A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Έρχονται ελαφρύνσεις και απαλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ - Η πρόταση της ΡΑΕ

Αλλαγές με ελαφρύνσεις και οριστικές απαλλαγές στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τα περίφημα ΥΚΩ) στα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια (ΚΟΤ) της ΔΕΗ φέρνει- σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται- η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς το αρμόδιο υπουργείο. 

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του newpost.gr, στο νέο πλαίσιο διαμορφώνονται τέσσερις ειδικές κατηγορίες δικαιούχων που συνολικά αγγίζουν σχεδόν τα 200.000 νοικοκυριά και αφορούν οικονομικά ασθενείς κοινωνικές ομάδες, άτομα με αναπηρία ή μηχανική υποστήριξη, οι οποίοι θα απολαύσουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και θα δουν τους λογαριασμούς του ρεύματος σημαντικά μειωμένους.

Ωστόσο η υποχρέωση της διατήρησης οικονομικής ισορροπίας στο πλαίσιο βιωσιμότητας του συστήματος ενέργειας της χώρας, καθώς και ορισμένες απαιτήσεις των Θεσμών διαμορφώνουν ένα περίπλοκο σύστημα κατηγοριών και κριτηρίων. Κριτήρια που αφορούν τόσο εισοδηματικά δεδομένα, όσο και περιουσιακά στοιχεία, ατομικής ιδιοκτησίας, κεφαλαίων και μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως γίνεται μια ξεκάθαρη προσπάθεια προστασίας των αδύναμων προκειμένου να αποφευχθούν τραγικά φαινόμενα του παρελθόντος με πηγές από τη ΡΑΕ να αφήνουν ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύος της διάταξης που θα δίνει τη δυνατότητα συμπερίληψης στο νέο καθεστώς και του διαστήματος του πρόσφατου καύσωνα, που αναμένεται να «φουσκώσει» πολλούς από τους λογαριασμούς.

Ακόμα στο νέο καθεστώς παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν τον κατάλληλο γι’ αυτούς πάροχο δικτύου, καθώς μέχρι πρότινος πέραν της ΔΕΗ, δεν υπήρχε δυνατότητα κάλυψης των ευαίσθητων αυτών ομάδων από τους ανταγωνιστές.

Αναλυτικότερα, οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες που αφορούν από τη πλήρη απαλλαγή των λεγόμενων ρυθμιζόμενων χρεώσεων, χρεώσεων δικτύου ως και τις απλές εκπτώσεις στα τιμολόγια: 

Στη πρώτη- και πιο ευαίσθητη- κατηγορία εντάσσονται εκείνοι που έχουν ετήσιο εισόδημα από 2.400 ευρώ ως και 10.400 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των μελών των προστατευόμενων τέκνων, με καταθέσεις ή ομόλογα που κινούνται μεταξύ του φάσματος των 4.800 ευρώ και 20.800 ευρώ και ακίνητη περιουσία μεταξύ 90.000 ευρώ και 170.000 ευρώ. 

Σύμφωνα μάλιστα με το σχέδιο της ΡΑΕ, οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας πέραν της έκπτωσης στο τιμολόγιο θα απαλλάσσονται και από τα περίφημα ΥΚΩ. Ωστόσο θα έχουν την υποχρέωση να καταθέτουν δήλωση πόθεν έσχες (ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός), ενώ οι δικαιούχοι των υπόλοιπων κατηγοριών θα είναι υπόχρεοι συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης με το σύνολο των εισοδημάτων τους από καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα που ξεκινά από τα 5.000 (μονοπρόσωπο) και φτάνει ως τα 21.000 ευρώ (για πολύτεκνους). 

Στην ίδια κατηγορία η ακίνητη περιουσία ξεκινά από 120.000 ευρώ και φτάνει ως τα 240.000 ευρώ, ενώ το όριο των καταθέσεων κυμαίνεται μεταξύ των 10.000 ευρώ και 18.000 ευρώ. 

Σημαντικό είναι επίσης, το γεγονός, πως οι δύο πρώτες κατηγορίες θα προστατεύονται από το κίνδυνο της αποκοπής (της διακοπής δηλαδή της παροχής ρεύματος.

Η τρίτη κατηγορία που θα απολαμβάνει μειώσεις στο τιμολόγιο, ξεκινά από τα 8.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει ως 28.000 για το πολυμελές. Οι καταθέσεις (ομόλογα κτλ), κινούνται μεταξύ του φάσματος των 16.000ευρώ-24.000 ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία μεταξύ των 150.000-310.000 ευρώ.

Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία ξεκινά από τα 12.000 ευρώ εισόδημα και φτάνει ως τα 36.000 ευρώ, οι καταθέσεις από τα 24.000 ευρώ ως τα 32.000 ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία κινείται μεταξύ των 180.000 ευρώ και των 380.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά πάντως στα άτομα με αναπηρία ή μηχανική υποστήριξη παρέχεται δυνατότητα χρήσης 500 kwh επιπλέον, ενώ αυξάνονται κατά πολύ τα όρια τόσο στα εισοδήματα (10.000) όσο και στις καταθέσεις (20.000).


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο όνομα της αποκαλούμενης «πράσινης» ανάπτυξης, βιώνουμε μια εισβολή αιολικών, μικρών υδροηλεκτρικών αλλά και άλλων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η πορεία προς την «παγκόσμια κοινωνία» μεταφράζεται, από τους φανερούς και κρυφούς οπαδούς της, ως μια ακατάβλητη πορεία προς τον εκσυγχρονισμό
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δυνατότητα χρηματοδότησης, για πρώτη φορά, των νοικοκυριών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού καιαπλουστευμένη διαδικασία υπαγωγής πολυκατοικιών στο πρόγραμμα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ταχύτερη ανταπόκριση του ΔΕΔΔΗΕ στα αιτήματα των καταναλωτών ρεύματος, ενώ θα περιορίσει το πλήθος των βλαβών και το χρόνο αποκατάστασης, εγκαθιστά ο Διαχειριστής.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας παρέχει μαθήματα προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Γνωρίζουμε πολύ καλά τη δουλειά που έκαναν τα κοινωνικά φαρμακεία την περίοδο της κρίσης και τους τρόπους με τους οποίους κάλυψαν τα κενά του συστήματος.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x