A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Υπάρχει και αυτή η πρόταση για λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων

Κοινωνική, Αλληλέγγυα & Συνεργατική Οικονομία: Γνωρίζατε ότι, το 42% των απορριμμάτων που παράγουμε καθημερινά και γεμίζουν τους κάδους, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν; 

Άρθρο - παρέμβαση της Cyclefi με αφορμή το επίκαιρο θέμα των απορριμμάτων που στοιβάζονται εν μέσω καύσωνα στους κάδους.

Αποτελεί σίγουρα το θέμα των ημερών. Παρόλα αυτά τα σκουπίδια θα είναι πάντα μέρος της ζωής μας, οπότε θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με πιο έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο.

Γνωρίζατε ότι, το 42% των απορριμμάτων που παράγουμε καθημερινά και τα οποία έχουν γεμίσει τους κάδους γύρω σας, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν; Ειλικρινά, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε πιο προσεχτικά και θα διαπιστώσετε πως πολλά από τα απορρίμματα που ξεχειλίζουν από τους κάδους δεν είναι οργανικά (π.χ. τροφές), αλλά στη πλειοψηφία τους είναι υλικά συσκευασίας, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν!

Δυστυχώς, οι κακές πρακτικές που ακολουθούμε, δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε μια έξυπνη και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων μας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε επιπλέον την ήδη δυσχερή κατάσταση και να συμβάλουμε στην εκτεταμένη συσσώρευση απορριμμάτων. Το μόνο σίγουρο είναι πως η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα ζήτημα κυρίως υγειονομικού χαρακτήρα και για το οποίο θα πρέπει όλοι με τον τρόπο μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή του.
Υπολογίζεται πως το συνολικό καθαρό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων συσκευασίας για τους Δήμους της Ελλάδας (απομακρυσμένους ή εντός αστικού ιστού), κυμαίνεται από €110 έως €170/τόνο με το 80% του κόστους αυτού να οφείλεται στη διαδικασία συλλογής των απορριμμάτων όταν χρησιμοποιείται ΧYΤΑ. Συνολικά σε Εθνικό επίπεδο το κόστος συλλογής & μεταφοράς των απορριμμάτων συσκευασίας ανέρχεται σε περίπου €60 εκ. ευρώ το έτος.

Οι κακές πρακτικές που ακολουθούνται μέχρι σήμερα, η άγνοια και η αδιαφορία έχουν ως αποτέλεσμα, μια τεράστια ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, να καταλήγει σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) και χωματερές. Ουσιαστικά, η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμου υλικού στους (ΧΥΤΑ), πληρώνοντας για την επιβάρυνση στο περιβάλλον και την μη συμμόρφωση σε σωστές Ευρωπαϊκές πρακτικές και οδηγίες, εκατομμύρια Ευρώ σε πρόστιμα και τέλη, που τελικά επιβαρύνουν επιπλέον το ήδη υπερχρεωμένο Ελληνικό νοικοκυριό.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Δήμος της Αττικής, για κάθε έναν τόνο απορριμμάτων που στέλνει στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), οφείλει να πληρώσει ένα τέλος εναπόθεσης/ταφής, ύψους 45€/τόνο. Πέραν του συγκεκριμένου τέλους, από τον Ιανουάριο του 2016, τέθηκε σε εφαρμογή το πρόστιμο της Ε.Ε, σύμφωνα με το οποίο, κάθε Δήμος υποχρεούται να πληρώσει επιπλέον ένα πρόστιμο ταφής ύψους 35€/τόνο απορριμμάτων. Το πρόστιμο αυτό θα αυξάνεται ετησίως κατά 5€/τόνο μέχρι τα 60€/τόνο. Δηλαδή το έτος 2021, κάθε Δήμος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει 105€ για κάθε τόνο απορριμμάτων που στέλνει στα Χ.Υ.Τ.Α.

Όλα τα πολύ υψηλά κόστη και πρόστιμα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων, επιβαρύνουν - σε ετήσια βάση- όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους κατοίκους του κάθε Δήμου. Και αυτό γιατί, κάθε κάτοικος του Δήμου, ακριβώς επειδή συμβάλλει με τα απορρίμματά του στα συνολικά απορρίμματα της πόλης, συμμετέχει στα έξοδα καθαριότητας της πόλης του. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων του κάθε Δήμου, συμπεριλαμβάνεται στα συνολικά δημοτικά τέλη, των οποίων η είσπραξη γίνεται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.


Είναι φανερό πως η αναθεώρηση του υφιστάμενου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων συσκευασίας, με την εισαγωγή νέων, καινοτόμων και έξυπνων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων, είναι επιβεβλημένη.

Η Cyclefi είναι εδώ...

Η Cyclefi είναι εδώ για να προσφέρει ουσιαστική λύση στο παραπάνω μείζον πρόβλημα που ταλανίζει την σημερινή ελληνική κοινωνία και απειλεί τη δημόσια υγεία. Για την ακρίβεια, μέσα από την εφαρμογή της υπηρεσίας της, κατόρθωσε μέσα σε μόλις 41 ημέρες να αυξήσει τη ποσότητα των απορριμμάτων που απορρίπτονται στο Μπλε κάδο, κατά 33%! Είμαστε πολύ περήφανοι, που αναλάβαμε ένα δήμο που εμφάνιζε ποσοστό ανακύκλωσης 4,5% και μετά την εφαρμογή της καινοτόμου λύσης μας, καταφέραμε να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό στο 6%!

Το παραπάνω επίτευγμα το καταφέραμε με τη παράλληλη εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος απόρριψης των απορριμμάτων, το οποίο από τη στιγμή που τέθηκε ακολουθήθηκε πιστά από το 90% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα μας. Ουσιαστικά, η Cyclefi πρότεινε και εφάρμοσε εβδομαδιαίο πρόγραμμα απόρριψης των απορριμμάτων, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη.

Σκεφτείτε πόσο πιο υποφερτή θα ήταν η σημερινή ημέρα, εάν μπορούσαμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας καθημερινά και με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε άμεσα οφέλη, να αποσυμφορίζουμε τον όγκο των απορριμμάτων που πρόκειται να συλλεχθούν και να μεταφερθούν, και παράλληλα να διατηρούμε την πόλη μας καθαρή, διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή την υγεία των συμπολιτών μας.
Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε πλέον την εικόνα που έχουν οι πόλεις μας. Η Cyclefi είναι αποφασισμένη να συμβάλει σε αυτή την αλλαγή μέσα από την εφαρμογή της καινοτόμου λύσης της. Δουλεύουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να τοποθετήσουμε τις «έξυπνες» τσάντες μας, σε όλα τα κεντρικά σημεία του δήμου σας. Το μόνο σίγουρο είναι, πως πολύ σύντομα θα μας βρίσκετε σε περισσότερους από 10 δήμους του Λεκανοπεδίου της Αττικής!


Ιnfo

Η Cyclefi είναι μία καινοτόμα προϊοντική υπηρεσία, που μέσω μίας online πλατφόρμας, παρέχει οφέλη, με τη μορφή εκπτωτικών υπηρεσιών, σε όλους όσους κάνουν χρήση των προϊόντων της, με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και γενικότερα την υιοθέτηση εκείνης της συμπεριφοράς που συμβάλει στη προστασία του περιβάλλοντος και προσθέτει ποιότητα στις ζωές μας και στις πόλεις μας.

Πιο συγκεκριμένα, η Cyclefi συνδέει την περιβαλλοντική συμπεριφορά και επίδοση των χρηστών της, με την άμεση σε αυτούς παροχή εκπτωτικών υπηρεσιών. 

Mάθετε περισσότερα εδώ: http://bit.ly/CyclefiHome

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διοικητικό πρόστιμο επέβαλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε βάρος της εταιρείας παραγωγής της τηλεοπτικής εκπομπής «Greece’s Next Top Model (GNTM) 3»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τώρα που τα Τρυγόνια επιστρέφουν και πάλι στα νησιά του Ιονίου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ερευνητές δημιούργησαν την πιο λευκή μπογιά που έχει επιτευχθεί ποτέ, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Ξεροβούνι»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ιδρυτής της περιβαλλοντικής ομάδας Eko Krog (Πράσινος Κύκλος) κατάφερε με το πείσμα και την επιμονή του να κινητοποιήσει τους συμπολίτες και συναγωνιστές του
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x