A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας • Η μη ικανοποιητική απάντηση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας και η αντίδραση του Vouliwatch

Το Vouliwatch συμμετέχει σε μια κρίσιμη – ευρωπαϊκού βεληνεκούς – εκστρατεία ενημέρωσης για το υποχρεωτικό Ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας για το lobbying (άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης).

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί (Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο της Ευρώπης) έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένα υποχρεωτικό Μητρώο Διαφάνειας για το lobbying (άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης) στην Ε.Ε..

Το Vouliwatch, σε συνέχεια της εκστρατείας ενημέρωσης που είχε ξεκινήσει πριν λίγους μήνες με την συνυπογραφή και αποστολή επιστολής παρέμβασης για το θέμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (διαβάστε εδώ) σε συνεργασία με τη Συμμαχία ALTER-EU, την Ευρωπαϊκή Κοινωνία των Πολιτών και το Ευρωπαϊκό γραφείο της Διεθνούς Διαφάνειας, συνέχισε την άσκηση πίεσης προς τους ιθύνοντες και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Μητρώο Διαφάνειας συνεχίζονται στο Συμβούλιο της Ε.Ε. πίσω από κλειστές πόρτες, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο γραφείο της Μόνιμης  Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ε.Ε. και να ζητήσουμε την επίσημη θέση της χώρας μας για το θέμα, καθώς πληροφορηθήκαμε από το Ευρωπαϊκό γραφείο της Διεθνούς Διαφάνειας ότι η Ελλάδα υπήρξε αρνητική κατά τις συζητήσεις αυτές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τους υπόλοιπους συνεργαζόμενους οργανισμούς στην Ευρώπη, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Μάλτας, κατά την προεδρία της στην Ε.Ε., υπέβαλε στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των υπόλοιπων κρατών – μελών ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την καθιέρωση ενός υποχρεωτικού Μητρώου Διαφάνειας.

Πρώτη κίνηση, λοιπόν, του Vouliwatch, ήταν, ασκώντας το συνταγματικά και ευρωπαϊκά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, να αιτηθούμε επίσημα την χορήγηση της απάντησης της Ελλάδας σε αυτό το ερωτηματολόγιο, προς ενημέρωση ημών και των πολιτών.

Μπορείτε να δείτε την επιστολή – αίτηση που απευθύναμε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε..

Η απάντηση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος – την οποία μπορείτε να δείτε εδώ στην αγγλική γλώσσα – δεν υπήρξε διαφωτιστική, καθώς υποστηρίζει την υποχρεωτικότητα του Μητρώου Διαφάνειας μόνο για την Γραμματεία του Συμβουλίου της Επιτροπής (η οποία δεν διαθέτει αποφασιστική αρμοδιότητα και δεν της ασκείται παρασκηνιακή πολιτική πίεση) και όχι για τα Κράτη – Μέλη του Συμβουλίου που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Επίσης, στα λοιπά ερωτήματα σχετικά με την εθελοντική παροχή πληροφοριών των Κρατών – Μελών σε σχέση με τις επαφές τους με λομπίστες, η απάντηση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας είναι επιφυλακτική έως αόριστη («αυτό το θέμα το επεξεργαζόμαστε ακόμη»).

Ενόψει των παραπάνω, αποστείλαμε επιστολή – πρόσκληση σε ΟΛΕΣ τις ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ των Κομμάτων να αναδείξουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ασκώντας τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχουν στη διάθεσή τους και να πιέσουν για επίσημες και οριστικές τοποθετήσεις από τους αρμόδιους θεσμούς (π.χ. Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Διαβάστε την επιστολή μας (VW_Epistoli_Vouli_Lobby_Registry) και πιέστε και εσείς, μέσω του Vouliwatch, να λάβουμε επίσημες απαντήσεις.

Ο αγώνας για τη διαφάνεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη συνεχίζεται!


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Πόθεν Έσχες των μελών του κοινοβουλίου είναι πλέον στα χέρια των πολιτών, μέσα από ένα πολύτιμο εργαλείο αξιολόγησης και σύγκρισης.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
"Το Μαξίμου ζητά εν λευκώ εξουσιοδότηση, για χρηματοδότηση ΜΜΕ χωρίς κανόνες, κριτήρια, όρους, διαφάνεια."
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μετά τη σιωπηρή απόρριψη του αιτήματός μας από τη Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τον κο Στ. Πέτσα, προχωράμε νομικά στο επόμενο στάδιο και καταθέτουμε προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η δικηγόρος Αθηνών και συνεργάτιδα του Vouliwatch, Χριστιάννα Στυλιανίδου, αναλύει το νέο και προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο για το κακούργημα της απιστίας κατά τραπεζών.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στην κατάθεση επίσημου αιτήματος κατάθεσης εγγράφων προχώρησε η ανεξάρτητη ομάδα του Vouliwatch, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η δημοσίευση και ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των αντιπροσώπων μας πάσχουν μια χρόνια νόσο αδιαφάνειας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x