A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Μια τρύπα στον αγρό": Σας καλοσωρίζουμε στο νέο μας εγχείρημα

Γιορτή περμακουλτούρας στην Κορινθία στις 7 Μαίου 2017. Άγιος Χαράλαμπος, Κορινθία, κοντά στον Ισθμό. Σας περιμένουμε από τις 9 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. 

Η γενική ιδέα για τη γιορτή μας είναι να πάρουμε μια γεύση για την περμακουλτούρα και να δούμε πώς εφαρμόζεται και σε προσωπικό επίπεδο, εστιάζοντας στην ηθική αρχή: Φροντίδα για τον άνθρωπο. Όταν κατανοήσουμε πως η κάθε μας κίνηση έχει επίπτωση στη δική μας ζωή, στις ζωές των γύρω μας και στον πλανήτη μας, ξαφνικά οι δράσεις μας παίρνουν μια άλλη διάσταση: αυτής της ευθύνης για τη συνδημιουργία της ευημερίας μας σε όλα τα επίπεδα.

Σας καλωσορίζουμε, λοιπόν, στο νέο μας εγχείρημα, «Μια τρύπα στον αγρό» και περιμένουμε να σας γνωρίσουμε για μια μέρα γεμάτη κίνηση (το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει):

9:30-11:00 – Η Αθηνά βοηθά το σώμα μας να ξυπνήσει με γιόγκα
11:00-11:30 – Διάλειμμα για τσάι
11:30-12:30 – Παρουσίαση περμακουλτούρας
12:30-14:30 – Περιήγηση του κτήματος όπου δείχνουμε τις διάφορες εφαρμογές περμακουλτούρας στο κτήμα
14:30-15:30 – Διάλειμμα για φαγητό
16:00-18:30 – Γνωριζόμαστε μεταξύ μας και δημιουργούμε έναν βιοπεριφερειακό κατάλογο όπου καταγράφουμε τις ανάγκες και τις προσφορές μας
19:00-20:30 – Tai Chi και Qi Gong, με τον δάσκαλο Wudang Kung Fu, Γιώργο
20:30 – ….     – Μουσικές για τους ορεξάτους!!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ, ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ, ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ.

Αν φέρετε πράγματα, θα φιλοξενήσουμε ανταλλακτικό παζάρι.

Θα πωλούνται κάποια προϊόντα μας και άλλα καλούδια από τοπικούς βιοκαλλιεργητές και το βιβλίο: «Οδηγός περμακουλτούρας – σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας» (€30).

Το τελικό πρόγραμμα θα διαμορφωθεί βάσει των αναγκών των συμμετεχόντων και του εγχειρήματος την ίδια μέρα. Οπότε ελάτε από το πρωί και ας συνδημιουργήσουμε αυτή τη γιορτή για να καλύψουμε τις ανάγκες μας! 

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ από Τίνα Λυμπέρη, Ηλίας Πετρόπουλος και άλλοι.

Παρουσίαση: Τι είναι η περμακουλτούρα και γιατί με αφορά;

Η περμακουλτούρα μας δείχνει πώς να συνεργαστούμε με τη φύση ώστε να συνδημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Μελετώντας τα μοτίβα της φύσης, μπορούμε να αντλήσουμε για τον εαυτό μας μια σειρά από κατευθυντήριες αρχές. Ο σχεδιασμός περμακουλτούρας χρησιμοποιεί αυτές τις αρχές για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες μας για τροφή, στέγη, ενέργεια και κοινότητα με τρόπους υγιεινούς, αποτελεσματικούς και βιώσιμους. Χρησιμοποιώντας τον σχεδιασμό περμακουλτούρας μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την παραγωγικότητα της ατομικής μας ζωής, της κοινωνίας μας και του περιβάλλοντός μας.

Περιήγηση του εγχειρήματος: «Μια τρύπα στον αγρό»

Η περμακουλτούρα μιμείται τη φύση και μας δίνει την τεχνογνωσία για να δημιουργήσουμε υγιή οικοσυστήματα. Σε αυτή την περιήγηση δείχνουμε τις τεχνικές δημιουργίας υγιούς και γόνιμου εδάφους που χρησιμοποιούμε όπως: παρτέρια δίχως σκάψιμο, κομποστοποίηση (θερμή μέθοδος, με σκουλήκια), εδαφοκάλυψη, συγκαλλιέργειες, αμειψισπορά, ψυχανθή, φυσικά λιπάσματα. Επίσης, είναι υπό κατασκευή το σύστημα φιλτραρίσματος γκρίζων νερών με 3 στάδια (φίλτρο και λίμνες), οι κομποστικές (ξηρές) τουαλέτες, ο κύκλος μπανανιών, ο κινητός ορνιθώνας και μια σπείρα βοτάνων για τις ανάγκες του σπιτιού…

Διαδραστικό εργαστήρι: Συνδημιουργούμε κοινωνίες αφθονίας!

Ένας τρόπος να προχωρήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο κοινωνικής ύπαρξης είναι να κατανοήσουμε εις βάθος τις ουσιαστικές μας ανάγκες, να δούμε τι μπορούμε να συνεισφέρουμε έμπρακτα στον κοινωνικό μας περίγυρο και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να είμαστε αυτοδύναμοι. Δημιουργούμε έναν βιοπεριφερειακό κατάλογο ώστε να ξαναγίνουμε μια μεγάλη γειτονιά και να καλύψουμε κάποιες ανάγκες μεταξύ μας. Εμείς ξεκινήσαμε, θέλετε δεν θέλετε, θα έρθετε…κάποια στιγμή! 

Φέρνετε (είμαστε σε απόσταση +3χλμ από μαγαζιά):

> προϊόντα που μπορεί να παράγετε 
> τα παιδιά σας, τους φίλους σας (αλλά όχι τους σκύλους σας παρακαλούμε)
> τις καρεκλίτσες ή τις κουρελούδες σας (& στρωματάκι για γιόγκα)
> πόσιμο νερό και ό,τι θέλετε να πιείτε 
> αν θέλετε, φέρνετε φαγητό να μοιραστούμε το μεσημέρι (θα παρέχουμε και εμείς φαγητό για όσους το δηλώσουν στη φόρμα συμμετοχής)
> μουσικά όργανα για να παίξουμε το βραδάκι (κρουστά!!)
> ρούχα ή πράγματα σε καλή κατάσταση (δείτε εδώ τι χρειαζόμαστε γενικά)
> τη θετική σας διάθεση και τη δημιουργικότητά σας.
 
Παίρνετε:

> συνδέσεις με συνειδητούς συνοδοιπόρους
> εκγυμνασμένο σώμα και πνεύμα
> ερεθίσματα για τις εφαρμογές της περμακουλτούρας 
> θετική και παιχνιδιάρικη διάθεση.

Η είσοδος στη γιορτή είναι ελεύθερη.

Η κάθε προσφορά, είναι, φυσικά, ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει για να μπορούμε να συνεχίσουμε.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για μοίρασμα διαδρομής και οργάνωση φαγητού μέχρι την Πέμπτη 4 Μαΐου!

Συμπληρώστε αυτή τη φόρμα εγγραφής docs.google.com ή τηλεφωνήστε στο 6987997336 ή 6944 659832. Η πρόσβαση είναι εύκολη με ΚΤΕΛ, προαστιακό ή αυτοκίνητο. Εάν έρθετε με ΜΜΜ, θα χρειαστεί να πάρετε ταξί μέχρι το κτήμα ή να κανονίσετε με άλλους συμμετέχοντες να σας πάρουν. Οι οδηγίες πρόσβασης θα αποσταλούν με την εγγραφή σας, καθώς και τα στοιχεία άλλων συμμετεχόντων για να οργανώσετε μεταξύ σας το μοίρασμα της διαδρομής.

Για το νέο εγχείρημα: " Μια τρύπα στον αγρό"

Καλωσορίσατε! Αυτό το μικρό εγχειρίδιο πιστεύουμε πως συμπεριλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να έχουμε μια εποικοδομητική και ευχάριστη εμπειρία. Καθώς εξελισσόμαστε και μαθαίνουμε μαζί σας, θα ενημερώνουμε αυτό το κείμενο. Ευχόμαστε να έχετε μια εμπειρία γεμάτη γνώσεις, γέλιο και γεύσεις!

«Μια τρύπα στον αγρό»: Τον Μάρτη του 2016, φάγαμε μια φάπα που μας προσγείωσε στην πραγματικότητα. Μετά από χρόνια αναζήτησης για το ιδανικό κτήμα, φύση, συνεργάτες κ.ο.κ, τερματίσαμε την ταλαιπωρία με την απόφαση να κάνουμε αυτό που μπορούμε με αυτό που έχουμε και καταλήξαμε πως το ιδανικό είναι στο εδώ και τώρα. Μια απελευθερωτική απόφαση, η οποία άνοιξε δρόμους που δεν είχαμε φανταστεί και άφησε χώρο για να δούμε αλλιώς τους αναξιοποίητους πόρους που μεταμορφώθηκαν σε ανεκτίμητες εισροές για το εγχείρημά μας. 

Ξεκινήσαμε να ζούμε, να καλλιεργούμε και να δημιουργούμε σε έναν ελαιώνα 2,5 στρεμμάτων με μια παλιά κατοικία, την οποία μετασκευάζουμε με υλικά που βρίσκουμε ή μας δίνονται. 

Με αργά και σταθερά βήματα, υλοποιούμε τη μετασκευή και όλες τις υποδομές του κτήματος με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα (κοινώς: upcycling, δηλ. ο επαναπροσδιορισμός αντικειμένων), για παράδειγμα το σκυλόσπιτο γίνεται κοτόσπιτο, η ζάντα φωτιστικό, το σκαμπό κρεμάστρα κ.ο.κ.

Έτσι αυτοκατασκευάζουμε και όλες τις ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας, όπως τον ηλιακό θερμοσίφωνα, το πλυντήριο ρούχων, το φούρνο, τις παροχές ενέργειας και θέρμανσης, τη διαχείριση αποβλήτων και άλλα πολλά. 

Όσον αφορά τον ελαιώνα, καλλιεργούμε τα κηπευτικά μας ανάμεσα στα δέντρα και μετατρέπουμε τη μονοκαλλιέργεια σε πολυκαλλιέργεια φυτεύοντας δέντρα και άλλα πολυετή φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή και ταυτόχρονα πειραματιζόμαστε με διάφορα άλλα είδη. 

Μέχρι στιγμής μας έχουν παραχωρηθεί άλλα 2,5 στρέμματα ελαιώνα, 2,5 στρέμματα χέρσα και άλλα 8 στρέμματα κατάληψης. Σκοπεύουμε να επεκταθούμε και να αξιοποιήσουμε όσους χώρους μπορούμε για να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. 

Το όνομα του εγχειρήματος είναι προφανώς λογοπαίγνιο με τη γνωστή έκφραση «Μια τρύπα στο νερό», το οποίο εκφράζει πως ότι και να κάνουμε, λίγα είναι. Αλλά με θέληση, γέλιο, επιμονή, υπομονή και το σημαντικότερο: συνεργασία και συνδέσεις, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. 

Αποσκοπεί στο να γίνει μια βάση για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να βιώσουν κάποιους πρακτικούς τρόπους που μπορεί να γίνει η μετάβαση από την πόλη. Λειτουργούμε βάση της συνεισφοράς όλων και μαθαίνουμε πώς μπορούμε να συνδημιουργήσουμε κοινωνίες αφθονίας!

Δουλεύουμε σκληρά, καλλιεργούμε, διασκεδάζουμε, παίζουμε, καλλιτεχνούμε, μεταποιούμε προΐόντα, μαγειρεύουμε και τρώμε νόστιμα φαγητά, δημιουργούμε καθημερινά, βρίσκουμε πρωτότυπες λύσεις στις προκλήσεις μας και αφηνόμαστε στη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Καταλαβαίνουμε πως δεν είναι δυνατόν να τα προβλέψουμε όλα και πως μόνο μαζί με τους συνανθρώπους μας μπορούμε να συνδημιουργήσουμε την πραγματικότητα που μας εκφράζει όλους.

Είμαστε 10 χλμ από το Λουτράκι και τα διάσημα λουτρά της, αν και προτιμούμε τα δροσερά και αναζωογονητικά Λουτρά της Ωραίας Ελένης, τα οποία επίσης απέχουν 10χλμ, όπως και η Κόρινθος. Άλλα κοντινά αξιόλογα αξιοθέατα είναι η αρχαία Κόρινθος, το Ηραίο και η Ορεινή Κορινθία για μανιταροεξορμήσεις. Οι εκδρομές επιβάλλονται. 

Οικοδεσπότες:

Ηλίας (Ξηλίας),  πολυεργαλείας, upcycle-κατασκευαστής 
Τίνα (Κομποστίνα), κομποστοποιήτρια και παθιασμένη περμακουλτουρίστρια
Ντίνος (Ταράξιππος), συμπαντικός ψαχουλευτής

Όραμα

Να συνδημιουργούμε κοινωνίες αφθονίας, όπου όλοι κάνουμε αυτό που αγαπάμε! Ξεκινάμε εκεί που είμαστε, χρησιμοποιούμε αυτό που έχουμε και κάνουμε ότι μπορούμε! Πορευόμαστε προς την ενεργειακή μας αυτονομία και τη διατροφική μας αυτάρκεια με βάση τις ηθικές και σχεδιαστικές αρχές της περμακουλτούρας. Υποστηρίζουμε έμπρακτα τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης με ανθρώπους που βαδίζουν σε αυτό το δρόμο. 

Περμακουλτούρα (permaculture)

Η περμακουλτούρα είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες μιμούμενοι τη φύση, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αφορά όλες τις πλευρές της ζωής και εφαρμόζεται παντού από το χωριό μέχρι την πόλη. Ουσιαστικά μας δείχνει πώς μπορούμε να πορευτούμε προς τη συλλογική αυτάρκεια και την αυτονομία. Η περμακουλτούρα για εμάς είναι τρόπος ζωής. 

Υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε τις τρεις βασικές ηθικές αρχές της περμακουλτούρας:

1) Φροντίδα για τη γη 

Η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη Γη, η οποία είναι ένας ζωντανός, ενιαίος οργανισμός. Είναι ευθύνη μας να τη φροντίζουμε, ώστε να μπορεί να μας φροντίζει!

Υιοθετώντας την περμακουλτούρα, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της γης σε τέτοιο βαθμό που να χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη καλλιεργήσιμη έκταση, αφήνοντας έτσι περισσότερο χώρο στην άγρια φύση. Κάθε κήπος, προϊόν και τεχνική που εφαρμόζεται, αντικατοπτρίζει αυτή την αξία.

2) Φροντίδα για τον άνθρωπο

Η φροντίδα για τον άνθρωπο είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα για τη γη. Έμφαση δίνεται στη συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό. 

Η σωματική και νοητική υγεία αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας υπεύθυνης συμπεριφοράς και κατανόησης προς όλες τις μορφές ζωής και προς το περιβάλλον και να ευνοηθούν οι κατάλληλες συνθήκες δημιουργίας. Γι’ αυτό, λοιπόν επιλέγουμε συνειδητά να περάσουμε σε μια καινούργια, φρέσκια και πιο φωτεινή ζώνη, απαλλαγμένη από παλιές συνήθειες. Αυτό σημαίνει πως θέλουμε να μοιραζόμαστε το χώρο με ανθρώπους με την ίδια ευαισθησία.

3) Δίκαιος Μερισμός

Ο δίκαιος μερισμός είναι να αποδεχτούμε ότι η Γη έχει όρια και να βρούμε μια  ισορροπημένη σχέση μεταξύ του δίνω και παίρνω. Σε όλους τους ζώντες οργανισμούς στη γη αναλογεί μια ισάξια μερίδα των φυσικών πόρων της. Το μοίρασμα του πλεονάσματος είναι προς όφελος όλων. Εάν μια μερίδα του πληθυσμού είναι πολύ πλούσια και μια άλλη ζει στη φτώχεια, η μακροπρόθεσμη βλέψη για ειρήνη είναι αδιανόητη. Οι φυσικοί πόροι της γης πρέπει να διαχειρίζονται και να διανέμονται ισάξια. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο δικαίωμα σε καθαρό αέρα, νερό, τροφή και στέγη.

Πριν αγοράσουμε, μετακινηθούμε ή πετάξουμε, σκεφτόμαστε:
Τοπικοποίηση - αυτό το προϊόν μπορώ να το βρω τοπικά;
Μείωση - πώς μειώνω τις περιττές δαπάνες (συσκευασίες, πετρέλαιο, κλπ);
Επαναχρησιμοποίηση - πώς αλλιώς μπορώ να αξιοποιήσω τη συσκευασία;
Ανακύκλωση - πως μπορώ να μειώσω/μηδενίσω τα απόβλητα; 
Άρνηση - το έχω πραγματικά ανάγκη αυτό που παίρνω ή που μου δίνουν;
Επισκευή - μπορώ να το επισκευάσω αντί να το πετάξω;

Δημιουργούμε λύσεις στις καθημερινές μας προκλήσεις, δηλαδή εστιάζουμε στη θετική διαχείριση των καταστάσεων, καταλαβαίνοντας πως «η λύση βρίσκεται μέσα στο πρόβλημα!» 

Τι περιμένουμε από τους εθελοντές και επισκέπτες
συμμερίζεστε τις αξίες μας και έχετε ανοιχτή καρδιά
είστε άνθρωποι της δράσης και της πρωτοβουλίας
πορεύεστε προς την απεξάρτηση από τον εγωισμό 
επενδύετε στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η επιτυχία του εγχειρήματός μας στηρίζεται στη συνεργασία και στην προσφορά σας. 

Επισκέπτες
Για να είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχτούμε με χαλαρότητα, δεχόμαστε επισκέπτες μόνο κατόπιν συνεννόησης. Τις περισσότερες φορές θα συμμετέχετε στις εργασίες του κτήματος.

Εθελοντές  

Επειδή οι θέσεις εθελοντισμού είναι περιορισμένες, δεχόμαστε εθελοντές βάσει χωρητικότητας και μόνο κατόπιν συνεννόησης κατά τη διάρκεια Μάρτη - Οκτώβρη. Η ελάχιστη διαμονή εθελοντών είναι 1 εβδομάδα, η μέγιστη διαμονή είναι 4 εβδομάδες. Έχουμε το δικαίωμα να τερματίσουμε νωρίτερα ή να επεκτείνουμε τη συμφωνία μας ή/και να διερευνήσουμε μια δοκιμαστική περίοδο για μακρόχρονη διαμονή εάν συνεργαζόμαστε καλά. 

Ωράριο

Γενικά ασχολούμαστε με όλες τις εργασίες 5-6 μέρες την εβδομάδα, 6-8 ώρες την ημέρα (με διαλείμματα) με ωράριο μεταβαλλόμενο βάσει καιρού και άλλων υποχρεώσεων και ρεπό 1-2 μέρες την εβδομάδα (συνήθως τα ΣΚ). Οι ακριβείς λεπτομέρειες κανονίζονται μεταξύ εσάς και των οικοδεσποτών.

Συνεισφορά στήριξης του εγχειρήματος
Οι επισκέπτες συνεισφέρουν €10/μέρα/άτομο στο κοινό ταμείο.
Οι εθελοντές συνεισφέρουν €5/μέρα/άτομο στο κοινό ταμείο.

Βασικές υποχρεώσεις επισκεπτών & πρωτόκολλο συμπεριφοράς

Εάν καπνίζω, το κάνω μόνο σε συγκεκριμένο χώρο, καθαρίζω τα υπολείμματά μου και δεν χρησιμοποιώ ναρκωτικές ουσίες στο κτήμα.

Πατάω μόνο στα μονοπάτια και όχι όπου έχει άχυρα (είναι τα παρτέρια μας!)
Αφήνω το κατοικίδιο ζώο μου με ένα έμπιστο άτομο πριν έρθω στο κτήμα.
Η οικονομική επιβάρυνση προς και από το κτήμα είναι δική μου ευθύνη. Κατόπιν συνεννόησης, υπάρχει πιθανότητα να με παραλάβουν οι οικοδεσπότες από κοντινά σημεία με αντίστοιχη συνεισφορά. 

Συνεργάζομαι με τους οικοδεσπότες & δείχνω πρωτοβουλία. Κατανοώ πως υπάρχουν πάντα δουλειές να γίνουν και συμμετέχω σε αυτές.
Καταναλώνω νερό, πετρογκάζ, ξύλα, ρεύμα και τα τρόφιμα με μέτρο. 
Επειδή όλα τα νερά καταλήγουν στο κτήμα, χρησιμοποιώ φυσικά σαπούνια.

Είμαι ανοιχτός σε διαφορετικές πρακτικές, αντιλήψεις και τις πιθανές ιδιορρυθμίες της ζωής και κοινωνίας στην επαρχία.

Αν χαλάσω κάτι, λαμβάνω την ευθύνη να το φτιάξω.
Μαζεύω ό,τι αφήνω και δεν αφήνω σκουπίδια.

Συγκατοικούμε με τη Ζέτα (σκύλα), οπότε τηρούμε κανόνες συμπεριφοράς.
Επικοινωνώ τα παράπονά μου στους οικοδεσπότες εάν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Θυμάμαι να προσφέρω λύσεις όταν το αναφέρω.

Εξτρά υποχρεώσεις εθελοντών
Πριν την άφιξή μου επικοινωνώ ξεκάθαρα τις ανάγκες & προσδοκίες μου, πχ
διατροφικές προτιμήσεις, αλλεργίες και προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την εργασία μου,
χρήσιμες δεξιότητες για το χωράφι,
στοιχεία που με κάνουν τον ιδανικό εθελοντή & προηγούμενη εμπειρία, 
τι θέλω να αποκομίσω από αυτή την εμπειρία.

Αν αλλάξει η προκαθορισμένη συμφωνία μου, ειδοποιώ εγκαίρως τον οικοδεσπότη (πχ. ημερομηνία άφιξης) ή ακύρωσης της συμμετοχής μου.
Κατανοώ ότι οι εργασίες στο κτήμα αλλάζουν με τις εποχές και ότι μπορεί να μην προλάβω να συμμετάσχω σε κάποιες.

Σε περίπτωση που υπερ-καταναλώνετε κάτι που αγαπάτε πολύ, παρακαλούμε φροντίστε να τα φέρετε μαζί σας.

Σέβομαι το κατάλυμα όπου διαμένω, σαν να ήταν δικό μου. Αν κάνω κάμπινγκ, αφήνω το χώρο καθαρό όπως τον βρήκα και δεν ανάβω φωτιά στο ύπαιθρο.
Είμαι υπεύθυνος για τα έξοδα (πχ πετρογκάζ) στο δικό μου κατάλυμα.
Είμαι σε καλή σωματική και πνευματική κατάσταση, ώστε να αντεπεξέλθω στις εργασίες. 

Η χρήση εργαλείων και μηχανημάτων θα γίνεται ΜΟΝΟ μετά από συνεννόηση με τους οικοδεσπότες και τη διασφάλιση ότι ήδη γνωρίζω ή έμαθα τον χειρισμό τους από τους ίδιους και δεν αναλαμβάνω επικίνδυνες εργασίες που είναι πέραν των δεξιοτήτων μου (πχ χρήση αλυσοπρίονου).

Αν μείνω στο κτήμα για καιρό και θέλω επισκέπτες, θα το κανονίσω με τους οικοδεσπότες και καταλαβαίνω πως μπορεί να μην είναι εφικτό.
Στο τέλος της εθελοντικής μου περιόδου, είμαι διατεθειμένος να συμπληρώσω μια φόρμα σχολίων!

Τι προσφέρουμε στους εθελοντές και επισκέπτες

Χώρο διαμονής

Αυτή τη στιγμή έχουμε περιορισμένες υποδομές διαμονής, οπότε εάν κατασκηνώσετε στο κτήμα, η διαμονή σας είναι πιο εφικτή. Έχουμε 2 τροχόσπιτα, αλλά συνήθως είναι για τους μακροχρόνιους κατοίκους.

Διατροφή 

Η διατροφή μας είναι κατά βάση χορτοφαγική και εποχιακή. Τρώμε αυτά που μας προσφέρει το κτήμα και η φύση και αγοράζουμε κατά βάση βιολογικά προϊόντα για να καλύψουμε τις υπόλοιπες διατροφικές μας ανάγκες. Τρώμε γύρω στις 12 (12κατιανό) φρούτα εποχής, ψωμί, μαρμελάδες και τσάι και 1 πλήρες γεύμα το απόγευμα με σαλάτα και κυρίως πιάτο. Αν χρειάζεστε να φάτε το πρωί (πχ. δημητριακά), φέρτε το μαζί σας. Μαγειρεύουμε μαζί. Όλοι συνεισφέρουμε στο μαγείρεμα και στο καθάρισμα. 

Εάν έχετε κάποιες δυσανεξίες, αλλεργίες ή διατροφικές προτιμήσεις, ενημερώστε μας πριν έρθετε. Για ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις, είστε υπεύθυνοι να προμηθευτείτε τα τρόφιμα αυτά μόνοι σας. Είστε ελεύθεροι να τρώτε ό,τι θέλετε, οπότε θα είστε και υπεύθυνοι για το κόστος που έχουν οι επιπλέον προμήθειές σας αν αυτά είναι έξω από αυτά που τρώμε εμείς. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών γίνεται με δική σας επιβάρυνση.

Τι θα μάθω και θα κάνω;

Ό,τι δίνετε παίρνετε! Θα έχετε πολλές ευκαιρίες να μάθετε δεξιοτεχνίες και πρακτικές σχετικές με την περμακουλτούρα. Κάνουμε κάτι διαφορετικό κάθε μέρα! Στην τελική, είστε υπεύθυνοι να επικοινωνήσετε μαζί μας αν κάτι πραγματικά σας δυσκολεύει και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι. Επίσης, στο πλαίσιο της κοινοτικής ζωής και ανταλλάγματος, μερικές φορές μπορεί να κάνουμε και δουλειές οι οποίες δεν σχετίζονται άμεσα με το κτήμα, αλλά έμμεσα με τις δραστηριότητές μας.

Τι να φέρω για την εργασία και διαμονή μου

Προθυμία για δουλειά, ανοιχτή καρδιά και θετική διάθεση
Γάντια κηπουρικής (πχ 1 x χοντρά ανθεκτικά + 1 x λεπτά με πλαστική παλάμη)
Ρούχα δουλειάς που δε σας νοιάζει να λερωθούν (μακρυμάνικο πουκάμισο φορεμένο πάνω από κοντομάνικο βοηθάει πολύ + μακρύ παντελόνι)
Παπούτσια δουλειάς (& αδιάβροχα για περιόδους βροχής)
Τσάντα μέσης ή μια τσάντα για τις καθημερινές σας ανάγκες
Σουγιά ή μαχαιράκι
Φακό ή φακό κεφαλής, αναπτήρα, ρεσώ (είδη φωτισμού)
Παγούρι για νερό
Πετσέτες (μπάνιου, θαλάσσης), μαγιό, ΚΑΠΕΛΟ
Μαξιλάρι με μαξιλαροθήκη & σεντόνια ή sleeping bag
Σαγιονάρες ή/και παντόφλες εσωτερικού χώρου. 
Προσωπικό τσαντάκι πρώτων βοηθειών με λοσιόν για τα κουνούπια
Εξειδικευμένα είδη διατροφής και το πρωινό σας εάν χρειάζεστε φαΐ πριν τις 12
Αιώρα (προαιρετικό), μουσικό όργανα (αν παίζετε φυσικά)
Είδη κάμπινγκ (αν κατασκηνώνετε)

Όροι εθελοντικής εργασίας
Οι οικοδεσπότες δε φέρουν καμία ευθύνη για δικό σας ατύχημα ή τραυματισμό εν ώρα εργασίας ή στον προσωπικό σας χρόνο. Η εθελοντική σας εργασία και διαμονή γίνεται με ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ για την υγεία και τα προσωπικά σας αντικείμενα.  Είναι δικό σας μέλημα να έχετε δημόσια ασφάλιση (πχ ΙΚΑ) ή να έχετε και μια προσωπική ταξιδιωτική ασφάλεια. Μην αναλαμβάνεται επικίνδυνες εργασίες που είναι πέραν των δεξιοτήτων σας. Να θυμάστε πως είμαστε στη φύση, οπότε υπάρχουν και κίνδυνοι από άγρια ζώα όπως φίδια. 

Πληροφορίες, Επικοινωνία  kangouro.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Ενεργοί Πολίτες , με εορταστική διάθεση οργανώνουν νέα ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ με προϊόντα ελληνικής παραγωγής
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ θα συμμετέχει αυτή την Κυριακή 7/11 στις εξής Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Πλατφόρμα Δικτύωσης & Επικοινωνίας Φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνίας Πολιτών σας καλεί για ανοικτή συζήτηση
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Δήμος Διονύσου συνεχίζει τη συμμετοχή του στο καταναλωτικό κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες” με τη διοργάνωση της 114ης κατά σειρά δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου το τριήμερο 15-17 Οκτωβρίου
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x