A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Άλλο ένα "ξέπλυμα" της Monsanto

H χημική ουσία γλυφοσάτη - βασικό συστατικό του ευρέως διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου RoundUp - δεν προκαλεί καρκίνο, ισχυρίζεται μία επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων συμπέρανε ότι "τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι αρκετά για να κατατάξουν την ουσία glyphosate σαν καρκινογόνο, μεταλλαξιογόνο ή τοξική".

Η συγκεκριμένη... διαπίστωση φαίνεται πως θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση της επέκτασης χρήσης του Roundup στις 28 χώρες της Ε.Ε.

Δεν είναι, βέβαια, τυχαία η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκαν τα συγκεκριμένα συμπεράσματα περί του "ασφαλούς" RoundUp. Πριν λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση μεταξύ Monsanto - Bayer. Είναι οι εταιρείες που δηλητηριάζουν τις μέλισσες, τα ποτάμια και τα τρόφιμά μας, ενώ έχουν εφεύρει μεταλλαγμένους σπόρους μίας σοδειάς, για να κρατούν τους μικρούς παραγωγούς αιχμάλωτους στα χρέη.   

Η εξαγορά της αμερικανικής Monsanto από τον Γερμανικό γίγαντα, την εταιρεία Bayer, δημιούργησε τη μεγαλύτερη εταιρεία γενετικά τροποποιημένων σπόρων και φυτοφαρμάκων.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η γερμανική  εταιρεία συμφώνησε  να πληρώσει το αντίτιμο των 128 δολαρίων ανά μετοχή σε σχέση με τα 127,50 δολάρια ανά μετοχή που ήταν η προηγούμενη προσφορά.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η καρκινογόνος γλυφοσάτη

Σε αντίθεση με το "ξέπλυμα" του RoundUp από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός αναφέρει σε σχετική έρευνα ότι  το Roundup της Monsanto, είναι πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο.

Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του ΠΟΥ για θέματα σχετιζόμενα με τον καρκίνο καθώς και το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο (IARC), αναφέρουν ότι η ουσία glyphosate, κατατάχθηκε ως "πιθανόν καρκινογόνα για τους ανθρώπους".

Σύμφωνα με την έρευνα, στα ούρα και το αίμα αγροτών που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο, εντοπίστηκαν ίχνη της ενώσεως που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος  Non Hodgkin.
"Οι περιπτωσιολογικές μελέτες έκθεσης στην ουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, και τη Σουηδία έδειξαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος non Hodgkin, αναφέρουν οι επιστήμονες. "Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα", σημείωσαν.

Ίχνη του ζιζανιοκτόνου έχουν εντοπιστεί σε τρόφιμα, στο νερό και στον αέρα, μετά από ψεκασμούς, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Λίγο καιρό μετά, η αμφιλεγόμενη Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων  (EFSA), σε ανακοίνωσή της, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στεκόμενη στο πλευρό του γίγαντα της βιοτεχνολογίας. Η EFSA έσπευσε να διαψεύσει την ακρίβεια των ευρημάτων των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  διευκολύνοντας την επέλαση της Monsanto στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα αρχεία της EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος) στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώθηκε ότι η Monsanto γνώριζε ήδη από το 1981 ότι η ουσία glyphosate μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα θηλαστικά.

Η ομάδα πίεσης GM-Free Cymru, που δίνει μάχη στην Ουαλία ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα, αναζήτησε τα αρχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, με σκοπό να ανακαλύψει τι ήταν γνωστό για την ουσία glyphosate κατά την χρονική περίοδο της αρχικής εγγραφής της.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα αρχεία είναι απόρρητα, έπειτα από αίτημα της Monsanto, το οποίο αποδέχθηκε η EPA, η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει τα ευρήματα ορισμένων πειραμάτων σε ποντίκια, που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. 
Σύμφωνα με τα σχετικά αρχεία, φαίνεται πως υπήρξε σημαντική βλάβη στα νεφρά και ανάπτυξη όγκων στα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα, ενώ σε όλες τις ομάδες δοκιμής οι ερευνητές βρήκαν άμορφο υλικό και κυτταρικά υπολείμματα. 

Η EPA διαπίστωνε από το 1981 ότι οι ενδείξεις αυτές δεν ήταν καθόλου καλές και σε πρώτη φάση αρνήθηκε να εκδώσει NOEL (επίπεδο όπου δεν παρατηρούνται δυσμενείς επιπτώσεις), ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και πρόσθετη έρευνα. Το 1982, η Monsanto παρουσίασε δικά της στοιχεία, τα οποία έδειχναν ότι ελαχιστοποιήθηκαν οι επιπτώσεις στα πειραματόζωα. Σε αυτή τη βάση, η EPA αποδέχθηκε ότι η glyphosate ήταν ακίνδυνη... 

Ωστόσο, η Monsanto ήξερε ότι ο ανεξάρτητος έλεγχος των συγκεκριμένων μελετών, δυνητικά, θα μπορούσε να απειλήσει τις εμπορικές φιλοδοξίες της, και γι' αυτό ζήτησε τα συγκεκριμένα αρχεία να παραμείνουν απόρρητα και να αντιμετωπίζονται ως εμπορικά μυστικά ερευνητικά έγγραφα. 

Έτσι, δεν υπήρξε ποτέ αποτελεσματικός και ανεξάρτητος έλεγχος. Η Monsanto μαζί με την EPA διατήρησαν απόρρητα τα έγγραφα χωρίς να δίνουν πρόσβαση σε αμερόληπτους εμπειρογνώμονες, ενώ γνώριζαν για τις βλάβες που προκαλεί η ουσία στα θηλαστικά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική έκθεση της Gm-Free Cymru: "Είναι σαφές ότι η EPA γνώριζε για τις καρκινογόνες επιδράσεις από το 1981. Ήξερε ότι η glyphosate προκαλεί ανάπτυξη όγκων και νεφρική ανεπάρκεια στα πειραματόζωα. Ωστόσο, απέρριψε τα ευρήματα δίνοντας πράσινο φως στην Monsanto για να προωθήσει την ουσία στην αγορά".


Διαβάστε ακόμη:


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων έχουν προχωρήσει τα Δασαρχεία Αγρινίου, Ναυπάκτου και Αμφιλοχίας, για την εγκατάσταση 34 αιολικών σταθμών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον και στην ίδια τη Γη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με χθεσινή επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΕΑΕ κ. Χρήστο Χουσιάδα , ζητά να πραγματοποιηθεί από την ΕΕΑΕ ραδιολογικός έλεγχος στο χώρο της παλιάς χωματερής Άνω Λιοσίων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
23 Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εχθές Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, υποστήκαμε το μεγαλύτερο σοκ μέχρι τώρα στη διάρκεια του αγώνα μας! Οι μετρήσεις που έδειξε ο μετρητής της πιο γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info ήταν εξωπραγματικές!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου μας εξηγεί πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ