A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Προεδρικές εκλογές στην Γαλλία: Συνεχής ενημέρωση

Προεδρικές εκλογές στην  Γαλλία:  Μεγάλη η αποχή.  Ποιούς ευνοεί;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού υπουργείο Εσωτερικών στις 12:00  το μεσημέρι ποσοστό συμμετοχής ήταν 28,54%.

Την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012  η συμμετοχή ήταν 28,29% , το 2007  31,21% ενώ το 2002, 21,40%.


Παρά τις αρχικές προβλέψεις για μεγάλη αποχή, το ποσοστό συμμετοχής στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) άγγιξε το 70% (69,42%), έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002.


Το τελικό ποσοστό της αποχής αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%, σύμφωνα με δύο έρευνες που βγήκαν στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα.

Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%.

Η αποχή στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.

desktop 17882796 58faf1d47f789


Τα αποτελέσματα

Οι κάλπες στις μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν στις 20:00 (21.00 ώρα Ελλάδας).

Στην Γαλλία παγορεύεται να δοθεί απο τα ΜΜΕ εκτίμηση ή πρόβλεψη πριν κλείσουν οι κάλπες.

Ωστόσο η απαγόρευση δεν ισχύει για το ... Βέλγιο και στην Ελβετία, όπου δίνουν τις εκτιμήσεις κυρίως μέσω διαδίκτυου.Από το πρωί, μεγάλα γαλλικά ΜΜΕ, όπως η Liberation και η Le Monde προειδοποιούν τους αναγνώστες τους να μην πιστεύουν όσα δημοσιεύουν ξένα μέσα, τα οποία διαρρέουν στοιχεία που πιθανόν να μην ισχύουν.

Ο δημοσιογράφος της Le Monde, Πιέρ Ασκι, κατονόμασε τους "ύποπτους" για διαρροές στο tweet του :


«Φίλοι Βέλγοι, προσοχή στα Fake News που μεταδίδονται από τα #RadioLondres!, @lalibre.be για τις προεδρικές του 2017», γράφει ο Ασκί.

Ακριβώς λίγα λεπτά αργότερα, το βελγικό σάιτ lalibre.be‏ και το αγνώστων στοιχείων RadioLondres ανέβασαν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα από τις γαλλικές αποικίες.Τα πρώτα αποτελέσματα

Σήμερα ψηφίζουν  1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού οι οποίοι αντιπροσωπεύουν  το 2% του συνολικού εκλογικού σώματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι:


Αμερική

Μακρόν 45,35%

Φιγιόν: 25,33%

Μελανσόν: 14,05%

Λε Πεν: 6,29%

Αμόν: 5,94%

Σεν Πιέρ και Μικελόν

Μελανσόν: 35,45%

Λε Πεν: 18,16%

Μακρόν: 17,97%

Φιγιόν: 9,32%

Μαρτινίκα:

Μελανσόν: 27,36%

Μακρόν: 25,53%

Φιγιόν: 16,85%

Λε Πεν: 10,94%

Αμόν: 9,75%


Γουιάνα:

Μελανσόν: 24,72%

Λε Πεν: 24,29%

Μακρόν: 18,75%

Φιγιόν: 14,66%

Αμόν: 5,69%


Γουαδελούπη (ενσωμάτωση στο 86%)

Μακρόν: 30,32%

Μελανσόν: 23,99%

Φιγιόν: 14,87%

Λε Πεν: 13,47%

Αμόν: 9,72%


Οι Βέλγοι έβγαλαν τα πρώτα exit polls...

Το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF - που δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία - έδωσε το πρώτο exit poll για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το RTBF:

Εμανουέλ Μακρόν 24%,

Μαρίν Λεπέν 22%.

Φρανσουά Φιγιόν 20,5%

Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

Τα γαλλικά exit polls θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

Το ίδιο το βελγικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι τα exit polls δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα αλλά εικόνα της στιγμής.


Έξαλλη η  Liberation

Με τίτλο "Δημοσκοπήσεις: Η Liberation δεν θα σπάσει το εμπάργκο ...εκτός κι αν" αντιδρά στις διαρροές  εκτιμήσεων ή αποτελεσμάτων, πριν την καθιερωμένη ώρα.

«Πρέπει σήμερα να μιλήσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Οπως ξέρετε, απαγορεύεται να μεταδίδονται δημοσκοπήσεις από την Παρασκευή. Αλλά οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Ηδη κυκλοφορούν νούμερα, κάτω από το τραπέζι, ή μάλλον από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Βρίσκουμε επίσης στοιχεία και αποτελέσματα σε ξένα σάιτ, τα οποία δεν υπόκεινται στις ίδιες απαγορεύσεις με εμάς στη Γαλλία. Ακόμη και στο Twitter κυκλοφορούν ποσοστά και αριθμοί, κυρίως κάτω από το περιβόητο hashtag #radiolondres, για παράδειγμα. Θυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται σε ένα μίντια όπως η Liberation να σπάσει το εμπάργκο και να υποστεί τις συνέπειες και ακριβά πρόστιμα.

Είναι αλήθεια ότι τα σάιτ του Βελγίου και τα σάιτ της Ελβετίας, όπως γίνεται κάθε φορά, θα γνωρίσουν ώρες δόξας απόψε, ενώ ο γαλλικός Τύπος θα κοιτάζει τα τρένα να περνούν και θα ...ζηλεύει!".

Ο γαλλικός νόμος, αργεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην διείσδυση του ίντερνετ στα γαλλικά νοικοκυριά.

Και τι να κάνουμε; Η Liberation δεν έχει πρόθεση να σπάσει τον νόμο. Ψάξτε τα άτομα που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις", γράφει.


 Απίστευτες ουρές στο Λονδίνο!

Γάλλοι που μένουν στο Λονδίνο έχουν σχηματίσει ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν. Κάποιοι περίμεναν ακόμη και 1,5 ώρα.

Φωτογραφίες: Reuters

Εκκενώθηκε εκλογικό τμήμαΣτην ανατολική Γαλλία,  στην πόλη Μπεσανσόν,  εκκενώθηκε εκλογικό τμήμα σήμερα όταν εντοπίστηκε  κλεμμένο αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί με αναμμένη μηχανή.

Κλήθηκαν  πυροτεχνουργοί και εξετάζουν το αυτοκίνητο.

Το ύποπτο όχημα έγινε γνωστό ότι είχε κλαπεί, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου στο Reuters και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η εκκένωση του εκλογικού τμήματος.


Γυμνές ακτιβίστριες της FEMEN με μάσκες Πούτιν, Τραμπ και Άσαντ διαδήλωσαν λίγο πριν ψηφίσει η Λε Πεν
Οι μικροί...


Ναταλί Αρτό, 47 ετών - Τροτσκιστές

artaud

Υποψήφια του κόμματος  Εργατική Πάλη. Εκπαιδευτικός - οικονομολόγος. Το 2012  πήρε 0,56%.

Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών

asselineau

Πρώην επιθεωρητής Οικονομικών. Υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας. Περιγράφει τον εαυτό του ως τον "υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης". Προτείνει το "Frexit", την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

Ζαν Λασάλ, 61 ετών

lassalle

Κεντρώος βουλευτής. Πρώην βοσκός. Έκανε απεργία πείνας 39 ημέρων κατά της μεταγκατάστασης ενός εργοστασίου από την περιφέρειά του και διέσχισε πεζός τη χώρα 9 μήνες.

Νικολά Ντιπόν - Ενιάν, 56 ετών

aignan

Πρόεδρος του κινήματος Debout la France (Όρθια Γαλλία, 1,79% το 2012). Υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, καλεί τους Γάλλους σε "αφύπνιση" και στην έξοδο από το ευρώ

Φιλίπ Πουτού, 50 ετών -Τροτσκιστές

poutou

Υποψήφιος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, 1,15%). Έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford, όπου εργαζόταν.


Χιούμορ    

ΦΩΤΟ: AP/  Emilio Morenatti

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πάντως σήμερα ότι αυτό το «πολύ καίριο» θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Η πρόταση έγινε απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΚΟΣΜΟΣ
Τις ώρες αυτές ο Ιταλός πρωθυπουργός καταβάλλει μια τελευταία προσπάθεια με στόχο να πείσει τους βουλευτές και γερουσιαστές του Ρέντσι να συνεχίσουν να τον στηρίζουν. Στην πρόθεση ψήφου δεν ξεπερνά το 2,9%...
ΚΟΣΜΟΣ
Ένας φούρναρης στην ανατολική Γαλλία ξεκίνησε την Κυριακή απεργία πείνας για να μπορέσει να κρατήσει κοντά του τον μαθητευόμενό του από τη Γουινέα
ΚΟΣΜΟΣ
Το έτος 2020 ήταν έτος σύγκλισης τριών κοινωνικών κρίσεων σε έναν πολιτικό και κοινωνικό τυφώνα.
ΚΟΣΜΟΣ
"Ο Τραμπ είναι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος." Η Πελόζι κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει αμέσως στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να κηρύξει τον Ντόναλντ Τραμπ «ακατάλληλο» να κυβερνήσει.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο κατηγορούμενος είχε στείλει περισσότερα από 1000 sms την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου για την οργάνωση ενός παράνομου πάρτι σε δύο υπόστεγα στο Λιερόν,
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x