A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η ανισότητα πλούτου στη Γερμανία

Τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας είναι τόσο άνισα κατανεμημένα όσο σε καμιά άλλη χώρα του ευρώ. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ( DIW ).


Σύμφωνα με τη μελέτη οι Γερμανοί πολίτες κατέχουν πλούτο καθαρής αξίας  6.300 δισεκατομμυρίων €. Αυτό σημαίνει κατά κεφαλήν καθαρό πλούτο περίπου  83.000 € - κατά μέσο όρο. Στην πραγματικότητα όμως , το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού έχει προσωπική περιουσία τουλάχιστον 800.000 €. Το πλουσιότερο 10% τουλάχιστον 217.000 €. Την ίδια στιγμή το ένα πέμπτο του συνόλου των ενηλίκων δεν έχει περιουσιακά στοιχεία . Σε περίπου 7% των Γερμανών τα χρέη είναι μεγαλύτερα από ότι κατέχουν.

Η μελέτη του DIW συγκρίνει το 2012 με το 2002 και το 2007 . Από τη σύγκριση προκύπτει: Οι αποταμιεύσεις των ανέργων έχουν μειωθεί σημαντικά. Το 2002 κατείχαν μια μέση αξία 30.000 ευρώ. Δέκα χρόνια αργότερα είχαν στην κατοχή τους μόνο περίπου 18.000 ευρώ.

"Τα δύο τρίτα του συνόλου των ανέργων δεν έχουν καθόλου περιουσιακά στοιχεία », λέει ο συγγραφέας της μελέτης Markus Grabka . Αιτία για αυτό είναι οι λεγόμενοι νόμοι Hartz , γιατί από τότε οι μακροχρόνιοι άνεργοι δε μπορούν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αν θέλουν να έχουν βοήθημα από την κυβέρνηση .
Είναι επίσης αξιοσημείωτο το πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων : Ενώ οι άνδρες έχουν μέση περιουσία 97.000 €, οι γυναίκες έχουν μόνο 77.000 € ανά κεφαλή .

Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων ομοσπονδιακών κρατιδίων: οι ενήλικες στη πρώην Δυτική Γερμανία έχουν κατά μέσο όρο μια περιουσία 94.000 ευρώ, ενώ στην πρώην Ανατολική κάτι παραπάνω από 41.000  €. Μεταξύ άλλων, πολλοί δυτικογερμανοί κληρονομούν πολύ περισσότερα και συχνά βρίσκουν στα παλαιά ομόσπονδα κράτη καλύτερες θέσεις εργασίας.

Το πόσο άδικα διανέμεται ο πλούτος στη Γερμανία , μπορεί να προσδιορισθεί από δύο χαρακτηριστικά νούμερα. Ο λεγόμενος διάμεσος που  μετρά τα  περιουσιακά στοιχεία που χωρίζουν το πλουσιότερο μισό του πληθυσμού από το φτωχότερο μισό . Στη Γερμανία, ο διάμεσος είναι μόνο 17.000 €. Το φτωχότερο 50% των Γερμανών  δεν έχουν σχεδόν καθόλου περιουσιακά στοιχεία , ενώ η κατοχή πλούτου περιορίζεται στο πλουσιότερο μισό.
το δεύτερο νούμερο είναι ο  " συντελεστή Gini " . Σε μια ισότιμη κοινωνία ο συντελεστής είναι 0 , σε μια πολύ άδικη κοινωνία είναι 1. Η Γερμανία έχει σε αυτή την κλίμακα συντελεστή 0,78 .

Ο συντελεστής Gini  παρέμεινε σταθερός κατά τα τελευταία δέκα χρόνια - η ανισότητα επομένως δεν χειροτέρεψε . Αλλά ήταν ήδη ακραία , γιατί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε: Γαλλία 0,68 (περίπου στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών), Ιταλία 0,61 , Σλοβακία έχει ακόμη μόνο 0,45 .
Το DIW δεν είναι το μόνο Ινστιτούτο που παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση των Γερμανών . Πέρυσι, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας δημοσίευσε μια έρευνα για τα νοικοκυριά που διαπίστωσε παρόμοια αποτελέσματα : με βάση  το καθαρό ενεργητικό ο συντελεστή Gini  ήταν 0,75 .

Πηγή:  εφημερίδα taz
http://www.topikopoiisi.com/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ο ηγέτης πληθυσμού αυτοχθόνων Σαντιάγο Μανουίν, ο οποίος υπερασπιζόταν τα δικαιώματα έγγειας ιδιοκτησίας των κοινοτήτων του Αμαζονίου στο Περού, πέθανε χθες Τετάρτη από Covid-19
ΚΟΣΜΟΣ
Οι αυστραλιανές αρχές θα θέσουν σε καραντίνα περισσότερους από 300.000 κατοίκους προαστίων βορείως της Μελβούρνης από αργά σήμερα το βράδυ και για ένα μήνα για να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού
ΚΟΣΜΟΣ
Οι διαφημίσεις περισσότερων από 400 εταιρειών, ανάμεσά τους η Coca-Cola και η Starbucks, θα εξαφανιστούν από σήμερα από το Facebook
ΚΟΣΜΟΣ
Όταν ο Ντάριο Νέου, ηλικίας 52 ετών, αρρώστησε με πολύ υψηλό πυρετό στις αρχές Απριλίου, τότε ξεκίνησε η μάχη του με την COVID-19. Χωρίς να το γνωρίζει, ο ηλικιωμένος πατέρας του είχε ήδη ασθενήσει με τον ιό.
ΚΟΣΜΟΣ
Οι αρχές έχουν κατορθώσει μέχρι τώρα να απελευθερώσουν από το κύκλωμα 44 παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος τριών μηνών.
ΚΟΣΜΟΣ
Το Ιράν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και 35 ακόμα πρόσωπα αναφορικά με τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x