A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το Ανγκόρ Βατ στο πρώτο φιλί της μέρας και η συντριβή της υπεροψίας των ανθρώπων στο Τα Προμ [Φωτογραφίες]

Είδαμε το Angkor Wat στο πρώτο φιλί της μέρας με τις κορφές των αδύτων του να εστιάζουν ταυτόχρονα  στο μηδέν και το άπειρο και τη φύση να ιερουργεί στον ναό του Ta Prohm.

Είδαμε τον θρίαμβο της αυτοκρατορίας των Χμέρ στις επικές μάχες του Suryavarman ii με τους Cham στο  Angkor Wat αλλά και την  συντριβή της ανθρώπινης υπεροψίας στο Ta Prohm. Κι ακούσαμε την ψιθυριστή παράκληση των ναών στο βασιλιά  να τους προστατέψει από τις δαιμονικές δυνάμεις και τους ιερόσυλους ανθρώπους.

Τέλος,  προσπαθήσαμε  να συγκρίνουμε λαούς και πολιτισμούς και  να δούμε τι συνέβαινε στον υπόλοιπο κόσμο όταν ήκμαζε το βασίλειο του Ανγκόρ γιατί έτσι όπως περιδιαβάζαμε, εύκολα μπερδεύαμε και μπερδευόμαστε στον χρόνο.

 

Ημέρα 7η του ταξιδιού

17.11.2017

Για το ταξίδι μας γράφει η Ζέλα Φυκούρα

 

Αρχισυνταξία:  Βιβή Συργκάνη

ΦΩΤΟ: Βάγια Βοζίκα, Νατάσα Βουτυρά, Γιώργος Λιερός, Μανώλης Μαυρής, Θάλεια Πανδή, Βούλα Σούκη, Ζέλα Φυκούρα 

Επιμέλεια: Το παιδί για όλες τις δουλειές Ανδρέας Ρουμελιώτης

Τους χάρτες σχεδίασε η Κατερίνα Βανταράκη


Αυτό ήταν το ταξίδι μας (χάρτες) 

Το  enallaktikos.gr κάνει ένα ταξίδι - περιπέτεια στην Ινδοκίνα,  για 30 ημέρες στις πόλεις και στις ζούγκλες του Λάος, της Καμπότζης και του Βιετνάμ, που θα το ζήσουμε παρέα.
 
Βήμα - βήμα, μέρα - μέρα, ένα ταξιδιωτικό, πολιτιστικό ημερολόγιο σε συνέχειες, με ιστορικές αναδρομές και εκατοντάδες φωτογραφίες - βίντεο.
 
Απο την Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ νοικιάζουμε  δικό μας ταχύπλοο και μέσω του ποταμού Μεκόνγκ περνάμε τα θαλάσσια σύνορα της Καμπότζης και φτάνουμε στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ. 

 

Συνεχίζουμε στην Σιέμ Ρεπ και θαυμάζουμε τους αρχαίους ναούς του Αγκόρ.

Από εκεί  περνάμε στο Λάος και ανεβαίνουμε με ποταμόπλοιο,  ταχύπλοα,  κανό και πολύωρες πεζοπορίες τον Μεκόνγκ, μέχρι το Χρυσό Τρίγωνο (στα σύνορα Λάος - Βιρμανίας - Βιετνάμ), στο κέντρο του οπίου και της ηρωίνης.

Κάνουμε μια διαδρομή μέσα από βουνά, ζούγκλες, μεγάλα ποτάμια, ανάκτορα βασιλέων, που μας οδηγεί σε απομονωμένες φυλές, ολοζώντανες πόλεις,  ξεχασμένες ηρωικές επαρχίες, πανέμορφους ανθρώπους.

 

Περνάμε πεζοί τα σύνορα του Λάος και διασχίζουμε όλο το Βιετνάμ από πάνω μέχρι κάτω με πλοία, τραίνα, βανάκια.

 

Σε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα του enallaktikos.gr μέσα απο τα ιστορικά στοιχεία, τα "παράξενα" θρησκευτικά και λαϊκά έθιμα, με ακριβείς αναφορές σε θρησκείες και ναούς, θα γνωρίσουμε την Ινδοκίνα.

 

Εκεί που συναντιούνται η Ινδία και η Κίνα, για να δημιουργήσουν τελικά μια υπέροχη πολυπολιτισμική κουλτούρα.

 

Πάμε!

To μεγάλο αφιέρωμα του enallaktikos.gr  δημοσιεύεται σε συνέχειες κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή μετά τις 22:00.

 

 
Διαβάστε τα δέκα πρώτα κείμενα του αφιερώματος στην Ινδοκίνα της Ζέλας Φυκούρα:

 

 

 

 

Τέταρτο: Σου γράφω από το «Μουσείο Αμερικανικών Εγκλημάτων Πολέμου» | Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ - αφηγήσεις από τον πόλεμο στο Βιετνάμ

 

 

Έκτο: Δεν αξίζει να πεθάνεις πριν διασχίσεις αυτά τα υδάτινα σύνορα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Έβδομο: Μπήκαμε στο "εργοστάσιο παραγωγής Θανάτου" στην đau khổ này, την "πόλη που υποφέρει" [ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ]

Όγδοο: Η ανθρωπιά άοπλη συντρίβεται, ένοπλη αυτοαναιρείται: Η συναρπαστική ιστορία της Καμπότζης και η τελευταία συνέντευξη του Πολ Ποτ [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Ένατο: Ανγκόρ, το θαύμα! Η μεγαλειώδης Ακρόπολη μέσα στη ζούγκλα! [photos]

Δέκατο: Ανγκόρ: Η λίμνη που γιατρεύει, οι ουράνιες χορεύτριες και το ποτάμι με τα χίλια Linga (πέη)

 

Διαβάστε ακόμη:

Μπορείτε να βλέπετε όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται και στο hashtag #indokina 

 

 

Το Ανγκόρ Βατ στο πρώτο φιλί της μέρας

 

Τέσσερις από μας ξυπνάμε 04:30, ακόμα βράδυ, για να δούμε το ξημέρωμα στο Ανγκόρ Βατ.

Κατεβάζουμε βαλίτσες, ανεβαίνουμε στο τουκ-τουκ της καρδιάς μας  και φεύγουμε με έναν αέρα περιπέτειας να ανεμίζει τα μαλλιά και τα μαντίλια μας. 

Πολύ δροσερό αέρα, θα πρέπει να ομολογήσω… 

Σε λίγο είμαστε τυλιγμένες ως την κορφή. 

Γύρω μας η πόλη ξυπνάει. Φουφούδες ανάβουν, καφές μυρίζει, κόσμος τεντώνεται...

Λατρεύω αυτή την ώρα, που οι φυσιογνωμίες είναι ακόμη αθώες από τον ύπνο, που η πόλη δεν έχει χτίσει τις άμυνες της.

 

 

Το Ανγκόρ Βατ, μια ολόκληρη πολιτεία μάλλον, παρά ένα συγκρότημα ναών, περιβάλλεται από μια τεράστια τάφρο που συμβολίζει τον ωκεανό. 

Εκεί στα δροσερά σκαλιά καθισμένες, μαζί με λίγους ακόμη ανθρώπους, περιμένουμε την αυγή να φωτίσει τις πυραμιδωτές κορυφές, τα περιστύλια, τον συμπαγή όγκο της βάσης. 

 

Διάχυτη στην ατμόσφαιρα μια μουσική μακρινή, επαναλαμβανόμενη, επίπεδη, κρατά το "ίσο" στη δική της θρησκεία, και ταιριάζει… αχ πόσο ταιριάζει, με τις νεφέλες του "ωκεανού" που διαλύονται, με την ευκρίνεια των περιγραμμάτων, με τη λάμψη των σπαθιών των φοινικόδεντρων, με μας τις ίδιες που στεκόμαστε μαγεμένες.

Και μετά, στη γέφυρα να βλέπουμε τους  ρόδινους λωτούς να αποκαλύπτονται,  να ανοίγουν ομπρέλες σμαραγδένιες και πράσινες στα χέρια των επισκεπτών, κοπέλες σαν μίσχοι λουλουδιών να μας προσπερνούν, η αίθουσα περισυλλογής του βασιλιά να μας εκπλήσσει και στις βιβλιοθήκες, που στη πραγματικότητα ήταν θησαυροφυλάκια, να φωτογραφίζεται μια κόκκινη νύφη. 

 

Και μετά οι μεγάλες ανάγλυφες απεικονίσεις στα περιστύλια.

 

Μια ολόκληρη μάχη, με το μέγεθος των μορφών αυστηρά ιεραρχημένο.

Με πλήθος υπάκουους στρατιώτες, οι μικρότεροι στην απεικόνιση, με αποφασισμένους αξιωματικούς, λίγο μεγαλύτεροι, οι στρατηγοί κι ο αυτοκράτορας τεράστιοι. 

 

Οι θυμωμένοι ελέφαντες ορμούν και η μάχη αρχίζει.

Oι στρατοί έρχονται και από τις δύο κατευθύνσεις και συγκρούονται στο κέντρο του ανάγλυφου. 

Όλες οι στάσεις των πολεμικών τεχνών επιδεικνύονται, πόδια εκσφενδονίζονται, σαγόνια σφίγγονται πεισματικά, βέλη διαπερνούν ισχυρούς θώρακες. 

Η επική μάχη του Suryavarman ΙΙ με τους Cham. 

 

Στο επόμενο ανάγλυφο,  απεικονίζεται ο Suryavarman ΙΙ σε ακρόαση, και στο κατώτερο επίπεδο εκτυλίσσεται μια γιορτή. 

Υπηρέτες κουβαλούν τρόφιμα, ψαράδες ολόκληρες ψαριές, μουσικοί κουρδίζουν τα όργανά τους, παλλακίδες ψιλοκουβεντιάζουν, πριγκίπισσες  περνούν μέσα σε παλανκίνο, ξένες πρεσβείες υποκλίνονται… σαν να ακούω τον ήχο απ' τις μουσικές και τις κουβέντες. 

 

Στο Ανγκόρ Βατ θα ξαναγυρίσουμε… 

 

Πίνουμε ένα γρήγορο καφέ κάτω από ένα πελώριο δένδρο, καταφέρνουμε να ανακαλύψουμε τον οδηγό μας που μισοκοιμάται στην αιώρα του, απαραίτητο συμπλήρωμα ενός τουκ - τουκ που σέβεται τον εαυτό του, και φεύγουμε για Ta Prohm. 

 

 

Ta Prohm.  Η συντριβή της υπεροψίας

 

Τον ναό  κατασκεύασε το 1186 ο Jayavarman VII για να τιμήσει την μητέρα του, στο πρόσωπο της  Prajnaparamita της μητέρας του Βούδα. 

Όμως  είναι στην κορυφή της Ανατολικής πύλης που ανακαλύπτουμε την πραγματική κτητόρισα του ναού.

Την θεά της γης, την Thorani, που όταν την τριγύρισαν οι στρατιές του δαίμονα Mara, έστυψε με δύναμη τα μαλλιά της για να απελευθερώσει τα ύδατα και να πνίξει τους κυνηγούς της. 

 

Νομίζω ότι αυτό γίνεται και σήμερα στο Ta Prohm.

Η δύναμη της γης συνθλίβει τις οροφές, δένδρα ξεπηδούν απ' τις μετώπες, ανασηκώνουν τα δάπεδα, διαπλατύνουν τα παράθυρα, επανακτούν τον χώρο από τους διώκτες τους. 

Έτσι κι εμείς τιμώντας τον χώρο σαν ιερό της φύσης, μάθαμε να αναγνωρίζουμε τους ιερουργούς της.

Δηλαδή την συκιά που στραγγαλίζει,  όταν ένας μικρός της σπόρος,  μεταφερθεί στην κορυφή, ενός δένδρου ή…. ενός κτιρίου!

 Από εκεί, μικρές αέρινες ρίζες  θα βρουν τον δρόμο τους  προς το έδαφος και θα αρχίζουν να περιτυλίγουν, ότι τους φιλοξενεί,  έως ότου να το πνίξουν. 

 

Και φυσικά το εμβληματικό δένδρο, την Tetrameles nudiflora, που οι τεράστιες σάρκινες ρίζες του, επαναδιαμόρφωσαν τα σχήματα των ναών, δημιούργησαν νέους άξονες, σχημάτισαν μαιάνδρους  και βαριά στολίδια στα πλαίσια των ανοιγμάτων. 

 

Θυμάμαι όταν είχα διαβάσει το βιβλίο του Βασιλικού “Το φύλλο, το πηγάδι, τ’ αγγέλιασμα”, ονειρευόμουν κισσούς να ξεπροβάλουν από τις υδρορροές, φυλλόδενδρα να αγκαλιάζουν το προσκεφάλι μου, κληματσίδες να κυριαρχούν στην κουζίνα. 

Το φανταζόμουν σαν γιορτή, εδώ όμως είναι τιμωρία, είναι συντριβή. Οι κορμοί, οι τεράστιες ρίζες, αστράφτουν νικηφόροι.

Υπέροχος ναός κι ακόμη πιο θαυμαστό, ότι τον άφησαν  έτσι.. μπλεγμένο, παραδομένο, υποταγμένο. 

 

Αξίζει όμως να σταθούμε στην αναθηματική στήλη του Ta Prohm

 

Η στήλη μας δείχνει ότι την περίοδο του Jayavarman VII υπήρχε νοσοκομειακή κάλυψη. Μάλιστα περιγράφει με ακρίβεια ότι για την υποστήριξη του εκτεταμένου δικτύου των νοσοκομείων του, που ήταν απλωμένα σε όλη τη χώρα, αλλά διοικούνταν από  το ιερατικό επιτελείο, χρειάζονται  838 χωριά και 81.640 άνδρες. 

Ακόμη αναφέρονται αυτά που προσέφερε ο βασιλιάς για τη συντήρηση τους  σε ετήσια βάση. «Ρύζι, μέλι, τηγμένο βούτυρο, κόλιανδρο, πιπέρι, κάμφορα, κάρδαμο, 10 «ρίζες» αλοιφή και 1600 κομμάτια ύφασμα».

Αναφέρει επίσης ότι υπήρχαν 3 κατηγορίες νοσοκομείων, οι μεγαλύτερες είχαν 200 υπαλλήλους, οι μεσαίες 100 και οι μικρότερες 50. 

Σε μία από τις αναγραφές σε ένα νοσοκομείο αναφέρετε ότι και «οι τέσσερις κάστες μπορούν να θεραπευθούν εδώ», σημαντική πληροφορία για την κοινωνική οργάνωση του βασιλείου.

 

Οι ύμνοι στον βασιλιά που αναγράφονται, επίσης στην στήλη, δεν είναι συνηθισμένοι.

Ισχυρίζονται,  ότι αν οι Ωκεανοί και οι Τρεις Κόσμοι  ήταν τόσο μεγάλοι όσο ο βασιλιάς Jayavarman VII, τότε ο Βισνού θα χρειαζόταν όχι  τρία, αλλά  δέκα χιλιάδες  βήματα για να τους  κατακτήσει».

 

Τέλος οι αναθηματικές  στήλες του Ta Prohm και του  Preah Khan παρακαλούσαν τον Βασιλιά να προστατεύει τον ναό από δαίμονες και ανθρώπους.

«Ω Βασιλιά, σε εκλιπαρώ προστάτευσε τους ναούς από τις δαιμονικές δυνάμεις,  προστάτευσε κάθε κομμάτι από την ιερή ύλη, ακόμη και την μικρότερη που είναι φτιαγμένη από ξύλο κι από  πέτρα απέναντι στους πλιατσικολόγους, απέναντι στους ανθρώπους που διαπράττουν ιεροσυλία και φέρνουν κακοτυχία.» 

Αυτές τις παρακλήσεις, κανείς, είτε βασιλιάς είτε θεός, δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει


 

Το Ανγκόρ Βατ κι οι συμβολισμοί του

 

Tο Angkor Wat χτίστηκε το 1112-1152, είναι αφιερωμένο στον Βισνού και λειτουργούσε ως ναός, αλλά και ως μαυσωλείο για  τον Suryavarman II.

Παραμένει ιερός χώρος με  αδιάλειπτη λειτουργία έως σήμερα.

Η αντανάκλασή του στα νερά της τάφρου είναι  το σύμβολο της Καμπότζης, και απεικονίζεται στη σημαία της χώρας. 

 

Τι συμβολίζει;

 Όπως εξηγεί η Eleanor Mannikka στο βιβλίο της «Το Ανγκόρ Βατ: ο χρόνος, ο χώρος και η Βασιλεία»  οι χωρικές διαστάσεις του Angkor

Wat  αντιστοιχούν στα μήκη των τεσσάρων αιώνων (Yuga) της κλασικής Hindu σκέψης.

Έτσι ο επισκέπτης  που περπατά  από το υπερυψωμένο μονοπάτι προς την κύρια είσοδο και μέσα από τις αυλές στον τελικό κεντρικό πύργο, το οποίο περιείχε το άγαλμα του Βισνού, μεταφορικά ταξιδεύει πίσω στην πρώτη εποχή της δημιουργίας του σύμπαντος. 

 

Όπως και οι άλλοι ναοί-βουνά του Angkor, το Ανγκόρ Βατ αναπαράγει το  Σύμπαν σε μικρογραφία.

Ο κεντρικός πύργος είναι  το  Όρος Mer , που είναι το  ιερό βουνό με τις πέντε κορυφές  στην Ινδουιστική  και Βουδιστική  κοσμολογία και θεωρείται ότι είναι το κέντρο όλων των φυσικών, μεταφυσικών  και πνευματικών κόσμων που οριοθετείται με τη σειρά του από τις ηπείρους (τις  χαμηλότερες αυλές) και τους ωκεανούς (η τάφρος).

[Απόσπασμα από την παρουσίαση του Nick Ray στο  Lonely planet]

 

Η Τάφρος που περιβάλλει τον ναό, έχει φάρδος 190 μέτρα και μήκος περίπου 1,5 χιλ. Λειτουργούσε, όπως και όλες οι άλλες, σαν ταμιευτήρας νερού

Το Naga, η κόμπρα με τα  επτά κεφάλια, που αποτελεί το στήριγμα της γέφυρας, συμβολίζει τη γέφυρα του ουράνιου τόξου που επιτρέπει στον άνθρωπο να ανέβει στην κατοικία των θεών. 

 

“Οι κύβοι ψαμμίτη από τους  οποίους  χτίστηκε το Ανγκόρ Βατ  εξορύχθηκαν από το ιερό βουνό της Pnom Kulen, πάνω από 50 χιλιόμετρα μακριά, και  μεταφέρθηκαν  πάνω  στον ποταμό Siem Reap  με σχεδίες .

Σύμφωνα με τις επιγραφές, η κατασκευή του Angkor Wat  απαίτησε  300.000 εργαζομένους και 6.000 ελέφαντες, χωρίς  να  έχει ολοκληρωθεί”. [Απόσπασμα από την παρουσίαση του Nick Ray στο  Lonely planet]

 

Ο Λωτός ή νούφαρο, το σύμβολο της καθαρότητας, βρίσκεται παντού στο Ανγκόρ. Άνθιζε στις λιμνούλες, στις μεγάλες τάφρους, στους παραπόταμους και στα κανάλια, μια κι επισκεφθήκαμε το Ανγκόρ την πρώτη περίοδο μετά τις βροχές.

Το άνθος του συχνά κρατούσαν οι χαραγμένες στους  τοίχους των ναών devatas,  σχημάτιζε το βάθρο των βουδιστικών θεοτήτων, διαμόρφωνε το σχήμα της κορυφής στους ινδουιστικούς πύργους.

 

Το Ανγκόρ Βατ θεωρείται το μεγαλύτερο ιερό συγκρότημα στον κόσμο

 

Ο εξωτερικός τοίχος είναι 1.025 μ., η λεωφόρος που οδηγεί από την κεντρική είσοδο στον κυρίως ναό είναι 475μ. και 9,5 πλάτος, το κεντρικό συγκρότημα αποτελείται από τρείς ορόφους, με πλήθος στοές στολισμένες με ανάγλυφα, αυλές και πισίνες. 
 
«Οι γωνίες του δεύτερου και του τρίτου ορόφου καταλήγουν  σε  πύργους, οι οποίοι  στέφονται με το θεϊκό σύμβολο το μπουμπούκι του λωτού. Το ύψος των πύργων  31μ πάνω από το τρίτο επίπεδο και 55μ πάνω από το έδαφος στον κεντρικό πύργο, δίνουν στο σύνολό την πανέμορφη ενότητά του.»

Απόσπασμα από την παρουσίαση του Nick Ray στο  Lonely planet 
 

 

 

Χαθήκαμε θαυμάζοντας, μες τις στοές, τους πύργους, τις ανάγλυφες απεικονίσεις. 

Χαζέψαμε τις Apsaras, τις ουράνιες χορεύτριες. Στο Ανγκόρ Βατ βρίσκονται 3.000 apsaras εξαιρετικής τέχνης, λαξευμένες στους τοίχους του. 

Κάθε μία από αυτές είναι διαφορετική! 

 

Προσθέσαμε ως παρέα τη δική μας συνεισφορά σε αυτόν τον ουράνιο χορό. 

Αποχαιρετάμε το σκυλάκι που μας ακολουθούσε καταπόδι και ακαταπόνητοι,  γραμμή για το Ανγκόρ Τομ.

 

 

 

Τι να συνέβαινε, όμως, στον υπόλοιπο κόσμο όταν ήκμαζε το βασίλειο του Ανγκόρ, από το 800 έως το 1.350 μχ.;

Σε αυτή την περίοδο το Βυζάντιο, η μεγάλη αυτοκρατορία Δύσης και Ανατολής, με τη Μακεδονική δυναστεία, κυρίως με τον Βασίλειο Βουλγαροκτόνο, κατάφερε περίπου το 1.000 μχ να εδραιώσει  και στη συνέχεια να χάσει, μια κοσμοκρατορία οι οποία αποτελούταν από την Νότια Ιταλία μέχρι την Ρώμη, τα Βαλκάνια μέχρι τον ποταμό Δούναβη, την Ελλάδα, την Μικρά Ασία, Καύκασο, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μεσοποταμία, όλη την Μέση Ανατολή, την Αραβική χερσόνησο, την δυτική Περσία μέχρι την Τεχεράνη, την Αίγυπτο, την Βόρεια Αφρική και λίγες παραθαλάσσιες περιοχές της Ισπανίας και την ανατολική Σικελία.  

Όμως, από τους Σελτζούκους χάνουν την Μικρασία, από τους Νορμανδούς την Ιταλία, από τους  Άραβες τα εδάφη τους στην Αφρική κι από τους Σταυροφόρους  την πρωτεύουσά τους. 

 

 

Την ίδια περίοδο, η Ευρώπη επαναβεβαίωνε  την χριστιανική της ταυτότητα. Το 800 ο Καρλομάγνος  στέφθηκε αυτοκράτορας  από  τον Πάπα στην Ρώμη.

Στην Ισπανία ο αγώνας για να διωχθούν οι Άραβες από τη χώρα, έληξε με την κατάκτηση της Κόρδοβας το 1236 από τους καθολικούς. Μεγάλοι γοτθικοί καθεδρικοί ναοί χτίζονται σε όλη την Ευρώπη. 

 

Το 12ο και τον 13ο αιώνα οι σταυροφορίες για τους Άγιους Τόπους δεν πέτυχαν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην  Ιερουσαλήμ που καταλήφθηκε από τους Άραβες .

 Οι Βίκινγκς,  ξεκινούν τις επιδρομές τους εναντίον της Αγγλίας και της Γαλλίας  στο τέλος του 8ου αιώνα, και εγκαθιδρύουν το δουκάτο της Νορμανδίας.

Το 1066 ο Γουλιέλμος ο Α, ο κατακτητής, ένας Νορμανδός , στέφεται  βασιλιάς της Αγγλίας,  στο αβαείο του Γουέστμινστερ. 

 

Το Ισλάμ  επεκτείνεται στην Ασία και φτάνει έως την Ινδία και την Σουμάτρα το τέλος του 13ου αιώνα.

Σε αυτόν τον αιώνα όμως οι Μογγόλοι  εξαπλώνονται  με εξαιρετική ταχύτητα και κατακτούν την Κεντρική Ασία και Κίνα. 

Όλα τα βασίλεια της  Νοτιανατολικής Ασίας υπέφεραν από τις επιδρομές των Μογγόλων, οι οποίο εξορμώντας από την Κίνα έφτασαν μέχρι την Ευρώπη. 

 

 

Μια άλλη όμως μεγαλύτερη καταστροφή, ο Μαύρος Θάνατος, η βουβωνική πανώλη αφού κατάφερε να μειώσει τον συνολικό πληθυσμό της Ευρώπης κατά το εν τρίτο και δημιούργησε χάος και πανικό στην Κίνα, κατά τρόπο θαυμαστό  δεν επεκτάθηκε στο Βασίλεια της Ινδοκίνας και του Ανγκόρ .

 

 

Διαβάστε στη συνέχεια του αφιερώματος

Την Τρίτη ημέρα στο Ανγκόρ θα επισκεφθούμε  τους ναούς της χρυσαφένιας πόλης του Angkor Thom 

Bayon,  αντικατοπτρισμοί του Θείου 

Στέκεσαι στο κέντρο του και είναι σαν να βρίσκεσαι σε αίθουσα με πολλαπλούς καθρέφτες, που αντανακλούν τα πρόσωπα - είδωλα του Θεού. Μετά αναγνωρίζεις τις διαφορές στην έκφραση, ρυτίδες, κοψίματα βαθιά, που έβγαλε ο χρόνος, η φθορά και πρόσθεσαν συνείδηση στις μορφές.  

Σε παρατηρούν περίεργα, ή προστατευτικά και  χαμογελούν, πάντα χαμογελούν, με νόημα αιώνιο. Θέλει προσοχή. Στη σιωπή του σεληνόφωτου, μπορείς να ακούσεις σχεδόν τι ψιθυρίζουν μεταξύ τους, να μαγευτείς και να μείνεις για πάντα εκεί. 

Και Θα ακούσουμε τι έχει να μας πει ένα μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας,  τον 13ο αιώνα, ο Zhou Daguan, που  περιγράφει την πόλη 

Ζούνε σε μια πόλη από χρυσάφι:  στο μέσο της περιτειχισμένης πόλης ήταν ένας χρυσός πύργος (το Bayon,).. οκτώ ολόχρυσα αγάλματα του Βούδα... χρυσά λιοντάρια. …το παλάτι του βασιλιά με τον χρυσό του πύργο…. η πομπή του βασιλιά ήταν ολόχρυση.

Αλλά και τις γυναίκες του Ανγκόρ με ιδιαίτερη επιμέλεια τις οποίες θεωρεί .. μαύρες , άγριες και ξετσίπωτες… οι γυναίκες συνήθως φορούν ένα απλό κομμάτι υφάσματος που το δένουν γύρω από τη μέση τους , αφήνοντας το στήθος τους ελεύθερο… κάθε μέρα, ομάδες αδιάντροπων γυναικών, χιλιάδες από αυτές, πηγαίνουν για μπάνιο στο ποτάμι, ολότελα γυμνές…. 

 

 

 

 

Διαβάστε τα δέκα πρώτα κείμενα του αφιερώματος στην Ινδοκίνα της Ζέλας Φυκούρα:

 

 

 

 

Τέταρτο: Σου γράφω από το «Μουσείο Αμερικανικών Εγκλημάτων Πολέμου» | Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ - αφηγήσεις από τον πόλεμο στο Βιετνάμ

 

 

Έκτο: Δεν αξίζει να πεθάνεις πριν διασχίσεις αυτά τα υδάτινα σύνορα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Έβδομο: Μπήκαμε στο "εργοστάσιο παραγωγής Θανάτου" στην đau khổ này, την "πόλη που υποφέρει" [ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ]

Όγδοο: Η ανθρωπιά άοπλη συντρίβεται, ένοπλη αυτοαναιρείται: Η συναρπαστική ιστορία της Καμπότζης και η τελευταία συνέντευξη του Πολ Ποτ [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Ένατο: Ανγκόρ, το θαύμα! Η μεγαλειώδης Ακρόπολη μέσα στη ζούγκλα! [photos]

Δέκατο: Ανγκόρ: Η λίμνη που γιατρεύει, οι ουράνιες χορεύτριες και το ποτάμι με τα χίλια Linga (πέη)

 

Διαβάστε ακόμη:

Μπορείτε να βλέπετε όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται και στο hashtag #indokina 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με τους έμπειρους ταξιδιωτικούς συντάκτες του www.viewsofgreece.gr/blog ταξιδεύουμε στους πιο ενδιαφέροντες και «εναλλακτικούς» προορισμούς της Ελλάδας…
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με τους έμπειρους ταξιδιωτικούς συντάκτες του www.viewsofgreece.gr/blog ταξιδεύουμε στους πιο ενδιαφέροντες και «εναλλακτικούς» προορισμούς της Ελλάδας…
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου» στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στην Αλβανία, όπως και στην Ελλάδα, η πανδημία έχει γίνει η αφορμή για να δείξει η αστυνομία το πιο αυταρχικό και ανεξέλεγκτο πρόσωπό της.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εάν ο καμποτζιανός ιός είναι τουλάχιστον 99% όμοιος με τον SARS-CoV-2, τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεσος πρόγονός του.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μαζεύουμε και μοιράζουμε τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους της γειτονιάς που τα έχουν ανάγκη.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x