A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ο δικέφαλος αετός και άλλοι κίνδυνοι για την κοινωνική μας συνοχή

Από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Τις προάλλες επτά νεοσύλλεκτοι αλβανικής καταγωγής, νέοι που απέκτησαν πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια, ανέβασαν σε κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία τους στην οποία σχηματίζουν με τις παλάμες τους αετό, σύμβολο της αλβανικής σημαίας, ενώ βρίσκονταν στο στρατόπεδο νεοσυλλέκτων. Επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή 60 ημερών φυλάκισης. 

Ο υπουργός Άμυνας επέβαλε ο ίδιος μάλιστα τμήμα της ποινής, αν ευσταθεί η πληροφορία. Η χρήση κινητού και ανάρτηση φωτογραφιών από στρατόπεδο είναι όντως τιμωρητέες πράξεις, ωστόσο το ύψος της ποινής εγείρει ερωτήματα σχετικά και με την εφαρμογή της αρχής της ισότητας, καθώς δεν έχει ακουστεί να τιμωρούνται με αυτόν τον τρόπο οι πολυπληθείς άλλοι παραβάτες-χρήστες κινητών στα στρατόπεδα. 

Φυσικά, άλλο ήταν το κρίσιμο στη συγκεκριμένη υπόθεση: Η χρήση συμβόλου της αλβανικής ταυτότητας, δηλαδή του δικέφαλου (βυζαντινού εν τέλει) αετού, που έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να ταυτοποιήσει και Έλληνες και Αλβανούς.
 
Στο συγκεκριμένο περιστατικό, δεν είναι γνωστό εάν έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη, η οποία μάλλον θα έπεφτε στο κενό, καθώς δεν φαίνεται να έχει τελεστεί το αδίκημα της προσβολής της ελληνικής σημαίας και του στρατού, κατ’ άρθρο 58 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Οι νέοι αυτοί στοχοποιήθηκαν από τις στρατιωτικές αρχές αλλά και από τα κοινωνικά δίκτυα ως εχθροί ή επικίνδυνοι άνθρωποι για την Ελλάδα από το γεγονός της δημοσιοποίησης της εθνικής τους ‘χειρονομίας’. Ωστόσο παραγνωρίζουν το γεγονός ότι εξορισμού όσοι νέοι άνθρωποι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια είναι φορείς και μιας άλλης –ενδεχομένως- εθνικής ταυτότητας. Ότι, δηλαδή, η «ελληνικότητά» τους μπορεί και να εμπεριέχει και άλλη καταγωγή ή εθνική συνείδηση. 

Ή έννοια του «έλληνα πολίτη», πύλη για την πολιτική και κοινωνική ενσωμάτωση, δεν έχει να κάνει όμως με την έκφραση τέτοιων ταυτοτήτων. Η απαίτηση ότι ο έλληνας πολίτης πρέπει να είναι μονοσήμαντα μόνο «εθνικά Έλληνας» στη συνείδηση ισοδυναμεί με άρνηση της πραγματικότητας: της δυναμικής συμπερίληψης και «άλλων» ανθρώπων εντός της κοινότητας των ελλήνων πολιτών, μιας διαδικασίας που εξελίσσεται τα τελευταία 20 χρόνια και που κατοχυρώνεται στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. 

Αυτό που ενδιαφέρει είναι να αντιληφθούμε πως η κοινωνική ενσωμάτωση των άρτι πολιτογραφηθέντων νέων συμπολιτών μας, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και πήγαν σχολείο, είναι αποφασιστικής σημασίας για όλους μας. Η διαδικασία ενσωμάτωσης δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αποδοχή της διαφορετικότητάς τους και της εύπλαστης εθνικής ταυτότητας, η οποία πιθανότατα δεν θα είναι μονοσήμαντα «ελληνική» αλλά θα εμπεριέχει και άλλα στοιχεία (πχ ελληνοαλβανική, όπως ελληνοαμερικανική κλπ.). 

Τα «άλλα» αυτά στοιχεία θα μπορούν και αυτά να εκφράζονται στον δημόσιο χώρο. Εξάλλου, η δημοκρατία έγκειται στο σεβασμό της κάθε άποψης που μπορεί ακόμα και να σοκάρει και να ενοχλεί. Με πολιτικές αποξένωσης και ρηχές εκδικητικές στάσεις για μη ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές το κοινό μέλλον μας δεν θα είναι εύκολο. Και την ευθύνη για αυτό την έχει η Πολιτεία.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Το βίντεο - ντοκουμέντο επιβεβαιώνει τις σχετικές καταγγελίες μετά το τέλος τις μαζικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο νομοσχέδιο περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
ΕΛΛΑΔΑ
Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης
ΕΛΛΑΔΑ
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συγκαλεί στις 14:00 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με αντικείμενο συζήτησης την επιλογή αποχής του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Χ. Καστανίδη
ΕΛΛΑΔΑ
Ένταση επικράτησε στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία, φορείς και οργανώσεις της Αριστεράς και το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.
ΕΛΛΑΔΑ
Συγκλονιστικό είναι το σημείωμα ενός 9χρονου αγοριού, το οποίο μέσα σε λίγες λέξεις αποτυπώνει την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει η οικογένειά του.
ΕΛΛΑΔΑ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.672 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 54,6% είναι άνδρες.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x