A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πως η νηστεία της Σαρακοστής έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον

Όλοι γνωρίζουμε ότι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας  συνεπάγεται αποχή από το κρέας, από γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά ακόμα και από το λάδι. 

Κάτι που όμως πολλοί λιγότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι μία τέτοια διαδικασία εθιμοτυπικού χαρακτήρα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Αναρωτιέσαι πώς; Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε εύκολα, αλλά η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα το φυσικό περιβάλλον. 

Για παράδειγμα η κατανάλωση κρέατος, σε αντίθεση με την κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και φρούτων, έχει μεγάλο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Σκέψου το έτσι: η «διαδρομή» του κρέατος  από τον τόπο παραγωγής του μέχρι το πιάτο σου είναι μεγάλη και επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον. 

Για την κτηνοτροφία απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού και καλλιεργήσιμης γης, ενώ όλη η διαδικασία έχει μεγάλο αντίκτυπο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Θα εκπλαγείς αν συνειδητοποιήσεις ότι περίπου 10.000 λίτρα νερού απαιτούνται μόνο για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος!  




Η περίοδος της νηστείας λοιπόν αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία να εξασκηθείς σε έναν πιο «φιλικό προς το περιβάλλον» τρόπο ζωής τόσο για εσένα και την οικογένεια σου όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ξεκίνα να περιορίσεις σταδιακά το κρέας και τα αλλαντικά από τη διατροφή σου. Κάθε Έλληνας καταναλώνει περίπου 75 κιλά κρέατος ετησίως. Ας αλλάξουμε λίγο συνήθειες: Μειώνοντας έστω και κατά μία μερίδα την κατανάλωση κρέατος κάθε εβδομάδα θα βοηθήσεις κι εσύ τον πλανήτη να ξεκουραστεί από όλα όσα απαιτείται να παράγει διαρκώς.

Αναζήτησε εναλλακτικές, θρεπτικές λύσεις σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Κάποιες από αυτές είναι τα φασόλια τα οποία μπορούν να καταναλωθούν είτε σκέτα είτε σε συνδυασμό με κάποια σαλάτα, μανιτάρια, τόφου (υποκατάστατο του τυριού), ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο, αποξηραμένα φρούτα.  Ξαναθυμήσου τις χρυσές και οικονομικές λύσεις που ενέχει ο «μεσογειακός» τρόπος διατροφής, που πέρα από την υγιεινή του διάσταση, περιέχει τρόφιμα τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στη ελληνική φύση. 

Δώσε προτεραιότητα σε οικονομικά και θρεπτικά ψάρια, όπως γαύρος και σαρδέλα και δώσε έμφαση σε εμπνευσμένες σαλάτες. Μια ματιά σε  sites μαγειρικής θα σου αποδείξει στο άψε σβήσε ότι δεν υπάρχει μόνο η χωριάτικη σαλάτα! Πειραματίσου και βάλε χρώμα στο πιάτο σου χάρη σε λαχανικά εποχής!

Επομένως δικαίως η νηστεία πέρα από μια αφορμή για να «ζήσουμε» πιο έντονα το Πάσχα και τα έθιμα, είναι και ένας τρόπος να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, αποφεύγοντας παράλληλα, τη σπατάλη και την υπερκατανάλωση τροφών μεγάλου περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Και ένας καλός λόγος να χαρούμε δύο φορές τον οβελία του Πάσχα μετά από λίγη αποτοξίνωση.






ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
88 Οργανισμοί της ΚτΠ προς την Κομισιόν - Τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και η προστασία του κλίματος πάνω από τα κέρδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γράφει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η φυσική τοπιογραφία της Ελλάδας βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή της ιστορίας της και εμείς ακόμη πιστεύουμε τα άθλια ψέματα τους;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Πρόγραμμα LIFE «BalkanDetox» στοχεύει στην αλλαγή της συμπεριφοράς και των αντιλήψεων όλων των εμπλεκομένων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
To 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι μετά την πανδημία θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προστασία του πλανήτη και την ανακύκλωση.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια υποβαθμισμένη παραθαλάσσια περιοχή στην Ολλανδία, με βιομηχανικές εγκαταστάσεις που φεύγοντας από τον τόπο άφησαν πίσω τους δυσάρεστες οσμές, αποφάσισαν να αναβαθμίσουν οι τοπικές αρχές.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x