A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Βριλησσός: 2η διάσχιση Ρεματιάς, στις ομορφιές της γειτονιάς μου | Του Διαμαντή Παπαδόπουλου

Την Κυριακή περπατήσαμε για 2η χρονιά στην πιο όμορφη διαδρομή – προίκα της φύσης και της ιστορίας της βόρειας Αθήνας - τη ρεματιά Πεντέλης Χαλανδρίου.

Διοργανωτές ήταν η φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός και  ο δήμος Βριλησσίων, ενώ την προσπάθεια  υποστήριξαν  η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Πεντέλης

Τις  ξεναγήσεις στη Ρεματιά ανέλαβαν όπως και πέρσι οι  ειδικοί  επιστήμονες από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης, Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, βιολόγος-Msc Οικολογίας και Βασίλης Κωνσταντινίδης, γεωλόγος-MSc Ωκεανογραφίας.

Στο ξεκίνημα της διαδρομής ξεναγηθήκαμε από την αρχαιολόγο κ. Σωτηρία Ντάντου -μέλος της Ομαδας Προφορικής Ιστορίας Βριλησσίων.

Την προσπάθεια στήριξε η ομάδα πολιτικής προστασίας του Δήμου Βριλησσίων η οποία βοήθησε στο κλείσιμο δρόμου αλλά και στην μεταφορά πεζοπόρου που τραυματίστηκε ελαφρά στην αρχή της διαδρομής.

Δεκαπέντε στελέχη του Βριλησσού  στήριξαν την εκδήλωση μαζί με 2 γιατρούς του συλλόγου και 2 διασώστες- Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που ακολούθησαν όλη την διαδρομή.
 
 Συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 300 πεζοπόροι .

Οι περισσότεροι ανέβηκαν  με 4 λεωφορεία μέχρι την σπηλιά Νταβέλη  , σε υψόμετρο 720 μέτρων  και από εκεί  κατέβηκαν μέχρι  τα Βριλήσσια διασχίζοντας αρχικά την αρχαία οδό λιθαγωγίας (σημείο εκκίνησης) . 
Ακόμη ένα λεωφορείο με οργανωμένους πεζοπόρους του συλλόγου «Περίπολο Αττικής» ενώθηκε με την αρχική πορεία στην νέα Πεντέλη.
Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια  μοναδική διαδρομή 8,5 χιλιομέτρων και διάρκειας  3,5 ωρών, που είναι και η μοναδική διάσχιση Ρεματιάς στη χώρα μας  μέσα σε αστικό περιβάλλον.
Στην πεζοπορία συμμετείχε  ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος και η πρόεδρος του ΟΚΠΑ Βριλησσίων  κ Βούλα Αρσένη

Για τον Βριλησσό η δράση αυτή στην περιοχή ήρθε ως μια φυσική εξέλιξη για τις δραστηριότητες του συλλόγου.  Οι εθελοντές του συλλόγου  εργάζονται   εδώ και 13 χρόνια  σε αναπαλαίωση, καθαρισμό και σηματοδότηση μονοπατιών σε όλη την Ελλάδα.

Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής από την σπηλιά  Νταβέλη μέχρι την νέα Πεντέλη ,συντηρήθηκε από τον Βριλησσό το 2008 ενώ τα  πρώτα διερευνητικά περπατήματα στην διαδρομή  Νέα Πεντέλη - Βριλήσσια έγιναν με προγραμματισμένες δράσεις το 2015.

Πρόκειται για το ωραιότερο τμήμα της Ρεματιάς και έναν από τους πιο αξιόλογους φυσικούς τόπους του λεκανοπεδίου. Η διαδρομή που κατά ένα μέρος της τρέχει δίπλα στην λεωφόρο Πεντέλης στα Βριλήσσια, κερδίζει αμέσως τον φυσιολάτρη με την πυκνή βλάστηση, τις ξερολιθιές, τα παλαιά κτίσματα και τον όμορφο μικρό καταρράκτη, με εμφανείς όμως και τις καταπατήσεις, άναρχη δόμηση και φυσικά τα “αποτυπώματα” των σύγχρονων Ελλήνων τα οποία βρίσκονται και εδώ σε αφθονία, δηλαδή σκουπίδια κάθε μορφής, τηλεοράσεις, κρεβάτια, παιδικά παιχνίδια, πλυντήρια, καρέκλες. 

Όλα αυτά παρά το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 659/Δ/1995 που καθορίζει τις παραρεμάτιες περιοχές καθώς και τους περιορισμούς που ισχύουν σε αυτές. 

Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας αλλά και στην προετοιμασία εντοπίστηκαν από μέλη και φίλους του Βριλησσού νεότερες αυθαιρεσίες –καταπατήσεις που σύντομα θα σταλούν από το ΔΣ του Βριλησσού προς τους αρμόδιους φορείς.

Όπως και πέρσι μέλη του Βριλησσού βγάζουν από την διαδρομή μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών  τις 2 εβδομάδες που προηγούνται της εκδήλωσης .
Ταυτόχρονα ο Δήμος  Πεντέλης ανταποκρίνεται στο αίτημα του συλλόγου και καθαρίζει με μηχάνημα την έξοδο του μονοπατιού στην Αγία Μαρίνα Μελισσίων και υπηρεσία καθαριότητος του δήμου  Βριλησσίων καθαρίζει   το τμήμα του μονοπατιού που εφάπτεται της λεωφόρου Πεντέλης . 
 
Σημαντικό  είναι ότι αυτή η διαδρομή στο Πεντελικό, ένα βατό μονοπάτι πρόσβασης στις όχθες της ρεματιάς δίπλα στον αστικό ιστό, ένα μονοπάτι που οδηγεί “στις ομορφιές της γειτονιάς μου”, έγινε θεσμός για την πόλη μας και πεζοπορικός προορισμός για τους φυσιολάτρες της Αττικής και όχι μόνον.

Συμμετείχαν οι σύλλογοι :  Comboride,  ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής, o Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, Βράχος Βριλησσού και  η Ομάδα προφορικής Ιστορίας του Δήμου Βριλησσίων.

Τους πεζοπόρους που  έφτασαν μέχρι τα Βριλήσσια, τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος Βριλησσίων κ. Ξένιος Μανιατογιάννης μαζί με τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος, με μικρή γιορτή και φρέσκα φρούτα, χυμούς  και νερό στην παραρεμάτιο Βριλησσίων.
 
Συντονιστές της 2η πεζοπορικής διάσχισης  ήταν ο  Μανώλης Δάβαρης ,ο Χριστόφορος Πούλιος,ο Γρηγόρης Βασιλόπουλος και  ο Διαμαντής Παπαδόπουλος.

 ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εθελοντές της φυσιολατρικής κίνησης ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ στόλισαν δύο μικρές βελανιδιές και διακόσμησαν με διακριτικά στολίδια την πεζοπορική διαδρομή νέα Πεντέλη – Βριλήσσια –Μελίσσια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τους συμμαθητές, κρατείται 4 νύχτες στην Ασφάλεια με κακουργηματικές κατηγορίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με απόφασή του δημάρχου, Σίμου Ρούσσου, ο δήμος θα προμηθευτεί τον απαραίτητο αριθμό μασκών και θα τις διαθέσει δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Waste4Think» για τη διαχείριση των απορριμμάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης για τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στερούνται προστατευτικού περιβάλλοντος ενεργοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Έφυγε από τη ζωή η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, που είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1939. 
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x