A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Με ατσάλινα ξίφη ξεκινά η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την νεανική παραβατικότητα

Με ατσάλινα ξίφη ξεκινά η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την νεανική παραβατικότητα

Με τους φιλικούς αγώνες ξιφασκίας “Ατσάλινα Ξίφη” που διοργανώνει ο  “ΑΣ ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ” της Θεσσαλονίκης, ξεκινούν στην Ελλάδα το Σάββατο 12 Μαρτίου 2017 το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία,  οι αθλητικές εκδηλώσεις “Month for Inlusion“ για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την νεανική παραβατικότητα, εκδηλώσεις που πραγματοποιονται κατά την διάρκεια του μήνα Μάρτιου σε 7 χώρες.  Πρόκειται για μια εκστρατεία στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Plus “Play for Inclusion” που στοχεύει ανάμεσα σε άλλα στην ευαισθητοποίηση μέσω του αθλητισμού και των παιχνιδιών για την  κοινωνική ένταξη των νέων που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες όπως οι νέοι σε  κίνδυνο και οι ανήλικοι παραβάτες. Ακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες του Μαρτίου  βόλευ, ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες και ποδήλατο.

Η εγκληματικότητα των νέων είναι σήμερα ένα από τα φαινόμενα που απασχολούν όλο και περισσότερο τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ιδιαίτερα η παραβατικότητα ανηλίκων καθίσταται ανησυχητική λόγω του μαζικού χαρακτήρα που τείνει να αποκτήσει στις μέρες μας, δεδομένου ότι εμφανίζεται σε νεαρότερη ηλικία, λόγω της αύξησης του αριθμού των εγκλημάτων που διαπράττονται από παιδιά  κάτω των 13 ετών και του γεγονότος ότι οι πράξεις τους είναι ολοένα και βιαιότερες.

Προτεραιότητα στην πρόληψη και όχι στην καταστολή: ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της νεανικής παραβατικότητας είναι να εμποδιστεί η εμφάνιση νεαρών παραβατών, πράγμα για το οποίο απαιτούνται κατάλληλα προγράμματα κοινωνικής, επαγγελματικής, οικονομικής και εκπαιδευτικής αρωγής. Mεταξύ των οποίων δεν πρέπει να λησμονούμε εκείνα που έχουν στόχο να διευκολύνουν και να καταστήσουν πιο προσιτή την κατάλληλη χρήση του ελεύθερου χρόνου και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Ο αθλητισμός και τα παιχνίδια είναι ένα από τα πιο κοινά εργαλεία για την κοινή χρήση και εκμάθηση διεθνών κανόνων, όπως το ευ αγωνίζεσθαι, τον σεβασμό της διαφορετικότητας, το ομαδικό πνεύμα, την ανοχή, τον αμοιβαίο σεβασμό και την εκπροσώπηση μιας χώρας με θετικό τρόπο, κρατώντας τους νέους απασχολημένους και μακρυά από προβλήματα ικανοποιώντας παράλληλαλα την ανάγκη τους για  ενθουσιασμό και ανάληψη κινδύνου.
Το προηγούμενο διάστημα σπουδάστριες του Πανεπιστημίου Μακεδονία παρακολούθησαν εκπαιδευτικά εργαστήρια στην Νις της Σερβίας μαζί με νέους από 7 χώρες, για την ανάπτυξη νέων μορφών δράσεων για την χρήση του αθλητισμού και των παιχνιδιών, για την κοινωνική ένταξη των νέων με παραβατική συμπεριφορά ενώ τον Ιανούαριο του 2017 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα στο Δημαρχείο της  Θεσσαλονίκης με στόχο να να ενδυναμώσει τους νέους για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων σε κίνδυνο και των ανήλικων παραβατών μέσα από την προώθηση των αξιών και κανόνων του αθλητισμού.
Η παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων ενέχει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με αυτή των ενηλίκων, καθώς πλήττει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού που βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς του, εκθέτοντάς ανηλίκους από πολύ νωρίς στον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και του στιγματισμού, Η πρόληψη και η παρέμβαση στους ανήλικους και τους νέους παραβάτες σήμερα συνεπάγεται ήδη από μόνη της, πέρα από την προσπάθεια κοινωνικής τους επανένταξης, και πρόληψη της εγκληματικότητας των αυριανών ενηλίκων.
Ευρωπαϊκοί Εταίροι

Αλβανία - “Do-Lo-Ri” NGO
Βοσνία Ερζογοβίνη - Red Cross Novo Sarajevo NGO
Βουλγαρία – International Development Alliance NGO
Ελλάδα - United Societies of Balkans NGO
Ιταλία - Beyond Borders NGO
Π.Γ.Δ.Μ. – SPPMD NGO
Σερβία - KOM 018 NGOΠερισσότερες πληροφορίες
Ιωάννης Πασχαλίδης, ΑΣ ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ, 6937-788849 Γεώργιος Φαρφαράς, ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΟΙΝΣΕΠ 6936888967

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικού Σκοπού
ΜΗΤΡΩΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Δ 00094)
ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΟΛΥΛΑ 6, 54248 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
www.greenwayscoop.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Την ένωσή του με τον σύντροφό του Γιώργο Μακρή -με σύμφωνο συμβίωσης-, γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στο Instagram ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου.
ΕΛΛΑΔΑ
Τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, των τελευταίων 20.000 χρόνων διερευνά πολυεθνική ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
ΕΛΛΑΔΑ
Η λοίμωξη του παιδιού αποτέλεσε αφορμή για να στηθεί μια ολόκληρη σκευωρία.
ΕΛΛΑΔΑ
Κατηγορίες για δύο πλημμελήματα αποδίδει ο εισαγγελέας στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλη Ματθαιόπουλο.
ΕΛΛΑΔΑ
Πώς διαμόρφωσε το Brexit τη δημόσια υποστήριξη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στα λοιπά 27 κράτη μέλη;
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x