A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

AΡΣΙΣ: Γιατί όλοι χαμογελάμε στην ίδια γλώσσα

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη δύο Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, οι οποίες φιλοξενούν συνολικά 50 παιδιά, αγόρια, ηλικίας από 5 ως 12 ετών και κορίτσια, ηλικίας από 5 ως 18 ετών. 

Από τον Απρίλιο του 2017 η ΑΡΣΙΣ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για ενεργό συμμετοχή των ωφελούμενων των δύο ξενώνων σε παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές δράσεις, λειτουργεί χώρο δημιουργικών δράσεων στο ισόγειο του κτιρίου (Κωνσταντινουπόλεως 34). Ο χώρος στελεχώνεται από έμπειρο παιδαγωγό/εμψυχωτή, ο οποίος σε καθημερινή βάση σχεδιάζει και υλοποιεί πληθώρα δράσεων.

Τόσο οι δύο Ξενώνες, όσο και ο χώρος δημιουργικών δραστηριοτήτων που τους πλαισιώνει λειτουργούν στο πλαίσιο του έργου «Accommodation and assistance to asylum seekers and relocation candidates» (κωδικός έργου: 
GRC01/2017/0000000077/000). H υλοποίηση του έργου χρηματοδοτήθηκε από την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος είναι η ενίσχυση της διαδικασίας κοινωνικοποίησης των ωφελούμενων, η γνωριμία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, η ψυχαγωγία και η βιωματική εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων κατά την περίοδο παραμονής τους στη δομή, με απώτερη επιδίωξη την κοινωνική τους ενσωμάτωση, στο πλαίσιο της εξοικείωσής τους με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, παράλληλα, ότι ο χώρος σχεδιάστηκε ώστε να είναι ανοικτός προς την τοπική κοινότητα, στο πλαίσιο της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και μεικτών δράσεων.

Στόχευση της δεύτερης αυτής λειτουργίας του είναι η εγκαθίδρυση ενός διαρκούς διαύλου επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των δομών της ΑΡΣΙΣ με την τοπική κοινωνία, καθώς και η εγκαθίδρυση μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης τόσο για τα προσφυγόπουλα, που στους ξενώνες της ΑΡΣΙΣ έχουν βρει ένα καταφύγιο, όσο και για τα παιδιά της κοινότητας της Αλεξανδρούπολης.

Ενδεικτικά ορισμένες από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον πρώτο μήνα αφορούν καλλιτεχνικά/ζωγραφική, παιχνίδι στα αγγλικά, ομάδα ζωγραφικής, ψυχοκοινωνικό παιχνίδι για τα παιδιά 5-12, ομάδα εισαγωγής στην ανάγνωση κλπ.

Παράλληλα, ενθαρρύνεται η συμμετοχή των ωφελούμενων σε δράσεις της τοπικής κοινότητας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους. Κάποιες από τις δράσεις ήταν η συμμετοχή στην πανελλήνια καμπάνια << let’s do it Greece >>, με θέμα την ανακύκλωση, η οποία υλοποιήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης και η επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης.

Τέλος, στο πλαίσιο της γνωριμίας με τη γειτονιά, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε διήμερη δράση με τίτλο “Meet the neighbors”, στο πλαίσιο της οποίας οι ωφελούμενοι οργάνωσαν και πραγματοποίησαν επισκέψεις στα γειτονικά σπίτια και πρόσφεραν χειροποίητα κεράσματα και ενημερωτικό υλικό.

Σκοπός του δικτύου δομών και υπηρεσιών της ΑΡΣΙΣ είναι η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών που θεωρούνται απαραίτητες για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση και ανάπτυξη τους, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκών όρων για την προσαρμογή και ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα με στόχο την αυτονομία ή την επανένωση με τις οικογένειές τους που ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορείτε να απευθυνθείτε στη Συντονίστρια της Μεταβατικής Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Δώρα Παπαδοπούλου (2551181397, arsistransit.alex@gmail.com).
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η Ελλάδα έχει δεχτεί σκληρή κριτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 362 παιδιών από τις περιοχές 'Αλκεν και Πελτ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Het Belang van Limburg.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει σε ψηφιακή μορφή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το χαρτί αλλιώς...».
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Γούρια, διακοσμητικά πέταλα και κέρινοι Άι Βασίληδες με... προστατευτικές μάσκες ενόψει Χριστουγέννων και νέου έτους. Ήδη, οι πρώτες παραγγελίες έχουν ξεκινήσει
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Το ΕΛΙΖΑ – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού, ξεκινά μία καμπάνια ενημέρωσης για να προστατεύσουμε τα παιδιά από την κακοποίηση.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x