A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κρίσιμη ομιλία Πουτζδεμόν: "Θέλω την Καταλονία μια ανεξάρτητη χώρα" - αναστολή ανακήρυξης της ανεξαρτησίας

Κρίσιμη ομιλία Πουτζδεμόν: "Θέλω την Καταλονία μια ανεξάρτητη χώρα" - αναστολή ανακήρυξης της ανεξαρτησίαςTην αναστολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο, πρότεινε ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να αποδεχτεί τη διαμεσολάβηση, εν μέσω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων: "Το θέμα της Καταλονίας δεν είναι πλέον εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα", είπε.

"Δεν σχεδιάζω καμία απειλή, καμία προσβολή. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Είναι ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση," διεμήνυσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν ξεκινώντας την ομιλία του στο Καταλανικό Κοινοβούλιο.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

Καταδίκασε τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας: "Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ώστε να μην ψηφίσει, απομάκρυναν κάλπες και ψηφοδέλτια από τα εκλογικά τμήματα", ανέφερε.

Κατά την διάρκεια της ομιλία του ο Καταλανός πρόεδρος έκανε αναφορά στις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι η αστυνομία και οι πράξεις της είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. 

Ο Πουτζδεμόντ ανέφερε ότι «στόχος δεν ήταν να μην υπάρχουν ψήφοι. Αλλά ο φόβος. Στόχος ήταν να μείνουν οι άνθρωποι σπίτι. Δεν πέτυχαν τον στόχο όμως γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι αψήφησαν τον φόβο και ψήφισαν. Ξέρουμε ότι 770.000 άνθρωποι θα ψήφιζαν και δεν μπόρεσαν».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν σχεδιάζει καμία απειλή επισημαίνοντας ότι "είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινότητας και πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός είναι η δημοκρατία και η ειρήνη. Αυτό απαιτεί διάλογο".

Μιλώντας επί 20 λεπτά στην Καταλανική διάλεκτο, συνέχισε στα ισπανικά, απευθυνόμενος στους Ισπανούς: "Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι και θέλουμε να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και διάλογο. Δεν έχουμε τίποτε ενάντια στην Ισπανία. Θέλουμε καλύτερη κατανόηση με την Ισπανία".

"Ο λαός ψήφισε "ναι" για την ανεξαρτησία και εγώ επιθυμώ να ακολουθήσω τη βούλησή του, δήλωσε στην συνεχεία. Ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω τη βούληση του λαού".

Η ομιλία του Πουτζδεμόν βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από μια ώρα καθυστέρηση, βάζοντας φωτιά στα σενάρια που θέλουν τον ηγέτη της Καταλονίας να δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να πάρει πίσω την απόφαση του.

Μάλιστα το Euronews ανέφερε πως ο Καταλανός πρόεδρος είχε μια συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που όμως διαψεύστηκε από την εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν.

Στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση ενδέχεται να οφείλεται είτε σε διεθνή διαμεσολάβηση της τελευταίας στιγμής, είτε σε ενδοκυβερνητικούς τριγμούς για το κείμενο που θα εκφωνούσε ο Πουτζντεμόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που μεταδίδονταν νωρίτερα, η Μαδρίτη φερόταν να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της σύλληψης του Πουτζντεμόν σε περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ ισχυρές δυνάμεις της ισπανικής κυβέρνησης έχουν μεταβεί στην περιοχή για παν ενδεχόμενο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ο οδηγός δέχθηκε επίθεση από επιβάτες, οι οποίοι αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες, σύμφωνα με την οικογένειά του.
ΚΟΣΜΟΣ
Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, μετέδωσε το CNN Turk.
ΚΟΣΜΟΣ
"Μαμά σ' αγαπώ. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός", ακούγεται να λέει ο Φλόιντ στη διάρκεια των εννέα λεπτών που ο αστυνομικός τον πιέζει στον λαιμό
ΚΟΣΜΟΣ
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν την συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση μπροστά από την βουλή της Σερβίας.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε θετικός στη νόσο Covid-19.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο σύντροφός μας Oscar Olivera, παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για το νερό έχει κορωνοϊό.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x