A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ανοίγει για πρώτη φορά μια πόρτα ελπίδας για τα ασυνόδευτα παιδιά

Η παραδειγματική συνεργασία και αλληλεγγύη της Πορτογαλίας ανοίγει για πρώτη φορά μια πόρτα ελπίδας για τα ασυνόδευτα παιδιά


Μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή στη στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Ελλάδα Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΜΕΤΑδραση συνόδευσε πέντε ασυνόδευτους ανήλικους από την Ελλάδα στην Πορτογαλία. Για πρώτη φορά, έγινε δυνατή η αποδοχή από χώρα της Ε.Ε. ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και δεν έχουν κανένα συγγενή σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Πρόκειται για τα εκατοντάδες «άλλα» ασυνόδευτα παιδιά, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και συχνά διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες, λόγω έλλειψης θέσεων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα χέρια των διακινητών.


Από τον Ιούνιο του 2016, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Προέδρου της ΜΕΤΑδρασης Λώρας Παππά  στην Πορτογαλία, για την αποδοχή του Βραβείου Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές για να δεχτεί η Πορτογαλία τα ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα μέσω του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ. Γεννήθηκε μια υποδειγματική συνεργασία μεταξύ της ΜΕΤΑδρασης, της Πορτογαλικής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αλληλεγγύης CΝΙS και των αρμόδιων Πορτογαλικών Υπουργείων. Με την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και της Εισαγγελέως Ανηλίκων Αθηνών, κατέστη για πρώτη φορά εφικτό αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδύνατο: να δοθεί η δυνατότητα σε ασυνόδευτα παιδιά να χτίσουν το μέλλον τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε..
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ελπίδα στα μάτια των παιδιών, όταν τους ανακοινώσαμε ότι τελικά τα καταφέραμε. Ακόμα κι εμείς δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε! Προσπαθούμε καθημερινά να στηρίξουμε περισσότερα από 700 παιδιά μέσω του Δικτύου Επιτροπείας, κάποια μένουν στον δρόμο, κάποια σε καταυλισμούς. Τα πέντε παιδιά που πήγαν στην Πορτογαλία μας έχουν δώσει δύναμη για να συνεχίσουμε τον καθημερινό μας αγώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ζωή, μέλος του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, που συνόδευσε τα παιδιά στο ταξίδι τους.


Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η συμβολή του Just Cycling, μιας πρωτοβουλίας της Ελβετικής Οργάνωσης No More Walking, κατά την οποία ποδηλάτες από πολλές χώρες της Ευρώπης ένωσαν τις δυνάμεις τους τον Μάιο του 2016, διανύοντας την διαδρομή Άμστερνταμ - Λονδίνο - Άμστερνταμ για να συνδράμουν στις δράσεις της ΜΕΤΑδρασης για τα ασυνόδευτα παιδιά. Με τη βοήθειά τους καταφέραμε να καλύψουμε τα έξοδα μετακίνησης των πέντε παιδιών στην Πορτογαλία και να στηρίξουμε τις πορτογαλικές Οργανώσεις που ανέλαβαν τη φροντίδα των παιδιών από την Ελλάδα. 


Η ΜΕΤΑδραση συνεχίζει την προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την άμεση μετάβαση και άλλων παιδιών στην Πορτογαλία.


«Εκφράζουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας για όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και ελπίζουμε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι κυβερνήσεις να εμπνευστούν, να στηρίξουν και να αναδείξουν αυτό το εξαίρετο παράδειγμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Χρειάζεται τόλμη, επιμονή και πίστη στις ευρωπαϊκές αξίες», δηλώνει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Στα Καμένα Βούρλα δεν άφησαν φορτηγό να πάει τρόφιμα σε 39 ανήλικα προσφυγάκια.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Με έδρα το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, ο Greaves μελετά την παιδική λευχαιμία για τρεις δεκαετίες. Μάλιστα, το 2018, χρίστηκε και ιππότης για το σημαντικό έργο του.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση των προϊόντων της σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω εγχείρημα χαιρέτισαν εκπρόσωποι του τομέα της υγείας.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Το αργότερο μέχρι αύριο» θα γίνει η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων ανήλικων που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η Χαφσά είχε παντρευτεί στα 13 της χρόνια. Ο πατέρας της την παρέδωσε στον ενδιαφερόμενο γαμπρό, πολύ μεγαλύτερης ηλικίας, ο οποίος κατέβαλε το ισόποσο των 100 ευρώ για να την «αποκτήσει».
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x