A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Οδηγός τσέπης: Πώς να ψωνίζετε 'ηθικά' προϊόντα στο σούπερ μάρκετ!

Πώς να προσανατολιστούμε γρήγορα στο λαβύρινθο των πιστοποιήσεων. H Fair Trade Hellas δίνει τη λύση με έναν εύχρηστο Οδηγό Τσέπης για τους καταναλωτές!


Πολλές φορές τα καθημερινά μας ψώνια στο supermarket αποτελούν μια συνήθεια. Δε χρειάζεται να πολυσκεφτούμε ή να «χαζέψουμε» για πολύ ώρα τα ποικίλα brands που κοσμούν τα ράφια, αφού καταλήγουμε γρήγορα στα προϊόντα εκείνα που έχουμε ήδη δοκιμάσει ή στα brands που έχουμε εμπιστευτεί. 


Άλλοι λόγοι που καταφεύγουμε στις επαναλαμβανόμενες αγορές μας, γεμίζοντας το καλάθι μας με τα πιο γνώριμα είδη είναι η έλλειψη χρόνου, χρημάτων αλλά και το υποσυνείδητο άγχος που μας δημιουργείται στη θέα του υπερπλήρους ραφιού – ένα ράφι γεμάτο παρόμοιες συσκευασίες και τιμές, δελεαστικές εκπτώσεις και κουπόνια, γνωστά brands το ένα δίπλα στο άλλο ή στον αντίποδα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που θίγουν το ζήτημα τιμής-ποιότητας.


Στον κυκεώνα λοιπόν που δημιουργεί η ποικιλία των προϊόντων σήμερα, προκειμένου να απλοποιήσουμε τις καθημερινές αγοραστικές μας αποφάσεις και να αποφύγουμε την πολυπλοκότητα, ελαχιστοποιούμε πιο σύνθετα κριτήρια και αποφασίζουμε γρήγορα με βάση την εμπιστοσύνη και την προηγούμενη εμπειρία μας, τη μάρκα και τη σχέση ποιότητας-τιμής.


Παρόλα αυτά, ένα κριτήριο που αξίζει να συζητηθεί και να διερευνηθεί από κάθε καταναλωτή και στη συνέχεια να επηρεάσει θετικά τις καταναλωτικές του αγορές, είναι ο αντίκτυπος που έχει το προϊόν στον άνθρωπο, στα ζώα και στη βιωσιμότητα του πλανήτη και της κοινωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, βοηθάει και η ανάγνωση των ετικετών που αναδεικνύουν σημαντικές πληροφορίες, όπως είναι για παράδειγμα οι διατροφικές, με τις θερμίδες να κλέβουν σίγουρα λιγότερο ή περισσότερο κλεφτές ματιές.


Έτσι λοιπόν, όπως συμβουλευόμαστε το διατροφικό πίνακα ή τα συστατικά του προϊόντος για πιθανές αλλεργίες ή αντιδράσεις, είναι σημαντικό να αναζητούμε και τα σήματα που πιστοποιούν περιβαλλοντικά ή/και κοινωνικά κριτήρια, επιβραβεύοντας τα προϊόντα εκείνα και κατ’ επέκταση τις εταιρείες που προάγουν, σέβονται και αναδεικνύουν τα ευαίσθητα αυτά θέματα αναζητώντας πιο βιωσιμες  πρακτικές.


Συνεπώς, η προσεχτική ματιά γύρω από τη συσκευασία, μπορεί να μας αποκαλύψει αν το προϊόν είναι βιολογικής γεωργικής καλλιέργειας, αν περιέχει φοινικέλαιο, αν μπορούμε να το ανακυκλώσουμε και σε τι ποσοστό ανακυκλώνεται η συσκευασία του, αν αποτελεί προϊόν δίκαιου εμπορίου απαλλαγμένο από παιδική εργασία, ανισότητα μεταξύ των φύλων, η εκμετάλλευση των μικρών παραγωγών του στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Παράλληλα, πιστοποιήσεις για τα ψάρια και τα θαλασσινά υποδεικνύουν κατά πόσο η αλίευσή τους πληροί αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας προκειμένου να διασφαλισθεί η προφύλαξη και η συνέχεια της ωκεάνιας ζωής, ενώ σήματα σε προϊόντα ξύλου, βεβαιώνουν τη διαχείριση των δασών με βιώσιμο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρησή τους.
Για να κατανοήσουμε λοιπόν, ποιες πιστοποιήσεις είναι αυτές, η Fair Trade Hellas, δημιούργησε ένα μικρό οδηγό τσέπης ξεχωρίζοντας τις βασικότερες.  Είτε βρισκόμαστε στο supermarket, είτε στα μικρά εμπορικά καταστήματα της γειτονιάς μας ή στο διαδίκτυο – αν θέλουμε να καταναλώνουμε με γνώμονα την ηθική προς την κοινωνία και το περιβάλλον, τότε καλούμαστε να διαβάζουμε τις συσκευασίες των προϊόντων και να επιβραβεύουμε εκείνα που πληρούν τις βασικές αυτές προϋποθέσεις.


Άλλωστε, τα καθημερινά ψώνια είναι επιλογή αλλά και ευθύνη όλων μας, αν αναλογιστούμε τον αντίκτυπο που αυτή η απόφασή μας έχει στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και στην κοινωνία.


Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να ψωνίζετε, προσθέστε σε αυτή τη νοητή εξίσωση και το κριτήριο της υπεύθυνης κατανάλωσης, αφιερώνοντας λίγο χρόνο να εξερευνήσετε τις πιστοποιήσεις στη συσκευασία. Και μην ξεχνάτε, να έχετε τον μικρό οδηγό… στην τσέπη σας!


*Μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν τον Οδηγό Τσέπης στα γραφεία της Fair Trade Hellas, στο Μοναστηράκι ή στο Χριστουγεννιάτικο Bazzaar στο Flamingo, 

στο Παγκράτι, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 16:00-21:00, συνδυάζοντας τη βόλτα σας με τις χριστουγεννιάτικες δίκαιες αγορές σας, ένα aperitivo ή απλά για να γνωρίσετε την παρέα της Fair Trade Hellas.


Event στο Facebook: https://www.facebook.com/events/2026037280959171/


Κατεβάστε τον Οδηγό τσέπης και σε pdf στα ελληνικά εδώ.


 • Οδηγός Τσέπης «Πώς να προσανατολιστούμε γρήγορα στο λαβύρινθο των πιστοποιήσεων» σχεδιάσθηκε από τη Fair Trade Hellas στο πλαίσιο του προγράμματος Supply Chainge που έχει ως στόχο να βρει λύσεις στην αυξανόμενη πρόκληση της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της βελτίωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων των Ευρωπαϊκών supermarkets.


 • Η Fair Trade Hellas, προωθεί τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στην Ελλάδα από το 2004, διαθέτει προϊόντα fair trade, συμμετέχει σε προγράμματα βιωσιμότητας και οργανώνει δράσεις και εκπαιδεύσεις.


Στοιχεία Επικοινωνίας: 21033 14 370, 6976185844, [email protected]

  

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στα ερωτήματα τι είναι η Terra Verde και τι σημαίνει εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο οι απαντήσεις είναι πολλές.
ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη συναλλαγή μεταξύ́ παραγωγών, προμηθευτών και καταναλωτών, διαμορφώνοντας παράλληλα τη σωστή αμοιβή για τον παραγωγό
ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στη Βραζιλία δημοσιεύεται κάθε χρόνο η «βρώμικη λίστα» με τα ονόματα των εταιριών που παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία και τον ορισμό περί σύγχρονης δουλείας.
ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Λατρεύω τη μόδα, αλλά μισώ τη βιομηχανία. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με τη γρήγορη μόδα
ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Συνεχίζεται και το 2018-2019 η επιτυχημένη δράση «Κυριακές χωρίς Μεσάζοντες» για την αγορά προϊόντων απ’ ευθείας από τους παραγωγούς
ΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
To κέρδος από την πώληση των προϊόντων, μετατρέπεται σε μερίδες φαγητού για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. 
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x