A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Παίρνοντας 9 εκατομμύρια ζωές ετησίως, αυτός είναι μεγαλύτερος δολοφόνος από τον πόλεμο, τον καπνό και διάφορες ασθένειες μαζί

Η νέα Επιτροπή Lancet φέρνει στο φως τη «βαθιά και διαδεδομένη απειλή που πλήττει πολλές πτυχές της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας».

από τον Andrea Germanos, συγγραφέα των Common Dreams

pressenza.com

Η ρύπανση, «μία από τις μεγάλες υπαρκτικές προκλήσεις της Ανθρωπόκαινου εποχής», σκοτώνει 9 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα, τρεις φορές περισσότεροι θάνατοι από AIDS, φυματίωση και ελονοσία σε συνδυασμό και 15 φορές περισσότεροι θάνατοι από πόλεμο και άλλες μορφές βίας.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια νέα παγκόσμια μελέτη για τη ρύπανση και την υγεία που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, η οποία ζητά την κινητοποίηση τόσο των πόρων όσο και της πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας και δαπανηρής απειλής.

«Η ρύπανση είναι πολύ περισσότερο από μια περιβαλλοντική πρόκληση – είναι μια βαθιά και διαδεδομένη απειλή που πλήττει πολλές πτυχές της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας. Αξίζει την πλήρη προσοχή των διεθνών ηγετών, της κοινωνίας των πολιτών, των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», λέει ο καθηγητής Philip Landrigan της Ιατρικής Σχολής του Icahn στο όρος Sinai και συν-ηγέτης της διετούς διεθνούς επιτροπής Lancet.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο σε θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση (6,5 εκατομμύρια θάνατοι το 2015) και συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο του πνεύμονα και ΧΑΠ. Τα μολυσμένα ύδατα, η ρύπανση στο χώρο εργασίας (όπως η έκθεση στον αμίαντο) και η ρύπανση μολύβδου προστίθενται επίσης στον αριθμό των θανάτων – ο οποίος, λένε οι ερευνητές, είναι μάλλον υποτιμημένος.

Κοιτάζοντας αυτούς που επηρεάζονται, αποκαλύπτεται η παγκόσμια ανισότητα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση (92%) πλήττει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η Ινδία και η Κίνα κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων θανάτων, με 2,5 εκατομμύρια και 1,8 εκατομμύρια αντίστοιχα. Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν, γενικά, ότι οι θάνατοι είναι πιο διαδεδομένοι μεταξύ των μειονοτήτων και των περιθωριοποιημένων.

Η ρύπανση είναι ένα εξαιρετικά δαπανηρό πρόβλημα, ακόμη και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος των περιβαλλοντικών ζημιών. Όσον αφορά μόνο το κόστος κοινωνικής πρόνοιας, το σύνολο το 2015 υπερέβη τα 4,6 τρισ. δολάρια ή 6,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικρότησε τη νέα ανάλυση. «Η ρύπανση είναι σύμπτωμα και ακούσια συνέπεια της ανθυγιεινής και μη βιώσιμης ανάπτυξης», γράφουν η Μαρία Νείρα, η Μιχαήλ Πέιφερ, η Diarmid Campbell-Lendrum και η Annette Prüss-Ustün του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Υγείας του ΠΟΥ.

«Εάν θέλουμε να μειώσουμε σημαντικά την παγκόσμια περιβαλλοντική επιβάρυνση των ασθενειών, πρέπει να δράσουμε περαιτέρω προς την αντίθετη κατεύθυνση και να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες και τις πηγές ρύπανσης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αναπτυξιακές πολιτικές και επενδύσεις είναι υγιείς και βιώσιμες από το σχεδιασμό τους και ότι οι επιλογές που κάνουμε – σε κυβερνητικά, ιδιωτικά και επιμέρους επίπεδα – καλλιεργούν ένα πιο υγιές και ασφαλέστερο περιβάλλον. Με άλλα λόγια, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από μια “προσέγγιση που δεν κάνει κακό” και να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη βελτιώνει ενεργά και ρητά τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούν και εκθέτουν πληθυσμούς σε ασθένειες», προσθέτουν.

Σύμφωνα με την Pamela Das, ανώτερο εκτελεστικό συντάκτη και τον Richard Horton, αρχισυντάκτη του The Lancet, η νέα έκθεση θα πρέπει να είναι «μία επίκαιρη έκκληση για δράση».

«Τώρα είναι η στιγμή να επιταχύνουμε τη συλλογική ανταπόκρισή μας. Οι τρέχουσες και οι μελλοντικές γενιές αξίζουν έναν κόσμο χωρίς ρύπανση», γράφουν σε ένα σχόλιο που συνδέεται με την έκθεση.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Η καλή ποιότητα του αέρα στους κλειστούς χώρους είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Ειδικά στα κτήρια γραφείων, όμως, και στη μέση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αποκτά ιδιαίτερη σημασία
ΥΓΕΙΑ
Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (ΕΦΑΧ – CHMP), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), εξέδωσε θετική γνωμοδότηση, συστήνοντας την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για το ιατρικό προϊόν Kaftrio
ΥΓΕΙΑ
Μια φωτογραφία που δείχνει πόσο σημαντικό είναι το να φοράμε μάσκα όσο ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.
ΥΓΕΙΑ
Τα προϊόντα σταφυλής του Οργανισμού Ηλέσιον αποδείχτηκαν ισχυρότατη ασπίδα υγείας
ΥΓΕΙΑ
Εμβολίου κατά της Covid-19, που αναπτύχθηκε από κοινού από ένα ινστιτούτο στρατιωτικής έρευνας και μια φαρμακευτική εταιρεία
ΥΓΕΙΑ
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 500.000 θανάτους παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x