A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Επιστήμονες του ΟΗΕ ζητούν φόρο περιβάλλοντος στο κρέας

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν από την κατανάλωση κρέατος, εφόσον αυξηθεί η τιμή του στην αλυσίδα παραγωγής, με στόχο να αναχαιτιστεί η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης και οι περιβαλλοντικές ζημιές του κρέατος. 

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φορολογήσουν την παραγωγή κρέατος, προκειμένου να ανακοπεί η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης και της περιβαλλοντικής ζημίας που το συνοδεύει, όπως αναφέρει ειδικός του ΟΗΕ.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα αν αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα μιμηθούν τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους στην ποσότητα του κρέατος που καταναλώνουν.

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Maarten Hajer, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης σχετικά με τις επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ για το περιβάλλον στο Ναϊρόμπι.

«Αν όλοι μιμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο τρέφεται η Βόρεια Αμερική ή η Ευρώπη (ως προς το κρέας), ο πλανήτης θα βρισκόταν σε μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε o Hajer ο οποίος δεν ζήτησε φόρο στο κρέας που πωλείται στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα, αλλά είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποθαρρύνονται από την κατανάλωση κρέατος, αυξάνοντας την τιμή του πιο ψηλά στην αλυσίδα παραγωγής.

«Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο και ευκολότερο τα κρέατα να φορολογούνται στα πρώτα στάδια της παραγωγής. Μπορεί να ακούγεται πιο `ελκυστική` η φορολόγηση σε επίπεδο των καταναλωτών, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική», δήλωσε ο Hajer, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Πόρων (ΔΕΠ, IRP), που αποτελείται από 34 κορυφαίους επιστήμονες και 30 κυβερνήσεις.

Η έκθεση της ΔΕΠ που κυκλοφόρησε πρόσφατα προβλέπει αύξηση τιμής 20% στο κοτόπουλο και στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και 14% αύξηση στο χοιρινό και βοείο κρέας για τα επόμενα 10 χρόνια.
Οι συντάκτες κάλεσαν τις κυβερνήσεις να ωθήσουν τους πολίτες τους στο να τρώνε λιγότερο κρέας ώστε να αποφευχθεί το συνοδευτικό «δυσανάλογο περιβαλλοντικό κόστος», αν και η ίδια η έκθεση δεν αναφέρει ρητά συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς τροφίμων, για 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, είναι υπεύθυνη για το 24% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 60% της απώλειας των ειδών σε όλο τον κόσμο.
«Αυτή η έκθεση δείχνει ότι το ισχύον σύστημα διατροφής μας πρέπει να αλλάξει γιατί δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Hajer.

«Η ενασχόληση με τις επιλογές των καταναλωτών είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, αλλά θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα, γιατί θα υπάρχουν συνέπειες», δήλωσε ο Janez Potočnik, συμπρόεδρος στη ΔΕΕ και πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ. «Έρχεται η στιγμή που δεν θα είμαστε σε θέση πια να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.»

Ο Henk Westhoek, συν-συγγραφέας της έκθεσης, είπε ότι δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις που πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και τα σούπερ μάρκετ καθώς και οι μεγάλες εταιρείες διατροφής-σίτισης.

«Από τη στιγμή που θα παρέχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, σε υποκατάστατα κρέατος αλλά και στα μενού τους, θα μπορούσε να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος στις δυτικές κοινωνίες», είπε ο Henk.

Η έκθεση υπογραμμίσε δεδομένα που δείχνουν σημαντική αύξηση κατανάλωσης χοιρινού κρέατος ως το 2020 στην Κίνα και μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση πουλερικών στην Ινδονησία, την ΕΕ και τη Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο η συνολική κατανάλωση κρέατος στην υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να παραμείνει στατική, αλλά και στην Ινδία, για πολιτιστικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Η ΔΕΕ υπέδειξε μια σειρά συστάσεων προς τις κυβερνήσεις ώστε να κάνουν την παραγωγή τροφίμων περισσότερο βιώσιμη, συμπεριλαμβανομένης της μικρότερης κατανάλωση κρέατος, της μείωσης στα απορρίμματα τροφίμων και της επανασύνδεσης των κατοίκων των πόλεων με τα αγροκτήματα και τους χώρους όπου καλλιεργείται η τροφή τους.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
88 Οργανισμοί της ΚτΠ προς την Κομισιόν - Τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και η προστασία του κλίματος πάνω από τα κέρδη
ΚΟΣΜΟΣ
Γράφει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
ΚΟΣΜΟΣ
Η φυσική τοπιογραφία της Ελλάδας βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή της ιστορίας της και εμείς ακόμη πιστεύουμε τα άθλια ψέματα τους;
ΚΟΣΜΟΣ
To 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι μετά την πανδημία θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προστασία του πλανήτη και την ανακύκλωση.
ΚΟΣΜΟΣ
Αλληλέγγυα ευθύνη για τα πρόσωπα που αναλάμβαναν θέση Διοικητικής ευθύνης...
ΚΟΣΜΟΣ
Tο λεγόμενο «διαβολικό τεθωρακισμένο σκαθάρι», του οποίου τα μυστικά μόλις τώρα αρχίζουν να ανακαλύπτουν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x