A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Άλλο ένα "ξέπλυμα" της Monsanto

H χημική ουσία γλυφοσάτη - βασικό συστατικό του ευρέως διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου RoundUp - δεν προκαλεί καρκίνο, ισχυρίζεται μία επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων συμπέρανε ότι "τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι αρκετά για να κατατάξουν την ουσία glyphosate σαν καρκινογόνο, μεταλλαξιογόνο ή τοξική".

Η συγκεκριμένη... διαπίστωση φαίνεται πως θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση της επέκτασης χρήσης του Roundup στις 28 χώρες της Ε.Ε.

Δεν είναι, βέβαια, τυχαία η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκαν τα συγκεκριμένα συμπεράσματα περί του "ασφαλούς" RoundUp. Πριν λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση μεταξύ Monsanto - Bayer. Είναι οι εταιρείες που δηλητηριάζουν τις μέλισσες, τα ποτάμια και τα τρόφιμά μας, ενώ έχουν εφεύρει μεταλλαγμένους σπόρους μίας σοδειάς, για να κρατούν τους μικρούς παραγωγούς αιχμάλωτους στα χρέη.   

Η εξαγορά της αμερικανικής Monsanto από τον Γερμανικό γίγαντα, την εταιρεία Bayer, δημιούργησε τη μεγαλύτερη εταιρεία γενετικά τροποποιημένων σπόρων και φυτοφαρμάκων.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η γερμανική  εταιρεία συμφώνησε  να πληρώσει το αντίτιμο των 128 δολαρίων ανά μετοχή σε σχέση με τα 127,50 δολάρια ανά μετοχή που ήταν η προηγούμενη προσφορά.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η καρκινογόνος γλυφοσάτη

Σε αντίθεση με το "ξέπλυμα" του RoundUp από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός αναφέρει σε σχετική έρευνα ότι  το Roundup της Monsanto, είναι πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο.

Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του ΠΟΥ για θέματα σχετιζόμενα με τον καρκίνο καθώς και το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο (IARC), αναφέρουν ότι η ουσία glyphosate, κατατάχθηκε ως "πιθανόν καρκινογόνα για τους ανθρώπους".

Σύμφωνα με την έρευνα, στα ούρα και το αίμα αγροτών που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο, εντοπίστηκαν ίχνη της ενώσεως που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος  Non Hodgkin.
"Οι περιπτωσιολογικές μελέτες έκθεσης στην ουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, και τη Σουηδία έδειξαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος non Hodgkin, αναφέρουν οι επιστήμονες. "Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα", σημείωσαν.

Ίχνη του ζιζανιοκτόνου έχουν εντοπιστεί σε τρόφιμα, στο νερό και στον αέρα, μετά από ψεκασμούς, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Λίγο καιρό μετά, η αμφιλεγόμενη Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων  (EFSA), σε ανακοίνωσή της, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στεκόμενη στο πλευρό του γίγαντα της βιοτεχνολογίας. Η EFSA έσπευσε να διαψεύσει την ακρίβεια των ευρημάτων των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  διευκολύνοντας την επέλαση της Monsanto στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα αρχεία της EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος) στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώθηκε ότι η Monsanto γνώριζε ήδη από το 1981 ότι η ουσία glyphosate μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα θηλαστικά.

Η ομάδα πίεσης GM-Free Cymru, που δίνει μάχη στην Ουαλία ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα, αναζήτησε τα αρχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, με σκοπό να ανακαλύψει τι ήταν γνωστό για την ουσία glyphosate κατά την χρονική περίοδο της αρχικής εγγραφής της.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα αρχεία είναι απόρρητα, έπειτα από αίτημα της Monsanto, το οποίο αποδέχθηκε η EPA, η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει τα ευρήματα ορισμένων πειραμάτων σε ποντίκια, που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. 
Σύμφωνα με τα σχετικά αρχεία, φαίνεται πως υπήρξε σημαντική βλάβη στα νεφρά και ανάπτυξη όγκων στα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα, ενώ σε όλες τις ομάδες δοκιμής οι ερευνητές βρήκαν άμορφο υλικό και κυτταρικά υπολείμματα. 

Η EPA διαπίστωνε από το 1981 ότι οι ενδείξεις αυτές δεν ήταν καθόλου καλές και σε πρώτη φάση αρνήθηκε να εκδώσει NOEL (επίπεδο όπου δεν παρατηρούνται δυσμενείς επιπτώσεις), ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και πρόσθετη έρευνα. Το 1982, η Monsanto παρουσίασε δικά της στοιχεία, τα οποία έδειχναν ότι ελαχιστοποιήθηκαν οι επιπτώσεις στα πειραματόζωα. Σε αυτή τη βάση, η EPA αποδέχθηκε ότι η glyphosate ήταν ακίνδυνη... 

Ωστόσο, η Monsanto ήξερε ότι ο ανεξάρτητος έλεγχος των συγκεκριμένων μελετών, δυνητικά, θα μπορούσε να απειλήσει τις εμπορικές φιλοδοξίες της, και γι' αυτό ζήτησε τα συγκεκριμένα αρχεία να παραμείνουν απόρρητα και να αντιμετωπίζονται ως εμπορικά μυστικά ερευνητικά έγγραφα. 

Έτσι, δεν υπήρξε ποτέ αποτελεσματικός και ανεξάρτητος έλεγχος. Η Monsanto μαζί με την EPA διατήρησαν απόρρητα τα έγγραφα χωρίς να δίνουν πρόσβαση σε αμερόληπτους εμπειρογνώμονες, ενώ γνώριζαν για τις βλάβες που προκαλεί η ουσία στα θηλαστικά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική έκθεση της Gm-Free Cymru: "Είναι σαφές ότι η EPA γνώριζε για τις καρκινογόνες επιδράσεις από το 1981. Ήξερε ότι η glyphosate προκαλεί ανάπτυξη όγκων και νεφρική ανεπάρκεια στα πειραματόζωα. Ωστόσο, απέρριψε τα ευρήματα δίνοντας πράσινο φως στην Monsanto για να προωθήσει την ουσία στην αγορά".


Διαβάστε ακόμη:






ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από την Regeneron Pharmaceuticals πορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών. Γνωμοδότησή του για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις 11 Μαρτίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ήρθε φαίνεται η ώρα για τα άτομα με αναπηρία να κατακτήσουν και το διάστημα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών εγείρει μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιασμού στην κλίμακα που απαιτείται για να έρθει το τέλος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυτό είναι το τρίτο εμβόλιο που έχει συστήσει ο EMA προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από εκείνα των Pfizer/BionTech και Moderna.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο ΕΜΑ εξέτασε τους θανάτους --ανάμεσά τους και κάποιων ηλικιωμένων-- που καταγράφηκαν μετά την χορήγηση του εμβολίου και "κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση με τον εμβολιασμό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΤζο Μπάιντεν αντέστρεψε την πρώτη ημέρα της θητείας του, τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x