A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Σαρωνικός: Νίκη νομική, ήττα πολιτική

Μια ξεκάθαρη περίπτωση οφέλους από την εφαρμογή περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι για την Ελλάδα ο Σαρωνικός, πριν την πετρελαιοκηλίδα του Σεπτεμβρίου 2017. 

Η επί δεκαετίες βαριά ρύπανση της θάλασσας με αστικά κυρίως λύματα κατέληξε το 2001 σε παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ για ελλιπή λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυτάλλεια. 

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας ολοκληρώθηκε με κοινοτική συγχρηματοδότηση και μπήκε στην γ’ φάση λειτουργίας του το 2007. Μερικά χρόνια μετά, σειρά από επιστημονικές αναλύσεις και ανακοινώσεις κατέγραφαν την ξεκάθαρη βελτίωση της οικολογικής κατάστασης του Σαρωνικού. [1]

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 ο Σαρωνικός επανήλθε δυσάρεστα στην επικαιρότητα λόγω της μεγάλης πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενοπλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ.

Συγκεκριμένα, στις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017, βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» Ν. Πειραιά 11763, στη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης στον Σαρωνικό Κόλπο.

Το πλοίο είχε χωρητικότητα εκτοπίσματος (DWT): 3205 t/ ολικό μήκος x μέγιστο πλάτος: 91.32m × 13.7m και κατασκευάστηκε το 1972. Μετέφερε 2.200 μετρικούς τόνους πετρέλαιο εξωτερικής καύσης (fuel oil) και 370 μετρικούς τόνους πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (marine gas oil). [2]

Η διαρροή άγνωστης ακόμα ποσότητας πετρελαίου, η οποία προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, έχει ως συνέπεια τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδας και τη θαλάσσια ρύπανση μεγάλης θαλάσσιας περιοχής της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου μέχρι και την ακτογραμμή του Πειραιά.

Η περιβαλλοντική κρίση που προκλήθηκε αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολλαπλών ωφελειών που θα προέκυπταν για την οικονομία και την κοινωνία από τη σωστή και έγκαιρη εφαρμογή ισχυρής νομοθεσίας για περιβαλλοντικά ασφαλή ναυσιπλοΐα και βεβαίως του πραγματικού και ανυπολόγιστου κόστους που προκύπτει από την πλημμελή εφαρμογή της ισχύουσας που έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση φυσικών οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν στην κοινωνία.

Η εκτεταμένη ρύπανση έθεσε για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα πολλές από τις πλέον δημοφιλείς παραλίες της Αττικής εκτός πρόσβασης από λουόμενους και κατοίκους, ενώ υποβαθμίζει άλλες χρήσεις, όπως η αλιεία, ο τουρισμός και η αναψυχή.

Αντιμετωπίζοντας την εκτεταμένη ρύπανση ως αδίκημα που χρήζει απόδοσης ποινικών ευθυνών, το WWF Ελλάς κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παράβαση διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος και δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής.

Στόχος των νομικών ενεργειών είναι η παραδειγματική τιμωρία των συγκεκριμένων αδικημάτων ως περιβαλλοντικών εγκλημάτων, μέσα από την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών 2005/35/ΕΚ «σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων» και 2008/99/ΕΚ «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου», ώστε η προστασία του περιβάλλοντος ως ζωτικής σημασίας κοινού αγαθού να γίνει πρώτιστο μέλημα για κάθε επιχειρηματία, πολιτικό, ιδιώτη.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του τη Μείωση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων και την Οικολογική - Αποκεντρωμένη – Κοινωνικά Δίκαιη διάχειρισή τους.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εχουν πληγεί περισσότερο η βραζιλιάνικη Αμαζονία και η περιοχή της Σεράντο στην Βραζιλία, η Αμαζονία της Βολιβίας, η Παραγουάη, η Αργεντινή, η Μαδαγασκάρη και τα νησιά Σουμάτρα και Βόρνεο στην Ινδονησία και τη Μαλαισία.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Yπερθέρμανση, τήξη του permafrost και νέες πανδημίες. Πως το Lockdown μείωσε ατμοσφαιρική ρύπανση και θνησιμότητα: Η περίπτωση της Ινδίας. Η άγρια ζωή ανακτά χαμένο έδαφος.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Tα θραύσματα και οι ίνες των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται εκτεθειμένα στο περιβάλλον, έχουν ήδη εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα των οικοσυστημάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τέσσερα χρόνια γεμάτα διαρκή αγώνα, αποκαλύψεις, διώξεις, μυστικά, ψέματα και διαφθορά.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ποιος ξέρει, μπορεί να ξηλωθεί το αμαρτωλό υφαντό που κακοντύνει τις ζωές μας στον Βόλο
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x