A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

«Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά» του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Ηρακλείου (Ο.Σ.Η.) με Εναλλακτικό Νόμισμα «το Κουκί»


«Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά» του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Ηρακλείου (Ο.Σ.Η.) με Εναλλακτικό Νόμισμα «το Κουκί»


Ο  Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου (Ο.Σ.Η.) διοργανώνει μια Εορταστική «Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά» το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στο πάρκο Γεωργιάδη, από τις 10 π.μ.

Κλείνουμε αισίως 1 χρόνο παρουσίας και αποφασίσαμε να το γιορτάσουμε με μία επετειακή λαϊκή που θα πλαισιωθεί με ποικίλες δράσεις, όλη την ημέρα.

Ήταν Μάιος του 2016 όταν, μετά από αρκετές συζητήσεις εντός του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Ηρακλείου (Ο.Σ.Η.), προχωρήσαμε για πρώτη φορά σε αυτό το βήμα, υλοποιώντας μια λαϊκή αγορά αποκλειστικά με όρους αμεσοδημοκρατικής αυτο-οργάνωσης των συμμετεχόντων.

Ονομάστηκε «Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά» αφού θέλαμε να τονίσουμε την αυτόνομη διάσταση του εγχειρήματος, σε όλους τους τομείς της, από την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων, μέχρι την οικονομική συναλλαγή και την ανοικτή δομή συνεργασίας με όλους όσους συνδιαμορφώνουν την πορεία της.


Η οικολογική τοπική παραγωγή προϊόντων, η επαναπροσέγγιση των ρόλων παραγωγού και καταναλωτή, η σημασία της αυτάρκειας και της οικοτεχνίας, η εγγύτητα, η αλληλεγγύη, οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας των μελών που συναποτελούν αυτή τη λαϊκή, είναι μόνο μερικά από όσα έχουμε κερδίσει όλο αυτό το διάστημα.

Πέρα από τον παραγωγικό τομέα, η αυτόνομη λαϊκή επέλεξε να βρίσκεται σε έναν ανοικτό και δημόσιο χώρο θέλοντας έτσι να θέσει το ζήτημα της χρήσης του ως κοινού κοινωνικού αγαθού και να προβάλει την αυτόνομη χρήση του έναντι της διοικητικής και γραφειοκρατικής οργάνωσης που τον θέλει αποστειρωμένο και ελεγχόμενο.

Επίσης, βρισκόμαστε εκεί για να ενημερώσουμε και να προωθήσουμε όλες αυτές τις ιδέες στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, μέσα από την πράξη, τη συλλογική υποστήριξη και την υπεράσπιση όσων σταδιακά κατακτούμε.

Ταυτόχρονα δημιουργούμε τις δομές για τη σταδιακή απεξάρτησή μας από τον καταπιεστικό και εξουσιαστικό νομισματικό μονόδρομο που μας επιβάλλεται.

Απομυθοποιούμε το χρήμα ως υπέρτατο αγαθό, το τραπεζικό σύστημα ως παγκόσμιο ρυθμιστή της αγοράς και τον κρατικό μηχανισμό ως απόλυτο επιστάτη της οικονομικής πολιτικής.  


Έχοντας αναπτύξει τα βασικά εργαλεία, βήμα-βήμα ενδυναμώνουμε το δίκτυο ανταλλαγών «το Κουκί» και επεκτείνουμε τη χρήση του εναλλακτικού νομίσματος FairCoin, θέλοντας να οικοδομήσουμε μια τοπική οικονομία βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις, που θα ορίζεται δημοκρατικά απ΄όλους, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τις κοινωνίας και μόνο αυτές.

Η πορεία μας μέχρι σήμερα αποδεικνύει ότι η η πολυπόθητη μετάβαση προς μία ελεύθερη κοινωνία, που θα στηρίζεται στην αυτο-θέσμιση και τις βασικές ανθρώπινες αξίες, οφείλει πρωταρχικά να περάσει μέσα από εμάς τους ίδιους.

Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία χειραφέτησης που μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε τη συλλογική μας δύναμη και το βασικότερο μας δικαίωμα· να μπορούμε να καθορίζουμε τη ζωή μας.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η «Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά» αποτελεί ένα σύνθετο εγχείρημα, αλλά παράλληλα τον καλύτερο τρόπο να γνωρίσετε συνολικά τον Ο.Σ.Η. και όσα θέλει να πετύχει.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να έρθετε αυτό το Σάββατο 20 Μαΐου στο πάρκο Γεωργιάδη, όπου ειδικά σε αυτή την ολοήμερη εορταστική λαϊκή θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε όλα όσα έχουμε να παρουσιάσουμε, να συζητήσουμε απόκοντά και να συμμετέχετε στη ζωντανή αυτή γιορτή της αυτο-οργάνωσης.Πρόγραμμα Αυτόνομης Λαϊκής Αγοράς

10 π.μ. - 6 μ.μ. Διάθεση προϊόντων με εναλλακτικά νομίσματα

11 π.μ. - 2 μ.μ. Βιωματικά σεμινάρια και εργαστήρια

 Ανθοϊάματα

 Ραπτική-Μεταποίηση

 Οινόμελι, αρχαίο θεραπευτικό ηδύποτο

 Φύτευση παραδοσιακών σπόρων

 Παράδοση μαθημάτων με «Κουκιά»

2 μ.μ. - 4 μ.μ. Φαγητό από το Κυλικείο του Ο.Σ.Η.

4 μ.μ. - 6 μ.μ. Βιωματικά σεμινάρια και εργαστήρια

 Ταξιδεύοντας με τον πηλό

 Παρασκευή κηραλοιφής

6:30 μ.μ. - 9 μ.μ. Παρουσιάσεις – Συζήτηση

 Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά - Ένα αυτο-οργανωμένο εγχείρημα με πολλές

διαστάσεις

 Εναλλακτικά Νομίσματα, Κουκί & FairCoin - Οικοδομώντας μια αλληλέγγυα

οικονομία από τη βάση

 Ολοκληρωμένη Επανάσταση - Το όραμά μας για μία ελεύθερη κοινωνία

9:30 μ.μ. Γλέντι με ρεμπέτικη μουσική και φαγητό

Περισσότερες πληροφορίες για τον Ο.Σ.Η. http://heraklion.cooperativas.gr/

Επικοινωνήστε μαζί μας [email protected]

Προτάσσουμε την αυτοδιαχείριση και παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Χάρις στο διαδίκτυο απολαύσαμε, ένα εξαιρετικό διαδικτυακό εργαστήριο προβληματισμού, με τον καθ. Ανδρέα Λύτρα με επίκεντρο την «Μισθωτή εργασία και τα όριά της.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας ο συνεταιρισμός διοργανώνει εβδομάδα δράσεων για να τιμήσει τη Γυναίκα που συνεταιρίζεται
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Πέντε μήνες, κάθε Δευτέρα στις 8μμ γίνεται διαλογική συζήτηση με τηλεδιασκέψεις για τη δημιουργία μιας ανοικτής δομής επικοινωνίας και δεξαμενής σκέψης
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Ελ Σαλβαδόρ: μία κατάληψη βιοτεχνίας από τις πρώην εργάτριες της
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Πραγματοποιήθηκε η τακτική συνάντηση της Δευτέρας, στις 14/12/2020, που διαρκεί σταθερά 1,5 ώρα, από τις 20.00, στην πλατφόρμα zoom του ΙΝΜΕΚΟ
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x