A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η μετάλλαξη ενός αστικού κενού σε πάρκο Γειτονιάς!

Δράση ενημέρωσης για το Πάρκο Τσέπης: Συνεχίζουμε!

 

Η επαφή με το κοινό είναι μια αρχή, η συνέχιση της επαφής είναι πρόοδος, και η από κοινού δουλειά είναι επιτυχία. 

-Αραβικό Γνωμικό

 

Από "Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου":


Το διήμερο της Παρασκευής 3 και του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2017, τα μέλη και οι φίλοι της Πρωτοβουλίας «η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου» πραγματοποιήσαμε δράση ενημέρωσης των κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών της γειτονιάς αναφορικά με τη δημιουργία Πάρκου Τσέπης στο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αγαπηνού και Ιωάννου Μιχαήλ.

 

Η δημιουργία του πάρκου τσέπης βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την διάθεσή της Γειτονιάς να αναλάβει ενεργό και υπεύθυνο ρόλο στον σχεδιασμό και την οικειοποίηση του. Ακολουθώντας λοιπόν τις αρχές του συμμετοχικού σχεδιασμού, ο στόχος του διημέρου ήταν:

 

-να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους, εργαζόμενους, επισκέπτες της Γειτονιάς 


-να τους παρακινήσουμε να εκφράσουν τη γνώμη τους, τις ανάγκες, τις επιθυμίες τους αναφορικά με το εγχείρημα ώστε να γίνουν συμπαραγωγοί στην προσπάθεια μας και να συμβάλουν αποφασιστικά στη συν-δημιουργία του πάρκου


-να «υιοθετήσουν» το εγχείρημα εκφράζοντας εγγράφως τη στήριξή τους / συμμετέχοντας ενεργά εφεξής στην υλοποίησή του.

 

Δεδομένου ότι εντός του διήμερου ενημερώσαμε πάνω από 1.000 συμπολίτες μας «χρήστες» της γειτονιάς κι έχοντας λάβει από αυτούς αναπάντεχα μεγάλη ανατροφοδότηση όσο και στήριξη για τη δημιουργία του Πάρκου, θεωρούμε τη δράση ενημέρωσης άκρως πετυχημένη και συνεχίζουμε! 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του διήμερου, με χαρά διαπιστώσαμε πως ακόμη και φίλοι/ες που στο παρελθόν είχαν εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις για τη δημιουργία του πάρκου, τελικά πείστηκαν για την αξία του εγχειρήματος και αποφάσισαν να πλαισιώσουν έμπρακτα και δυναμικά την προσπάθεια της  Πρωτοβουλίας. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, το «χτίσιμο» της Γειτονιάς μας είναι μία διαρκής υπόθεση.  

Στην πραγματοποίηση της δράσης συνέβαλαν σημαντικά και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε: την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου ανελλιπώς φιλοξενούνται οι συνελεύσεις μας. Τους μαθητές του 40ου Ιωαννίδειου Δημοτικού Σχολείου (που εδρεύει στη γειτονιά) για τα πραγματικά ευφάνταστα σχέδιά τους για το Πάρκο, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τις προτάσεις κάθε λογής ειδικών. Το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του πίνακα ανακοινώσεων. Καθώς και τις επιχειρήσεις «Μανάβικο ο Γιώργος»  και «Parking Βήκα» για τη φύλαξη του εξοπλισμού μας.  

Όσοι/όσες δεν κατάφεραν να ενημερωθούν μπορούν να επισκέπτονται το συνεργατικό βιβλιοπωλείο «Ακυβέρνητες Πολιτείες», όπου θα βρουν ενημερωτικό υλικό και τη φόρμα υπογραφών, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μέρος της έκθεσης των παιδιών του 40ου Ιωαννίδειου Δημοτικού Σχολείου, με θέμα: Το Σχολείο της Γειτονιάς σχεδιάζει το Πάρκο Τσέπης. 

 

Το επόμενο ραντεβού μας είναι η Γενική Συνέλευση Γειτονιάς μέσα στον Νοέμβριο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εκεί αφενός θα παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο για το Πάρκο Τσέπης που θα βασίζεται στις προτάσεις της Γειτονιάς που συλλέγουμε από τον Απρίλιο και αφετέρου θα οριστούν οι φάσεις υλοποίησής του ώστε να περάσουμε επιτέλους στην πράξη. 

 

Η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς μεγαλώνει κάθε μέρα. Γίνε και εσύ συμμέτοχος στην προσπάθεια μας!


Πρωτοβουλία «H Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου» ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Είμαστε ακόμα στην αρχή. Στην αρχή του πρώτου σταδίου μιας πολύπλευρης υγειονομικής/οικονομικής/πολιτικής αλλά πολιτισμικής κρίσης. Κι όπως σε κάθε τέτοια συνθήκη υπάρχουν οι λίγοι «ντυμένοι» και οι πολλοί «γυμνοί».
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Kάλεσμα από την Πρωτοβουλία για την εκκένωση των κέντρων υποδοχής: Εκκενώστε άμεσα τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Σε συνθήκες πανδημίας είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα κέντρα υποδοχής!
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι!» αποτελεί μια πρωτοβουλία ανθρώπων από διαφορετικούς κοινωνικούς, επαγγελματικούς και κινηματικούς χώρους.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Την Τετάρτη 11 Μάρτη εκδικάζεται η υπόθεση των μελών της «Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης Ξεκίνημα» Ειρήνης Εμινίδου και Ζήση Σούρλα, όπως και άλλων νέων ατόμων που συνελήφθησαν αναίτια το βράδυ της 17ης Νοέμβρη στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της μαζικής και ειρηνικής πορείας του Πολυτεχνείου.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη, 1μ.μ προσυγκέντρωση στο μέτρο Ελαιώνα και πορεία προς το camp του Ελαιώνα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ