A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τα ομορφότερα ιστορικά καφέ της Ευρώπης - Ένα βρίσκεται στην Ελλάδα!

Τα Ιστορικά Καφέ της Ευρώπης, αποτελούν σημεία ιδιαίτερης αναφοράς για τις πόλεις στις οποίες βρίσκονται ήδη, για περισσότερο από εκατό χρόνια. Ως χώροι με ιδιαίτερο συμβολισμό, έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει σημαντικές εκδηλώσεις και διαπολιτισμικά γεγονότα, όπως επίσης και ξεχωριστές προσωπικότητες από τους χώρους των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής, οι οποίες αφήνοντας το ανεξίτηλο προσωπικό τους αποτύπωμα, επηρέασαν την ιστορία των χώρων και των ανθρώπων των πόλεων που βρίσκονται τα ιστορικά καφέ.

Ως αγαπημένα σημεία συνάντησης και συναναστροφής συγγραφέων, ποιητών, αριστοκρατών, πολιτικών, διανοούμενων αλλά και ανθρώπων όλων των κοινωνικών τάξεων, τα ιστορικά καφέ είναι «θεματοφύλακες» αμέτρητων μοναδικών ιστοριών που συνέβησαν στους χώρους τους και οι οποίες αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πολιτισμικό πλούτο γνώσεων και εμπειριών.

Το ιστορικό καφέ «Κήπος» στα Χανιά Κρήτης, από την ίδρυσή του το 1870  κοσμεί τον Δημοτικό Κήπο της πόλης.

Στις μέρες μας και έχοντας πλέον συμπληρώσει σχεδόν ενάμιση αιώνα  παρουσίας στον τόπο και διαδρομής στο χρόνο, το ιστορικό καφέ «Κήπος» στο φιλόξενο χώρο του ο οποίος περιβάλλεται από τη φυσική ηρεμία και την ιστορικότητα που αποπνέει ο Δημοτικός Κήπος, εξακολουθεί να είναι σημείο ιδιαίτερης ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αναφοράς για την πόλη των Χανίων, έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει και να διατηρεί τις διαχρονικές γέφυρες ανθρώπινης επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Πρόκειται για το μοναδικό ιστορικό καφέ στην Ελλάδα, με αξιοσημείωτη ιστορική διαδρομή, καθώς στο χώρο του έχουν φιλοξενηθεί μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Σοφοκλής Βενιζέλος,  καλλιτέχνες και σημαντικοί άνθρωποι από τους χώρους των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ με μεγάλη επιτυχία έχουν διοργανωθεί και εξακολουθούν να πραγματοποιούνται διαγωνισμοί φωνητικών ταλέντων, μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, φεστιβάλ γαστρονομίας  και  εκδηλώσεις πολιτισμού.

Ο Βασίλης Σταθάκης ανέλαβε ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης και οικοδεσπότης του καφέ «Κήπος» το 1988.  Τον Οκτώβριο του 2012, ο  Βασίλης Σταθάκης, ενημερώνεται, ότι σύμφωνα με έρευνα, βάσει του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης όπως επίσης και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητήριου Χανίων, το καφέ «Κήπος» είναι το μοναδικό ιστορικό καφέ στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την έμπνευση της δημιουργίας του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης.

Μετά από ένα σημαντικό οδοιπορικό σε αρκετά από τα πιο γνωστά ιστορικά καφέ της Ευρώπης, η ίδρυση του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης – με τη νομική μορφή Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου- έγινε πραγματικότητα στις 8 Απριλίου 2014 στα Χανιά της Κρήτης.


Δημοτικός Κήπος Χανίων

[email protected]
www.kiposcafe.gr
To Café “New York” που ιδρύθηκε το 1894 στη Βουδαπέστη, έχει ζήσει πολλές εποχές, πολιτικά συστήματα και ιστορικά σημεία καμπής. Αλλά ξαναγεννιόταν πάντα, λαμπερό και γεμάτο από όσους λαχταρούσαν τις ανέσεις του: καλλιτέχνες, μέλη της αριστοκρατίας αλλά και κοινούς ανθρώπους. 

Στη αρχή του 20ού αιώνα το New York Café (New York Kávéház) ήταν το πιο όμορφο και αγαπητό καφέ στην Βουδαπέστη. Ήταν ένας χώρος πολύ δημοφιλής στους δημοσιογράφους και τους εκδότες. Ήταν γεγονός ότι η συντάξη σημαντικών εφημερίδων γινόταν στον επάνω όροφο στην γκαλερί. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο το καφέ έχασε την αίγλη του και έγινε κατάστημα αθλητικών ειδών. Αν και το καφέ ξανάνοιξε το 1954 με το όνομα Hungária, δεν ήταν παρά το 2006 που ανακαινίστηκε στο παλαιό του μεγαλείο.

Σήμερα το New York Palace, χτισμένο σε εκλεκτό ιταλικό αναγεννησιακό στυλ, ανοιχτό από τις 23 Οκτωβρίου 1894, στεγάζει το New York Palace Boscolo Hotel. Το καφέ και το εστιατόριο είναι μέρος του ξενοδοχείου, με το μενού να θυμίζει την πολυπολιτιστική κουζίνα της Αυστροουγγρικής Μοναρχίας.

New York Café
1073 Budapest, Erzsébet krt. 9-11.
Tηλ.: +36 1-8866-167
Fax: +30 28210 56260
www.newyorkcafe.hu

LES DEUX MAGOTS

Παρίσι


Το όνομα «Les Deux Magots» προέρχεται από δύο ξύλινα αγάλματα Κινέζων εμπορικών αντιπροσώπων (magots), τα οποία κοσμούν δύο κολόνες στο εσωτερικό του. Αυτά τα δύο αγάλματα είναι τα μόνα που απέμειναν από το παλιό κατάστημα που λειτουργούσε στον χώρο μέχρι το 1885. Ιδρύθηκε το 1812 στην Rue de Buci 23 και μεταφέρθηκε στην πλατεία St-Germain-des-Prés για να επεκταθεί το 1873.

Το 1885 το παλιό κατάστημα μετάτράπηκε σε καφέ-μπαρ και κράτησε το ίδιο όνομα. Οι Verlaine, Rimbaud και Mallarmé, για να ονομάσουμε μερικούς, ήταν θαμώνες του καφέ, και έτσι ο χώρος άρχισε να παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή του Παρισιού, πριν ακόμα πάρει την λογοτεχνική του ιδιότητα το 1933 με την δημιουργία του βραβείου Prix des Deux Magots.

Το καφέ φιλοξενούσε πολλούς διάσημους καλλιτέχνες όπως τους Elsa Triolet, Louis Aragon, André Gide, Jean Giraudoux, Picasso, Fernand Léger, Prévert, Hemingway και άλλους, όπως και τους σουρεαλιστές υπό την αιγίδα του André Breton και τους υπαρξιστές των Sartre και Beauvoir.

Σήμερα, δημοφιλές όσο ποτέ, ένα από τα παλαιότερα καφέ του Παρισιού, ελκύει προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, της μόδας και της πολιτικής από όλο τον κόσμο.


6 place Saint-Germain-des-Prés, 75006 Paris, France
Tel.: +33 1 45 48 55 25
www.lesdeuxmagots.fr
Ιστορικό σημείο της Ιταλίας από το 1850, το Ξενοδοχείο La Calcina & το Caffè “La Calcina επίσης, σας καλωσορίζουν σε ένα κομψό και θελκτικό περιβάλλον, που περιβάλλεται από μια ιδιαίτερη και μοναδική Βενετσιάνικη ατμόσφαιρα.
Βρίσκεται στην όμορφη ακτή της Zatterre, με μαγευτική θέα στο κανάλι Giudecca.

Το Ξενοδοχείο La Calcina βρίσκεται επίσης σε τοποθεσία που απέχει μόνο 10 λεπτά από την Πλατεία Αγίου Μάρκου και είναι επίσης πολύ κοντά στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Βενετίας, στη Συλλογή Peggy Guggenheim και στο Ίδρυμα Pinault.

Στην πανέμορφη πανοραμική βεράντα του Καφέ & Εστιατορίου με θέα στο κανάλι Giudecca, μπορείτε να γευτείτε όλες τις απολαύσεις της βενετσιάνικης και μεσογειακής κουζίνας, γαστρονομίας, καφέ και ζαχαροπλαστικής.

La Calcina
Dorsoduro, 780,
30123
Venezia, Italy

www.lacalcina.com
CAFE STEFANKA
Μπρατισλάβα

Συγγραφείς, ποιητές, επιχειρηματίες, δικηγόροι, γιατροί, όλοι ήταν θαμώνες του καφέ. Τακτικοί επισκέπτες που ήταν οικείοι του καφέ και του προσωπικού του. Το πρωί πιο πολύ σύχναζαν όσοι ξεκινούσαν την ημέρα τους με καφέ πριν τη δουλειά, αργότερα καθηγητές και υπάλληλοι από τη γειτονιά, αργότερα το απόγευμα κυρίως δικηγόροι που συζητούσαν για τις υποθέσεις τους μαζί με τον καφέ. Το βράδυ αριστοκράτες και αργότερα γιατροί από το κοντινό εβραϊκό νοσοκομείο. Και αργά το βράδυ…..

Το 1897, ο αρχιτέκτονας και κατασκευαστής Αλεξάντερ Φέιγκλερ ο μικρότερος, σχεδίασε ένα δίχωρο σπίτι εκλεκτικού τύπου στη γωνία του Παλισάντι 59 και πλατεία Χοντζόβο. Στην αριστερή πλευρά του κτιρίου Μεζέιο καφέ, βρισκόταν αρχικά. Η ιδιοκτήτης του σπιτιού ήταν η Ρόζα Φλεισμάνοβα, η οποία αργότερα νοίκιασε τμήμα του σπιτιού στη Μπέλα Χάκενμπέργκερ και έπειτα η οικογένεια Χάκενμπέργκερ διαχειριζόταν το καφέ από το 1904. Η οικογένεια ζήτησε από την μεγαλειοτάτη χήρα του διαδόχου του Αυστρο – Ουγγρικού θρόνου Πρίγκιπα Ρούντολφ, την πριγκίπισσα Στεφανία, εάν το καφέ μπορούσε να φέρει το όνομά της. Με τη συναίνεσή της, το καφέ άρχισε να φέρει το όνομα Στεφανία και αργότερα, μετά την εγκαθίδρυση της Τσεχοσλοβακίας, το όνομα άλλαξε σε Στεφάνκα. Αργότερα επίσης ο δρόμος (που αρχικά λεγόταν Στεφανίενγκέις) ονομάστηκε όπως και διάσημη πριγκίπισσα. Ο δρόμος ήταν πολύ γνωστός λόγω της μεγάλης αλληγορικής αψίδας που είχε χτιστεί κατά τη διάρκεια των αυτοκρατορικών επισκέψεων. Άλλο ένα καφέ στην Μπρατισλάβα πήρε το όνομά του από την μοναχοκόρη της πριγκίπισσας Στεφανίας Αλζμπέτα. Ανάμεσα στους πολέμους, οι καλύτεροι τσιγγάνοι καλλιτέχνες τραγουδούσαν στο καφέ. Ήδη ανοιχτό από τις 6 το πρωί, (το Στεφάνκα ήταν διάσημο για το πρωινό του) και το κλείσιμο γινόταν συχνά το πρωί. Το 1935, ο κύριος Βόιτεκ Χάκενμπέργκερ, ο τελευταίος της δυναστείας, ανακατασκεύασε και ανακαίνισε το εσωτερικό του καφέ. Μόνο φρεσκοψημένος καφές, γρήγορα πιάτα, επιδόρπια, σαμπάνια και αληθινή γαλλική σαμπάνια σέρβιραν. Το καφέ είχε δικό του τηλέφωνο, ραδιόφωνο, τσιγάρα και δύο τραπέζια για μπιλιάρδο στην πίσω πλευρά του καφέ.

Ακόμα και στις δεκαετίες του 30’ και του 40’, το καφέ Στεφάνκα ήταν ένα από τα καφέ με το μεγαλύτερο κύρος στην Μπρατισλάβα τον τελευταίο αιώνα. Ήταν ένα διάσημο μέρος για συναντήσεις της υψηλής διανόησης της Μπρατισλάβα, συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφοι, μποέμ, καλλιτέχνες καθώς επίσης και πλέι μπόι. Σήμερα το καφέ Στεφάνκα επιστρέφει όχι μόνο στο αρχικό του όνομα αλλά και στο αρχικό του βασιλικό πνεύμα. Η ανακατασκευή των περιοχών, όχι μόνο έφερε επιστροφή στο αρχικό εσωτερικό με στοιχεία Αρτ Νουβό , αλλά επίσης νέα ποιότητα στις υπηρεσίες και στο απαιτούμενο επίπεδο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα σας κάνουμε να νιώσετε καλά και θα εκφράσετε την ικανοποίησή σας με το να έρθετε ξανά στο καφέ.

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΣΤΕΦΑΝΚΑ

Στεφανία Κλοτίλντ Λουίζ Ερμινί Μαρί Σαρλότ (1864 – 1945)

Η Πριγκίπισσα Στεφανία, κόρη του Βέλγου βασιλιά Λεοπόλδου του Β , της οικογένειας των Σάσεν – Κόμπουργκ και Γκόθα, ήταν πολύ δημοφιλής. Η μητέρα της, βασίλισσα Μαρία Ενριέτα Άννα, ήταν η κόρη του Ούγγρου Παλατίν Τζόζεφ από την πλευρά των συγγενικών γραμμών της οικογένειας Χάμπσμπουργκ – Λοθρινγκεν. Η Στεφανία ήταν επίσης η μεγάλη εγγονή του Αυτοκράτορα Λεοπόλδου του Β, του γιου της Μαρίας Τερεζί.

Το 1881 η Στεφανία παντρεύτηκε τον Αυστριακό Πρίγκιπα Ρούντολφ, τον μοναχογιό του Αυτοκράτορα Σαν Ζοζέφ Α, και η γυναίκα του η Αλζμπέτα ήταν Βαυαρή πριγκίπισσα. Ο Αυτοκράτορας Σαν Ζοζέφ, επισκέφθηκε την Μπρατισλάβα την περίοδο 1849 – 1908 περίπου εννέα φορές. Η Στεφανία και ο Ρούντολφ είχαν μόνο μία κόρη, την Αλζμπέτα Μαρία. Όταν ο σύζυγος της Στεφανίας βρήκε τραγικό θάνατο το 1889, η πριγκίπισσα ως χήρα έχασε τη θέση της στο αυτοκρατορικό στερέωμα. Δυστυχώς δεν εισέπραξε υποστήριξη από τον πατέρα της, το Βέλγο Βασιλιά Λεοπόλδο τον Β. Αργότερα παντρεύτηκε τον Ούγγρο πρίγκιπα Ελμέρ της οικογένειας Λονάιοβ και έζησαν μαζί μέχρι το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στο παλάτι της Ρουσόσφ κοντά στη Μπρατισλάβα. Ετάφη μαζί με το σύζυγό της στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης στο Μοναστήρι του Βενεδικτίνου στο Ουγγρικό Πανοχάλμ.

Palisády 59,
811 06 Bratislava-Staré Mesto,
Slovakia
www.cafestefanka.sk
Σεβασμός στην παράδοση και άνοιγμα στην καινοτομία. Έτσι περιγράφεται καλύτερα το Café Central. 

Η εταιρία Centrál Kávéház Kft (Ltd.) ιδρύθηκε το 1999 από τον dr. Imre Somody, για να φιλοξενήσει το Central Cafe στο ιστορικό κτίριο στην γωνία των οδών Károlyi Mihály και Irányi.

Η αποστολη του Central είναι η αναβίωση της κουζίνας του καφέ επάνω στις ρίζες της Ουγγρικής γαστρονομίας, συναντώντας τον 21ο αιώνα, ανανεώνοντας έτσι την γαστρονομική κουλτούρα της Βουδαπέστης, κρατώντας όμως τον χαρακτήρα του μοναδικού «Grand Café» στην πρωτεύουσα.

Centrál Café
1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 9.
+36 1 266 2110
+36 30 382 33 57
www.centralkavehaz.hu

Το Café de l΄ Opera στη Βαρκελώνη βρίσκεται στην πιο δημοφιλή λεωφόρο της πόλης, «La Rambla». Η Rambla ήταν παλιότερα κοίτη ποταμού, η οποία γεμίστηκε με χώμα και έγινε δρόμος τον 14 αι. με την επέκταση της πόλης. Ήταν το κέντρο της καινούργια πόλης και τον 17 αι. η αριστοκρατία άρχισε να κατασκευάζει παλάτια. Μέχρι το τέλος του 18ου αι. η Rambla είχε γίνει μια πολύ κλασάτη λεωφόρος με τράπεζες, ανθοπωλεία και φώτα δρόμου.

Ο χώρος ξεκίνησε σαν ταβέρνα τον 18ο αι. και υπήρξε σταθμός αμαξών που εκτελούσαν δρομολόγια σε άλλες πόλεις όπως η Σαραγόσα και η Μαδρίτη. Με την έλευση του σιδηρόδρομου η ταβέρνα εξαφανίστηκε.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα μετατράπηκε σε Chocolateria και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρεί τους Βιεννέζικους καθρέφτες από το διάκοσμο των μέσων του 19ου αιώνα, καθώς και βιεννέζικα έπιπλα.

Μερικά χρόνια αργότερα μετατράπηκε σε καφέ-εστιατόριο γνωστό ώς “la Mallorquina”, επειδή ο μάγειρας ήταν από την Μαγιόρκα. Έγινε έτσι ένα από τα πιο εκλεπτισμένα ρεστοράν στην πόλη και μέρος συνάντησης της αριστοκρατίας και των ανώτερων τάξεων.

Αποκτήθηκε από τους τωρινούς ιδιοκτήτες του το 1928, οι οποίοι αναμόρφωσαν το ντεκόρ σε μοντέρνο / νεοκλασικό στυλ και του έδωσαν το όνομα  “Cafè de l’Òpera”. Από το 1929, δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα, ούτε καν κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου, χωρίς να ανοίξει το Café de l΄Opera, το οποίο θεωρείται ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βαρκελώνης.

La Rambla, 74 08002
BARCELONA
Tel: (+34) 933.177.585
http://www.cafeoperabcn.com

To Gran Caffè & Ristorante Quadri στη Βενετία είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που έχει διατηρήσει τη διαχρονική γοητεία του διά μέσου των αιώνων. Μέσα στο χώρο της ιστορικής τραπεζαρίας και των καθιστικών του με θέα στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, μπορεί κανείς να αισθανθεί την ατμόσφαιρα των πρώτων Café της Βενετίας τα οποία άλλαξαν τα ευρωπαϊκά κοινωνικά έθιμα και τις συνήθειες κατά τη διάρκεια της «δύσης» της Βενετσιάνικης Δημοκρατίας και του ξεκινήματος της μοντέρνας εποχής.

Η ιστορία της ίδρυσης του Gran Caffè Quadri  χρονολογείται από τις 28 Μαΐου 1775 όταν ο Giorgio  Quadri, ένας λεβαντίνος από την Κέρκυρα, έφτασε στη Βενετία αναζητώντας την τύχη του. Στην κοσμοπολίτικη τότε Βενετία, ήταν της μόδας να πίνει κάποιος καφέ και υπήρχαν ήδη διακόσια οκτώ (208) καφέ που λειτουργούσαν στην πόλη, τριάντα τέσσερα (34) εκ των οποίων βρισκόντουσαν στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Βασισμένος στην προτροπή της εμπνευσμένης του συζύγου Naxina, ο Giorgio Quadri επένδυσε την  οικογενειακή  τους περιουσία σε ένα δημοφιλές βενετσιάνικo Μπαρ Κρασιού, γνωστό ως Il Remedio (Η θεραπεία) διότι σέρβιρε κρασί Malvasia, το οποίο πίστευαν ότι αναζωογονούσε  το σώμα αλλά και το πνεύμα.

Η οικογένεια Quadri μετέτρεψε το μπαρ σε καφέ «συστήνοντας» τον  τούρκικο καφέ στην πόλη της Βενετίας. Το Quadri σημείωσε άμεση επιτυχία, χάρη στην καινοτομία του τρόπου με τον οποίο παρασκευάζονταν ο καφές, όπως επίσης και λόγω της  πολύ-πολιτισμικότητας του πελατολογίου του, το οποίο περιλάμβανε τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.

Το 1830 το Caffè Quadri εξαγοράζεται από τα αδέλφια Vaerini, οι όποιοι ανακαίνισαν το καφέ και προσέθεσαν ένα εστιατόριο στον επάνω όροφο, το μοναδικό που υπάρχει ακόμα στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Αιώνες αργότερα, η οικογένεια Aljamo αναλαμβάνει την επιχείρηση με ένα σκοπό παρόμοιο με αυτόν των αδελφών Vaerini: να «αποκατασταθεί» η γοητεία σε αυτό το ιστορικό σημείο αναφοράς της πόλης, βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα της γευσιγνωστικής εμπειρίας.

Οι χώροι στο ισόγειο ήταν όμορφα διακοσμημένοι με μαρμάρινα έργα σε αποχρώσεις ανοιχτού πράσινου και κίτρινου, προσφέροντας το τέλειο φόντο για τα έργα του Giuseppe Ponga με θέματα από τα τοπία της Βενετίας αλλά και τους φωτεινούς πίνακες του Pietro Longhi με θέματα από  την καθημερινή ζωή στην πόλη της Βενετίας, τα οποία θυμίζουν έργα του Tiepolo.

Στο πέρασμα των αιώνων, ο κόσμος αλλάζει, όχι όμως και η Βενετία. Το Gran Caffè Quadri όπως και το εστιατόριο Quadri έχουν παραμείνει κομψοί και ταυτόχρονα φιλόξενοι χώροι που προσφέρονται για χαλάρωση με μία  κούπα καφέ, ένα ποτήρι κρασί ή ένα χαλαρό γεύμα.

Η λίστα των διάσημων επισκεπτών του  συμπεριλαμβάνει τον Stendhal ο οποίος είχε επισκεφτεί το καφέ την ώρα που στην Βενετία έδινε μια συναυλία ο τενόρος Gianbattista Velluti,  o Alexandre Dumas που βρίσκονταν στην πόλη για την παράσταση «Η Κυρία με τις Καμέλιες», διασκευασμένο από τον Giuseppe Verdi και Marcel Proust ο οποίος ηχογραφήθηκε από τον Gino Damerini ενώ προσπαθούσε να ανακουφίσει τον εαυτό του από τον πόνο του χρόνιου άσθματος, στον απογευματινό ήλιο του Caffè Quadri.

Το Caffè Quadri ήταν επίσης ένας χώρος συνάντησης για τον Pio Semeghini,  τον Arturo Martini και τον Gino Rossi, καλλιτέχνες που ιδρύσαν την ομάδα αντιφασιστών από τον Pesaro.

Πιο πρόσφατες παρουσίες διασήμων συμπεριλαμβάνουν προσωπικότητες του κινηματογράφου όπως ο Robert de Niro, ο Woody Allen, η Angelina Jolie και ο Brad Pitt αλλά και πολιτικούς που έχουν επισκεφτεί τον χώρο παλαιότερα, όπως ο Mikhail Gorbachev και o Francois Mitterrand.


Piazza San Marco 121
30124 Venezia (VE)
tel. +39 041 5222105
fax +39 041 5208041

www.alajmo.it
500 χρόνια Ιστορίας

Σχεδόν 100 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας.

Φανταστείτε πόσο μαγευτικά θα ήταν στην καθημερινότητά σας, να βρισκόσαστε σε ένα τραπέζι καφετέριας για καφέ και ταυτόχρονα αυτό να ήταν μέσα σε μια εκκλησία; Αυτό συμβαίνει στο café Santa Cruz στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας . Η εκκλησία είναι αυτή του S. João de Santa Cruz.

Όταν είστε μέσα, μπορείτε να δείτε όλη την ανέγερση του κτηρίου, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Diogo de Castilho και χρονολογείται από το 1530. Προοριζόταν για την πλήρη χρήση από τους Cruzios Canons Regular. Με την εκδίωξη των θρησκευτικών ταγμάτων όμως, το 1834, η εκκλησία του S. João είχε καταστραφεί και, έκτοτε, στεγάστηκε, ένα αστυνομικό τμήμα, μετέπειτα ένα ταχυδρομείο ακόμη και ένα γραφείο κηδειών.

Βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Κοΐμπρα την επονομαζόμενη «Σάντα Κρουζ». Είναι το διάσημο Café που έχει επωφεληθεί από το πάθος που έχει διατηρηθεί μεταξύ των γενεών της οικογένειας που έχουν ασχοληθεί. Ίσως σε αυτό να οφείλεται , και το γεγονός της αρμονικής σύνδεσης της παράδοσης με τις σύγχρονες πτυχές της καθημερινότητας, όπως βραδιές ποίησης, εκθέσεις, το πρωί συζητήσεις σχετικά με την πολιτική ή το Σαββατοκύριακο, αθλητικές βραδιές. Είναι το παράδειγμα ενός χώρου που έχει αντισταθεί στο χρόνο και έχει διατηρηθεί στη διάρκειά του.

Υπενθυμίζει η ύπαρξη του, τις ρίζες της Κοΐμπρα, όπως ο Fado με τις ιστορικές αναφορές για την Μονή Santa Cruz. Ήταν το 1920 που ο Adriano Ferreira da Cunha, ο Adriano Viegas da Cunha Lucas και ο Mário Pais κάνουν σκέψεις για τον χώρο λέγοντας ότι δεν είναι ένα απλό Caféé Restaurant, και ότι θα μπορούσε ακόμη και να είναι ένα εθνικό σημείο αναφοράς.

Οραματιστές!  Έτσι ακριβώς το Café Restaurant Santa Cruz άνοιξε τις πόρτες του στις 8 Μαΐου 1923 και από εκείνη την ημέρα λειτουργεί αδιάληπτα και δεν έχει εγκαταλείψει τον σχεδόν ιερό χαρακτήρα που ενσωματώνεται στην απλή πράξη της απόλαυσης ενός καφέ, ξεδιπλώνοντας την Ιστορία, τα πραξικοπήματα , τους συμβολισμούς. Κάθε μέρα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πίνοντας τον καφέ του, διαβάζοντας μια εφημερίδα , εξετάζοντας τα υπέροχα παράθυρα βιτρό, θαυμάζοντας τον χώρο. Πολλοί είναι οι επισκέπτες που έρχονται αποκλειστικά με αυτό τον σκοπό. Τα βιτρό στα παράθυρα, προέκυψαν μετά από μια αλλαγή στο σχεδιασμό της πρόσοψης από τον αρχιτέκτονα Jaime Ινάσιο dos Santos. Σίγουρα δεν θα ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας, δίχως να έχετε απολαύσει την «Crúzios», μια γλυκιά σπεσιαλιτέ με βάση μια πολύ παλιά συνταγή: Κρέμα από αυγό και τεμαχισμένα αμύγδαλα πασπαλισμένα με ζάχαρη. Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο … το «Crúzio» προσφέρεται σε ένα κουτί με μια εικόνα εμπνευσμένη από ένα από τα βιτρό παράθυρα!

Στις 4 Ιουλίου του 2013, το Café Σάντα Κρουζ τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης της Κοΐμπα. Με περίπου 500 χρόνια ιστορίας και περίπου 100 ετών συνεχούς δραστηριότητας αυτό είναι, αναμφίβολα, μια από τις καφετέριες με την ιστορία που η ιστορία δεν έχει ξεχάσει.


 Praca 8 de Maio

3000-100 Coimbra

Tel: +351 239 833 617

www.cafesantacruz.com

[email protected]


με πληροφορίες από www.ehica.euΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ουαί εσείς μαζεύετε νομίσματα αξίας και όχι της τιμής.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η τραγουδίστρια της όπερας είχε τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής το 2010 για το σύνολο της καριέρας της.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκινάει συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τους ενδιαφερόμενους Δήμους
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπήρξε δημιουργός με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και έμπνευση από τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η εκπαιδευτική ΚΟΙΝΣΕΠ Athens School σας προσκαλεί στη διαδικτυακή εκδήλωση- συζήτηση με θέμα: «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ»
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x