A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Μέλη απομονωμένης φυλής του Αμαζονίου σφαγιάστηκαν από μεταλλωρύχους

Βραζιλία - Ήταν μέλη μιας απομονωμένης φυλής που συγκέντρωνε αυγά κατά μήκος του ποταμού σε ένα απομακρυσμένο τμήμα του Αμαζονίου. Όπως φαίνεται, είχαν την κακή τύχη να συναντήσουν μεταλλωρύχους.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία, σύμφωνα με τους New York Times, έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη σφαγή των περίπου 10 μελών της απρόσιτης φυλής. Τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος για τους αυτόχθονες πληθυσμούς στη χώρα είναι μεγάλος.


Η υπηρεσία για τις αυτόχθονες υποθέσεις της Βραζιλίας, Funai, δήλωσε ότι υπάρχει καταγγελία πως οι μεταλλωρύχοι πήγαν σε μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, όπου καυχήθηκαν για τις δολοφονίες, καμαρώνοντας που έκοψαν τα πτώματα και τα έριξαν στο ποτάμι. Μάλιστα, επιδείκνυαν ένα σκαλιστό κουπί που είπαν ότι προέρχεται από τη φυλή, αναφέρει η υπηρεσία.

Οι μεταλλωρύχοι, αργότερα, ισχυρίστηκαν ότι «έπρεπε ή να τους σκοτώσουν ή να σκοτωθούν».

Η κ. Sotto-Maior, που έχει αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό της Funai, δήλωσε ότι οι δολοφονίες φαίνεται πως έγιναν τον περασμένο μήνα. Το γραφείο αυτόχθονων υποθέσεων διεξήγαγε κάποιες αρχικές συνεντεύξεις στην πόλη και στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η αστυνομία.

"Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία, αλλά πρέπει να αποδειχθούν οι δολοφονίες", είπε.

Ο αρμόδιος για την υπόθεση εισαγγελέας, Pablo Luz de Beltrand, επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορούσε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενώ ήταν σε εξέλιξη. Είπε ότι το επεισόδιο φέρεται να συνέβη στην Javari Valley.

"Παρακολουθούμε την περιοχή, αλλά η έκταση είναι μεγάλη και η πρόσβαση περιορισμένη", δήλωσε ο κ. Beltrand. "Δεν έχουμε επικοινωνήσει ποτέ με αυτές τις φυλές - ακόμα και η Funai έχει μόνο σποραδικές πληροφορίες γι 'αυτούς. Έτσι είναι δύσκολη δουλειά που απαιτεί τη συνεργασία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών. "

Ο κ. Beltrand είπε ότι ήταν το δεύτερο τέτοιο περιστατικό που ερευνούσε φέτος. Η πρώτη αναφερθείσα δολοφονία μη οικισμένων ιθαγενών στην περιοχή συνέβη τον Φεβρουάριο και αυτή η υπόθεση παραμένει ανοικτή. "Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε τέτοια περίπτωση σε αυτή την περιοχή", είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. "Δεν είναι κάτι που συνέβαινε πριν."

Η Survival International, μια παγκόσμια ομάδα για τα δικαιώματα των ιθαγενών, προειδοποίησε ότι, δεδομένου του μικρού μεγέθους των απομονωμένων φυλών του Αμαζονίου, αυτό το τελευταίο περιστατικό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό μιας απομακρυσμένης εθνοτικής ομάδας εξαφανίστηκε.

"Αν η έρευνα επιβεβαιώσει τις εκθέσεις, θα μιλάμε για ακόμα μία γενοκτονία που προκλήθηκε από την αποτυχία της κυβέρνησης της Βραζιλίας να προστατεύσει τις φυλές - κάτι που εγγυάται το Σύνταγμα", δήλωσε η Sarah Shenker, επικεφαλής της την ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Michel Temer, η χρηματοδότηση για τις αυτόχθονες υποθέσεις έχει μειωθεί. Τον Απρίλιο, η Funai έκλεισε πέντε από τις 19 βάσεις που χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί και να προστατεύει τις απομονωμένες φυλές, ενώ έγινε μείωση του προσωπικού σε άλλες. Οι βάσεις χρησιμοποιούνται για την αποτροπή εισβολών από μεταλλωρύχους και για την επικοινωνία με τις φυλές.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ο σύντροφός μας Oscar Olivera, παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για το νερό έχει κορωνοϊό.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο ηγέτης πληθυσμού αυτοχθόνων Σαντιάγο Μανουίν, ο οποίος υπερασπιζόταν τα δικαιώματα έγγειας ιδιοκτησίας των κοινοτήτων του Αμαζονίου στο Περού, πέθανε χθες Τετάρτη από Covid-19
ΚΟΣΜΟΣ
Οι αυστραλιανές αρχές θα θέσουν σε καραντίνα περισσότερους από 300.000 κατοίκους προαστίων βορείως της Μελβούρνης από αργά σήμερα το βράδυ και για ένα μήνα για να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού
ΚΟΣΜΟΣ
Οι διαφημίσεις περισσότερων από 400 εταιρειών, ανάμεσά τους η Coca-Cola και η Starbucks, θα εξαφανιστούν από σήμερα από το Facebook
ΚΟΣΜΟΣ
Όταν ο Ντάριο Νέου, ηλικίας 52 ετών, αρρώστησε με πολύ υψηλό πυρετό στις αρχές Απριλίου, τότε ξεκίνησε η μάχη του με την COVID-19. Χωρίς να το γνωρίζει, ο ηλικιωμένος πατέρας του είχε ήδη ασθενήσει με τον ιό.
ΚΟΣΜΟΣ
Οι αρχές έχουν κατορθώσει μέχρι τώρα να απελευθερώσουν από το κύκλωμα 44 παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος τριών μηνών.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x