A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός: Κάρβουνο και πετρέλαιο για πάντα

Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός τον οποίο η Greenpeace έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, βρίσκεται εκτός κάθε κλιματικής και ενεργειακής πραγματικότητας και εγκλωβίζει τη χώρα στα ορυκτά καύσιμα για πολλές δεκαετίες.

Η ‘Mελέτη ανάλυσης και σχεδιασμού του ελληνικού ενεργειακού συστήματος για την περίοδο 2017 – 2035’[1],[2] αποτελεί ύμνο στην αδιαφάνεια και την προχειρότητα και αγνοεί όχι μόνο τις επιταγές της επιστήμης για μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2035, αλλά και τις κοσμογονικές, τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών. Η Greenpeace θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο ώστε το κείμενο αυτό να αποσυρθεί και να ακυρωθεί κάθε καταστροφική πρόβλεψη που περιέχει.

Η μελέτη σχεδιάζει την ενεργειακή πολιτική για τα επόμενα είκοσι χρόνια, αγνοώντας την υποχρέωση που απορρέει από τη Συμφωνία του Παρισιού και θέλει τις κυβερνήσεις να καταθέτουν έως το 2020 βελτιωμένες προτάσεις με στόχο τη συγκράτηση της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C, δηλαδή μηδέν ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από τα μέσα του αιώνα.

“Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι αντιεπιστημονικός και ανήθικος. Πίσω από τον τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ που τον έχει συντάξει κρύβεται η ΔΕΗ. Ας είμαστε ξεκάθαροι με ένα πράγμα: δεν υπάρχουν μνημόνια, θεσμοί ή δανειστές που επιβάλλουν ένα μέλλον με κάρβουνο, μαζούτ και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Αυτό το έγκλημα το υπογράφει οικειοθελώς η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ηγεσίας της ΔΕΗ, της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ και του υπόλοιπου λόμπι των ορυκτών καυσίμων”, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τμήματος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει 4 διαφορετικά σενάρια. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία των σεναρίων:

* Σε κανένα σενάριο η ηλεκτροπαραγωγή δεν καλύπτεται κατά 100% από ΑΠΕ και δεν μηδενίζονται οι εκπομπές από την ηλεκτροπαραγωγή.

* Στα σενάρια 1 – 3, οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια ‘παγώνουν’ για το διάστημα 2025 – 2030.

* Οι τιμές κόστους φωτοβολταϊκών που εκτιμώνται για το 2030 είναι παρόμοιες με αυτές που δημοπρατήθηκαν φέτος στο διαγωνισμό!

* Η τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται περίπου κατά 30% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2014, χωρίς να φαίνεται αν υπάρχει επίπτωση λόγω πιθανής αύξησης του εξηλεκτρισμού του τομέα των μεταφορών και της θέρμανσης.

* Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην καλύτερη περίπτωση μειώνονται μόλις κατά 28% έως το 2035 σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

* Αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς του πετρελαίου ως το 2035, ενώ η πετρελαϊκή παραγωγή μειώνεται μόλις κατά 40% .

* Αγνοούνται οι τεχνολογίες των ηλιοθερμικών και της αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτών).

“Ίσως το χειρότερο στοιχείο του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η μιζέρια που αποπνέει και η παντελής απουσία οράματος. Την ώρα που ο Elon Musk προσφέρεται να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Νότιας Αυστραλίας με ΑΠΕ και αποθήκευση[4] και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία οδεύουν ολοταχώς προς 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή[5], στην Ελλάδα η ΔΕΗ και η επιτροπή ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι σε είκοσι χρόνια από τώρα θα έχουμε ακόμα λιγνίτη και μαζούτ.

Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε αυτό το κείμενο να μην υλοποιηθεί ποτέ. Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν ένα καθαρό, ασφαλές και δίκαιο μέλλον”,
τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Τα ελάχιστα πραγματικά προοδευτικά στοιχεία που αναφέρονται στο κείμενο του σχεδιασμού, (οι αναφορές στην ενεργειακή δημοκρατία, στη σύνδεση της εξοικονόμησης και των ΑΠΕ με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας), περισσότερο λαμβάνονται ως θεωρητικές ασκήσεις ύφους, αφού διαψεύδονται τόσο από τα ίδια τα σενάρια του κειμένου, όσο και από την σημερινή ενεργειακή πραγματικότητα (βλέπε ανυπαρξία εθνικής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, προώθηση φαραωνικών έργων ορυκτών καυσίμων, αδιανόητα εμπόδια στην ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής κ.α.).

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το απαράδεκτο κείμενο και να αδρανοποιήσει όσους – εντός της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων – θέτουν εμπόδια στη μετάβαση σε μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών, να ξεκινήσει με διαφάνεια τον δημόσιο διάλογο και να φέρει στο τραπέζι ενεργειακό σχεδιασμό που οδηγεί σε 100% ΑΠΕ.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανακοίνωση του Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων για την ενέργεια.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να αναδείξει το πρόβλημα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και των χρεώσεων υπέρ τρίτων
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έως τα τέλη Μαΐου υλοποιείται το πρόγραμμα στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν 2.000 νοικοκυριά από 22 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Genervest είναι μια επενδυτική κοοπερατίβα[1] που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Greenpeace, και δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση με ανταγωνιστικό επιτόκιο.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στα μέσα Νοέμβρη το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων 990 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται η έντονη δραστηριότητα, που αναπτύσσεται στον ενεργειακό τομέα τις τελευταίες δύο δεκαετίες
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x