A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ξαναχτίζοντας την τοπική διατροφική οικονομία

Οι μικρές αλυσίδες διανομής και τα τοπικά διατροφικά συστήματα μπορούν να δημιουργήσουν λύσεις για τη μείωση της σπατάλης, έχοντας συγχρόνως πιο ελαφρύ αποτύπωμα άνθρακα. 

Ολοένα και περισσότερα εστιατόρια και επιχειρήσεις εστίασης αναζητούν βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ενώ πολλοί νέοι άνθρωποι επιθυμούν να καλλιεργήσουν, όμως δεν έχουν γη. 

Το Manchester Veg People δείχνει ότι μπορούν να σχηματιστούν συνεταιρισμοί που συνδέουν όλες αυτές τις τάσεις. Στο Μάντσεστερ, κάποτε λίκνο της βιομηχανικής επανάστασης, έχει αρχίσει μία διατροφική επανάσταση από τη βάση προς τα πάνω! 

Ο συνεταιρισμός Manchester Veg People συνδέει την ανάγκη για πρόσβαση στη γη με την κατάρτιση, την καλλιέργεια και την εστίαση μέσα από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τροφίμων.

Πρόκειται για μία αγρο-οικολογική κοινότητα, που δείχνει το δρόμο για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα η Κοινή Γεωργική Πολική αλλά και τους περιορισμούς της. Μία ομάδα οργανώσεων με την ονομασία Kindling Trust (με συνιδρυτές τον Chris Walsh και την Helen Woodcock) έχει δεσμευθεί για την ανασυγκρότηση της τοπικής διατροφικής οικονομίας. Αντί να ασχολείται με μεμονωμένες πτυχές της αλυσίδας διανομής, προσπαθούν να χτίσουν ένα σύστημα εφοδιασμού τροφίμων μικρής κλίμακας για ολόκληρο το Μάντσεστερ. Μία από τις οργανώσεις που συνεργάζονται με το Kindling Trust είναι ο συνεταιρισμός Manchester Veg People, που ανεφοδιάζει με φρέσκα βιολογικά προϊόντα ολόκληρη την περιοχή του Μάντσεστερ. 

Το δίκτυο απευθύνεται τόσο σε καλλιεργητές όσο και σε καταναλωτές, εξασφαλίζοντας δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την περιοχή του Cheshire. Στους αγοραστές συμπεριλαμβάνονται πολλά εστιατόρια, από gastro-pubs και καταστήματα delicatessen μέχρι bistro και κουζίνες υψηλής γαστρονομίας. 

Στα καταστήματα περιλαμβάνονται παντοπωλεία και χορτοφαγικοί συνεταιρισμοί, ενώ οι πελάτες του catering κυμαίνονται από νοικοκυριά έως πανεπιστημιουπόλεις.

Το Manchester Veg People υποστηρίζεται από το αγγλικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση από την Κοινή Γεωργική Πολιτική υποστηρίζει έναν συντονιστή του έργου, συνέβαλλε στην αγορά ενός φορτηγού ψυγείου, στην κατασκευή ψυκτικών αποθηκευτικών χώρων, στη δημιουργία των κιβωτίων και του branding. Άλλα απαραίτητα κεφάλαια ήρθαν μέσου πληθοπορισμού (croudfunding) στο διαδίκτυο.

Αυτή η πτυχή των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης προσπαθεί να ενσωματώσει καλύτερα τους παραγωγούς στην διατροφική αλυσίδα, μέσω μηχανισμών προώθησης που στόχο έχουν την ποιότητα των τροφίμων. Με τον τρόπο αυτό, οι παραγωγοί μπορούν να προσθέσουν αξία στα προϊόντα τους ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. 

Η υποστήριξη για την προώθηση των προϊόντων, τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε τοπικές αγορές, και σε ότι συμβάλλει στην επίτευξη του μείζονα στόχου της πολιτικής: την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία μικρών αλυσίδων διανομής. Οι μικρές διατροφικές αλυσίδες και τα τοπικά προϊόντα συμβάλλουν στη μείωση των αποβλήτων και έχουν ελαφρύτερο αποτύπωμα άνθρακα, λόγω των μικρότερων αποστάσεων που απαιτούνται για τη μεταφορά των εμπορευμάτων.

Όμως αυτές οι περιβαλλοντικές πτυχές δεν έχουν κοστολογηθεί, γι’ αυτό και τα εισαγόμενα προϊόντα φαίνονται να είναι φθηνότερα. Εδώ είναι που η σχέση παραγωγού-καταναλωτή είναι σημαντική. Οι αγοραστές βλέπουν όλα τα οφέλη, έτσι είναι λιγότερο πιθανό να διαμαρτυρηθούν για την τιμή των τροφίμων τους. 

Με την ένταξη στον συνεταιρισμό ως μέλη, οι αγοραστές του κλάδου της εστίασης κατανοούν την τιμολόγηση των αγορών τους καλύτερα και έχουν περισσότερη διαφάνεια στις συναλλαγές τους με τους παραγωγούς του Manchester Veg People.

Μέρος του έργου είναι η δημιουργία μικρών αγροκτημάτων. 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μάντσεστερ λειτουργεί ο πρώτος αγρός του FarmStart, που περιλαμβάνει ένα βιολογικό αγρόκτημα 100 στρεμμάτων στο Abbey Leys. Οι επίδοξοι καλλιεργητές πρώτα εκπαιδεύονται ως “TestCroppers”, ενώ στη συνέχεια ξεκινούν να καλλιεργούν το δικό τους κομμάτι 6 στρεμμάτων ως “FarmStarters”. 

Ωστόσο, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνει τις βασικές πληρωμές της ΚΓΠ σε εκμεταλλεύσεις άνω των 50 στρεμμάτων, οι περίπου δώδεκα βιοκαλλιεργητές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για στήριξη από τον Πυλώνα 1. 

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία τεσσάρων αγροκτημάτων FarmStart. Αυτό που σχεδιάζεται στο Stockport θα καλύπτει τη νότιο-ανατολική γωνιά του Μάντσεστερ. Το Walsh είναι επίσης πρόθυμο να δημιουργήσει μια φάρμα για την παραγωγή βιολογικών φρούτων, αφού υπάρχει τεράστια ζήτηση. 

Το Manchester Veg People είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας των τοπικών προϊόντων. Υποστηρίζει ένα τοπικό βιολογικό αγρόκτημα, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους σε νέες περιοχές.

Και παρέχει στους συμμετέχοντες πρόσβαση σε γη για να καλλιεργήσουν, εκπαιδεύοντας και δίνοντάς στους μεγαλύτερα κομμάτια γης καθώς μαθαίνουν. Συγκεκριμένες πτυχές της ΚΓΠ αξιοποιούνται, ωστόσο αναδεικνύονται κάποιοι περιορισμοί. Εντούτοις, το Manchester Veg People είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αγρο-οικολογικής κοινότητας στην πράξη.

• Παραγωγοί και καταναλωτές γίνονται μέλη του συνεταιρισμού, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια στις τιμές.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ
Το 2008 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του πολιτικού-πολιτιστικού -οικονομικού-κοινωνικού -τεχνολογικού χώρου στον δυτικό κόσμο.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Υπάρχει πλήρης σύγχυση, ίσως και συνειδητή, για ότι έχει σχέση με την Κοινωνική Οικονομία, το τι είναι και τι περιλαμβάνει η Κοινωνική Οικονομία.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας θεωρεί ότι η εξαίρεση αυτή είναι μελανό στίγμα σε μια ΚΥΑ που επιβλήθηκε από την ανάγκη αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Δημοσιεύθηκε στις 24.11.2020 το “Σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας” το γνωστό ως έκθεση Πισσαρίδη.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Απ΄ ό,τι φαίνεται, τίποτα δεν μπορεί να μπει στη μέση μιας γεωπολιτικής διαμάχης.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x