A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το μέλλον μας κρίνεται από την Ινδία

Πώς η μάχη της Ινδίας με την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας

Ο πληθυσμός της Ινδίας αλλά και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται γρήγορα και η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τη φτώχεια χωρίς τη μαζική χρήση ορυκτών καυσίμων θα ορίσει την τύχη του πλανήτη.

"Είναι γούρι", λέει ο Rajesh, δείχνοντας την ηλιακή μπαταρία στο παράθυρό του που την βλέπει ως ευλογία. «Έχει αλλάξει τη ζωή μας».

Ζει στο Rajghat, ένα χωριό στα σύνορα των περιφερειών Rajasthan και Madhya Pradesh, και μέχρι πρόσφατα ήταν ένας από τους 240 εκατομμύρια Ινδούς που ζουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Η φτώχεια έχει μετατρέψει το Rajghat σε χωριό εργένηδων, με μόλις δύο γάμους σε 20 χρόνια.

"Κανείς δεν θέλει να δώσει την κόρη μου σε μένα", λέει ο Sudama, ένας άλλος νεαρός άνδρας. "Οι άνθρωποι επισκέπτονται το χωριό, αλλά βλέπουν τις συνθήκες εδώ και φεύγουν."

Προς το παρόν, η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή του Rajesh, που δεν χρειάζεται πλέον να ταξιδεύει έως την πλησιέστερη πόλη για να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο. 

Σύμφωνα με μια φιλόδοξη υπόσχεση του πρωθυπουργού της Ινδίας, Narendra Modi, κάθε Ινδός θα έχει ηλεκτρική ενέργεια και τα οφέλη που προκύπτουν όπως  εκπαίδευση και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μέχρι τα τέλη του 2018. Αλλά ο τρόπος με το οποίο ο Modi θα επιτύχει αυτή την ανάπτυξη για το έθνος, που σύντομα θα γίνει το πολυπληθέστερο του κόσμου, έχει σημασία για ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκριτικά με τα πιο ρυπογόνα κράτη - ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία και ΕΕ - μόνο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ινδίας αυξάνονται: αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5% το 2016. Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα ανάπτυξης της Ινδίας ή το γεγονός ότι οι τρέχουσες εκπομπές ανά πολίτη είναι μηδαμινές. Αλλά έχει διαφορά αν η νέα Ινδία - με 1.3 δισεκατομμύρια κατοίκους - οικοδομείται με βάση τον άνθρακα και το πετρέλαιο ή την καθαρή, πράσινη ενέργεια. Ανάλογα την επιλογή, θα κριθεί και η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Nicholas Stern, οικονομολόγος για το κλίμα, ο οποίος εργάστηκε στην Ινδία για 40 χρόνια, λέει ότι μια ρυπογόνα ανάπτυξη της χώρας με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα καταστήσει τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από το διεθνώς συμφωνημένο όριο κινδύνου των 2C πολύ δύσκολη.

Ο μεγάλος πληθυσμός της Ινδίας σημαίνει ότι ακόμη και οι μικρές αυξήσεις των εκπομπών ανά άτομο προστίθενται σε ένα τεράστιο ποσό διοξειδίου του άνθρακα και η Ινδία πιθανό να γίνει ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως.

Ωστόσο, υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις, που προκύπτουν από τις εκπληκτικές μειώσεις των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Τα κόστη μειώνονται ταχύτερα από τις προβλέψεις, με νέο ρεκόρ χαμηλών τιμών φέτος για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Πλέον η καθαρή ενέργεια κοστίζει λιγότερο!

Ο Ajay Mathur, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εκπρόσωπος της ινδικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού για το κλίμα το 2015, λέει ότι όταν οι μπαταρίες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αποθηκεύουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για τη νύχτα ή όταν οι άνεμοι δεν είναι αρκετά δυνατοί, οι εκπομπές της Ινδίας είναι πιθανό να μειωθούν. 

Η κυβέρνηση της Ινδίας προβλέπει ότι δεν θα χρειαστεί να κατασκευαστούν νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για τουλάχιστον 10 χρόνια. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, υποστηρίζει ο Mathur, θα είναι φθηνότερο να εξυπηρετείται η νέα ζήτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση της Ινδίας. "Είναι πολύ, πολύ χειρότερα από την Κίνα", λέει ο Stern. 

Ωστόσο, υπάρχει συνειδητοποίηση για το ζήτημα που αναπτύσσεται γρήγορα - το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας απαγόρευσε ακόμη και το φεστιβάλ πυροτεχνημάτων Diwali στο Δελχί - και ασκεί μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση να ενεργήσει. Τον Απρίλιο, οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι η πώληση νέων βενζινοκίνητων ή πετρελαιοκίνητων οχημάτων θα απαγορευτεί από το 2030, μια δεκαετία πριν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τελικά, το μονοπάτι που θα επιλέξει η Ινδία θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο και, παρά τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους, η διάθεση είναι αισιόδοξη. Μένει να επαληθευτεί ο ισχυρισμός των ηγετών της χώρας ότι μπορούν να προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα σε όλους τους φτωχούς πολίτες και παράλληλα να χτίσουν καθαρές, πράσινες πόλεις.


με πληροφορίες από Guardian - μετάφραση, επιμέλεια: enallaktikos.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμα μια δικαίωση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Αθήνα θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σχετιζόμενων με την έλλειψη προσβάσιμου πράσινου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περίπου 3.760 μετρικοί τόνοι πλαστικών πλέουν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που χτυπήθηκαν επειδή λένε “όχι” στην επιβολή εγκατάστασης αιολικών βιομηχανιών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο «Λάμπρος», ένας νεαρός Σπιζαετός που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι από γνωστό αναπαραγωγικό ζευγάρι του νησιού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x