A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ανοιξιάτικος κύκλος μαθημάτων Περμακουλτούρας - Αναγεννώντας τη γη, τις γειτονιές, τις καρδιές μας

Βαρυμπόπη (1-2 Απρ), Σταμάτα (22-23 Απρ), Αθήνα (29-30 Απρ)
Τρία αυτόνομα αλλά και αλληλένδετα Σαββατοκύριακα μαθηματών περμακουλτούρας που θα λάβουν μέρος σε δύο εξελισσόμενα βιώσιμα και παραγωγικά αγροκτήματα αλλά και στο κέντρο της πόλης.  

Αποψίλωση δασών, διάβρωση εδάφους, μόλυνση νερού και αέρα, κρίση αξιών, ανεργία, άγχος και μελαγχολία, μποτιλιάρισμα. 

Σας απασχολεί κάτι από τα παραπάνω;


Η Περμακουλτούρα* μας δείχνει πως να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του χθες ως λύσεις του αύριο. Μας θυμίζει πως η γνώση, οι τεχνικές και τα εργαλεία για μια ζωή αφθονίας υπάρχουν. Μας τονίζει πως η επιβίωση των οικοσυστημάτων της γης στηρίζεται στη συνεργασία και πως μόνη ηθική απόφαση για το μέλλον αποτελεί η πλήρης ανάληψη της ευθύνης της ύπαρξής μας και αυτής των παιδιών μας. 

Στα πλαίσια του ανοιξιάτικου κύκλου σεμιναρίων Περμακουλτούρας θα πραγματοποιηθούν 3 διήμερα εισαγωγικά εργαστήρια σε δύο εγχειρήματα και έναν αστικό κόμβο της Αττικής τα οποία εφαρμόζουν την σχεδιαστική προσέγγιση της Περμακουλτούρας. Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου (1-2 Απριλίου) το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε ένα κτήμα 4 στρεμμάτων στη Βαρυμπόμπη που είναι σε διαδικασία μετάβασης από μια μονοκαλλιέργεια ελιάς σε ένα μεσογειακό δασόκηπο. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο (22-23 Απριλίου) θα γίνει σε έναν αμπελώνα στη Σταμάτα που είναι επίσης σε μετάβαση προς μια παραγωγική φάρμα και περιβαλλοντικό πάρκο. Το τρίτο σεμινάριο (29-30 Απριλίου) θα είναι αυτόνομο με θέμα την Αστική και Κοινωνική Περμακουλτούρα και θα πραγματοποιηθεί σε χώρο εντός πόλης δείτε εδώ... https://www.facebook.com/events/1834049800216156/ 

Στη διάρκεια των τριών Σαββατοκύριακων θα έχουμε την δυνατότητα, μέσα από συμμετοχικές, θεωρητικές και πρακτικές ενότητες, να γνωρίσουμε τη φιλοσοφία, τις βασικές αρχές, τη διαδικασία και τα εργαλεία σχεδιασμού της Περμακουλτούρας και να συζητήσουμε παρέα πως θα σχεδιάσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε, συνειδητά. Θα εξερευνήσουμε την πορεία από μια οικονομία ελλείψεων σε μια οικονομία αφθονίας και βιωσιμότητας. Στα πρακτικά μέρη θα επικεντρωθούμε στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του μεσογειακού κλίματος. Στην Βαρυμπόμπη θα εστιαστούμε σε επανόρθωση και στήριξη οικοσυστημάτων με συστήματα και στρατηγικές διαχείρισης των υδάτινων πόρων, την ήπια γεωδιαμόρφωση και την ολιστική διαχείριση εδάφους. Στη Σταμάτα θα δούμε ολιστική διαχείριση μονοετών και πολυετών συστημάτων (λαχανόκηπος / δασόκηπος), τα δένδρα, την διαφύλαξη και διάδοση γενετικού υλικού και τη σημασία της τοπικοποίησης. Θα έχουμε την δυνατότητα να μελετήσουμε από κοντά και μέσα από την πράξη το σχεδιασμό που έχει προϋπάρξει και την υλοποίηση που είναι σε εξέλιξη καθώς και τα αποτελέσματα και τις προκλήσεις που συναντώνται στην προσπάθεια μετατροπής και διαχείρισης μικρών εκτάσεων, κτισμάτων και αστικών χώρων σε πηγές κοινωνικής και οικολογικής αναγέννησης. 

Στο τρίτο με θέμα την Κοινωνική και Αστική Περμακουλτούρα θα ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο τα εργαλεία της μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε διαφορετικά την πόλη στην οποία ζούμε και να ζωντανέψουμε τη γειτονιά μας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναστοχαστούν και να σχεδιάσουν εκ νέου τον τρόπο ζωής τους στην πόλη, και να λάβουν μέρος σε ομαδικές ασκήσεις σχεδιασμού και συζητήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση του μέλλοντός μας σε αυτή. Θα δούμε διαφορετικά παραδείγματα από όλο τον κόσμο και θα αναλύσουμε και θα σχεδιάσουμε τις προοπτικές που έχει μια πόλη όπως η Αθήνα.

Σε ποιους απευθύνεται:
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους, με ή χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση ή εμπειρία στη Περμακουλτούρα, οι οποίοι επιθυμούν να φέρουν την αλλαγή στη ζωή και τη κοινότητα τους. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τις κοινοτικές δομές σε οποιοδήποτε χώρο ή κλίμακα, τη κοινωνική επιχειρηματικότητα ή με δραστηριότητες για την ανάπλαση της φύσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς και όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να έρθουν σε επαφή και να εμπνευστούν δημιουργικά μαζί με άλλους ανθρώπους.

Τι θα αποκομίσετε:

 • Μία κατανόηση της έννοιας της Οικολογίας, της σχεδιαστικής προσέγγισης της Περμακουλτούρας και του τρόπου εφαρμογής στη καλλιέργια, την προσωπική σας ζωή και το αστικό περιβάλλον.
 • Πρακτικά εργαλεία και έμπνευση για να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε τα δικά σας παραγωγικά συστήματα στα σπίτια, τη γη και τις γειτονιές σας και να προωθήσετε τη Zωή σε κάθε της μορφή.
 • Ένα θετικό και ελπιδοφόρο όραμα καθώς και τρόπους για να συνεισφέρετε.
 • Αυξημένη αίσθηση του σκοπού και της σημασίας συμμετοχής σε ομαδικές και κοινοτικές δραστηριότητες.
 • Σύνδεση και δικτύωση με ανθρώπους που έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης.
 • Εμπειρία ομαδικής εργασίας.

Τι να φέρετε μαζί σας:

 • Ζεστό ρουχισμό και παπούσια για κάθε ενδεχόμενο
 • Σημειωματάριο και στυλό, μαρκαδόρους
 • Διαθεση για μάθηση και συνδημιουργεία 

Μεσημεριάνο γεύμα
Το μεσημεριανο γεύμα στη διαρκεια του διαλλείματος θα ειναι αυτοοργανωμένο με ένα πλούσιο γευστικά και χρωματικά μπουφέ από τις δημιουργίες όλων μας.

Κόστος παρακολούθησης: 
Για 1 μέρος:           *    Για τα 2 μέρη:        *   Για τα 3 μέρη:
70€ ανά άτομο         *    130€ ανά άτομο        *   180€ ανά άτομο
50€ για ανέργους    *    90€ για ανέργους     *   130€ για ανέργους
110€ για ζευγάρια   *    200€ για ζευγάρια   *   300€ για ζευγάρια
 
Το 30% των εσόδων υποστηρίζει την ανάπτυξη των εγχειρημάτων
Το 70% τα οργανωτικά (υλικά διδασκαλίας,οργάνωση, τσάι, δεκατιανά!) και τα έξοδα του συντονισμού των εργαστηρίων. 

Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη και εξασφαλίζεται με την κατάθεση 20€. 

Για πληροφορίες για τις διευθύνσεις των εργαστηρίων, κράτηση θέσης ή οποιαδήποτε πληροφορία ή δυσκολία συναντάτε με το οικονομικό παρακαλώ επικοινωνήστε στο email: [email protected] ή 6985032950

Τα δύο πρώτα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα Ελληνικά και το τρίτο στα Αγγλικά με παράλληλη μετάφραση. 
Για περισσότερες λεπτομέρειες για το 3ο μέρος του κύκλου στις 29-30 Απριλίου με θέμα Αστική και Κοινωνική Περμακουλτούρας δείτε εδώ

  Συντονιστές:
  Αλέξανδρος Κωστής
  Ο Αλέξανδρος συμμετείχε για πρώτη φορά σε σεμινάριο σχεδιασμού περμακουλτούρας το 2013. Έκτοτε δραστηριοποιείται ως σχεδιαστής και σύμβουλος αγροκτημάτων καθώς και συντονιστής ατομικών και ομαδικών εγχειρημάτων με κοινωνικό και κοινοτικό χαρακτήρα στον ευρύτερο χώρο της Αττικής. Έχοντας εμπειρία από εργασία σε επίπεδο αυτογνωσίας, το όραμά του είναι να συνδυάσει την Περμακουλτούρα και τις αρχές της κοινωνικής Περμακουλτούρας με άλλα εργαλεία για την ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο μπορούν τα δυνατά σημεία και η δημιουργικότητά του ανθρώπου να έρθουν στο αναδειχθούν, να μοιραστούν και να ενισχυθούν μέσω της παραγωγής τροφής, της φυσικής αποκατάστασης και της δημιουργίας κοινοτικού πνεύματος. Συντονίζει ομάδες με γνώμονα την καρδιά, προσφέροντας βάθος, χιούμορ και ενότητα στην ομάδα. Στην παρούσα φάση εργάζεται για την απόκτηση του διπλώματος στην εφαρμοσμένη Περμακουλτούρα όπου ανάμεσα σε άλλους υλοποιημένους σχεδιασμούς φυσικής αποκατάστασης και κοινωνικούς θα ενταχθούν και αυτοί της Βαρυμπόπης και της Σταμάτας. 

  Πέτρος Αντωνιάδης
  Έχει εκπαιδευτεί επισήμως στα οικονομικά και τον τουρισμό. Είναι ερασιτέχνης γλωσσολόγος, μιλώντας τέσσερις γλώσσες. Έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς καταλήγοντας ως σύμβουλος με σταδιακή μετατόπιση του επικέντρου από την οικονομοτεχνική σε μια πιο ολιστική προσέγγιση. Φυσιολάτρης από παιδί, όταν ανακάλυψε την Περμακουλτούρα έβγαλε το κοστούμι και φόρεσε τις γαλότσες! Πέρασε το 2014 στο Ινστιτούτου Ερευνών Περμακουλτούρας της Αυστραλίας, όπου εκπαιδεύτηκε ως σχεδιαστής, σύμβουλος και καθηγητής. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα βοηθά και βοηθάτε από εγχειρήματα, κοινότητες και ανθρώπους στη μετάβαση προς μια πιο συνειδητή ύπαρξη. Είναι πεπεισμένος ότι όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μπορούν να επιλυθούν σε έναν κήπο!

  Mich Thill
  https://www.sociallandscapes.co.uk/
  Ο Mich έχει ζήσει σε διάφορα μέρη του κόσμου, σε οικο-χωριά, καθώς και σε ένα κέντρο εκπαίδευσης Περμακουλτούρας στην Ταϊλάνδη. Μέσα από τις εμπειρίες που συνέλεξε στα ταξίδια αυτά, ήρθε σε επαφή με τις δυνατότητες της προσωπικής εξέλιξης σε συνδυασμό με την δημιουργία κοινότητας που εργάζεται για την εφορία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης κουλτούρας. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, όπου διδάσκει Σχεδιασμό με βάση τις αρχές της Περμακουλτούρας και συντονίζει διάφορα προγράμματα καλλιέργειας της τροφής σε κοινοτικό επίπεδο. Το όραμά του είναι να δημιουργήσει πρότυπα για την αστική ανάπλαση, αναζωογόνηση, βιωσιμότητα και ευημερία, φέρνοντας δημιουργικά σε επαφή ανθρώπους της γειτονιάς. Εμπνευσμένος από τις αρχές τις Περμακουλτούρας και της εκπαίδευσης σχεδιασμού (οικοχωριών, είναι βασικός διαχειριστής μιας κοινωνικής επιχείρησης που σκοπό έχει τη παρότρυνση ομαδικών δραστηριοτήτων για τη δημιουργία εστιών πολιτισμού εντός του Λονδίνου όπου κάτοικοι της γειτονιάς σε συμφωνία και συνεργασία των δημοτικών παραγόντων φροντίζουν και γεύονται τους καρπούς από πάρκα, πεζόδρομους, εκκλησίες και ιδιωτικές αυλές. Σκοπός των δραστηριοτήτων του, είναι οι άνθρωποι να έρχονται κοντά και ξαναγνωρίσουν τη γειτονιά και τους χώρους στους οποίους ζουν.

  * Η Περμακουλτούρα είναι μία σχεδιαστική μέθοδος που με εργαλεία την κοινή λογική και τις αρχές της οικολογίας, μας βοηθάει να υλοποιήσουμε κάθε είδους εγχείρημα - από το μπαλκόνι, το αγρόκτημα, τη γειτονιά μέχρι και τη προσωπική μας ζωή και τις κοινωνικές δομές - με φροντίδα για το περιβάλλον τον άνθρωπο και την κοινωνική υπευθυνότητα. Είναι μια απτή και πρακτική προσέγγιση και επικεντρώνεται στη βιώσιμη κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου, όπως είναι η διατροφή, η στέγαση, η οικονομία, οι υγιείς κοινωνικές δομές κ.α. σε συνάρτηση με την κάλυψη των αναγκών του πλανήτη για καθαρό αέρα, νερό και έδαφος και την φυσική αναγέννηση των οικοσυστημάτων.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΑΕΙΦΟΡΙΑ
  Γράφει ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης από το ΠΕΛΙΤΙ
  ΑΕΙΦΟΡΙΑ
  Έβαλαν το στάρι στον καφέ μετατρέποντάς το σε οικολογικό καλαμάκι και τώρα βάζουν τον καφέ στο στάρι ως λίπασμα!
  ΑΕΙΦΟΡΙΑ
  Στις 21 Οκτωβρίου στο κτήμα μας Cob στον Νέσσονα, θα γίνει εισαγωγή στην Περμακουλτούρα αλλά και στις τεχνικές και αρχές της Αναγεννητικής γεωργίας.
  ΑΕΙΦΟΡΙΑ
  Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής διαμορφώνει προτάσεις για μια βιώσιμη Αγροτική Ύπαιθρο στην Αττική.
  ΑΕΙΦΟΡΙΑ
  Δύο τρίωρες διαδραστικές παρουσιάσεις του εγχειρήματος Δημιουργίας Οικοκοινότητας.
  ΑΕΙΦΟΡΙΑ
  Η ομάδα “kookoonari” οραματίζεται ένα μέλλον όπου όλο και περισσότερα άτομα θα αλλάξουν τις συνήθειές τους με γνώμονα τις αρχές του Zero Waste (Μηδενικά Απορρίμματα)
  ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
  ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
  x