A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Καρδίτσας Οικόσφαιρα

"Σκοποί της ΟικόΣφαιρας είναι: η κατανόηση, η προάσπιση, η συντήρηση και η αειφόρος διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας τα οποία αποτελούν και προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.


Επίσης, η αναγνώριση και η ανάδειξη της σημασίας των φυσικών πόρων και των συλλογικών αγαθών ως θεμέλια της ευημερίας κάθε τόπου, η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, η επισήμανση των επιπτώσεων των ανθρωπογενών επεμβάσεων, η άμεση ευαισθητοποίηση και παρότρυνση των πολιτών για ανάληψη δράσης, καθώς και η ωρίμανση των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών βάσει της θεμελιώδους αρχής της Οικολογικής Αειφορίας."


Δράσεις της Οικόσφαιρας


"Η Οικολογική Γιορτή είναι η κίνηση των πολιτών της Καρδίτσας για την ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την οικολογίαΟι Οικολογική Γιορτή περιλαμβάνει:

Πανελλαδική εκθεσιακή αγορά βιολογικών προϊόντων και ειδών χειροτεχνίας, έκθεση υλικού που έχει σχέση με τη βιολογική γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος και κάθε άλλη οικολογική δραστηριότητα, ενημερωτική ημερίδα, παράλληλες εκδηλώσεις όπως, ομιλίες - συζητήσεις στο χώρο της έκθεσης, καλλιτεχνικά και οικολογικά δρώμενα, εκδηλώσεις για τα παιδιά και άλλα.

Πληροφορίες: 2441021000, 2441028550, 6973999658, 6976017907


"«Η οικολογία είναι στάση ζωής» ήταν το μήνυμα που έστειλε η 2η Εαρινή Γιορτή της Φύσης που οργανώθηκε, το τριήμερο 26,27 και 28 Απριλίου 2013, από την ΟικόΣφαιρα και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και το Δήμο Καρδίτσας.

Καθ ΄ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, η Εκθεσιακή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και οικολογικών δραστηριοτήτων, που λειτούργησε στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου που είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί από πιστοποιημένους παραγωγούς για τη χρήση, αλλά και τα πλεονεκτήματα των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών.Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και το Συμπόσιο με θέμα τη Δημοτική Αγορά και το ρόλο της ως ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης όπου εξαίρετοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα θέματα σε σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς, ενώ ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων. Η φετινή διοργάνωση, εξάλλου, ήταν αφιερωμένη στη χρήση των δημοσίων χώρων και το παραπάνω Συμπόσιο έδωσε στη Γιορτή μια άλλη διάσταση.Πολλές και εξίσου σημαντικές ήταν και όλες οι υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις που περιλάμβανε το πρόγραμμα της 2ης Εαρινής Γιορτής.

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου λειτούργησαν στο διάζωμα της Δημοτικής Αγοράς :

> Έκθεση Φωτογραφίας της ομάδας TemplateLife στον όροφο της Δημ. Αγοράς με τίτλο «√ανθρωπος».> Έκθεση ζωγραφικής με έργα εμπνευσμένα από την Δημ. Αγορά και την χρήση της. Συμμετείχαν οι εικαστικοί : Αντωνόπουλος Ι., Βάλλας Δ., Δουμανά Λ., Καημενοπούλου Χ., Κοτσιαλή Σ., Κοτρώτσιος Α., Κουκόσια Α., Κυρίτση Φ. Νικολάου Κ. Σχιζοδήμου Π.. Τρούκης Γ., Τσόγκας Α. τους οποίους και ευχαριστούμε. Τα ζωγραφικά τους έργα παραχωρήθηκαν στην Εαρινή Γιορτή και δημοπρατήθηκαν με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες της διοργάνωσης και τις δράσεις της ΟικόΣφαιρας."
"Η Αλληλέγγυα Μονάδα Ανταλλαγών (ΑΛ.Μ.Α.) αποτελεί μια από τις δράσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΟικόΣφαιρα, μια κίνηση για το Περιβάλλον, τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής.

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αναζητούμε τρόπους για να περάσουμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά μέσα απ΄αυτή τη δύσκολη εποχή.

Ξεκινάμε με μικρά βήματα, ενώνουμε τις προσπάθειές μας με άλλους ανθρώπους, επιστρατεύουμε τις καλύτερες μας ποιότητες κι ελπίζουμε τα βήματα αυτά να γίνουν ΑΛΜΑΤΑ.


Απευθυνόμαστε:

Σε άνδρες και γυναίκες που δυσκολεύονται να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες, έχουν όμως τη διάθεση να προσφέρουν χρόνο, υπηρεσίες ή αγαθά που διαθέτουν και να βρουν νέους τρόπους δημιουργίας της ευημερίας τους.

Σε ανθρώπους που θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και που είναι ανοιχτοί σε νέες δυνατότητες.

Σε ανθρώπους που ο φόβος και η παθητικότητα δεν τους ταιριάζουν και που βλέπουν τις σημερινές δυσκολίες σαν πρόκληση και σαν ευκαιρία για θετικές αλλαγές και δράσεις.


Η φιλοσοφία μας

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, πιστεύουμε πως η αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπίας είναι αναγκαιότητα.

Είμαστε όλοι κύτταρα μέσα στο σώμα της ανθρωπότητας και πιο συγκεκριμένα στη χώρα και στην πόλη που ζούμε. Οι σκέψεις, οι λέξεις, η συμπεριφορά και οι πράξεις μας, έχουν άμεση και έμμεση επίδραση σε όλους. Γι΄ αυτό αντί να γκρινιάζουμε, να κατηγορούμε και να παραπονιόμαστε επιλέγουμε να αντιδράσουμε διαφορετικά.

Αντιμετωπίζουμε κατάματα τα νέα δεδομένα και πάμε σε δράση. Συντονιζόμαστε με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινό όραμα και ανταλλάσουμε προϊόντα, ταλέντα, ικανότητες, παροχές και γνώσεις. Μέσα από το ΑΛ.Μ.Α. ανοίγουμε το δρόμο για τη μετάβασή μας σε μια άλλη στάση ζωής που να έχει ενότητα, εντιμότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη.

Δεν περιμένουμε τους άλλους να μας σώσουν. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και προχωράμε. Όσο πιο πολύ ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας τόσο πιο δυνατοί και αισιόδοξοι γινόμαστε, τόσο πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί. Με καρδιά ζωντανή, δυνατή θέληση και ανοιχτή φαντασία επενδύουμε την ενέργειά μας στο να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο μας."
"Ανταλλακτική οικονομία σημαίνει η οικονομία, κατά την οποία λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ οικονομικών μονάδων χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος.

Το διάστημα της κρίσης στην Αργεντινή (1999-2002), αναπτύχθηκαν από τους πολίτες εναλλακτικές μορφές οικονομίας, που βοήθησαν τον κόσμο να επιβιώσει. Συγκεκριμένα, το 2001 η Αργεντινή καταρρέει οικονομικά μετά το εκεί μνημόνιο, τα ποσοστά της ανεργίας γιγαντώνονται, επικρατούν η ηθική και οικονομική εξαθλίωση και η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου.

Τότε, οι πολίτες δημιουργούν το «Τρουέκε», ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών και τα ,,nodos,, κοινωνικές λέσχες ανταλλαγών, χάρη στα οποία επιβιώνουν εκατομμύρια κάτοικοι και σύντομα λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις στη χώρα.

Ο κόσμος ανταλλάσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες, διασώζεται με τις δικές του δυνάμεις και το παράδειγμα της Αργεντινής συμπαρασύρει σχεδόν όλη τη Λατινική Αμερική με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Η Ελλάδα σήμερα έχει τη δική της απάντηση στην κρίση με οργανωμένα δίκτυα ανταλλαγής - αλληλεγγύης να λειτουργούν ήδη σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ανταλλάσσουμε σημαίνει: Αναθεωρούμε τις ανάγκες μας εγκαταλείποντας την νοοτροπία των κάλπικων αναγκών. Εφαρμόζουμε το σεβασμό στη φύση και το συνάνθρωπο μέσα από εναλλακτικές μορφές οικονομίας. Προτάσσουμε την αυτάρκεια, την αυτοδιάθεση και την αλληλεγγύη απέναντι στον άκριτο καταναλωτισμό.Μοιραζόμαστε γνώσεις, ιδέες, βιβλία, υπηρεσίες ,δωρεάν μαθήματα, προϊόντα, ρούχα, χρήσιμα αντικείμενα. Σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες οικοδομούμε σχέσεις συνεργασίας και ισοτιμίας, χωρίς να αναπολούμε τη χαμένη καταναλωτική μας δύναμη.

Δεν πετάμε, αλλά ανακυκλώνουμε, επαναχρησιμοποιούμε, ανακαλύπτοντας ξανά την αξία των αντικειμένων, επιστρέφοντας στις ανθρώπινες σχέσεις, προτείνοντας δημιουργικές λύσεις και προτάσεις .Ξαναδίνουμε αξία στα αντικείμενα παρατείνοντας τον κύκλο ζωής τους, προσφέροντας πράγματα χρησιμοποιημένα, αλλά όχι άχρηστα. Χωρίς χρηματικό αντίτιμο, αλλά όχι χωρίς αξία. Χωρίς να χρειάζεται να φέρουμε κάτι, για να πάρουμε κάτι άλλο ή να είμαστε φτωχοί.Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι άμυνα ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος. Δεν σημαίνει φιλανθρωπία ή άδειασμα αποθήκης ή ντουλάπας, αλλά αλληλεγγύη. Χωρίς αντίτιμο, σημαίνει ΠΡΟΣΦΕΡΩ, ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ. Μόνος όρος: παίρνουμε μόνο αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη!

Για να πάψουμε να είμαστε ό,τι καταναλώνουμε. Για να αλλάξουμε καταναλωτική συμπεριφορά, νοοτροπία και πρότυπα. Αναθεωρούμε τον υπερκαταναλωτισμό και τον έντονο προσανατολισμό του σύγχρονου ανθρώπου στην απόκτηση πλούτου.Χωρίς αντίτιμο προσφέρουμε, προστατεύουμε το περιβάλλον, ανακυκλώνουμε τις πρώτες ύλες και παράγουμε λιγότερα απορρίμματα. Τα αντικείμενα στην εποχή μας έχουν χάσει την αξία τους, είναι περισσότερο αναλώσιμα από ποτέ! Ξεχάσαμε ότι μπορούμε να τα επισκευάσουμε, να τα επιδιορθώσουμε, να τα μεταποιήσουμε ή να τα χρησιμοποιήσουμε για κάποιον άλλο σκοπό.

Ανακύκλωση δεν σημαίνει ΜΟΝΟ να πετάμε πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί στους αντίστοιχους κάδους, αλλά και το να δίνουμε ζωή σε παλιά και άχρηστα αντικείμενα. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε καλό στο περιβάλλον και αυτό μας το ανταποδίδει.Η αλληλεγγύη είναι τρόπος να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Για να ξεκινήσουμε από κάπου το ταξίδι. Για να γίνει η ζωή μας πιο όμορφη, πιο συναρπαστική, πιο ουσιαστική."

Πληροφορίες

"Αν θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή για να βοηθήσετε τη δράση μας είτε ως εθελοντές, είτε για ιδέες-προτάσεις, μπορείτε:

1. Να κάνετε αίτηση μέλους στο νέο ανοιχτό γκρουπ στο Facebook, (Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης Καρδίτσας)

2. Να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail της ομάδας, [[email protected]], ή

3. Να μας τηλεφωνήσετε : Μιχαέλα Βόβες - 24410-75051 και 6947-034.754

Κατερίνα Πρίτσα - 24410-28892 και 6979-914084"
"Εξωραϊσμός - ανάδειξη και ανάπλαση παραποτάμιας περιοχής (Ανάχωμα)

Η παρουσία ενός ποταμιού σε μια πόλη, συνηθίζεται να αξιοποιείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε τόσα παραδείγματα από ξένες και ελληνικές πόλεις όπου τα ποτάμια τα οποία είτε διασχίζουν την πόλη είτε περνάνε δίπλα της έχουν γίνει πραγματικά στολίδια και αλλάζουν τελείως τη φυσιογνωμία των πόλεων.Ο Σηκουάνας των Παρισίων, ο Τάμεσης του Λονδίνου, ο Δούναβης πολλών πόλεων της κεντρικής Ευρώπης, και ο Ληθαίος των γειτονικών Τρικάλων είναι μερικά παραδείγματα. Το ποτάμι στο οποίο κάνουμε την παρέμβαση με το όνομα Φαγάνα ή Γαβράς είναι μια περίπτωση που από χρόνια μπήκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα τίποτα δεν προχώρησε από τις αρχές της πόλης και του νομού μας.

Η ΟικόΣφαιρα, κάνει το μεγάλο τόλμημα και με τη στενή συνεργασία του δήμου Καρδίτσας καταπιάνεται με αυτό το μεγάλο όραμα, πιστεύοντας ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει.

Η παρέμβαση αυτή διαχειρίζεται ένα σημαντικό τμήμα μήκους πέντε χιλιομέτρων που έχει αφετηρία το Παλέρμο, βαδίζουμε προς το ανάχωμα από την πεζογέφυρα των Καροπλεσίτικων (Μνημείο Ζαφειροπουλέων) συνεχίζουμε πάνω στο ανάχωμα μέχρι την γέφυρα Καράμπαλης,και από την Καράμπαλη συνεχίζουμε προς την πόλη, πάνω στο σημείο που ήταν οι σιδηροδρομικές γραμμές και τώρα η διάβαση αυτή ασφαλτοστρώθηκε, και φτάνουμε ξανά στο αθλητικό κέντρο Παλέρμο. Στο σκαρίφημα που ακολουθεί, φαίνεται η διαδρομή.

Το ξεκίνημα της δράσης έγινε στις 29-4-12 παγκόσμια ημέρα κατά των σκουπιδιών. Ήταν ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με: εβδομήντα και πλέον εθελοντές του νομού μας, την καταλυτική συμμετοχή και το αμέριστο ενδιαφέρον του Δήμου Καρδίτσας, καθώς και την σημαντική και αποτελεσματική συμμετοχή του ορειβατικού συλλόγου Καρδίτσας.

Η πρώτη δράση στόχευε στο να απομακρυνθούν όλα τα σκουπίδια της παραποτάμιας περιοχής, κάτι που ολοκληρώθηκε και με μια ακόμη παρέμβαση. Η δεύτερη δράση στόχευε στο κλείσιμο των διόδων με απροσπέλαστες μπάρες, ώστε ο κάθε ασυνείδητος να μην μπορεί να την παραβιάζει για να ρίχνει τα σκουπίδια. Και αυτή η δράση ολοκληρώθηκε.

Η Τρίτη δράση Στοχεύει στον εξωραϊσμό και ανάπλαση της περιοχής ώστε ο χώρος αυτός να δοθεί στη χρήση και στην κυκλοφορία του πεζού, του αθλητή και του ποδηλάτη. Πιστεύουμε ότι με αρκετές άλλες παρεμβάσεις, και βελτιώσεις πέρα από τις λίγες που έγιναν, μπορεί η περιοχή να γίνει ένας σημαντικός πόλος άθλησης, περιπάτου και ψυχαγωγίας για τους πολίτες του νομού μας.

Πρόκειται για ένα έργο που θέλει επιμονή, υπομονή και δύναμη ψυχής. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, όταν υπάρχει θέληση πολλά μπορούν να γίνουν Η παρέμβαση θα συνεχιστεί με τη στενή συνεργασία του δήμου Καρδίτσας, του ορειβατικού συλλόγου καθώς και εθελοντών του νομού μας."

"Η ιδέα της ανταλλαγής αρχίζει και αποδίδει καρπούς


Πριν από ενάμιση χρόνο, μια ομάδα ανθρώπων δημιούργησε την Αλληλέγγυα Μονάδα Ανταλλαγών (ΑΛ.Μ.Α) Καρδίτσας, σαν δράση της Οικόσφαιρας. Ένα Δίκτυο, στο οποίο τo χρήμα δεν έχει καμία αξία. Αντιθέτως, πέρα από τη οργάνωση μιας συλλογικότητας, προτάσσουμε την αλληλεγγύη, έτσι ώστε οι συναλλαγές να γίνονται με κοινωνικό και όχι με οικονομικό προσανατολισμό.


Σήμερα, τα μέλη μας έφτασαν περίπου τα 100,από διάφορες ειδικότητες και επαγγέλματα - όχι κατ' ανάγκη άνεργοι- αλλά άνθρωποι που καλλιεργούν μια διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη, για την αξία των πραγμάτων. Ο ένας προσφέρει φακές, ο άλλος μέλι, κάποιος άλλος παραδίδει μαθήματα, βάφει σπίτια, κουρεύει ή προσφέρει αγροτικές εργασίες.

Σε μια περίοδο κρίσης και κατάθλιψης βγήκαμε και κάναμε ένα μικρό βήμα υπέρ της αυτο-οργάνωσης. Κόντρα στην εποχή που μας πληγώνει το κλειδί είναι να περάσουμε σε δράση.

Για να διαδοθεί η ιδέα, οργανώνουμε τις Αγορές (η πρώτη έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2013). Η επόμενη αγορά θα στηθεί το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013,και ώρες 10:00-13:00,στο Αίθριο της Δημοτικής αγοράς Καρδίτσας.

Ελάτε να γνωριστούμε, να ενώσουμε τα χέρια μας, προσπαθώντας να καλύψουμε ο ένας τις ανάγκες του άλλου, με σεβασμό και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Όσοι παράγουν, μεταποιούν ή δημιουργούν, με τα προϊόντα και τις ιδέες τους…

Όσοι προσφέρουν υπηρεσίες να τις προβάλλουν και να τις συνδυάσουν…"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Επιδικάστηκε αποζημίωση 200.000 ευρώ σε μητέρα που έχασε την κόρη της σε ηλικία 7 ετών μαθήτρια, αφού έμεινε κατάκοιτη για 9 έτη μετά τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς
ΕΛΛΑΔΑ
Βρετανία Γερμανία σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca.Μπορείς να κάνεις άλλο εμβόλιο στην β δόση; Ο εμβολιασμός των παιδών που ξεκινά στον Καναδά.
ΕΛΛΑΔΑ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 363.904
ΕΛΛΑΔΑ
Τέλος τα click away και click inside - Εντός του Μαΐου επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια μόνο για τους εμβολιασμένους, επαναλειτουργία των φροντιστηρίων από τις 10 του μήνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου
ΕΛΛΑΔΑ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 362.004. Στους 11.029 συνολικά οι θάνατοι
ΕΛΛΑΔΑ
Σχεδόν κάθε γειτονιά της Ελλάδας έχει μερικά αδέσποτα. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από τη φιλοζωϊα των περίοικων.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x