A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής": Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πετρούπολη

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, στην πλατεία ΗΡΩ της Πετρούπολης, με αίτημα το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας υλοποίησης του σχεδίου για νέες υποδομές στο λατομείο Μουσαμά, αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική. 

Το κάλεσμα στη συγκέντρωση υπέγραφε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και πολλοί φορείς της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.Ακολούθησε συναυλία με τα νεανικά σχήματα GARAZ BAND,ΙNTELIGA και BOSSA NOTE.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από: τοναντιδήμαρχο Ιλίου κ. Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, που μετέφερε χαιρετισμότου Δημάρχου Ιλίου κ. Γ. Ζενέτου, ενώ εκπροσώπησε και το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ», τον κ. Σ. Βλάχο, πρώην δήμαρχο Πετρούπολης, τον κ. Θ. Λάππα, επικεφαλής της παράταξης «ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΜΑΖΙ», τον κ. Π. Κουτσιανά, δημ. σύμβουλο Ιλίου και επικεφαλής της παράταξης «Ασυμβίβαστο Ίλιον», τον κ. Χ. Κουρνιώτη, αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής και τον κ. Κ. Κυρμούτσο, πρόεδροτουσυλλλόγουΚρητών Πετρούπολης.Όλοι οι ομιλητές κατήγγειλαν το διαρκές έγκλημα που γίνεται στην περιοχή μας, απαιτώντας να κλείσει ο ΧΥΤΑ, να μημεταφερθεί η λειτουργία του στα λατομεία της περιοχής και να μην επιβαρυνθεί άλλο η περιοχή της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.

Την κεντρική ομιλία, εκ μέρους του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ,έκανε ο Νίκος Σακούτης, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, επικεφαλής τηςπαράταξης «Ρ.Α.Κ. Πετρούπολης» και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του:

«Η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική αποτέλεσαν και αποτελούν για δεκαετίες την πίσω αυλή όλης της Αττικής. Το 2014 η Επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουχαρακτήρισε τον ΧΥΤΑ Φυλής ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους», «μνημείο αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου» τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές, και ζήτησε άμεσα από της Ελληνικές Αρχές να πραγματοποιήσουν άμεσα τοξικολογική και επιδημιολογική μελέτη από ανεξάρτητους φορείς. Τίποτα δεν έκαναν.

Η Πετρούπολη απέχει 2 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή απ' το ΧΥΤΑ με την μπόχα από τα σκουπίδια να φτάνει πολλές, κυρίως καλοκαιρινές, μέρες σε όλες τις γειτονιές της Πετρούπολης, αλλά και του Ιλίου και του Περιστερίου. Αλλά και τα αιωρούμενα σωματίδια καθημερινά ή τα αποκαΐδια από τη φωτιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου γεμίζουν τα πνευμόνια των παιδιών μας. Άρα, το τοξικό νέφος και η μόλυνση των υπογείων υδάτων δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα για την υγεία και το περιβάλλον».

«Το Εθνικό σχέδιο Διαχείρισης που ψηφίστηκε το 2015 έχει γίνει κουρελόχαρτο. Προέβλεπε το 50% των απορριμμάτων, μέχρι το 2020, να ανακτώνται και να προδιαλέγονταιστην πηγή τα χρήσιμα υλικά.Όμως χωρίς ενίσχυση και προώθηση, από την κυβέρνηση, δημοτικών και διαδημοτικών υποδομών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών υλικών δεν θα γίνει τίποτα. Μοιραία θα οδηγηθούμε σε καύση και σε προγράμματα ΣΔΙΤ.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι 4η σε κερδοφορία δραστηριότητα στον κόσμο. Η πανάκριβη τεχνολογία της καύσης θα εκτοξεύσει το κόστος διαχείρισης για δήμους και δημότες, αλλά θα αυξήσει  σημαντικά τα έσοδα των εταιριών που θα αναλάβουν τη δουλειά. Είναι πολλά τα λεφτά… ! Άλλωστε και η κυβέρνηση δια στόματος του Αναπληρωτή  Υπουργού  Περιβάλλοντος πλειοδοτεί σε τέτοια προγράμματα καύσης και ΣΔΙΤ, που ήδη υλοποιούνται σε άλλες περιοχές της χώρας».

«Αντί για την υλοποίηση ανάκτησης και ανακύκλωσης έχουμε επέκταση στα τελευταία δύο κύτταρα του ΧΥΤΑ Φυλής και, ταυτόχρονα, αναζωπύρωση της συζήτησης για τη χρησιμοποίηση 3 λατομείων (Μουσαμά, 800 μέτρα απ' την Πετρούπολη και δίπλα στον οικισμό της Ζωφριάςστα Άνω Λιόσια, ΤΙΤΑΝ και Μελετάνι), όλα στα Δυτικά. Είναι λοιπόν μεγάλες οι ευθύνες και της κυβέρνησης και της περιφέρειας».

«Μπορούμε να  μείνουμε με σταυρωμένα χέρια; Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να ενημερωθούν και να ξεσηκωθούμε. Για να σώσουμε την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας, το περιβάλλον, τις περιουσίες μας.

Διεκδικούμε:

Δημόσια αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με χρηματοδότηση για στήριξη των υποδομών των δήμων και πρόσληψη προσωπικού για να υλοποιηθούν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Δίκαιη και ισόρροπη κατανομή, σε όλες τις περιοχές της Αττικής, των βαρών της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας.

Να εξαιρεθεί η Δυτική Αττική από τους υποψήφιους χώρους εγκατάστασης νέων υποδομών διαχείρισης και ταφής αστικών απορριμμάτων ή επικίνδυνων αποβλήτων και στο πλαίσιο αυτό να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για νέες υποδομές στα λατομεία Μουσαμά, Μελετάνι και ΤΙΤΑΝ.

Να ξεκινήσει η διαδικασία κλεισίματος του ΧΥΤΑ και της εγκατάστασης της Φυλής και να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ή εκπροσωπήθηκαν, επίσης:

Η Ομοσπονδία Τριτέκνων, με τους κ. Μ. Δροσάκη, πρόεδρο του συλλόγου Περιστερίου και Δυτ. Αθήνας και κ. Δ. Χριστοθανόπουλο, αντιπρόεδρο της ΟΠΟΤΤΕ.

Η Ένωση Γονέων Πετρούπολης, με την πρόεδρο Ρ. Αλατζάκη και τον κ. Δ. Κοντό μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Αττικής.

Η δημοτική παράταξη «Ενεργή Συμπολιτεία Ελευσίνας», με την κ. Μ. Λάσκου και τον κ. Μελέτη Καββαδία.

Ο Σύλλογος«Προφήτης Ηλίας».

Οι Εθελοντές δήμου Ιλίου, με τον πρόεδρο κ. Γεωργακόπουλο.

Οπεριφερειακός σύμβουλος Αττικής κ. Κ. Καράμπελας

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιλίου: κ. Πατσούρης (αντιδήμαρχος), κ. Λιόσης (αντιδήμαρχος), κ. Κοκονάκης, κ. Γκόνης, κ. Βέργος, κ. Κανελλόπουλος καθώς 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Περιστερίου: κ. Μπουκουβίνας Στέλιος, κ. Ζούτσος Νίκος (μέλος του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Δ. Αθήνας), κ. Παπαδόπουλος Στέφανος (Γραμματέας της Ένωσης Γονέων Περιστερίου).

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Πετρούπολης: κ. Ζαχαράκης Κώστας, κ. Κυριάκος Χρήστος

Η δημοτική σύμβουλος Χαϊδαρίου: κ. Σκαμπά Αθηνά

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, με τον επικεφαλής της κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον κ. ΔημήτρηΣτρατούλη.Η εκδήλωση έκλεισε, μετα εξαιρετικά νεανικά μουσικά σχήματα που προαναφέρθηκαν και με την παρουσία αρκετών νέων της Πετρούπολης, που έδωσαν το στίγμα της συνέχισης του αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Ο ίδιος υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση τις ιδεολογικές του επιλογές στο χώρο της Αριστεράς και ταυτόχρονα την ενημέρωση.
ΕΛΛΑΔΑ
Οργή προκάλεσε στα social media η κίνηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, να κάνει μικροπολιτική ανάλυση στο twitter.
ΕΛΛΑΔΑ
Η οικογένεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα σε δύο οργανισμούς.
ΕΛΛΑΔΑ
Ο ιατροδικαστής σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως ο θάνατος, που ήταν ακαριαίος
ΕΛΛΑΔΑ
Απεβίωσε σήμερα στις 12:04 στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
ΕΛΛΑΔΑ
Σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών, από τις 10 το πρωί της Τετάρτης, θα εκτεθεί η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x