A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ομιλία CEO ΕΛΠΕ: Εφαλτήριο η Ενέργεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

Βασικά σημεία παρέμβασης του CEO της ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρη Στεργιούλη στο 19ο Ετήσιο Capital Link “Invest in Greece” Forum


(Νέα Υόρκη – The Metropolitan Club, 11/12/2017)


«Εφαλτήριο για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο τομέας της Ενέργειας, ο οποίος σήμερα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες» υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης κατά την τοποθέτησή του στο 19ο συνέδριο Capital Link με θέμα «Η Ελλάδα ως Ενεργειακή Πύλη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει την βούληση και διαθέτει τα εχέγγυα προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για να καταστεί η χώρα σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος και αναβαθμισμένη πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων προς τις χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές που επιφέρουν τα πολυσύνθετα ενεργειακά projects που έχουν δρομολογηθεί για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και αφορούν:

 • Αγωγούς για τη μεταφορά ΦΑ, που είναι είτε υπό κατασκευή, είτε σε φάση διερεύνησης, από χώρες εκτός Ε.Ε. (Τrans Adriatic, Ionian Adriatic, East Med, Poseidon), καθώς και αγωγούς διασύνδεσης μεταξύ όμορων κρατών εντός της Ε.Ε. (IGB, IBR, ITB, IBS, IRH).
 • Διασύνδεση των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, καθώς και μεταξύ όμορων κρατών εντός της Ε.Ε.
 • Κατασκευή νέων Αποθηκευτικών Χώρων για LNG σε Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Κροατία.
 • Αναβάθμιση του αποθηκευτικού και διαμετακομιστικού δυναμικού της Ρεβυθούσας.
 • Χρήση παλαιών φυσικών αποθηκευτικών χώρων, καθώς και αξιοποίηση πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).


Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, η κατασκευή των συγκεκριμένων έργων θα συμβάλει στη διαφοροποίηση και στην ασφάλεια των πηγών εφοδιασμού, θα καταστήσει τη ΝΑ Ευρώπη ως μία ενεργειακά ασφαλή περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα αναδείξει και την Ελλάδα ως μείζονα ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη εκτίναξη των επενδύσεων για δημιουργία μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στις «σοβαρές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο», κάνοντας λόγο για εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα ισχυροποιήσει στρατηγικά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στις αναπτυξιακές προοπτικές και στην ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας. 

«Στις αρχές του 2019 αναμένονται οι πρώτες γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο ύστερα και από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών που διεξήγαγε η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison, ενώ το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση εντοπίζεται στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα, αλλά και ανοικτά της Κρήτης όπου καταθέσαμε πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κοινού με την TOTAL και την ExxonMobil» δήλωσε ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς του κλάδου είναι ενδεικτικό και των προσδοκιών που υπάρχουν. Μάλιστα, όπως είπε, σε συνδυασμό με αντίστοιχες ανακαλύψεις στη Λεκάνη της Λεβαντίνης ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων για πολλές δεκαετίες.

Ο κ. Στεργιούλης παρουσίασε τις ισχυρές επιδόσεις του Ομίλου ΕΛΠΕ κατά την τελευταία τριετία, με τα αναμενόμενα EBITDA για το 2017 να ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ και την συνολική παραγωγή να κινείται σε ιστορικά υψηλά, αναφέρθηκε στη διαρκή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του Ομίλου στους τομείς πετρελαίου και πετροχημικών, στην ενίσχυση των συνεργασιών του με κρατικούς φορείς πετρελαίου και μεγάλες διεθνείς εταιρείες, στην ανάπτυξη των συμμετοχών που διαθέτει στους κλάδους Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και στην υλοποίηση προγραμμάτων για τη διαρκή ενσωμάτωση καινούργιων τεχνολογιών και τη διάχυση της νέας τεχνογνωσίας στο πλαίσιο του συντελούμενου ενεργειακού μετασχηματισμού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ εξέφρασε βεβαιότητα ότι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα παραμείνουν ένας κυρίαρχος ενεργειακός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων & υπηρεσιών σε όλο το εύρος της ενεργειακής αγοράς και σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του προς τους Συνέδρους του στο 19ου Ετήσιου Capital Link, ο κ.  Στεργιούλης τόνισε: «Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά τον βασικό πυλώνα σταθερότητας στην ασταθή περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Τώρα που η χώρα προσπερνά τον σκόπελο της πολυετούς οικονομικής κρίσης, υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αξιοποιεί τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται και οικοδομεί ισχυρές περιφερειακές συμμαχίες, έφτασε και η ώρα για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, οι καταρτισμένοι νέοι επιστήμονες που έχουν λάβει κορυφαία εκπαίδευση».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στεργιούλης, σε ένα περιβάλλον το οποίο έχει σημαδευτεί από την κρίση και την κατάρρευση του παλαιού μοντέλου ανάπτυξης και εν μέσω ραγδαίων μετασχηματισμών και δομικών ανισορροπιών διεθνώς, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι αλλά καραδοκούν και σημαντικές ευκαιρίες, ο  νέος επιχειρηματικός σχεδιασμός για τη χώρα θα πρέπει να δίνει έμφαση στην ενθάρρυνση και την ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα ενσωματώσουν γνώση, ποιότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία. 

«Έχοντας διδαχθεί από τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος, θα πρέπει να στηρίξουμε  όλους όσους σκοπεύουν να επενδύσουν εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αφήσουν τα κέρδη τους στη χώρα», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ως μέλη της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα σχέδια και τις εξελίξεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό της Οίτης.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κατάργηση της πάγιας χρέωσης για όλους τους καταναλωτές, έκπτωση 5 ευρώ για όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό και επιπλέον 8% για τους ευάλωτους πελάτες και για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, θέτει σε εφαρμογή η ΔΕΗ από τις 26 Μαρτίου και για τρεις μήνες.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Καθυστερήσεις στην επίδοση λογαριασμών σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα (μετά τις 14 Φεβρουαρίου, σε ορισμένες περιοχές της Επικράτειας), ενημερώνει η ΔΕΗ η οποία προχώρησε ήδη στη λήψη μέτρων προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στους καταναλωτές.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Άμεση βραχυπρόθεσμη αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικά με την κατασκευή και αδειοδότηση αιολικών πάρκων με ταυτόχρονο καθορισμό ημερομηνιών διοργάνωσης συζήτησης
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά για την ελληνική οικονομία, συνιστά η απόφαση του Ομίλου ΕΛΠΕ να προχωρήσει στη δημιουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εμβληματική συμφωνία για την εξαγορά ισχυρού χαρτοφυλακίου Φωτοβολταϊκών έργων της Γερμανικής εταιρείας juwi στη περιοχή της Κοζάνης, συνολικής ισχύος 204 MW
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x