A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Υπέρβαση: Νέα κίνηση από συνθέτες και στιχουργούς

Μια νέα κίνηση στο πεδίο της πνευματικής δημιουργίας γεννήθηκε στις 13-7-2017 -ύστερα από μακρά περίσκεψη και συνεκτίμηση όλων των δεδομένων- που εκφράζει τη θέληση των πολύπαθων Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, για τη διασφάλιση της νόμιμης, δίκαιης και διαφανούς διαχείρισης του έργου τους.

Τον τελευταίο καιρό, τα δρώμενα ήταν καταιγιστικά. Εκκωφαντικά τα νέα. Οργή κι απόγνωση. Ακατοίκητη η ελπίδα. Σαν τα τραγούδια των δίκαιων και λυπημένων ματιών που τα πήγαινε κάποιος επιτήδειος στον όλεθρο και κανείς δεν θα τα έσωζε από τέτοιο απείθαρχο σκοτάδι. 

Η αδιαφάνεια, η καταχρηστικότητα, η ευνοιοκρατία, οι εγκληματικές πράξεις αλλά και η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια, η συγκάλυψη, η ιδιοτέλεια, η συναλλαγή και εν τέλει η αποστροφή για όλα αυτά, παρακίνησαν εμάς τους «ανένταχτους» εν τη πράξει δημιουργούς, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, το προφανές. Την υπέρβαση της αποστασιοποίησής μας. Τον αυτοπροσδιορισμό μας, τον αυτοκαθορισμό μας, την αυτοπραγμάτωση των δικαιωμάτων που μας αναλογούν και δικαιούμαστε. Λόγω εμπεδωμένης επισφάλειας απ’ όσα παράλογα είδαμε, να εκτυλίσσονται σε κεντρική σκηνή. Λόγω της επιμονής να κοιτάζουμε τ’ άστρα, την ώρα που η στάθμη του βούρκου ανέβαινε απειλητικά. 

Εγκλωβισμένοι σε κανάλια εφησυχασμού, παθητικότητας, ανοχής και απραξίας, μοιάζαμε αμέτοχοι των εξελίξεων που μας αφορούν άμεσα. Παρανοημένη διακριτικότητα. Σαστισμένοι κι ανήμποροι παρακολουθούσαμε παθητικά μέχρι σήμερα, να εκτυλίσσεται καταφανώς ενώπιόν μας, μια αθέμιτη συναλλαγή σε βάρος μας. Οι αποκαλύψεις για το μέγεθος της εκμετάλλευσης των κόπων μας, διήγειραν το χρόνια υπνωτισμένο ρεύμα θυμού, γιατί ναι, υποψιαζόμασταν βάσιμα, αλλά συμπλέαμε ταυτόσημα με το στίχο του ποιητή «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα…», δικαιώνοντας την τέλεια τακτική του βασιλέα πως «ελέγχεις τελειότερα τους υπηκόους σου, αν τους πτωχοποιείς» (με εξαίρεση, τους μονίμως υπερευνοημένους).

Είδαμε σωματοφύλακες των θυτών μας, ονειρευτές της επανενθρόνισής τους στο ραγισμένο «είναι» μας, κι αυτό πονούσε περισσότερο κι απ’ το αδιάψευστο πόρισμα του ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών. 

Υποστήκαμε τεχνητές διακρίσεις από συγκεκριμένους ολίγους αλλά και από αυτόκλητους σωτήρες, που επιμένουν στη χάραξη διαχωριστικών γραμμών, την ώρα που έπρεπε να ήμασταν όλοι ενωμένοι, την ώρα που έπρεπε να επιβεβαιωθεί πως οι «πραγματικοί καλλιτέχνες» εμφορούνται από ταπεινότητα, ομοψυχία και όραμα πάνω απ’ όλα.

Μέσα μας ωρίμασε η βεβαιότητα πως οφείλαμε να επιδείξουμε μια άλλη στάση απέναντι στη χρόνια εκμετάλλευσή μας, στην υποκατάστασή μας από αμφιλεγόμενες λύσεις και στους από μηχανής Θεούς, εκείνους τους αυτοκαθοριζόμενους σταυροφόρους λυτρωτές μας.

Ελεύθερες φύσεις, απαλλαγμένες από αγκυλώσεις, σύνδρομα και εξαρτήσεις, επιδιώκουμε την επικράτηση της δικαιοσύνης και της διαύγειας στη διανομή των δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων μας. Κινούμαστε πέρα και πάνω από κάθε εμπόδιο, ευδιάκριτο ουράνιο τόξο καθ’ υπέρβασιν της ραγδαίας αυτής βροχής.

Από σήμερα θα είμαστε αισθητά και ηχηρά παρόντες σε κάθε βήμα και μέτωπο των εξελίξεων και των διεργασιών που μας αφορούν, για να ανατρέψουμε κάθε δυσμενή εξέλιξη, για να συνεργαστούμε δημιουργικά με όσους μας πείσουν για τις κρυστάλλινες προθέσεις τους, για να λυτρωθεί επιτέλους από τα δεσμά της η πνευματική δημιουργία. 

Υποχρεούμαστε όλοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να κάνουμε υπέρβαση εαυτών, να αφυπνίσουμε την αβουλία και την απραξία, να διαρρήξουμε την πυκνή ύφανση του σκότους που μας παγίδεψε, να παρεμβαίνουμε σε λύσεις σκοπιμότητας, να είμαστε παρόντες στη χαρτογράφηση της «επόμενης μέρας». Ν’ αναδεικνύουμε, κόντρα στους υποτιμητές της νοημοσύνης μας, την κάθε αδικία, το κάθε ψέμα, τον τακτικισμό, τις ανέντιμες συναλλαγές, τις δεύτερες σκέψεις. Η Πολιτεία οφείλει να ορθοδρομήσει τον ήπιο δίκαιό μας άνεμο -που επαγγέλθηκε σ’ αυτό το χαλασμό πως δικαιωματικά μας ανήκει- να υπερβεί κι αυτή τα εσκαμμένα της, αν είναι αναγκαίο, γιατί τόσα δεινά δεν αξίζουν σε τέτοιες ευαίσθητες κι αθώες εν πολλοίς ψυχές. Η Διοικούσα Επιτροπή

Πάνος Φαλάρας, Πρόεδρος

Ελένη Γιαννατσούλια, Αντιπρόεδρος

Ρεβέκκα Ρούσση, Γενική Γραμματέας

Αντώνιος Παππάς, Ειδικός Γραμματέας

Νικόλαος Γρίτσης, Ταμίας

Μάριος Ψιμόπουλος, Μέλος

Ανδρέας Κατσιγιάννης, Μέλος

Άκης Δείξιμος, Μέλος

Ιωάννης Λιόντος, Μέλος
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου!
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Θέατρο Σταθμός προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν online και δωρεάν εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τώρα έχουμε όλοι την δυνατότητα να δούμε online και δωρεάν την ιστορική παράσταση «2» του σπουδαίου χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου, η οποία είχε παρουσιαστεί το 2006 στο Θέατρο Παλλάς.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
H Google σε συνεργασία με 33 μουσεία από όλο τον κόσμο δημιούργησε και προσφέρει ελεύθερα και δωρεάν σε όλους την διαδραστική έκθεση «Faces of Kahlo», στην οποία συμπεριλαμβάνονται πάνω από 800 έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα της εμβληματικής ζωγράφου.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Kάθε βράδυ μουσική από τις μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης live στο facebook
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το σκίτσο του ΑΡΚΑ για την βλακεία...
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ