A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Οι ΗΠΑ στραγγαλίζουν το Πουέρτο Ρίκο

Μιλώντας πρόσφατα στο Resistance Festival, η Πορτορικάνα πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια Ντέμπορα Σαντάνα ολοκλήρωνε την παρέμβασή της με τα εξής λόγια: «Δεν θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς Έλληνες, ούτε ένα Πουέρτο Ρίκο χωρίς Πορτορικανούς». 

Η αποστροφή της αυτή ίσως ξένισε ορισμένους, καθώς μιλούσε για απόπειρα «εκκένωσης» ολόκληρων χωρών από τα πιο ζωτικά τμήματα του γηγενούς πληθυσμού τους – ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη, ολοκληρωτική νομή τους από ξένους επικυρίαρχους. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 

Σχεδόν μισό εκατομμύριο σπουδαγμένοι νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Άλλοι τόσοι εγκατέλειψαν μέσα στα τελευταία 10 χρόνια το, επίσης χτυπημένο από την κρίση, Πουέρτο Ρίκο. Αυτό το νησί της Καραϊβικής αποτελεί αποικία των ΗΠΑ. Αλλά, καθώς η χρήση του όρου «αποικία» θα το ενέτασσε στη σχετική λίστα του ΟΗΕ (που αναγνωρίζει το δικαίωμα των λαών των αποικιών να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για την ανεξαρτησία τους), η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί έναν άλλο, στριφνό ορισμό: «Μη ενσωματωμένο έδαφος που ανήκει στις ΗΠΑ αλλά δεν είναι τμήμα τους»!

Όποιος όρος κι αν χρησιμοποιηθεί, οι Πορτορικάνοι βλέπουν μεγάλο τμήμα της χώρας τους να έχει ήδη μετατραπεί σε χώρο. Καθώς ολόκληρες κοινότητες μεταναστεύουν, ξένες εταιρίες καταλαμβάνουν παράλιες περιοχές, οικοδομούν συγκροτήματα κατοικιών και αναψυχής και τα πουλάνε σε πλούσιους «γκρίνγκος».

Τώρα, σχεδόν σαράντα μέρες μετά τους τυφώνες που έπληξαν το Πουέρτο Ρίκο (οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ζημιές ύψους 45 έως 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων), θα ενταθεί η τάση «εκκένωσης» των γηγενών και εποικισμού από τους πλούσιους του Βορρά. 

Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών CPRS, τα επόμενα δύο χρόνια 500.000 ακόμη Πορτορικανοί (το 15% του εναπομείναντος πληθυσμού) θα μεταναστεύσουν από την κατεστραμμένη πατρίδα τους. Ήδη δεκάδες χιλιάδες έχουν φύγει τις τελευταίες μόνο μέρες – στην πλειοψηφία τους νέοι, ακόμη και ασυνόδευτα παιδιά, που οι οικογένειες στέλνουν σε συγγενείς στις ΗΠΑ. Εύλογη αντίδραση, αν σκεφτεί κανείς ότι λειτουργεί μόλις το 17% των σχολείων. Κι ότι το 85% των κατοίκων «ζει» χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, συν ένα 35% χωρίς παροχή πόσιμου νερού…

Σχεδιασμένη επιχείρηση… μη βοήθειας

Η «αδυναμία» των ΗΠΑ να παράσχουν ακόμη και 40 μέρες μετά την καταστροφή μια στοιχειώδη έστω ανθρωπιστική βοήθεια κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Λέει η Κάρμεν Γιουλίζ Κρουζ, δήμαρχος του Σαν Χουάν: «Να διατείνεται η ισχυρότερη χώρα του κόσμου ότι δεν μπορεί να στείλει βοήθεια σε οικισμούς που βρίσκονται δίπλα στην πρωτεύουσα, είναι γελοίο και προσβλητικό. Λένε ότι έχουν καταστραφεί οι δρόμοι. Κι όμως, εγώ η ίδια έχω πάει με δικά μας φορτηγά. Φυσικά υπάρχουν δρόμοι με πεσμένα δέντρα. Κατεβαίνεις, τα σπρώχνεις στην άκρη και προχωράς. Αν δεν το κάνεις, σημαίνει ότι δεν θέλεις. Κι είναι εύκολο να μας αφήσεις χωρίς τρόφιμα και φάρμακα και νερό, αφού είμαστε αποικία. Αυτό που συμβαίνει προσεγγίζει την γενοκτονία. Ο κόσμος πεθαίνει αβοήθητος, η υποτιθέμενη βοήθεια δεν φτάνει πουθενά»…

Ο Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα καταγγέλλει ότι πρόκειται για σχεδιασμένη εξόντωση: «Ο Τραμπ όχι μόνο δεν στέλνει βοήθεια, αλλά μας φτύνει κι από πάνω λέγοντας ότι πρέπει οι ίδιοι να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Αυτό είναι βέβαια καλό από μια άποψη, για να μην ξεχνάμε τι σημαίνει ιμπεριαλισμός. 

Οι ΗΠΑ θέλουν να μας εξαλείψουν ως λαό. Γι’ αυτό, αντί για βοήθεια, μας στέλνουν 10.000 επιπλέον στρατιωτικούς και ασφαλίτες – οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να μας μεταχειρίζονται σαν ζώα. Θέλουν να μας διώξουν από τον τόπο μας, και μετά να τον ανοικοδομήσουν, για να τον εποικίσουν με “ευγενείς” λευκούς. Δείτε τι έγινε στη Χαβάη, τι έγινε με τους ιθαγενείς – τους αφαίρεσαν την ταυτότητά τους, την κουλτούρα τους, τη γλώσσα τους, τον τρόπο ζωής τους και, τελικά, και τη γη τους. Τους απανθρωποποίησαν. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και σ’ εμάς».

Και το χρέος, χρέος!

Θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τουλάχιστον θα πάγωνε τη διαδικασία αποπληρωμής του χρέους – που ανέρχεται σε 74,8 δισεκατομμύρια δολάρια (εκ των οποίων 33,5 δισεκατομμύρια τόκοι και πανωτόκια και 1,6 δισεκατομμύρια αμοιβή για τις «συμβουλευτικές υπηρεσίες» της Goldman Sachs και της Citigroup!). 

Αλλά η διορισμένη από την Ουάσιγκτον παντοδύναμη «Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου» συνεχίζει κανονικά τις «εργασίες» της. Έτσι παραμένουν σε ισχύ μέτρα όπως το οριστικό κλείσιμο σχολείων και κέντρων υγείας, η κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων κ.ά. Ενώ τώρα εξετάζεται, μετά από προσφυγές των πιστωτών που διαμαρτύρονται ότι «με πρόσχημα τον τυφώνα καθυστερεί η αποπληρωμή», ακόμη και κύμα μαζικών απολύσεων στο δημόσιο τομέα…

Ποιοι είναι αυτοί οι πιστωτές; Για παράδειγμα το Cofina Senior Bondholders Coalition, που ισχυριζόταν ότι εκπροσωπεί συνταξιούχους αποταμιευτές των ΗΠΑ, αποδείχθηκε ότι ανήκει στα λεγόμενα «ταμεία-όρνεα» (vulture funds) Canyon Partners, GoldenTree Asset Management and Tilden Park Capital Management. 

Από τους 30 συνολικά «οργανισμούς» που διεκδικούν το χρέος του Πουέρτο Ρίκο, οι 24 ανήκουν αποδεδειγμένα στην ίδια κατηγορία. Τελικά, μαζί με το χρέος, ο τυφώνας που χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο αποδεικνύεται μοναδικής τάξης ευκαιρία για την άρχουσα τάξη και τους ληστρικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς των ΗΠΑ να «απαλλάξουν» το νησί από τους… ενοχλητικούς κατοίκους του. 

Γι’ αυτό και κατηγορούν όσους αγωνίζονται για Ανεξαρτησία ως οπισθοδρομικούς εθνικιστές. Ίσως τώρα να ξενίζει κάπως λιγότερο το συμπέρασμα της Ντέμπορα Σαντάνα: «Δεν θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς Έλληνες, ούτε ένα Πουέρτο Ρίκο χωρίς Πορτορικανούς»!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Το μεγαλύτερο ίσως πακέτο στην ιστορία των ΗΠΑ. Η πληρωμή 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς θα αρχίσουν να καταβάλλεται αυτόν τον μήνα. Αυξάνεται, ακόμη, ο κατώτατος μισθός, τα επιδόματα ανεργίας
ΚΟΣΜΟΣ
Το Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπει μια δημόσια δαπάνη 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως και αύξηση του κατώτατου μισθού. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί αποκαλούν το πακέτο «Δούρειο Ιππο» για μια αριστερή αλλαγή
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Τζακ Μα, ο οποίος βρισκόταν για καιρό στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας, έπεσε στην τέταρτη θέση, με περιουσία που υπολογίζεται σε 55 δισεκ. δολάρια (45,75 δισεκ. ευρώ)
ΚΟΣΜΟΣ
Δήλωσε ο κορυφαίος αμερικανός ανοσολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι.
ΚΟΣΜΟΣ
Πέντε μήνες, κάθε Δευτέρα στις 8μμ γίνεται διαλογική συζήτηση με τηλεδιασκέψεις για τη δημιουργία μιας ανοικτής δομής επικοινωνίας και δεξαμενής σκέψης
ΚΟΣΜΟΣ
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων: έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης. είχεποσοστό αποτελεσματικότητας 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 64% στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε μια νέα μετάλλαξη του ιού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x