A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Συντονιστικό Ιερισσού: H Ελληνικός Χρυσός παραβιάζει τους όρους της σύμβασης με το Δημόσιο

Από το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού,  εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου σχετικά με την παραβίαση της σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός με το Δημόσιο:  

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, βασισμένα σε πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να προσφύγει στη διαιτησία, με θέμα την παραβίαση της σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός με το Δημόσιο. Από τη προσφυγή στη διαιτησία προκύπτουν δύο ενδεχόμενα για το Δημόσιο: είτε να ακυρώσει τη σύμβαση χωρίς την υποχρέωση καταβολής ρήτρας, είτε να προχωρήσει σε εκ νέου διαπραγμάτευση των όρων της.

Το ΥΠΕΝ φαίνεται να επικεντρώνεται στη μεταλλουργία και τη μέθοδο flash smelting, για την οποία η Διοίκηση αποδέχθηκε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεφάρμοστη. Πέρα από αυτό όμως, Ελληνικός Χρυσός έχει κατ΄επανάληψη, αποδεδειγμένα και βεβαιωμένα, παραβιάσει όρους της σύμβασης καθώς και της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η Ελληνικός Χρυσός, ακόμη και για πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί για βεβαιωμένες παραβάσεις, καταφεύγει στη δικαιοσύνη που, έως τώρα, έχει επιφυλάξει πολύ ευνοϊκή μεταχείριση στην εταιρεία.

Η παραβίαση όρων και η καταστροφή που επιφέρει η δραστηριότητα της εταιρείας, δημιουργούν τετελεσμένες καταστάσεις, τις οποίες η εταιρεία χρησιμοποιεί εκβιαστικά. Η Διοίκηση οφείλει να μην υποκύψει και να μην παγιδευτεί σε τέτοια διλήμματα καθώς, πέρα από την μη αποδοχή της μεταλλουργίας, υπάρχουν μια σειρά σοβαρών περιβαλλοντικών παραβιάσεων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ποιότητα του περιβάλλοντος στην περιοχή – όπως οι παραβιάσεις στο φράγμα Κοκκινόλακκα που καθιστούν ανεφάρμοστη την αποκατάσταση του τέλματος της Ολυμπιάδας, στη μεταφορά τοξικών αποβλήτων και στην απόρριψη ρυπασμένων υδάτων σε παρακείμενα ρέματα.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που αντιμετώπισε η εταιρεία τη συζήτηση στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η Ελληνικός Χρυσός: επιτίθεται και εκβιάζει τους ευρωβουλευτές που τοποθετήθηκαν σε σχέση με τις παραβιάσεις τόσο της ελληνική όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια να αλλάξει το αφήγημα ως προς τη νομιμότητα. Η άσκηση πολιτικών πιέσεων, οι εκβιασμοί, και η αποικιοκρατική λογική της κατά βούληση τήρησης της νομοθεσίας, φαίνεται ότι αποτελούν πάγια τακτική της εταιρείας όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Το ελληνικό κράτος και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να προστατέψουν τη δημόσια υγεία, το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Οφείλουν να μην εκδίδουν αποφάσεις που απέχουν απ΄το πνεύμα της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, η απόφαση που δίνει στην εταιρεία απαράδεκτα μακρύ χρόνο – εφτά ολόκληρους μήνες – για να χαρακτηρίσει τα απόβλητα της Ολυμπιάδας που αποτίθενται στον Κοκκινόλακκα, επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίσει, όπως τα τελευταία δυο χρόνια, να μεταφέρει επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα με την ανοχή της κυβέρνησης και να δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ήδη εκδοθείσες άδειες δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα και τετελεσμένα, θα ήταν τουλάχιστον απαράδεκτο – αν όχι παράνομο – να δοθούν οποιεσδήποτε περαιτέρω άδειες από το ΥΠΕΝ.

Έχουμε κατ΄επανάληψη επιβεβαιωθεί σε ό,τι έχουμε τεκμηριωμένα υποστηρίξει και καταγγείλει, και είμαστε βέβαιοι ότι όταν η δραστηριότητα της εταιρείας ελεγχθεί στο σύνολό της, δε θα απομείνει κανένας λογικός άνθρωπος ή θεσμικός παράγοντας που να αμφιβάλει ότι αυτή η καταστροφική εξορυκτική/μεταλλευτική δραστηριότητα έπρεπε να είχε σταματήσει εδώ και πολύ καιρό.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 στη Χίο είχαμε το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα με θύμα οδηγό ηλεκτρικού πατινιού.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο Δήμος της Αθήνας και οι πάσης φύσεως συνεργάτες του δεν έχουν ακούσει τίποτα για την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μετά από έκτακτη σύσκεψη για τον κορονοϊό, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκαν τα εξής έκτακτα μέτρα:
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι τρεις άνδρες επιχειρούσαν ένα ταξίδι 42 χιλιομέτρων από μία ατόλη σε άλλη όταν παρεξέκλιναν της πορείας τους και ξέμειναν από καύσιμα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε εθνικό όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας θα πραγματοποιήσει φέτος το 7ο στη σειρά δεκαήμερο αγώνα στο δάσος των Σκουριών
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x