A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Μπορεί η γιόγκα να ανακουφίσει τους πόνους της μέσης;

Της Φωτεινής Δημητρίου 


Χρόνιοι πόνοι στη μέση επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο κύριος λόγος αυτής της πάθησης είναι η καθιστική ζωή. Οι άνθρωποι στις μέρες μας κάνουν πολύ λιγότερο γυμναστική από ότι έκαναν παλιά. Επίσης, ασχολούνται με δραστηριότητες τις οποίες οι πρόγονοί μας ούτε που θα φαντάζονταν. Καθόμαστε όλη μέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή. Καθόμαστε για να οδηγήσουμε. Καθόμαστε όσο ποτέ άλλοτε. Το να καθόμαστε πάρα πολλή ώρα είναι ότι χειρότερο για τη μέση μας.

Για να καταλάβετε γιατί έχουμε πόνους στη μέση, ας δούμε πώς είναι δομημένη η σπονδυλική μας στήλη. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από οστά και μαλακούς, σπογγώδεις δίσκους. Υπάρχει ένα είδος ζελέ ανάμεσα στα πιο σκληρά οστά, που χρησιμοποιείται σαν «μαξιλάρι», για να μην τρίβονται τα οστά μεταξύ τους. Όταν κάθεστε για πολλή ώρα ή γέρνετε προς τα μπρος ή προς τα πίσω για αρκετό καιρό, το ζελέ συμπιέζεται είτε μπροστά είτε πίσω. Το μαξιλαράκι δεν είναι πλέον καλά ευθυγραμμισμένο. Μόλις αυτό συμβεί, ο δίσκος θα πρηστεί και θα πονάει. Εάν το πρήξιμο πιέζει κάποιο νεύρο, τότε ο πόνος θα είναι ακόμα χειρότερος. Λόγω έλλειψης άσκησης και τεντώματος, οι μυς σας επίσης γίνονται πιο σφικτοί και λιγότερο ευέλικτοι. Όταν οι τένοντες σας είναι σφικτοί, τότε οι μυς στη μέση συμπιέζονται επειδή πρέπει να υποστηρίξουν τους τένοντες, για να κρατηθεί η πλάτη ίσια. Αυτή η συνεχής καταπόνηση προκαλεί πόνους στη μέση.

Η γιόγκα είναι εξαιρετική για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, σας κάνει πιο ευλύγιστους, διασφαλίζοντας ότι το σώμα σας είναι καλά ευθυγραμμισμένο και ισορροπημένο. Θα ήταν σωστό να ενημερωθεί  η/ο δασκάλα/ος γιόγκα για την κατάστασή σας, έτσι ώστε να προτείνει συγκεκριμένες ασκήσεις που θα μειώσουν και απαλύνουν τον πόνο. Κάνοντας εξάσκηση καθημερινά με αυτές τις στάσεις, θα δυναμώσετε τον πυρήνα των μυών σας και θα τεντώσετε όλους τους υπόλοιπους μυς. Δυνατοί πυρήνες στους μύες, σημαίνει ότι οι μύες της μέσης σας δεν καταπονούνται διαρκώς προσπαθώντας να έχουν τη σωστή στάση. Η γιόγκα θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα, επίσης. Εάν δεν κουβαλάτε υπερβολικό βάρος, αυτό είναι πάντα ωφέλιμο, εφόσον θα επιβαρύνονται με λιγότερο βάρος οι αρθρώσεις και οι δίσκοι σας. Οι αρθρώσεις δεν θα πονάνε, ούτε θα είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς. Όταν οι δίσκοι θα είναι στη σωστή σειρά, τότε ο πόνος στη μέση θα ελαχιστοποιηθεί.

Οι τεχνικές αναπνοής και οι διαφορετικές στάσεις θα βοηθήσουν την κυκλοφορία για να σταλούν τα θρεπτικά συστατικά του αίματος σε σημεία που τα χρειάζονται, όπως ανάμεσα στις αρθρώσεις, τους δίσκους κτλ. Οι τοξίνες, επίσης, θα αποβληθούν. Η υγεία σας θα γίνει πολύ καλύτερη με τη γιόγκα. Η ομορφιά σχετικά με τη γιόγκα είναι ότι ακόμη κι αυτοί με πόνους στη μέση μπορούν να κάνουν πρακτική με την κατάλληλη καθοδήγηση, κάτι το οποίο δεν ισχύει για άλλα συστήματα. Οπότε εάν έχετε προβλήματα με τη μέση σας, η γιόγκα είναι κατάλληλη για εσάς. Τολμήστε το και δρέψετε τα οφέλη της.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
«Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19 που προκαλείται από το SARS-CoV-2, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ανθρωπότητα»
ΥΓΕΙΑ
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στις εγκύους, οι οποίες όχι μόνο αναρωτιούνται αν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη, αλλά και αν μετά τη γέννηση του μωρού τους θα μπορούν να το θηλάζουν.
ΥΓΕΙΑ
Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν το πρώτο τεστ αίματος που μπορεί -με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης- να ανιχνεύσει με ακρίβεια περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου
ΥΓΕΙΑ
Μία σημαντική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Science, ανοίγει νέους δρόμους για την ανακάλυψη φαρμάκου, ειδικού για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2
ΥΓΕΙΑ
Η νόσος Covid-19, που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες όχι μόνο για τους ανθρώπους με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και για ανθρώπους χωρίς τέτοιο ιστορικό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί μυοκαρδιακή βλάβη ακόμη και σε ανθρώπους με υγιή καρδιά.
ΥΓΕΙΑ
Το 1110 θα παρέχει από αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου συμβουλευτική υποστήριξη σε ασθενείς με άνοια και στους φροντιστές τους
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ