A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Α - Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημοκρατία | Του Γιώργου Κολέμπα

Γιατί άραγε αγνοούνται όλες οι τοπικές κοινωνίες από τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες;

Είναι ένα μεγάλο ερώτημα που οι τοπικές εξουσίες δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα πειστικές απαντήσεις.

-Δεν μπορούν;

-Δεν θέλουν;

-Αρκούνται στο να είναι στην εξουσία για 4 ή 5 χρόνια, σύμφωνα με τη θεωρία του βολέματος, και μετά ότι ήθελε προκύψει;

Εύλογα ερωτήματα όλων μας, αλλά ούτε και τώρα περιμένουμε απαντήσεις.

Γιατί φοβούνται μήπως τον κόσμο, τη μάζα και τη λαϊκή συνέλευση στην οποία οφείλουν να απολογούνται για τα έργα και ημέρες των σύμφωνα με τους στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας και όχι μόνο, στα ολιγομελή δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια.

Ηγέτες που οι αποφάσεις των δεν λαμβάνονται άμεσα, μαζί με το λαό, δεν έχουν καμιά τύχη επιτυχίας και προσφοράς βοήθειας στη φτωχοποιημένη χώρα μας.

Στις περισσότερες φορές τα προεκλογικά προγράμματα για τα οποία ψηφίστηκαν δεν εφαρμόζονται.

Πλήρης αναντιστοιχία λόγων και έργων.

Χρησιμοποιώ τον όρο Α-Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι για μένα, δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση από τη στιγμή που καταργήθηκε ο νόμος «περί δήμων και κοινοτήτων» ΔΝΖ 1912, του Ελευθέριου Βενιζέλου και αντικαταστάθηκε με τους νόμους «τερατουργήματα» με τις ονομασίες Καποδίστριας και Καλλικράτης (όπως λεπτομερώς έχω αναφερθεί σε παλιότερα άρθρα μου για την Α-Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Με την κατάργηση της κοινότητας, καταργήθηκε το τοπικό, το άμεσο, η συνέλευση των κατοίκων, η άμεση ενημέρωση και η λήψη μαζί με το λαό όλων των αποφάσεων.

Βροντοφώναξαν με τυμπανοκρουσίες οι Παπανδρέου και Σημίτης για τη μεγάλη «μεταρρύθμιση» στη τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να πούνε κουβέντα για τον συγκεντρωτισμό των εξουσιών, για την αποξένωση και για την μεγάλη απόσταση των πολιτών από τα κέντρα εξουσίας.

«Μεταρρύθμιση», όταν ακούμε αυτή τη λέξη και κυρίως τα τελευταία εφτά χρόνια, καταλαβαίνουμε όλοi σχεδόν οι Έλληνες, ότι κάτι κακό θα συμβεί γιατί μέχρι τώρα επιφέρει μόνο μείωση μισθών, μείωση συντάξεων και αύξηση φόρων.

Το προείπαν εξάλλου, πρώτα οι ξένοι, οι «εταίροι μας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Dr Σόιμπλε, το ΔΝΤ, ο Γιούνγκερ και όλη Ελίτ της Ευρώπης.

Ακολούθησαν οι πολιτικοί μας από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, σαν καλοί μαθητές «έκαναν καλά τα μαθήματά τους» όπως είπε η Frau Μέρκελ.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα τι θα κάνει;

Έχει αναφερθεί ότι θα φέρει στη βουλή προς ψήφιση καινούργιο νόμο και είχε υποσχεθεί την κατάργηση του Καλλικράτη και την αλλαγή του γεωγραφικού χάρτη με τη δημιουργία πολλών κοινοτήτων.

Βεβαίως και είχε υποσχεθεί, αλλά τώρα δεν μπορεί γιατί για οτιδήποτε ήθελε πράξει πρέπει να πάρει την άδεια από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με το μνημόνιο που δυστυχώς και αυτός έχει υπογράψει.

Μακάρι να διαψευστούμε.

Εμείς λοιπόν οι πολίτες θα αφεθούμε στις διαθέσεις και ορέξεις της κάθε εξωτερικής ξένης (Ε.Ε και ΔΝΤ)  παρέμβασης ή θα αυτό-οργανωθούμε τοπικά πρώτα, και με διάφορους τρόπους να πείσουμε τους τοπικούς «άρχοντες» να κατέβουν στο λαό, να αποφασίζουν μαζί με το λαό και όχι μόνο στις κλειστές αίθουσες, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται και είναι γνωστές εκ των προτέρων, για το λαό χωρίς το λαό.

Είναι ή ώρα λοιπόν να αυτό-οργανωθούμε και συλλογικά να απαιτήσουμε την άμεση συμμετοχή μας, τοπικά πρώτα, σε όλα τα κέντρα εξουσίας και λήψης των αποφάσεων που μας αφορούν.

Είναι δικαίωμά μας και υποχρέωση της εκάστοτε τοπικής εξουσίας.

Αν όλοι μαζί προσπαθήσουμε και διεκδικήσουμε, είναι σίγουρο ότι κάτι καλύτερο θα πετύχουμε.

Όλα τα δικαιώματά μας αποκτήθηκαν με αίμα και αγώνες.

Τίποτε δεν χαρίζεται στον σημερινό άκρατο νεοφιλευθερισμό και καπιταλισμό που βιώνουμε.

Ας τολμήσουμε.

Αν μείνουμε απαθείς, μόνο να χάσουμε μπορούμε.

Ιωάννινα 2-5-2017

Άγγελος Κολέμπας - Οικονομολόγος Πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ.

Αλληλέγγυα Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Με το Ν. 4649/16/12/2019 Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε ταυτοποιήσεις ιδρυμάτων, επιδιώκεται από την κυβέρνηση (άρθρο 2) η χορήγηση εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 12.000.000.000 δις ευρώ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Διαβάζω και ακούω αναλυτές που μοιάζουν πεισμένοι ότι ο κορωνοϊός θα μετασχηματίσει την κοινωνία, θα δημιουργήσει έναν φωτεινότερο και δικαιότερο μεταπανδημικό κόσμο, θα αλλάξει τις προτεραιότητες της πολιτικής και τα δόγματα της οικονομίας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το «αιφνίδιον» και «απρόβλεπτον» της εμφάνισης του κορωνοϊού, η ταχύτητα της εξάπλωσής του και οι συνέπειές του μάς παραπέμπουν στο Λοιμό των Αθηνών ή το «σύνδρομο του Θουκυδίδη»
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είναι ιδιαίτερα ενεργός στα σόσιαλ μίντια κι εκεί, ουκ ολίγες φορές, έχει παρουσιάσει καταθέτοντας τις απόψεις του, μέρος του χαρακτήρα και του ψυχισμού του.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Δυστυχώς, την τραγωδία που βιώνουμε σήμερα, με κάποιες τιμητικές εξαιρέσεις την διαχειρίστηκαν «δημοσιογραφικά», άτομα ανεπαρκή που έφερναν στο νου έναν αξιολύπητο τηλεοπτικό τραμπούκο που μας έφτυνε κατά πρόσωπο τη χυδαιότητά του
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Βιώνουμε εποχές όπου η παρατεταμένη κρίση μοιάζει με Λερναία Ύδρα και κανείς δεν γνωρίζει πώς κι αν ο σύγχρονος άνθρωπος θα καταφέρει, ως άλλος τεχνοκράτης Ηρακλής, να θάψει το «αθάνατο κεφάλι» της, ώστε να σταματήσει την αναπαραγωγή της
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ