A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Συνεταιριστική υποστήριξη σε νέους συνεταιριστές από την Coopstarter και το Δίκτυο ΚΑΠΑ

Αλληλέγγυα Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία: Το starter.coop, το οποίο προσφέρει βοήθεια σε νέους συνεταιριστές σε συνεργασία με το Δίκτυο ΚΑΠΑ


Συνεταιριστική υποστήριξη σε νέους συνεταιριστές από την Coopstarter και το Δίκτυο ΚΑΠΑ

Ξέρατε ότι υπάρχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ανήκει και ελέγχεται δημοκρατικά από τα μέλη του και λειτουργεί προς όφελος της κοινότητας; Αυτό είναι ένας συνεταιρισμός.
 #coops

Περίπου, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι μέλη συνεταιρισμών σε όλο τον κόσμο.


Με υποστήριξη σε όλη την Ευρώπη, ήρθε και στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Δίκτυο ΚΑΠΑ, το starter.coop, το οποίο προσφέρει βοήθεια σε νέους συνεταιριστές.

Σύμφωνα με την Coopstarter, για να κάνετε την ιδέα σας πράξη μπορείτε να ακολουθήσετε ένα σχέδιο έξι βημάτων:

1. Αναγνωρίστε τις ανάγκες σας - Ποιοι είναι οι στόχοι σας

Αρχικά, θα πρέπει να αναγνωρίσετε ποιες είναι οι ανάγκες σας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο θα σας βοηθήσει να δημιούργησετε τον συνεταιρισμό στα επόμενο βήματα. Η δομή του συνεταιρισμού θα πρέπει να βασίζεται στις τρέχουσες δραστηριότητες των μελών του: π.χ. εκπαίδευση, τρόφιμα, διατροφή, επικοινωνία κ.ά. Στο τέλος αυτού του βήματος, οι υποψήφιοι συνεταιριστές θα πρέπει να γνωρίζουν αν η δημιουργία ενός συνεταιρισμού είναι σωστή κίνηση για εκείνους.

2. Δημιουργία του συνεταιρισμού

Σε αυτό το βήμα είναι σημαντικό για τους συνεταιριστές να σκεφτούν τα ζητήματα που τέθηκαν στο πρώτο βήμα. Στην αρχή θα πρέπει να ενημερώσουν οργανισμούς νέων σχετικά με τους συνεταιρισμούς και γιατί αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο είναι κατάλληλο για την δραστηριότητα που επιθυμούν να ασκήσουν. Τα μέλη θα πρέπει να εμπλακούν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας δημιουργίας του συνεταιρισμού: ο συνεταιρισμός είναι πάντα αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας και η ενασχόληση των μελών είναι απαραίτητη για την έναρξη λειτουργίας του. Οι συνέργειες με άλλα εγχειρήματα είναι επίσης πολύ σημαντικές.

3. Παραγωγή ιδεών

Τώρα που η ομάδα έχει οργανωθεί, ήρθε η ώρα για δημιουργικότητα. Το κλειδί είναι παραγωγή ιδεών που συνάδουν με την ταυτότητα των μελών του συνεταιρισμού. Η επιχειρηματική ιδέα θα πρέπει να στηθεί πάνω στα ταλέντα και στις δεξιότητες των συνεταιριστών. Εναλλακτικές ιδέες που θα τεθούν προς αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνουν παροχή υπηρεσιών που καλύπτουν τις ανάγκες της κοινότητας (ανεργία νέων, υπηρεσίες υγείας, πρόσφυγες κλπ). 

4. Οργάνωση του συνεταιρισμού

Στο τέταρτο βήμα πραγματοποιείται η οργάνωση του συνεταιρισμού σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα, οι συνεταιριστές προχωρούν σε έρευνα αγοράς, προϋπολογισμού και ορίζουν την ταυτότητα των μελών.

5. Επικοινωνία με οργανώσεις υποστήριξης επιχειρήσεων

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν ομοσπονδίες ή σωματεία υποστήριξης των συνεταιρισμών. Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να παρέχουν στους συνεταιριστές πληροφορίες και συμβουλές που είναι απαραίτητες για την έναρξη ενός συνεταιρισμού όπως: νομική υποστήριξη, ανάπτυξη επιχειρηματικού πλάνου, δημιουργία εμπορικής στρατηγικής, πρόσβαση σε κεφάλαια, εκπαίδευση κ.ά.

6. Επίσημη έναρξη του συνεταιρισμού

Το τελευταίο βήμα περιλαμβάνει την επίσημη καταγραφή και έναρξη του συνεταιρισμού σύμφωνα με τη νομοθεσία. 

Μάθετε περισσότερα εδώ: Δίκτυο ΚΑΠΑ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Για τους δοκιμαζόμενους συναδέλφους τους, από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ.) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και η ομάδα αλληλεγγύης Support Art Workers
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Στα μέσα Νοέμβρη το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων 990 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Δυνατότητα χρηματοδότησης, για πρώτη φορά, των νοικοκυριών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού καιαπλουστευμένη διαδικασία υπαγωγής πολυκατοικιών στο πρόγραμμα.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται η έντονη δραστηριότητα, που αναπτύσσεται στον ενεργειακό τομέα τις τελευταίες δύο δεκαετίες
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
«Η διάταξη αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τη γενική διάταξη του Συντάγματος που είναι υπέρτερος νόμος, καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει ισχύ πάνω από το Σύνταγμα»
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να το διαθέτουμε πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε στο BBC TV, ο Ματ Χάνκοκ
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x