A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ακούστε ελεύθερα και δωρεάν πάνω από 200.000 μουσικά κομμάτια στο διαδραστικό Europeana Radio

 

Εύκολη και διαδραστική πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς μουσικούς θησαυρούς της ευρωπαϊκής ψηφιακής πλατφόρμας Europeana, έχουν πλέον οι ακροατές του διαδικτυακού ραδιοφώνου Europeana Radio, οι οποίοι μπορούν ελεύθερα να περιηγηθούν και να ακούσουν περίπου 200.000 μουσικά κομμάτια που έχουν συλλεχθεί από μουσικά αρχεία όλης της Ευρώπης, διαφόρων ειδών (κλασικά, παραδοσιακά, δημοφιλή), να επιλέξουν τυχαία ταξινόμηση ή να προσθέσουν ετικέτα με το είδος της μουσικής, ενώ τα ακούνε. 

 
Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι χρήστες μπορούν να συμβάλλουν στην αρχειοθέτηση των μουσικών ειδών, στην αύξηση της ανιχνευσιμότητας του περιεχομένου των φορέων της Europeana και στην ενθάρρυνση περισσότερων συνεργατών να αναμειχθούν πιο ενεργά. 
 
Το Europeana Radio στηρίζεται σε μια προσπάθεια τριών ετών για τη συσσώρευση μουσικού περιεχομένου από πολιτιστικούς φορείς της Ευρώπης, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα, εμπλουτίζοντας τις περιγραφές και αναπτύσσοντας θεματικά μουσικά κανάλια με την υποστήριξη του προγράμματος Europeana Sounds. Ως αποτέλεσμα, περισσότερες από ένα εκατομμύριο εγγραφές –που μέχρι τώρα παρέμεναν κρυμμένες στους μεμονωμένους φορείς και ήταν διαθέσιμες σε περιορισμένο κοινό – είναι πια διαθέσιμες κάτω από τη θεματική ομπρέλα Europeana Music. Ο καθένας λοιπόν, μπορεί πλέον να έχει εύκολη πρόσβαση και να ανακαλύψει νέους ήχους ή μουσική είτε είναι απλός ακροατής είτε είναι ιστορικός ή ακαδημαϊκός.
 
 
Ο Richard Ranft, συντονιστής του έργου Europeana Sounds, από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, σχολιάζει σχετικά: «Για τρία χρόνια, 24 φορείς συλλογικής μνήμης συνεργάστηκαν, αναδιφώντας τα αρχεία τους και βρίσκοντας νέους τρόπους να τα δημοσιοποιήσουν σε ένα μεγαλύτερο κοινό, κάνοντας την ομάδα του Europeana Sounds πολύ περήφανη για το αποτέλεσμα».
 
H Jill Cousins, εκτελεστική διευθύντρια στο Ίδρυμα Europeana, προσθέτει: «Το Europeana Radio δείχνει πώς η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να φέρει τη μουσική κληρονομιά κοντά σε νέο κοινό. Δημιουργεί ένα νέο επίπεδο προσβασιμότητας στις μουσικές συλλογές της Europeana και η διαδραστική προσέγγιση σημαίνει ότι είναι πολλά περισσότερα από ένα ραδιόφωνο, αφού οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν τις μουσικές εγγραφές και ταυτόχρονα να εμπλουτίσουν την εμπειρία των άλλων».
      
H Europeana αποτελεί την ευρωπαϊκή ψηφιακή πλατφόρμα για την πολιτιστική κληρονομιά, συλλέγοντας και παρέχοντας online πρόσβαση σε 10 εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα από 3.500 βιβλιοθήκες, αρχεία, οπτικοακουστικές συλλογές και μουσεία όλης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, φωτογραφιών, μουσικών αρχείων, αντικειμένων 3D, ακόμα και πινάκων ζωγραφικής.
     
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Europeana Sounds, το οποίο συγχρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει διαδικτυακή πρόσβαση σε έναν σημαντικό αριθμό οπτικοακουστικών ψηφιακών αντικειμένων. Περισσότερες από 1.000.000 ηχογραφήσεις υψηλής ποιότητας είναι διαθέσιμες μέσα από την ευρωπαϊκή ψηφιακή πολιτιστική πύλη Europeana, καλύπτοντας ένα εντυπωσιακό εύρος θεμάτων από την κλασική μέχρι την παραδοσιακή μουσική και από τις προφορικές παραδόσεις μέχρι και τους ήχους της φύσης. Μεταξύ των 24 ευρωπαϊκών φορέων που συμμετέχουν στο Europeana Sounds, συμμετέχουν και δύο φορείς από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής εμπλουτίζει το ηχητικό τοπίο του προγράμματος με περισσότερα από 9.000 αρχεία από την πλούσια μουσική παράδοση της χώρας μας, ενώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει αναλάβει την τεχνική υποδομή του έργου.
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Καφενείο Γυναικών η Γυνή» γράφει η πινακίδα στην είσοδο του καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο μόνο ημέρες στον Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης!
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έναν φόρο τιμής σε πρόσωπα από το περιθώριο που τον βοήθησαν στο παρελθόν θα παρουσιάσει ο Βασίλης Μπισμπίκης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τις online προβολές ταινιών, υποτιτλισμένες στα ελληνικά, συνεχίζει η πρεσβεία του Ισραήλ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ισραηλινού Κινηματογράφου.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δύο κείμενα του στο enallaktikos.gr και "ο υπέροχος «Μίστερ Μπούλντογκ»" | Του Γιώργου Σπύρου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, ο Στάμος Σέμσης και ο Νίκος Σαραγούδας με τον Γιώργο Τρανταλίδη.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x