A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

«Ο Δυτικός και οι Λαϊκοί Πολιτισμοί» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Η Οργάνωση Γη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κόκκαλη, διοργανώνουν συνέδριο με θέμα: «Ο Δυτικός και οι Λαϊκοί Πολιτισμοί. Οι ρίζες και τα φτερά του λαϊκού πολιτισμού και το αστικό περιβάλλον», την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 στις 14:00 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, 14.00 – 21.30

Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο, Μετρό Κεραμεικός ΑΘΗΝΑ

Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ

(Όψεις της σχέσης τους, ο Λ.Π ως πεδίο ανθρώπινης συνύπαρξης,
ο λόγος, οι Τέχνες, πρωτοπόρα συναφή εγχειρήματα, από τη σκοπιά της Βιοπολιτικής,προεκτάσεις και διαθεματικές συνάψεις)

Διοργανωτής: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ με την υποστήριξη από το ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΚΚΑΛΗ.
Το συνέδριο στις 18 Οκτ. 2017 πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Αστική Καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των "Urban Thinkers Campus" και του "The City we need", "The Athens we need"

Του Θάνου Μιχαλά,

Ανθρωπολόγου του Πολιτισμού & Σκηνοθέτη

Επιχειρούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να κρατήσουμε ζωντανό τον διάλογο και την έρευνα γύρω από το θέμα του Συνεδρίου (του 5ου κατά σειρά), έχοντας επίγνωση των αιτιών και των επιπτώσεων που έχει - και για τη χώρα μας - η συντριπτική έκπτωση και μετάλλαξη του Δυτικού Πολιτισμού.

Αντλούμε πολύτιμα στοιχεία, γνώση, εμπειρίες και ερωτήματα από τον ελληνικό και παγκόσμιο Λαϊκό Πολιτισμό, τις πηγές και τις προεκτάσεις του, διερευνώντας την ίδια στιγμή και τις πολυπρισματικές σχέσεις του με τον κυρίαρχο Δυτικό.

Δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα τώρα, όμως θα επιχειρήσουμε να συμβάλουμε ενεργά ώστε να δημιουργηθούν βάσεις συζήτησης, με στόχο την τίμια και υπεύθυνη προσέγγιση του προβλήματος μέσα από πολλές σκοπιές.

Συνέδρια σαν το συγκεκριμένο έχουν το χαρακτήρα της πειραματικότητας και της καινοτομίας, δεν είναι προκατασκευασμένα με δεδομένα εν πολλοίς πορίσματα και αποτελέσματα, όπου η εξέταση των προβλημάτων έχει τελειώσει πριν τη διεξαγωγή τους . Το στοιχείο του ρίσκου συνοδεύει όμως σχεδόν πάντα το αντίστοιχο στοιχείο της αυθεντικότητας.

Και ας δούμε πριν από όλα τι είδους πολιτισμό έχουμε σήμερα στον τόπο μας και μέσα σε ποιο πεδίο ανθρώπινων σχέσεων εκδιπλώνεται, καθορίζοντας τις ποιότητες.

«Ο βαθμός ποιότητας ενός πολιτισμού καθορίζεται αποφασιστικά από το μέγεθος της ελευθερίας της σκέψης, της φαντασίας, και των πράξεων των ανθρώπων που τον παράγουν, καθορίζεται από την ουσιαστική ύπαρξη συλλογικότητας στο μέγιστο δυνατό και από τη δύναμη της βιωμένης πίστης των ατόμων και του κοινωνικού συνόλου, σε βαθειά προαιώνιες και σταθερές αξίες ζωής» .(Αλέξης Καπόπουλος)

Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε σκόπιμα, όχι για να ξεφύγουμε από τον προβληματισμό για το δυσμενές κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ή για να παραλείψουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και μας επηρεάζουν αρνητικά και ανασταλτικά. Αντιθέτως, θέλουμε να εμβαθύνουμε στην καρδιά και την υπόσταση του προβλήματος: δηλαδή από την σκοπιά της αντιμετώπισης, αυτού του νέου προτεινόμενου και επιβαλλόμενου τρόπου ζωής και επιβίωσης μας, που επισήμως κατονομάστηκε και προσδιορίστηκε ως κρίση, και η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά αφορά στο σύνολο της λειτουργίας του δυτικού πολιτισμού, όντας ένα ζήτημα ηθικό και πολιτισμικό, που σοβεί χρόνια τώρα στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τουλάχιστον τον δυτικό κόσμο.

Η πυρηνική, συνεκτική βάση του κάθε πολιτισμού και η ουσία του είναι ο λαϊκός πολιτισμός. Αυτός αποτελεί και συμπυκνώνει το διακριτό «είναι» του. Καθ ́ αυτό ανθρώπινος και γι αυτό προαιώνιος, με απροσμέτρητη ποιοτική αξία, αυτός ο πολιτισμός ως μήτρα ζωής, στέκει στον αντίποδα όλων των αντίστοιχων της δύναμης και του πολέμου που κατισχύουν. Ο λαϊκός πολιτισμός δεν είναι στην ουσία του κτητικός, και γι ́ αυτό δεν συναινεί στους πολύμορφους θανάτους της γης, των ανθρωπίνων σχέσεων, των κοινωνικών και των πνευματικών αγαθών, που μέχρι τώρα διατηρήθηκαν και διασώθηκαν εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια.

Αλέξης Καπόπουλος

Επιστημονικός Υπεύθυνος Συνεδρίου Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π Καθηγητής/Ερευνητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας E.H.E.S.S

Θάνος Μιχαλάς

Γραμματέας της Επιτροής Συνεδρίου Ανθρωπολόγος του Πολιτισμού, Σκηνοθέτης


Πρόγραμμα

14:00 – 14:30 - ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ/ΕΓΓΡΑΦΕΣ 14:30 – 15:00

ΑΕΡΙΟΦΥΛΑΚΙΟ 1 – ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 18 Οκτωβρίου, 2017

Χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκο Βούτση.

Χαιρετισμός από τον Αλέξη Καπόπουλο, Επιστημονικό Υπεύθυνο Συνεδρίου

Χαιρετισμός από τον Πέτρο Κόκκαλη, Αντιπρόεδρο Ιδρύματος Κόκκαλη – φορέα υποστήριξης του συνεδρίου. Εισήγηση: «Περιβάλλον & Λαϊκή Παράδοση την Εποχή της Αστυφιλίας».

Χαιρετισμός από τον Κωνσταντίνο Μαχαίρα, Γενικό Δ/ντή Οργάνωσης ΓΗ –οργανωτή συνεδρίου. Εισήγηση «Η Αθήνα που θέλουμε».


15:10 - 16:40 - Α ́ ΕΝΟΤΗΤΑ - Πρόεδρος Θάνος Μιχαλάς

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ, Πρόεδρο της Ελληνικής

Λαογραφικής Εταιρείας κ. Μιχάλη Μερακλή.
Προβολή ταινίας του Δημήτρη Βερνίκου, : «Τα Ανώγεια 1979»

«Από τη συνάντηση - δημόσιο διάλογο: για τη σημασία μιας λαϊκής παράδοσης στον καιρό μας, (1979, Μάνος Χατζηδάκης – Τρίτο Πρόγραμμα, Ανώγεια Κρήτης), στην παράδοση άνευ όρων του 2017» Γιώργος Μητρόπουλος, Ραδιοφωνικός παραγωγός.

«Η Ιστορία ως φάρσα (τραγική)» Μιχάλης Μερακλής.

«Πολιτισμός και Τοπικότητα» Καίτη Καμηλάκη, τ. Δ/ντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Συγγραφέας.

«Είναι αυτός λαϊκός πολιτισμός;» Γιάννης Σκαλτσάς, Επίκουρος Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ.
«Η λαϊκή κουλτούρα σε συνθήκες πολιτιστικής βιομηχανίας, ΜΜΕ και κοινωνικών μέσων

δικτύωσης» Μυρσίνη Ζορμπά, Ερευνήτρια Πολιτισμικής Πολιτικής - Δρ. Πολιτικής Επιστήμης.

«Η απόπειρα υπέρβασης του λαϊκού πολιτισμού στο γύρισμα του παραδοσιακού 19ου προς το δυτικότροπο 20ο αιώνα» Θανάσης Χρήστου, Αναπληρωτής Καθηγητής νεώτερης και σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.


16:40 – 18:00 - ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΔΙAΛΕΙΜΜΑ

18:00 – 20:10 - Β ́ ΕΝΟΤΗΤΑ - Πρόεδρος Αλέξης Καπόπουλος

Προβολή ταινίας του Φώντα Λάδη (17’): «Μία επανάσταση αρχίζει,1960 – 1967, Μίκης Θεοδωράκης» - Ένα φιλμ με επίκεντρο την ιστορική εκδήλωση στη «Λέσχη Φιλελευθέρων» το 1960, για τη μελοποίηση του Επιτάφιου του Γιάννη Ρίτσου. Παραγωγή: «ΜΝΗΜΕΣ, Εταιρεία Αρχείου και Μελετών». Σκηνοθεσία : Βαγγέλη Δημητρίου. Και ένα προφορικό σχόλιο.

«Η παράδοξη αντοχή της χωματένιας στάμνας» Γιάννης Κιουρτσάκης, Συγγραφέας. «Δημιουργώντας πρακτικές ελευθερίας: διαστάσεις των λαϊκών πολιτισμών»

Θάνος Μιχαλάς, Ανθρωπολόγος του Πολιτισμού, Σκηνοθέτης.

«Οι εστέτ διανοούμενοι της γενιάς του ‘30 και η υπαρξιακή σχέση τους με το λαϊκό πολιτισμό» Μάνος Στεφανίδης, Κριτικός Τέχνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου.

«Το παράδειγμα της νεοελληνικής πεζογραφίας» Κώστας Βούλγαρης, Συγγραφέας.

«Δυτικός και Εγχώριος Λαϊκός Πολιτισμός: ακροβατώντας μεταξύ μύθων και πραγματικότητας υπό το κράτος εξαρτήσεων και σκοπιμοτήτων»
Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος.

«Υψηλή και λαϊκή κουλτούρα: μία ακόμα έντονα πολιτική συζήτηση κάτω από κοινωνιολογικό φερετζέ» Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας


20:10 – 20:25 - ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ.

20:25 – ΛΗΞΗ - Γ ́ ΕΝΟΤΗΤΑ - Πρόεδρος Θάνος Μιχαλάς

«Υψηλή και λαϊκή κουλτούρα: μία ακόμα έντονα πολιτική συζήτηση κάτω από κοινωνιολογικό φερετζέ» Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

«Τα τραγούδια των ελλήνων του αστικού χώρου (εμφάνιση – χρονολογικές περίοδοι)»

Παναγιώτης Κουνάδης, Mελετητής του ελληνικού τραγουδιού.

«Το λαϊκό στον ελληνικό κινηματογράφο» Σταύρος Ιωάννου, Κινηματογραφιστής, Διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

«Αλληλεγγύη vs Ανταγωνισμός- Αναζητώντας το αύριο στο σήμερα»

Ντίνα Δασκαλοπούλου, Δημοσιογράφος- Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

«Ο νέος πολιτισμικός ακτιβισμός και η κουλτούρα της αλληλεγγύης στα χρόνια της κρίσης» Ανδρέας Ρουμελιώτης, Συγγραφέας Δημοσιογράφος.

«Οι ρίζες και τα φτερά του λαϊκού πολιτισμού – στην κοινωνία του θεάματος, της μοναξιάς και της πολιτισμικής κρίσης. Ο μέγας μικρόκοσμος ενός πολιτισμού που ακόμα δεν έχει φωνή» Αλέξης Καπόπουλος, Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π Καθηγητής/ Ερευνητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας E.H.E.S.S. (η εισήγησή του κατατίθεται).

 

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σύντομος απολογισμός και λήξη συνεδρίου από τον Αλέξη Καπόπουλο και τον Θάνο Μιχαλά. 


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του τη Μείωση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων και την Οικολογική - Αποκεντρωμένη – Κοινωνικά Δίκαιη διάχειρισή τους.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάτι ετοιμάζεται στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου!
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετέβη σήμερα στην Κίναρο, όπου συναντήθηκε με τη μοναδική κάτοικο του νησιού Ειρήνη Κατσοτούρχη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απόψε στις 17:30 και μετά από πρόσκληση του Μουσείου Παιχνιδιού της Κύπρου στα "σόσιαλ μίντια"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το μήνυμα είναι απλό: Οργανωνόμαστε συλλογικά και δρούμε τοπικά στις Γειτονιές μας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x