A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ένας μικροβιολόγος περιγράφει πώς καθαρίζει σωστά το σπίτι του

Ο μικροβιολόγος Dr. Charles Gerba περιγράφει με ποιους τρόπους καθαρίζει το σπίτι του και σε ποια σημεία δίνει ιδιαίτερη σημασία.

O Dr Gerba διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και έχει αφιερώσει τη ζωή του στη δημοσίευση μελετών σχετικά με τα μικρόβια που διεισδύουν στην καθημερινή μας ζωή.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία στο θέμα της μικροβιακής προστασίας, ο Dr Gerba μοιράζεται κάποιες συμβουλές για πιο αποτελεσματικό καθάρισμα του σπιτιού, τις οποίες εφαρμόζει ο ίδιος στο δικό του.


1. Τον απασχολεί περισσότερο η κουζίνα παρά το μπάνιο

"Οι περισσότεροι ανησυχούν για την καθαριότητα του μπάνιου και ξεχνούν την κουζίνα", αναφέρει ο Gerba. "Καθαρίζουν ενδελεχώς το πάτωμα, την λεκάνη και τον νιπτήρα αλλά στην κουζίνα είναι όπου τα παιδιά συνήθως έρχονται μετά το παιχνίδι".

Ποια σημεία αξίζουν περισσότερο την προσοχή μας; Ο Dr Gerba χαριτολογώντας αποκαλεί το σφουγγάρι της κουζίνας "ένα σατανικό αντικείμενο"! Κατά πάσα πιθανότητα έχει περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα σας, και έτσι θα πρέπει να το αλλάζετε τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

"Οι σανίδες κοπής είναι ψηλά στην λίστα μου", λέει ο μικροβιολόγος. "Από δοκιμές που έχουμε κάνει, παρατηρήσαμε ότι δεν καθαρίζονται σωστά. Θα πρέπει  να έχετε ξεχωριστή σανίδα κοπής για τα λαχανικά και άλλη για τα κρέατα. Το χερούλι της πόρτας του ψυγείου και οι βρύσες της κουζίνας έχουν επίσης πολλά μικρόβια."


2. Δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο κάτω μέρος του ψυγείου

"Τα πάντα στάζουν και καταλήγουν σε εκείνο σημείο", αναφέρει. "Έτσι, όποιο προϊόν αποθηκεύεται εκεί, είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί. Και είναι το πρώτο σημείο πιο πιάνει μούχλα".


3. Εκνευρίζεται όταν βλέπει τσάντες στους πάγκους 

«Το ένα τέταρτο των τσαντών χειρός έχουν E-coli", λέει. "Και έχουμε διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να τις τοποθετούν ακριβώς δίπλα στο σημείο όπου ετοιμάζουν ένα σάντουιτς!"

4. Δεν ανησυχεί τόσο πολύ για τα δάπεδα

"Όταν πρόκειται για το σημείο κάτω από τα πόδια μας και αφού δεν έχουμε παιδιά στο σπίτι να μπουσουλάνε, δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα μικρόβια", αναφέρει.


5. Πλένει συχνά τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες σούπερ μάρκετ

"Το 50% των ανθρώπων δεν τις πλένουν ποτέ, και έχουν περισσότερα βακτήρια μέσα τους από ότι το εσώρουχό σας. Επειδή οι άνθρωποι θεωρούν αυτές τις σακούλες "οικολογικές", ξεχνούν ότι είναι απλά αντικείμενα που λερώνονται και φιλοξενούν βακτήρια. Αλλά αυτές οι τσάντες μεταφέρουν πολλές φορές το φαγητό σας και θα πρέπει να τις διατηρείτε καθαρές".


6. Προτείνει να πλένετε τις πετσέτες χεριών περίπου μία φορά την εβδομάδα - αλλά εκείνος προτιμά το χαρτί

"Συνήθιζα να σκουπίζω το πρόσωπό μου σε μια πετσέτα το πρωί, αλλά τώρα δεν μπορώ να το κάνω", λέει ο Dr Gerba. "Ξέρω ότι υπάρχει E.coli σε αυτό!" Αναφέρει ότι θα πρέπει να αλλάζετε τις πετσέτες προσώπου και χεριών, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα - και πιο συχνά αν έχετε μικρά παιδιά.


7. Προτιμά τα απολυμαντικά μαντηλάκια από τα σπρέι

"Εάν χρησιμοποιείτε σπρέι, θα πρέπει να ψεκάζετε την περιοχή και να το αφήνετε για 10 λεπτά, κάτι που κανείς δεν το κάνει," λέει ο Dr Gerba. "Μου αρέσει να χρησιμοποιώ μαντηλάκια και στην έρευνα έχουμε διαπιστώσει ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά στην απολύμανση με την χλωρίνη."

Αλλά μας υπενθυμίζει, ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο ένα μαντηλάκι για την απολύμανση ολόκληρης της κουζίνα μας. "Αν έχετε σκουπίσει με ένα μαντήλι σε πολλαπλά σημεία, βοηθάτε στην εξάπλωση των βακτηρίων".

8. Πλένει πολύ τακτικά τα χέρια του

"Μην ξεχνάτε το σαπούνι. Πριν καθαρίσετε πρέπει να είστε κι εσείς καθαροί".ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Η νόσος Covid-19, που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες όχι μόνο για τους ανθρώπους με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και για ανθρώπους χωρίς τέτοιο ιστορικό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί μυοκαρδιακή βλάβη ακόμη και σε ανθρώπους με υγιή καρδιά.
ΥΓΕΙΑ
Το 1110 θα παρέχει από αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου συμβουλευτική υποστήριξη σε ασθενείς με άνοια και στους φροντιστές τους
ΥΓΕΙΑ
Από… κομπάρσος, πρωταγωνίστρια. Ο λόγος για τη μύτη, που, αν και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και στη συνολική εικόνα του προσώπου, είναι παραμελημένη.
ΥΓΕΙΑ
Τα εργαστηριακά ευρήματα από τη νόσο covid-19 παρουσιάζουν ένα μεγάλο εύρος τιμών και ποσοστών, αλλά και του αμυντικού προφίλ του ασθενούς.
ΥΓΕΙΑ
Στην επικαιροποίηση των οδηγιών για ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σχετικά με τον νέο κορωνοϊό (Covid -19), προχώρησε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).
ΥΓΕΙΑ
Στην κρισιμότητα των δύο επόμενων εβδομάδων για την πορεία της κρίσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα τόνισε στον ΘΕΜΑ 104,6, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός Αναστασία Κοτανίδου.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ