διαταραχές. Επιπροσθέτως, η γλουτένη έχει συσχετιστεί με την άνοια, την γνωστική ανεπάρκεια, ψυχιατρικές διαταραχές κλπ.

3. Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης σχετίζεται με προβλήματα υγείας που μπορούν να βλάψουν τον ίδιο τον εγκέφαλο. Η επεξεργασμένη ζάχαρη καταστέλλει την BDNF, μια ορμόνη μεταβολισμού απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF) πυροδοτεί νέες συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου, απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία της μνήμης. Πολυάριθμες έρευνες απέδειξαν ότι χαμηλά επίπεδα αυτού του παράγοντα σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη και σχιζοφρένεια, σε συνδυασμό με την πρόσληψη ζάχαρης μπορούν να χειροτερεύσουν σημαντικά τα συμπτώματα.

4. Φθόριο

Το φθόριο, το οποίο περιέχεται στο πόσιμο νερό μπορεί να βλάψει σοβαρά όχι μόνο τον εγκέφαλό μας, αλλά και τη συνολική μας υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο φθόριο και στο μειωμένο επίπεδο IQ. Η UNICEF διεξήγαγε μια έρευνα, η οποία έδειξε ότι τα επίπεδα νοημοσύνης ήταν μειωμένα εξαιτίας του επιπέδου πρόσθετου φθορίου στο πόσιμο νερό της Αμερικής, το οποίο κυμαινόταν στο 0.88 mg/l. Επιπλέον, το Αμερικάνικο Δίκτυο Έρευνας για το φθόριο ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 34 μελέτες, οι οποίες σχετίζουν το φθόριο με τα χαμηλά επίπεδα IQ, ενώ σύμφωνα με άλλα έρευνες, το φθόριο μπορεί να συνδεθεί με θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες, γνωστική ανεπάρκεια και διαταραγμένες νευρο-συμπεριφοριστικές λειτουργίες.

5. Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG)

Το MSG είναι ένα βιομηχανικό πρόσθετο, το οποίο βρίσκεται σε τροφές ως ενισχυτικό γεύσης. Συγκεκριμένα, ξεγελά τον εγκέφαλο και τους γευστικούς κάλυκες, ώστε να στείλουν το σήμα ότι η τροφή είναι νόστιμη και ταυτόχρονα προκαλούν την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ντοπαμίνης. Αυτό το τοξικό συστατικό συνδέεται με εγκεφαλική βλάβη και άλλες νευρολογικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της άνοιας, του Αλτσχάιμερ, της νόσου του Πάρκινσον, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του λύκου κλπ. Μπορεί να εμπεριέχεται στη σάλτσα μπάρμπεκιου, σε κονσερβοποιημένες σούπες και λαχανικά, στα dressing σαλάτας, στους κύβους ζωμών και σε άλλες επεξεργασμένες τροφές.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Ο πυρετός είναι από τα συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά,
ΥΓΕΙΑ
Μόνο η έγκαιρη και σωστή διάγνωση μπορεί να βάλει… φρένο στη «νόσο των μουσικών».
ΥΓΕΙΑ
Βασικός στόχος του ΜΚΙΕ διαχρονικά αποτελεί και η επισήμανση των ελλείψεων και ανεπαρκειών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΥΓΕΙΑ
Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν απώλεια όσφρησης, εξαιτίας της Covid-19, τελικά την ξαναβρίσκουν ύστερα από λίγο καιρό
ΥΓΕΙΑ
Όταν η ερωτική επιθυμία αρχίζει να μοιάζει με βρύση που στάζει και αργά και βασανιστικά εξαφανίζεται, το ζευγάρι απομακρύνεται και συχνά τραβάει ξεχωριστούς δρόμους.
ΥΓΕΙΑ
Οι ασθενείς που μελετήθηκαν ελέγχθηκαν για το άλφα ή το δέλτα στέλεχος από τις 29 Μαρτίου 2021 έως τις 23 Μαΐου 2021.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x