A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το πρόγραμμα του 13ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ Αθήνας - 3η Γιορτή Κάνναβης

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και η τοποθεσία στην οποία θα διεξαχθεί το 13ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ - 3η Γιορτή Κάνναβης.

ΑΝΤΙΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
ATHENS CANNABIS PROTESTIVAL

5-6 ΜΑΗ 2017

ΑΛΣΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΓΟΥΔΙ

Εθνική Γλυπτοθήκη, είσοδος από Κατεχάκη (προς θέατρο Badminton)

Ένα φεστιβάλ διεκδίκησης και διαμαρτυρίας για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και τη νομιμοποίηση της Κάνναβης

Τρεις μουσικές σκηνές με δεκάδες καλλιτέχνες, ομιλίες & εργαστήρια, προβολές, έκθεση σκίτσων & βιβλίων, chai shop, bar, market (φαγητά και χειροτεχνίες), ενημερωτικά περίπτερα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5

KRAK IN DUB [FR], BLEND MISHKIN & ROOTS EVOLUTION, FUNDRACAR, YINKA & THE FUZICS, VLASTUR, PROFESSOR SKANK ft. MC YINKA & BIG SHINE, DOC, GEORGE APERGIS, PETROS FLOORFILLER, MAMALETTA, TIMEWARP, RADIO SOL, ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΛΛΗΣ, ΦΑΚΑ, ALMOST DEFF, RANKIN JOHNNY, DUB RIOTS & INDAMOUSE ft. BLUEZ, VAIBONE, BRAK & DJ MOYA, WEIRD & DJ TWELVE, KAIFI, RISING GALAXY, CRYSTAL ZERO, JUNIOR X.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5

ZION TRAIN [UK], NUMA CREW [IT], 63 HIGH, SPACE SLAVERY, 307 JAM SQUAD, BALKAN RIDDIMS, DUB ADVENTURE, SKG'S DUB ALLIANCE, FLECK, HARRIS, ANNA MYSTIC, BASS DELIGHT, TWINSANITY & DJGZAS, ZORO & BUZZ, FER DE LANCE, Ψ, SEXY CHRISTIANS, KILIMANJARO, RASTAYOUTH, [email protected], SELECTOR NESTA, BREDDA AHMED, INSOM, ARTIZDA, BASIK1, RΛKO, JUNGLE BUNNY, KALEYA, SISTAH JAMMAROOTS.

Υποστηρικτές:

Ηλιόσποροι, Κενό Δίκτυο, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Κίνηση για τη νόμιμη εφαρμογή της Ιατρικής Κάνναβης “Το Ίαμα”, Σύλλογος “Ασθενείς υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής Κάνναβης”, Σύλλογος “ΜΑΜΑΚΑ- MAMAδες για την KAνναβη”, Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης, Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, Sputnik magazine, Ekati Medical Club, Medical Mediterranean Genetics, GR420.info, Greenman Team, KannaBio Hemp Cooperative, Natural High, Akida promo, ENCOD, Diogenis- Drug Policy Dialogue South East Europe (SEE), Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας. 

Χορηγοί επικοινωνίας: 

enallaktikos.gr, tvxs.gr, legalit.gr, inexarchia.gr, dolcevitaonline.gr, ράδιο Ιστόφωνο, Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr).

Σε όλο τον κόσμο οι πολιτικές για την Κάνναβη αλλάζουν, καθώς αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ότι η καταστολή και η απαγόρευση έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς ουσιών, καθώς και αύξηση των κερδών για την μαφία και της βλάβης στην κοινωνία. Αντίθετα οι αντιαπαγορευτικές προσεγγίσεις όπου δοκιμάζονται έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα, γι αυτό και εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. 

Τα περίπου 80 χρόνια απαγορευτικών πολιτικών είχαν σαν αποτέλεσμα την διόγκωση του φαινομένου της κατάχρησης ουσιών και του οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με τα πιο επίσημα δεδομένα του ΟΗΕ οι ποσότητες που παράγονται και διακινούνται είναι πιο πολλές από ποτέ, όπως και οι χρήστες των παράνομων ουσιών. Ο τζίρος της παγκόσμιας διακίνησης ουσιών ξεπερνάει τα 400 δις ευρώ το χρόνο, ενώ το κόστος της καταστολής ξεπερνάει και αυτό τα 100 δις ευρώ το χρόνο παγκόσμια. Σε όλο τις χώρες που εφαρμόζουν κατασταλτικές πολιτικές θερίζει η πολυτοξικομανία, οι ουσίες που κυκλοφορούν στην μαύρη αγορά είναι αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, οι φυλακές γεμίζουν με μη-εγκληματίες, ενώ οι χρήστες στιγματίζονται και περιθωριοποιούνται. Όσοι εξακολουθούν και υποστηρίζουν τις απαγορευτικές- κατασταλτικές προσεγγίσεις δουλεύουν για την μαφία και το οργανωμένο έγκλημα, εφαρμόζοντας εγκληματικές πολιτικές ενάντια στον πληθυσμό της χώρας τους.

Στην Ελλάδα η χρήση και κατοχή κάνναβης, όπως και η καλλιέργειά της, εξακολουθεί να είναι ποινικοποιημένη (πλημμέλημα). Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η παραγωγή και διάθεσή της Κάνναβης, όπως και κάθε ελεγχόμενης (απαγορευμένης) ουσίας, είναι κρατικό μονοπώλιο και οι χρήστες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αν και με μια σχετική επιείκεια πλέον. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας οι συλλήψεις δεν έχουν μειωθεί, ούτε και οι υποθέσεις που καταλήγουν στα δικαστήρια. Μπορεί οι περισσότεροι απλοί χρήστες να μην καταλήγουν στην φυλακή, παρόλα αυτά εξακολουθούν να περνάνε την ταλαιπωρία, τα δικαστικά και δικηγορικά έξοδα, και τη διαπόμπευση (ιδιαίτερα στην επαρχία) ακόμα και για μικροποσότητες. 

Η ηρωίνη και ακόμα πιο επικίνδυνες τοξικές ουσίες όπως η Σίσα θερίζουν στις πόλεις και την ύπαιθρο, οι χρήστες αφήνονται να αργοπεθαίνουν στους δρόμους κοστίζοντας μέχρι και 10 φορές παραπάνω στο κράτος από το να τους είχε σε ελεγχόμενους χώρους χρήσης και προγράμματα σταδιακής απεξάρτησης. Βέβαια στην Ελλάδα εκτός από τις συντηρητικές φωνές (πολιτικοί, εκκλησία κλπ) και συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους (δικηγόροι, αστυνομικοί και δικαστές), αυτοί που υποστηρίζουν τις αποτυχημένες απαγορευτικές πολιτικές είναι και αυτοί που θέλουν να διατηρήσουν το μονοπώλιο της στεγνής απεξάρτησης. 

Τα καλά παραδείγματα από άλλες χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουρουγουάη, ΗΠΑ, Ολλανδία, Ελβετία, Καναδάς) και τα θετικά αποτελέσματα της αποποινικοποίησης της χρήσης και της νόμιμης ρύθμισης της Κάνναβης είναι πλέον πολλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Είναι καιρός να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα ένα ρεαλιστικό μοντέλο για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα πλαίσια της μείωσης της βλάβης και τη νόμιμη ρύθμιση της Κάνναβης για όλες τις χρήσεις. 

Το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει σειρά συναντήσεων με παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της ΓΓ Εμπορίου αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου για να τους παραθέσουμε ένα σύνολο προτάσεων για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ρύθμισης της Κάνναβης για ιατρική χρήση. 

Σε αυτό περιλαμβάνονται η ανακατηγοριοποίηση της Κάνναβης από την κατηγορία Α στην κατηγορία Δ (όχι κρατικό μονοπώλιο), η θεσμοθέτηση της αυτοκαλλιέργειας 6 φυτών (με τεχνική και ιατρική υποστήριξη του ασθενή, χρήση μητρώου, RFID tags, και πιστοποίηση με Patient Focused Certification), η ενίσχυση της μικρομεσαίας παραγωγής και μεταποίησης, η εισαγωγή των αδειοδοτημένων σημείων πώλησης (φαρμακεία κάνναβης- medical dispensaries, και λέσχες ιατρικής χρήσης κάνναβης- medical clubs), καθώς και θεσμοθέτηση του ρόλου του φροντιστή- caregiver (για όσους ασθενείς δεν μπορούν να καλλιέργήσουν ή να φτιάξουν σκευάσματα). Παράλληλα βέβαια και την εισαγωγή σκευασμάτων από το εξωτερικό, αλλά και ενίσχυση της βιομηχανίας για την παραγωγή ελληνικών (φυσικών) σκευασμάτων. 

Με βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα διαπιστώνουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναλαμβάνει μια σχετικά χλιαρή και ανώδυνη μεταρρύθμιση (με εμφαση στα εισαγώμενα φάρμακα και τις μεγάλες επενδύσεις από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία), καθαρά σε αντιδιάστολή από την εκφρασμένη πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού. Αναμένουμε μια πιο θαραλλέα πρωτοβουλία και μεταρρύθμιση και ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο επιλογών για τους ασθενείς. 

Σε ότι αφορά την γενική (ευφορική) χρήση από ενήλικες, η κάνναβη θα πρέπει να έχει αντίστοιχη αντιμετώπιση με την σπιτική παραγωγή μπύρας και τις μικρο-ζυθοποιίες. Η χρήση και κατοχή για προσωπική χρήση πρέπει να αποποινικοποιηθεί και να θεσμοθετηθεί το μοντέλο των μη-κερδοσκοπικών κοινωνικών λεσχών κάνναβης για την ελεγχόμενη διάθεση του φυτού. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμίσουμε το οργανωμένο έγκλημα, τα έσοδα της μαφίας θα γίνουν έσοδα για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και του κράτους μέσω της φορολογίας, ενώ θα διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία και την ευημερία των χρηστών κάνναβης. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε περίπου ένα εκατομμύριο χρήστες κάνναβης (τακτικούς και περιστασιακούς), ενώ οι χρήστες τοξικών ουσιών (ηρωίνη,κοκαίνη, κλπ) ξεπερνάνε τις 200 χιλιάδες.

Η Κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία παγκοσμίως (περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρήστες), ενώ είναι ένα φυτό με αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η απαγόρευση της στηρίχθηκε σε μια απαράδεκτη και αντιεπιστημονική προπαγάνδα παραπληροφόρησης, η οποία συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας.

Τις δύο πρώτες βδομάδες του Μάη κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους σε όλο τον κόσμο (Global Marijuana March) για να διεκδικήσουν πιο ανθρώπινες, «αντιαπαγορευτικές» πολιτικές που δεν αντιμετωπίζουν την χρήση ή την εξάρτηση από ουσίες ως ποινικό αδίκημα, αλλά περιορίζουν τις βλάβες στον άνθρωπο και την κοινωνία και οδηγούν στην απεξάρτηση του χρήστη από το οργανωμένο έγκλημα, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα το τελευταίο.

Tο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ γίνεται ενάντια σε όλες τις απαγορεύσεις και ενάντια σε όλους τους εθισμούς. Τάσσεται ενάντια σε κάθε ναρκο-κουλτούρα, ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, ενάντια στην καταστολή των ελευθεριών και τη βία, ενάντια στην ύπνωση, την πολυτοξικομανία, την αλόγιστη, εγωπαθή και υπερβολική χρήση ουσιών κάθε λογής. Είναι ενάντια σε κάθε κουλτούρα νάρκωσης, αποβλάκωσης, φρικαρίσματος και στρουθοκαμηλισμού. 

Σε καμία περίπτωση δεν διαφημίζει τη χρήση ουσιών. Αντίθετα γίνεται για να διεκδικήσουμε πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και την Κάνναβη, για να πληροφορήσουμε τον νέο κόσμο αδογμάτιστα για την επικινδυνότητα των ουσιών που καταναλώνουν και να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση από αυτές ανθρώπινα με βάση την τοξικότητά τους.

Καλούμε τον κόσμο που θα συμμετέχει στο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ, να σεβαστεί το χώρο που θα μας φιλοξενήσει, συμβάλλοντας υπεύθυνα στην καθαριότητα και την περιφρούρηση του χώρου. 
Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στους διοργανωτές, τους καλλιτέχνες και όλους τους παρευρισκόμενους, όλοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς, δεν υπάρχει αντίτιμο εισόδου ή κερδοσκοπικά οφέλη. Το φεστιβάλ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και αυτοδιαχειριζόμενο. Η αυτοργάνωση, η εθελούσια υπεύθυνη συμμετοχή, η απελευθέρωση του Δημόσιου Χώρου και η αντι-εμπορευματική λογική διέπουν την λειτουργία του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ. 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ 


η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη...
Δωρεάν είσοδοςΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη.
ΥΓΕΙΑ
Ανησυχία για την ικανότητα της νέας παραλλαγής Όμικρον να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας
ΥΓΕΙΑ
Πρωτοποριακή επέμβαση, τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή ιατρικά δεδομένα, πραγματοποίησαν Έλληνες γιατροί
ΥΓΕΙΑ
Οι λοιμώξεις Covid-19 σε εμβολιασμένους ανθρώπους -οι λεγόμενες breakthrough- είναι τρεις φορές συχνότερες
ΥΓΕΙΑ
Από την προσεχή Παρασκευή ξεκινά η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα.
ΥΓΕΙΑ
Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων αναθεώρησε πρόσφατα τον θεραπευτικό αλγόριθμο ενηλίκων.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x