A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πολ Μέισον: Να γιατί είμαι αισιόδοξος για το 2017

Αυτό το διάλειμμα των Χριστουγέννων, για καθέναν που ασχολείται με  υποθέσεις, οι οποίες έχουν υποστηρίξει την μη κυρίαρχη πολιτική σκέψη, πρέπει να είναι μια στιγμή συνειδητοποίησης. To Brexit θα συμβεί. Η παγκοσμιοποίηση θα καταρρεύσει. H ελεύθερη κυκλοφορία ως δικαίωμα εντός της ΕΕ θα τελειώσει. Η αντίληψη ότι η Δύση υπερασπίζεται και εφαρμόζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο βρίσκεται προς το παρόν σε αναμονή.

Δεν είναι η απαισιοδοξία που με κάνει να γράφω κάτι τέτοιο, αλλά η αισιοδοξία. Αισιοδοξία ότι, αν προσαρμόσουμε γρήγορα τη σκέψη μας στη νέα πραγματικότητα, θα μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για λογαριασμό  αυτής της γενιάς που κοιτάζει σκυθρωπά τις οθόνες αφής της στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο "αν". Αυτή την περίοδο των διακοπών, σας εγγυώμαι ότι θα ακούσετε ηλικιωμένους συγγενείς επανειλημμένα να λένε τις λέξεις "ποτέ δεν θα". "Η Βρετανία ποτέ δεν θα αφήσει την ΕΕ." "Ο Donald Trump ποτέ δεν θα αναλάβει τα καθήκοντά του." «Ο φασισμός δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει στη Γερμανία και την Αυστρία." Δεδομένου ότι η άρνηση είναι το πρώτο στάδιο της θλίψης, είναι ασυγχώρητο για τους ανθρώπους να λένε αυτά τα πράγματα - και να μην βλέπουν πέρα από αυτά. Όταν συμβαίνουν γεγονότα που αλλάζουν τον κόσμο, το αντανακλαστικό της άρνησης είναι ισχυρό, διότι οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι θέτουν τις αρχές τους γύρω από τα υπάρχοντα δεδομένα.

Για παράδειγμα, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που εγγυώνται την ελεύθερη κυκλοφορία ήρθαν να ενσαρκώσουν αυτή την αρχή, που υιοθετήθηκεε από πολλούς, ότι τα σύνορα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά. Δεν έχει καμία σημασία ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρώπης ήταν υπό τον όρο ύπαρξης ενός φράχτη τριών μέτρων μεταξύ του Μαρόκου και του ισπανικού θύλακα της Μελίγια. Η «ελευθερία» φαινόταν να ενσαρκώσει μια γενική αρχή.

Στο μέλλον, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις αρχές μας από τους θεσμούς που κάποτε τις ενσωμάτωναν.

Το ίδιο ισχύει και για την πιο αόριστη αρχή: τον Ευρωπαϊσμό. Χρειάστηκε να φτάσω τα 40 για να επισκεφθώ τις ΗΠΑ. Μέχρι τότε, είχα ταξιδέψει με τα πόδια, με αεροπλάνο, τρένο και οδικώς σε όλη την Ευρώπη. Ήμουν πεπεισμένος αυτό ήταν μια ανεξάντλητη πολιτιστική παιδική χαρά, ένα μέρος από το οποίο προήλθαν όλες οι αρχές και οι αξίες μου, ενώ ένα μεγάλο μέρος των ΗΠΑ ήταν απλά "χώρα - πέρασμα". Μια νέα γενιά που ξοδεύει τα εργένικα Σαββατοκύριακα της στη Ρίγα, τις διακοπές των παιδικών χρόνων στην Disney World της Φλόριντα και τα διαλείμματα από τις σπουδές στην Ταϊλάνδη, πρόκειται να είναι λιγότερο φιλοευρωπαϊκή σε σχέση με τη δική μου. 

Αλλά, ο κοσμοπολιτισμός τους χτίστηκε πάνω στην υπόθεση ότι το Παρίσι ή το Βερολίνο ήταν σύντομοι προορισμοί για το Σαββατοκύριακο, όπου θα έμπαιναν με μια απλή επίδειξη του διαβατηρίου τους σε ένα φιλικό συνοριοφύλακα. Αυτή η νοοτροπία, επίσης, θα πρέπει να αλλάξει. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφή του ΑΕΠ, που προβλέπεται από το Υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας του Brexit, θα πρέπει να ακολουθήσουμε δύο δρόμους: πρώτον, να ελαχιστοποιήσουμε το διάλειμμά μας με την ενιαία αγορά της ΕΕ και, αν αυτό αποτύχει, να την μεγιστοποιήσουμε.

Για εκείνους που είναι καθηλωμένοι στη φάση της άρνησης, ο στόχος της ελαχιστοποίησης της διακοπής έρχεται εύκολα - αλλά όχι τα μέσα. Τα μέσα με τα οποία μπορούμε να επιτύχουμε "ήπιο Brexit" είναι σκληρές, εγωκεντρικές διαπραγματεύσεις που βάζουν το βρετανικό εθνικό συμφέρον πρώτα. Αν αποτύχουμε - γιατί η Ευρώπη είναι ένα χάος που κυβερνάται από μια ελίτ, η οποία βρίσκεται σε άρνηση για τις δικές τις αποτυχίες - θα ήταν λογικό να ακολουθήσουμε μια συνολική αναδιαμόρφωση του εμπορίου μας, της βιομηχανικής βάσης και της στάσης μας απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Ακόμη και εκείνοι, όπως και εγώ, που αγωνίζονται για το όσο το δυνατόν πιο ήπιο Brexit, πρέπει να εξετάσουμε πώς θα μοιάζει η ατζέντα της κοινωνικής δικαιοσύνης μετά από ένα "σκληρό Brexit".

Όσο για το παγκόσμιο σύστημα εξουσίας, οι επιλογές του Trump για το υπουργικό συμβούλιο δείχνουν ότι προτίθεται να το διαλύσει. Για πρώτη φορά σε μια γενιά, το τμήμα της ισραηλινής δεξιάς που έχει την πιο βίαιη ρητορική για τους Παλαιστίνιους θα συνεχίσει ελεύθερα με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον. Για πρώτη φορά σε μια γενιά, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, θα πρέπει να δουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη CIA ως ένα είδος άτυπου αγωγού που οδηγεί πίσω στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον οργανισμό ασφαλείας FSB, και όχι ως συμμάχους τους.

Το παγκόσμιο σύστημα γίνεται ένα παιχνίδι αρνητικού αθροίσματος. Για περισσότερο από τρεις γενιές, ήταν ένα παιχνίδι θετικού αθροίσματος. Η παγκοσμιοποίηση ήταν ένα παιχνίδι θετικού αθροίσματος, ακόμη και αν, για τις πρώην βιομηχανικές χώρες της δύσης, μόλις που ήταν θετικό. Πλέον, είμαστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε ότι είναι μια πλάνη. Μπορείτε ακόμα να αγωνίζεστε για την κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή του πλούτου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα κόσμο αρνητικού αθροίσματος - αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε αν είστε προσκολημμένοι στις «αρχές» που υποτίθεται ότι ήταν γενικές, αλλά δεν είναι.

Αφού η ελεύθερη κυκλοφορία ως απόλυτο δικαίωμα θα σταμήσει να υφίσταται, τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την ΕΕ, θα αναμόρφωνα τη μεταναστευτική πολιτική ώστε να διανέμει τη μέγιστη κοινωνική δικαιοσύνη για δύο σύνολα ανθρώπων: εκείνους που ήδη ζουν εδώ, συμπεριλαμβανομένων των τριών εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ και στους πρόσφυγες, των οποίων το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο εδώ πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο.

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, "ανταγωνιστικότητα" σήμαινε μια κούρσα προς τα κάτω: χαμηλοί μισθοί και συρρικνωμένο κράτος πρόνοιας. Σε έναν κόσμο κόσμο αρνητικού αθροίσματος, αυτό σημαίνει αγώνα για να εντοπίσετε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και πουθενά αλλού. Τα όπλα πρέπει να είναι ενεργή βιομηχανική πολιτική, φοροαπαλλαγές, υψηλές δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που πληρώνεται από το κράτος.

Για τέσσερα χρόνια, τουλάχιστον η Βρετανία πρέπει να λειτουργεί διπλωματικά μόνη της. Πρέπει να διαλύσουμε την ψευδαίσθηση ότι έχουμε τη δύναμη, να σώσουμε τη συριακή επανάσταση, να συγκρατήσουμε το Ισραήλ για να μην πραγματοποιήσει την επόμενη επίθεσή του στη Γάζα ή να αναγκάσουμε τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους από τη φυλακή. Βέβαια, θα πρέπει να προσπαθήσουμε αλλά με ελάχιστα ποσοστά επιτυχίας.

Αυτά τα συνταρακτικά γεγονότα θα θέσουν το αριστερό και το κίνημα για το κλίμα ενώπιον δύσκολων επιλογών, όπως ακριβώς και το φιλελεύθερο κέντρο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, όπως το έθεσε ο Τσώρτσιλ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 1941, είναι να "σύρουμε το ξίφος για την ελευθερία και να πετάξουμε μακριά το θηκάρι".


μετάφραση/enallaktikos.gr
πηγή: Guardian


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Σύμφωνα με την γνώμη των πολλών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε σωστά την πρώτη επικίνδυνη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Αγαπούσε βαθιά την Νίκη Βόλου, την ΑΕΚ, το Πήλιο, το ελεύθερο καμπινγκ, τον Μπουκόφσκι, τον Κέρουακ, τον Καρυωράκη και τον Μίσσιο, έγραφε και ο ίδιος κείμενα και στίχους
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Οι Ελληνες έχουν αποκοπεί από τις ρίζες τους, Κνωσσό, Μυκήνες, Απέλλα, Ακρόπολη, Αγιά Σοφιά, με την αρρωστημένη δήθεν μαρξιστική υποκουλτούρα, που έχει εξοβελίσει την ιστορικά τεκμηριωμένη συνέχεια του έθνους τους
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο ιός υπήρχε στα λύματα του Μιλάνου και του Τορίνου (βόρεια Ιταλία), δύο μήνες πριν από την επίσημη καταγραφή του πρώτου ασθενούς στην Ιταλία και στα λύματα της Βαρκελώνης, περίπου σαράντα ημέρες πριν.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας συνιστά η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο δικός μου πόνος δεν έχει καμιά σχέση με εκείνον του Μάκη Βορίδη. Με εξοργίζει που η θρησκεία έχει τον πρώτο λόγο σε βάρος της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού, πως έτσι πυροδοτείται ο εθνικισμός και οξύνονται τα θρησκευτικά πάθη.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x