A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Να γιατί αφήνω κρυμμένα σημειώματα σε ρούχα μεγάλων πολυκαταστημάτων

Σε όλη της τη ζωή η Σάρα Κορμπέτ αγωνίζεται για τις αξίες και τα πιστεύω της, αλλά κοντεύοντας πλέον τα 30, συνειδητοποίησε ότι βαρέθηκε να κρατάει πανό και να φωνάζει σε διαδηλώσεις. 

Αποφάσισε να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση και έγινε 'craftivist' - χρησιμοποιεί δηλαδή χειροτεχνήματα για να στέλνει μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα.

Η Σάρα μίλησε στο BBC για τη δράση της, μέσα σε ένα κεντρικό κατάστημα ρούχων στο Λονδίνο, φημισμένο για τη γρήγορη μόδα που προωθεί. Καθώς συζητούσε με την δημοσιογράφο, έβαζε κρυφά, τα χειροποίητα ρολά χαρτιού στα ρούχα που βρίσκονταν στις κρεμάστρες.

Με αυτό τον τρόπο θέλει να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στους καταναλωτές για τη βιομηχανία του γρήγορου ρούχου. Τα χειρόγραφα σημειώματά της ενημερώνουν για την υπεύθυνη κατανάλωση : "Τα ρούχα χαρακτηρίζουν το άτομο" - αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη, έτσι δεν είναι;, αναφέρει ένα από αυτά.Η Σάρα κινείται γρήγορα, προσποιούμενη ότι ελέγχει τα ενδύματα πριν βάλει κάποιο από τα μηνύματά της στις βαθιές τσέπες ενός παλτό. Είναι νευρική, αλλά το κάνει ούτως ή άλλως.

Αυτή η "βόλτα στα καταστήματα" είναι η πιο πρόσφατη προσπάθειά της να αλλάξει την κοινωνία, σε μια ζωή γεμάτη ακτιβιστικές δράσεις. Ήταν μόλις 16 ετών, όταν οργάνωσε την πρώτη της εκστρατεία, για να εγκαταστήσει ντουλάπια για τους μαθητές του σχολείου της.

Η εμπειρία της έχει διδάξει ότι δεν χρειάζεται να διαμαρτυρηθείς δημοσίως "σαν να δίνεις παράσταση" για να κερδίσεις μια εκστρατεία. Ούτε είναι ανάγκη να συγκεντρώσεις χιλιάδες υπογραφές. Αυτό που κατάλαβε είναι ότι πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί για να επιτυχούμε τον στόχο μας.

Αυτή η ανάγκη για δημιουργικότητα, οδήγησε τη Σάρα στη δημιουργία της "Craftivist Collective" - μιας κοινωνικής επιχείρησης, η οποία ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνδυάσουν την χειροτεχνία με τον ακτιβισμό για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Καθένας από τους λεπτούς κυλίνδρους από ανάγλυφο χαρτί είναι προσεκτικά γραμμένος και δεμένος με μια πολύχρωμη κορδέλα. Όλοι αναγράφουν ένα ευγενικό μήνυμα: "παρακαλώ  ανοίξτε με" και όχι "Άνοιξέ με ΤΩΡΑ"!

"Έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να είναι πιο περίεργοι για το ποιοι έφτιαξαν τα ρούχα τους", λέει η Σάρα. "Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα με ήπιο τρόπο, αντί να κάνουμε κήρυγμα"."Αυτός ο τρόπος ακτιβιστικής δράσης δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου τις συμβατικές μορφές ακτιβισμού", λέει η Σάρα.

Η "Craftivist Collective" συνεργάστηκε πρόσφατα με την φιλανθρωπική οργάνωση για την ψυχική υγεία, Mind, με στόχο να φτιάξει μικρά κιτ χειροτεχνίας που βοηθούν τους ανθρώπους να ράβουν μια επιστολή με αποδέκτη τον βουλευτή της περιοχής τους, υπενθυμίζοντάς του ότι δεν πρέπει να μειώσει τη χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 

Ελπίδα της κοινωνικής επιχείρησης είναι ότι τα πρωτότυπα γράμματα δεν θα πεταχτούν - όπως π.χ. γίνεται με ένα θυμωμένο e-mail που γρήγορα διαγράφεται- αλλά θα λειτουργήσουν θετικά, κάνοντας τον βουλευτή να θέλει ακόμα και τη δημοσιοποίησή τους. 

Σύμφωνα με τη Σάρα, είναι η απόλυτη μη απειλητική δράση, που τελικά μπορεί και να πετύχει τον στόχο της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Ανακοίνωση για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera εξέδωσε και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών:
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές, που καταγγέλλουν την ιλιγγιώδη άνοδο των τιμών των ακινήτων, και δυνάμεις της αστυνομίας στη Λειψία, στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Στην εκκένωση της κατάληψης «Ρόζα Νέρα» σε κτίριο που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο λόφο Καστέλι στην παλιά πόλη των Χανίων, προχώρησαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες αστυνομικές δυνάμεις.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Το πλοίο που έχει χρηματοδοτήσει ο Βρετανός street artist Banksy για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο εξέδωσε έκκληση για βοήθεια
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Το ελληνικό δημόσιο το είχε αφήσει να ρημάζει.. Το επισκευάζουν, το συντηρούν, το κρατάνε "ζωντανό" για να θυμίζει την ιστορία της πόλης. Τρεις κατηγορίες εναντίον των συλληφθέντων: παράνομη δόμηση, απείθεια, παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων...
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ
Ενα ξεχωριστό εγχείρημα παίρνει σάρκα καί οστά φέτος από εκατοντάδες νέους-ες καί ανθρώπους κάθε ηλικίας γιά τήν σωτηρία τών βουνών από τήν κόλαση τής "αναπτυξιακής" κυβερνητικής μαφίας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x