A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ


Η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον πολύχρονο αγώνα ενάντια στην εκτροπή του ποταμού Αχελώου. 


Τα τελευταία τριάντα χρόνια οι κάτοικοι της Μεσοχώρας Τρικάλων και αλληλέγγυοι πολίτες από την υπόλοιπη Ελλάδα μάχονται σθεναρά να μην εκτραπεί  ο ποταμός, όπως επιδιώκουν τα λόμπι των κατασκευαστικών και της χημικής γεωργίας, μάχονται να μην λειτουργήσει το φαραωνικό υδροηλεκτρικό φράγμα που φυτεύτηκε στον άνω ρου του ποταμού, στην καρδιά της ορεινής Πίνδου. 


Τυχόν λειτουργία του τσιμεντένιου θηρίου των 150 μέτρων, την οποία προωθεί το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στον Αχελώο στον οποίο ήδη λειτουργούν τρία μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα. 

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS» «το κράτος και η ΔΕΗ αντιμετωπίζουν το ποτάμι, τα νερά και, γενικότερα, τους φυσικούς πόρους, σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης και σαν μέσο για να αντληθούν υλικοί πόροι. Ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των νερών και της ενέργειας. Δε νοιάζονται για το αν και το νέο τους σχέδιο θα συνεχίσει να έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αν θα οδηγήσει στον αφανισμό της Μεσοχώρας». 

Ο αγώνας να μην προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου, αγώνας – σύμβολο του οικολογικού κινήματος στη χώρα, είναι αγώνας για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος των κοινών αγαθών από την λεηλασία της «ανάπτυξης», ό,τι προσωπείο κι αν φοράει αυτή, είναι αγώνας να παραμείνει το νερό ελεύθερο φυσικό αγαθό, αγώνας για τη ζωή, τη γη και την ελευθερία. 

Στο πλαίσιο αυτό πληροφορούμε τους συμπολίτες μας ότι κι αυτόν τον Αύγουστο στη Μεσοχώρα διοργανώνονται  κινηματικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις που περιλαμβάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στις όχθες του Αχελώου, συνέλευση αλληλέγγυων και κατοίκων, το Σάββατο 12 Αυγούστου και πορεία στο φράγμα την Κυριακή 13 Αυγούστου. 


 • Να ακυρωθεί η εκτροπή του Αχελώου 
 • Να μην λειτουργήσει το φράγμα Μεσοχώρας ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

http://kolobrextis.blogspot.gr/    kolobrextissos@gmail.comΣτη Μεσοχώρα και στις όχθες του Αχελώου επικεντρώνονται, τον Αύγουστο, οι δραστηριότητες του Δικτύου "Μεσοχώρα - Αχελώος SOS".

Η ορατή απειλή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, από την κυβέρνηση, ανάβει το «πράσινο φως» για να ξαναρχίσουν τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου. Η κατασκευή και η λειτουργία του ΥΗΕ θα δώσει τη «χαριστική βολή» στον πολύπαθο Αχελώο, θα οδηγήσει σε αφανισμό τη Μεσοχώρα και -ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις- θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει η εκτροπή του Αχελώου, την κατάλληλη στιγμή. 

 

Κάποιοι μπορεί να ξέχασαν εύκολα το τι έλεγαν λίγα χρόνια πριν και να ανακάλυψαν όψιμα τα οφέλη της «πράσινης», υποτίθεται, ενέργειας. Όμως, το πανελλαδικό κίνημα υπεράσπισης του Αχελώου και της Μεσοχώρας ούτε ξέχασε ούτε τα παράτησε. Όπως και τις δεκαετίες που προηγήθηκαν, είναι εδώ, αντιστέκεται και μάχεται για να μη γίνει πράξη αυτός ο παράλογος και καταστροφικός σχεδιασμός. Δε θαμπώνεται από τις «χάντρες» και τα «καθρεφτάκια» που τάζουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν «τσιμπά» στις διασπαστικές πρακτικές, δεν πτοείται από τις πιέσεις, τις απειλές και τις λοιδωρίες όσων προσδοκούν σε οικονομικά και πολιτικά οφέλη από αυτήν την εξέλιξη.

 

Κι αυτό το καλοκαίρι κι αυτόν τον Αύγουστο, θα είμαστε κοντά στον Αχελώο και στη Μεσοχώρα, με:


- κινηματικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσειw

- ελεύθερο κάμπινγκ στις όχθες του Αχελώου

- συνέλευση αλληλέγγυων και κατοίκων, το Σάββατο 12 Αυγούστου

- πορεία στο φράγμα Μεσοχώρας, την Κυριακή 13 Αυγούστου

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ο ρους του Αχελώου

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ της εκτροπής

ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ το φράγμα στη Μεσοχώρα

 

Ενημέρωση - συμμετοχές στα τηλέφωνα: 6942200292-6975226917


http://mesochora-acheloos-sos. blogspot.gr/2017/07/blog-post_ 28.html
 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Σε συνθήκες πανδημίας είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα κέντρα υποδοχής!
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι!» αποτελεί μια πρωτοβουλία ανθρώπων από διαφορετικούς κοινωνικούς, επαγγελματικούς και κινηματικούς χώρους.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Την Τετάρτη 11 Μάρτη εκδικάζεται η υπόθεση των μελών της «Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης Ξεκίνημα» Ειρήνης Εμινίδου και Ζήση Σούρλα, όπως και άλλων νέων ατόμων που συνελήφθησαν αναίτια το βράδυ της 17ης Νοέμβρη στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της μαζικής και ειρηνικής πορείας του Πολυτεχνείου.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη, 1μ.μ προσυγκέντρωση στο μέτρο Ελαιώνα και πορεία προς το camp του Ελαιώνα.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Μια ουσιαστική νίκη πέτυχε σήμερα το κίνημα κατά των εξορύξεων στη Χαλκιδική. Η αρμόδια για τις αναφορές πολιτών Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI)
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Γνωμοδότησαν θετικά (στα κρυφά) όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά η τοπική κοινωνία η οποία θίγεται άμεσα από τις επιπτώσεις του έργου, δεν ενημερώθηκε...
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ