A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Και το ηθικό, ισοδίκαιο εμπόριο στο στόχαστρο! Εκστρατεία «Το δίκαιο εμπόριο δεν είναι προς πώληση»

Ο καφές δίκαιου εμπορίου είναι πράξη της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας που προωθεί την αλληλεγγύη, την ισότητα, την  υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων


Εκστρατεία για την υπεράσπιση του ηθικού, δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου 


Για συμμετοχή στο μανιφέστο πατήστε εδώ


Ένα από τα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του μνημονίου της τρόικας για την Ελλάδα, το τρέχον έτος 2017 ήταν να προσθέσει φόρο για τον εισαγόμενο καφέ: 2 ευρώ ανά κιλό στους κόκκους ωμού –μη καβουρδισμένου- καφέ και 3 ευρώ ανά κιλό καβουρδισμένου καφέ. 

Αυτό αντιπροσωπεύει πρόσθετο κόστος περίπου 40% του πράσινου καφέ που φθάνει από τα δίκτυα δίκαιου εμπορίου (fair trade), όπως ο καφές Zapatista, και σημαντική αύξηση του κόστους εισαγόμενου, συσκευασμένου, καβουρδισμένου καφέ δίκαιου εμπορίου. 

Αυτή η εκστρατεία επιχειρεί να υπογραμμίσει την αδικία: το να πληρώνει το κίνημα του δίκαιου εμπορίου για τα λάθη των τραπεζών και των κυβερνήσεων και ως εκ τούτου να αναπτύξει τρόπους αλληλεγγύης και ανυπακοής για να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κατάσταση μέχρι να ολοκληρωθεί.

Ο καφές δίκαιου εμπορίου είναι μια πράξη που προωθεί την αλληλεγγύη, την ισότητα και την  υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο νότο και στο βορρά, για περισσότερα από 40 χρόνια. 

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δίκαιο εμπόριο καφέ είχε ήδη δύο δεκαετίες εμπειρίας, που έδειχναν πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων.
 
Οδηγούμενη από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, κατά την οποία προωθείται η δομική ανισότητα με τη παροχή προνομίων  στο 1%, η πολιτική λιτότητας κυβερνά το νότο της Ευρώπης και ειδικά την Ελλάδα για περισσότερα από 7 χρόνια, υπονομεύει τη ζωντανή εμπειρία της κοινωνίας.

Καθώς στη καθημερινή ζωή, ο ελληνικός πληθυσμός διαθέτει ολοένα και λιγότερη ρευστότητα, διαθέτει ολοένα και λιγότερη ικανότητα να αναπτυχθεί με ελευθερία.
 
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι το ελληνικό χρέος, που υποτίθεται ότι θα πληρωθεί με αυτή την αύξηση των φόρων, δημιουργήθηκε κυρίως από τον τραπεζικό τομέα χωρίς οφέλη για τους πολίτες.

Όπως έδειξε η Επιτροπή Αλήθειας του Ελληνικού Χρέους το 2015, το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης είναι απεχθές, καθώς συσσωρεύτηκε για την επιδίωξη στόχων που σαφώς αντιβαίνουν στα συμφέροντα του ελληνικού πληθυσμού.
 
Λόγω όλων αυτών των παράτυπων πρακτικών, είναι αρκετά προβληματικό να συνεχίσουμε στην πολιτική της επέκτασης όλο και περισσότερων φόρων στην ήδη αδύναμη οικονομία του ελληνικού λαού.

Είναι πραγματικά αντιφατικό να επικεντρωθούμε στον καφέ, που είναι προϊόν βασικού καταναλωτισμού σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, αυτό που είναι πραγματικά απαράδεκτο, είναι να συμπεριλάβουμε στους φόρους αυτούς, χωρίς καμία διάκριση, τον καφέ δίκαιου εμπορίου. Αυτός ο καφές είναι ταυτόχρονα ένα βασικό προϊόν αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης και ταυτόχρονα, αποτελεί βασικό οικονομικό εργαλείο για τα δίκτυα οικονομικής αλληλεγγύης, που εξακολουθούν να είναι μικρά στην Ελλάδα, όπου πολλές πρωτοβουλίες συνεργασίας χρησιμοποιούν τον καφέ ως έναν από κύρια προϊόντα για τη βιωσιμότητά τους.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους, επιχειρούμε μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία πλήρους αλληλεγγύης στον καφέ του δίκαιου εμπορίου στην Ελλάδα και πλήρη ανυπακοή στο σημερινό ελληνικό μνημόνιο που κυβερνάει τις ανάγκες των ανθρώπων.
 
Επειδή δείχνει την αλληλεγγύη των λαών, το δίκαιο εμπόριο δεν είναι προς πώληση.
 
 
Οι συγκεκριμένες δράσεις που θα αναπτύξουμε από τώρα και στο εξής, είναι οι ακόλουθες.

Σύνοψη της εκστρατείας «Το δίκαιο εμπόριο δεν είναι προς πώληση»
 
 0.Για τη διαχείριση αυτής της εκστρατείας δημιουργείται ένα πρόγραμμα συνεταιριστικού δίκαιου εμπορίου. Η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι η Fairmarket: http://Market.fair.coop
 
1.Καμπάνια πλήρους κατανομής, όπου οι άνθρωποι πληρώνουν 25 ευρώ. Θα λάβουν ένα κιλό καφέ δίκαιου εμπορίου, και τα άλλα κιλά θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της διανομής «καφέ αλληλεγγύης» στην Ελλάδα. Η πρόταση αυτή είναι ανοιχτή σε όλους: άτομα, κολεκτίβες κοκ.
 
Ο καφές που θα λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι προέρχεται από έναν συνεταιρισμό στη Γουατεμάλα, τον Cafe Justicia, ο οποίος συνεργάζεται με αυτή την εκστρατεία.
 
Αυτή η συλλογική εκστρατεία θα είναι ανοιχτή από τις 9 Μαΐου έως τις 20 Ιουλίου.

Τα μισά από τα χρήματα που θα ληφθούν από τις παραγγελίες, θα σταλούν στους ελληνικούς συνεταιρισμούς που εισάγουν καφέ. Αυτό θα συμβεί από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2017.
 
2. Μια δεύτερη δράση της εκστρατείας θα είναι να συμβάλει στη μεταφορά ενός κιλού  Cafe Justicia σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Για την πραγματοποίηση αυτής της δεύτερης δράσης, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο αποθηκών, όπου οι άνθρωποι που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν θα μπορούν να πάρουν δύο κιλά και να παραδώσουν ένα στην Ελλάδα.
 
Αυτό το τμήμα της εκστρατείας θα έρθει αργότερα, όταν ο καφές είναι έτοιμος στην Ευρώπη. Έτσι, θα λειτουργήσει, κατά προσέγγιση, από το Σεπτέμβριο 2017, σε αντιπαράθεση με την εφαρμογή των φόρων.
 
Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δράση καλούνται επίσης να υποστηρίξουν την εκστρατεία ανυπακοής στη διανομή καφέ. Επιπλέον, οι άνθρωποι που λαμβάνουν ένα κιλό κατ 'οίκον, θα μπορούν να συμβάλουν στο να φέρουν το ίδιο κιλό στην Ελλάδα.
 
Τόσο αυτή η εκστρατεία, όσο και η πρωτοβουλία για δίκαιο εμπόριο προέρχεται από τη Faircoop, και επισφραγίζει τη συνεργασία ανάμεσα στη Faircoop Athens και Faircoop Guatemala city.

Χάρη σε αυτό το σύνδεσμο μεταξύ Αθηνών και Γουατεμάλας, η εκστρατεία στηρίζεται στη κοοπερατίβα παραγωγών καφέ justicia στη Γαουατεμάλα και στη Συναλλοις, την κοοπερατίβα που εισάγει τον καφέ δίκαιου εμπορίου των Ζαπατίστας, στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, η εκστρατεία είναι μια ανοιχτή διαδικασία, στην οποία μπορεί να συμμετέχει κάθε συλλογικότητα και υποκείμενο που ενδιαφέρεται.

Το μανιφέστο και τα στοιχεία επικοινωνίας μας είναι διαθέσιμα εδώ: 
[email protected]ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στα ερωτήματα τι είναι η Terra Verde και τι σημαίνει εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο οι απαντήσεις είναι πολλές.
ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη συναλλαγή μεταξύ́ παραγωγών, προμηθευτών και καταναλωτών, διαμορφώνοντας παράλληλα τη σωστή αμοιβή για τον παραγωγό
ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στη Βραζιλία δημοσιεύεται κάθε χρόνο η «βρώμικη λίστα» με τα ονόματα των εταιριών που παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία και τον ορισμό περί σύγχρονης δουλείας.
ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Λατρεύω τη μόδα, αλλά μισώ τη βιομηχανία. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με τη γρήγορη μόδα
ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Συνεχίζεται και το 2018-2019 η επιτυχημένη δράση «Κυριακές χωρίς Μεσάζοντες» για την αγορά προϊόντων απ’ ευθείας από τους παραγωγούς
ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
To κέρδος από την πώληση των προϊόντων, μετατρέπεται σε μερίδες φαγητού για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. 
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x