A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Χαμός με τη δημοσιοποίηση exit polls από βελγικά και ελβετικά μέσα ενημέρωσης

Αναστάτωση έχει προκληθεί στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης καθώς βελγικά και ελβετικά ΜΜΕ δημοσιεύουν αποτελέσματα exit polls που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενώ τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έχουν δεσμευθεί να μην δίνουν αποτελέσματα μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Τα γαλλικά μέσα, όπως η Liberation και η Le Monde, αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις δεν είναι αξιόπιστες καθώς δεν αναφέρουν την προέλευση και την ταυτότητά τους.

Τα αποτελέσματα

Οι κάλπες στις μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν στις 20:00 (21.00 ώρα Ελλάδας).

Στην Γαλλία παγορεύεται να δοθεί απο τα ΜΜΕ εκτίμηση ή πρόβλεψη πριν κλείσουν οι κάλπες.

Ωστόσο η απαγόρευση δεν ισχύει για το ... Βέλγιο και στην Ελβετία, όπου δίνουν τις εκτιμήσεις κυρίως μέσω διαδίκτυου.Από το πρωί, μεγάλα γαλλικά ΜΜΕ, όπως η Liberation και η Le Monde προειδοποιούν τους αναγνώστες τους να μην πιστεύουν όσα δημοσιεύουν ξένα μέσα, τα οποία διαρρέουν στοιχεία που πιθανόν να μην ισχύουν.

Ο δημοσιογράφος της Le Monde, Πιέρ Ασκι, κατονόμασε τους "ύποπτους" για διαρροές στο tweet του :


«Φίλοι Βέλγοι, προσοχή στα Fake News που μεταδίδονται από τα #RadioLondres!, @lalibre.be για τις προεδρικές του 2017», γράφει ο Ασκί.

Ακριβώς λίγα λεπτά αργότερα, το βελγικό σάιτ lalibre.be‏ και το αγνώστων στοιχείων RadioLondres ανέβασαν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα από τις γαλλικές αποικίες.Τα πρώτα αποτελέσματα

Σήμερα ψηφίζουν  1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού οι οποίοι αντιπροσωπεύουν  το 2% του συνολικού εκλογικού σώματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι:


Αμερική

Μακρόν 45,35%

Φιγιόν: 25,33%

Μελανσόν: 14,05%

Λε Πεν: 6,29%

Αμόν: 5,94%

Σεν Πιέρ και Μικελόν

Μελανσόν: 35,45%

Λε Πεν: 18,16%

Μακρόν: 17,97%

Φιγιόν: 9,32%

Μαρτινίκα:

Μελανσόν: 27,36%

Μακρόν: 25,53%

Φιγιόν: 16,85%

Λε Πεν: 10,94%

Αμόν: 9,75%


Γουιάνα:

Μελανσόν: 24,72%

Λε Πεν: 24,29%

Μακρόν: 18,75%

Φιγιόν: 14,66%

Αμόν: 5,69%


Γουαδελούπη (ενσωμάτωση στο 86%)

Μακρόν: 30,32%

Μελανσόν: 23,99%

Φιγιόν: 14,87%

Λε Πεν: 13,47%

Αμόν: 9,72%


Οι Βέλγοι έβγαλαν τα πρώτα exit polls...

Το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF - που δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία - έδωσε το πρώτο exit poll για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το RTBF:

Εμανουέλ Μακρόν 24%,

Μαρίν Λεπέν 22%.

Φρανσουά Φιγιόν 20,5%

Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

Τα γαλλικά exit polls θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

Το ίδιο το βελγικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι τα exit polls δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα αλλά εικόνα της στιγμής.


Έξαλλη η  Liberation

Με τίτλο "Δημοσκοπήσεις: Η Liberation δεν θα σπάσει το εμπάργκο ...εκτός κι αν" αντιδρά στις διαρροές  εκτιμήσεων ή αποτελεσμάτων, πριν την καθιερωμένη ώρα.

«Πρέπει σήμερα να μιλήσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Οπως ξέρετε, απαγορεύεται να μεταδίδονται δημοσκοπήσεις από την Παρασκευή. Αλλά οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Ηδη κυκλοφορούν νούμερα, κάτω από το τραπέζι, ή μάλλον από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Βρίσκουμε επίσης στοιχεία και αποτελέσματα σε ξένα σάιτ, τα οποία δεν υπόκεινται στις ίδιες απαγορεύσεις με εμάς στη Γαλλία. Ακόμη και στο Twitter κυκλοφορούν ποσοστά και αριθμοί, κυρίως κάτω από το περιβόητο hashtag #radiolondres, για παράδειγμα. Θυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται σε ένα μίντια όπως η Liberation να σπάσει το εμπάργκο και να υποστεί τις συνέπειες και ακριβά πρόστιμα.

Είναι αλήθεια ότι τα σάιτ του Βελγίου και τα σάιτ της Ελβετίας, όπως γίνεται κάθε φορά, θα γνωρίσουν ώρες δόξας απόψε, ενώ ο γαλλικός Τύπος θα κοιτάζει τα τρένα να περνούν και θα ...ζηλεύει!".

Ο γαλλικός νόμος, αργεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην διείσδυση του ίντερνετ στα γαλλικά νοικοκυριά.

Και τι να κάνουμε; Η Liberation δεν έχει πρόθεση να σπάσει τον νόμο. Ψάξτε τα άτομα που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις", γράφει.


 Απίστευτες ουρές στο Λονδίνο!

Γάλλοι που μένουν στο Λονδίνο έχουν σχηματίσει ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν. Κάποιοι περίμεναν ακόμη και 1,5 ώρα.

Φωτογραφίες: Reuters
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi θα βοηθήσει την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech. Τα εμβόλια αυτά προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΚΟΣΜΟΣ
Η προβολή την Παρασκευή ενός βίντεο με την επίθεση, διάρκειας 20 δευτερολέπτων, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε οργή.
ΚΟΣΜΟΣ
Νωρίτερα, οι αναλυτές εξέφραζαν φόβους ότι η αποχή θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 70%.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πάντως σήμερα ότι αυτό το «πολύ καίριο» θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Η πρόταση έγινε απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΚΟΣΜΟΣ
Τις ώρες αυτές ο Ιταλός πρωθυπουργός καταβάλλει μια τελευταία προσπάθεια με στόχο να πείσει τους βουλευτές και γερουσιαστές του Ρέντσι να συνεχίσουν να τον στηρίζουν. Στην πρόθεση ψήφου δεν ξεπερνά το 2,9%...
ΚΟΣΜΟΣ
Ένας φούρναρης στην ανατολική Γαλλία ξεκίνησε την Κυριακή απεργία πείνας για να μπορέσει να κρατήσει κοντά του τον μαθητευόμενό του από τη Γουινέα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x