A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές του 2017 και σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει η έξοδος | Του Χρήστου Μέγα

Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές του 2017 και σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει η έξοδος –Τι ισχύει για δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες-Όλοι οι πίνακες
------------------------------------------------------------------------------
Αυξάνονται τα όρια ηλικίας από το νέο χρόνο (2017) για τους παλιούς ασφαλισμένους οι οποίοι, είτε έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 35ετία είτε είναι μητέρες με ανήλικο (σ.σ. και οι άνδρες στο δημόσιο τομέα) και έχουν 25ετία. Κατηγορίες ασφαλισμένων οι οποίες είχαν εξαιρεθεί απ΄όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ακόμη και αυτή του κ.Μητσοτάκη το 1992.

Τα παραπάνω ενεργοποιούνται με βάσει τις προβλέψεις του νόμου 4387/16 (γνωστού και σαν νόμου Κατρούγκαλου) και με τον οποίο ανατράπηκαν όλα οι έως τώρα ισχύουσες διατάξεις για έξοδο με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας (πρόσληψη στο δημόσιο -ή ασφάλιση για το προσωπικό των ΔΕΚΟ και τραπεζών- προ του 1983) για σύνταξη στο 58ο έτος με 35ετία (έως το 2011), για «έξοδο» των μητέρων με ανήλικο στο 50ό (25ετία το 2010), στο 52ο (2011) ή στο 55ο (2012)
Παράλληλα, από το νέο χρόνο ισχύουν τέσσερις επιπλέον αλλαγές, ικανές να ανατρέψουν τον οικονομικό, επαγγελματικό αλλά, και οικογενειακό προγραμματισμό των ασφαλισμένων. 

Συγκεκριμένα:

α/Για συντάξεις που θα εκδοθούν από 1/1/2017 δεν θα ισχύει η απόδοση του 50% της διαφοράς μεταξύ του παλαιού (και πιο ευνοϊκού) τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και του νέου τρόπου με τον δρακόντειο νόμο Κατρούγκαλου. Κάτι που θα ισχύσει για τις φετινές αιτήσεις. Θα αποδίδεται μόνο το 1/3 της διαφορά (και αυτή θα εξαλειφθεί για αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2018 και μετά).
β/Στο δημόσιο θα πάψει να ισχύει η αναγνώριση των πλασματικών ετών με 6,67% επί του μισθού για κάθε μήνα. Εάν η αίτηση λοιπόν υποβληθεί μέσα στο 2016, τότε το κόστος εξαγοράς είναι χαμηλό, περίπου στα 80 με 120€ το ανώτατο. Όμως, από την 1-1-2017 το κόστος ανεβαίνει στο 20% και ουσιαστικά τριπλασιάζεται. 

γ/Παράλληλα, οι εισφορές θα παρακρατούνται επί του συνόλου των αμοιβών και όχι μόνο επί του βασικού συν το χρονοεπίδομα

δ/Για την αυτασφάλεια θα απαιτείται η καταβολή του 38% επί των παλαιών (του τελευταίου, προ της αίτησης υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση) αποδοχών για κύρια ασφάλιση, επικουρικό, εφάπαξ.

Με αυτά τα δεδομένα στη σύνταξη πριν τα 67, ή 62 με 40ετία, μπορούν να βγουν οι κάτωθι κατηγορίες:

Α/35ΕΤΙΑ

1.Η 35ετία καταργήθηκε με το γ’ μνημόνιο (από 19/8/2015) και έχει ισχύ μόνο για όσους την είχαν συμπληρώσει έως 18/8/2015 και α/φεύγουν χωρίς ηλικιακό όριο σε περίπτωση πρόσληψης (ασφάλισης στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών) πριν το 1983 και β/ συνταξιοδοτούνται εάν φέτος είναι 59 ετών σε περίπτωση πρόσληψης μετά την 1/1/1983.

2.Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στα ειδικά Ταμεία (όπως το ΤΣΠ/ΕΤΕ) με 35ετία το 2012 αποχωρούν στα 59 εφόσον συμπλήρωσαν το όριο μέχρι 18 Αυγούστου 2015 (αποχωρούν με 37 συνολικά έτη). Σε περίπτωση που πιάνουν φέτος το ηλικιακό όριο (59) μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου σε ηλικία 59 ετών και 9 μηνών.

Τα νέα όρια ηλικίας καθορίζονται με βάσει τον «πίνακα 1». Ανατρέχετε λοιπόν στην χρονιά συμπλήρωσης της (νέας) ηλικίας συνταξιοδότησης ή της χρονιάς συμπλήρωσης της 35ετίας (π.χ. για όσους ασφαλίστηκαν προ του 1983) και εκεί εντοπίζετε την ηλικία «εξόδου».

Β/ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (ΜΗΤΕΡΕΣ)

3. Μητέρες με ανήλικο και 25ετία το 2010 μπορούν να αποχωρήσουν αν συμπλήρωσαν μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015 το 50ό έτος. Εφόσον φέτος συμπληρώνεται το 55ο, η έξοδος γίνεται σε ηλικία 56 ετών και 9 μηνών.
4. Μητέρες με 25ετία και ανήλικο το 2011 συνταξιοδοτούνται αν έκλεισαν το 52ο πέρυσι τον Αύγουστο. Σε περίπτωση που συμπληρώνουν φέτος το 55ο έτος, αποχωρούν σε ηλικία 56 ετών και 9 μηνών.

5. Μητέρες με 25ετία και ανήλικο το 2012 συνταξιοδοτούνται εάν έκλεισαν τα 55 μέχρι τις 18/8/2015. Σε περίπτωση που συμπληρώνουν φέτος το 55ο έτος βγαίνουν στη σύνταξη στα 58.

Σημ.: Σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω ασφαλισμένες ανατρέχουν στον «πίνακα 2» για να εντοπίσουν την ηλικία συνταξιοδότησης με βάσει την χρονιά συμπλήρωσης των 55 ετών...

Περισσότερα στο www.megabox.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Γράφει ο Γιώργος Παυλάκης - Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η δημιουργία εργοστασίων καύσης – ενεργειακής αξιοποίησης των αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ), προωθείται πανελλαδικά εδώ και χρόνια.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Από τη μελέτη της σχέσης μεταξύ ανεργίας και θνησιμότητας, διαπιστώνεται ότι η ανεργία αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κατά 63%.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ένας σύμμαχος γειτονικός και φίλος λαός με χαρακτηριστικά που περισσότερο μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν, έχει πληγεί με πρωτοφανή σφοδρότητα φέρνοντας στο μυαλό μας εικόνες από τσουναμι σε παραλία γεμάτη κόσμο.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Θα μπορούσαμε όμως εμείς οι σύγχρονοι είλωτες να οργανώσουμε την σκέψη μας και να απαντήσουμε στα θεμελιώδη ερωτήματα που προκύπτουν για την συνέχιση της ζωής στον πλανήτη γη; Γιατί πάντα μία σωστή απάντηση, προϋποθέτει ένα σωστό ερώτημα…
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Στα πλαίσια των μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από την πανδημία του κορωνοϊού ίσως θα πρέπει το υπουργείο άμυνας να λάβει την απόφαση αναβολής κατάταξης των υπόχρεων σε στρατιωτική θητεία
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ